Belgische gevangenen klagen over gevangenisvoedsel

Belgische gevangenen die in Nederland vastzitten, klagen steen en been over de kwaliteit van het gevangenis-eten. In de gevangenis in Tilburg waar ongeveer vijfhonderd Belgen vastzitten, krijgen de gevangenen magnetronmaaltijden voorgeschoteld. In België is het gebruikelijk dat er één keer per dag vers wordt gekookt.

Volgens Ivan Vandecasteele van de Belgische vakbond voor overheidspersoneel ACDO is het niet zo dat het eten in Nederland slecht is, maar heeft het er vooral mee te maken wat de Belgen gewend zijn. Hij hoopt dat er één keer per week, bijvoorbeeld in het weekend, toch vers gekookt kan worden.

Het eten is niet het enige dat wrevel opwekt bij de Belgische gevangenen. Volgens Vandecasteele werken de gevangenen hier veel minder dan in België. Daardoor hebben ze minder te doen en verdienen ze minder. Daar komt nog eens bij dat er in België meer activiteiten zijn en dat er in Tilburg minder bezoek komt vanwege de grotere afstand.

In Tilburg werken ongeveer acht Belgen ter ondersteuning van het Nederlandse personeel. De vakbondsbestuurder, die opkomt voor de belangen van Belgisch gevangenispersoneel, hoopt dat er zo snel mogelijk een oplossing komt. "Je moet hier rap op inpikken. Anders komen er vroeg of laat accidenten."

Volgens ACDO heeft de Belgische overheid al in juli verbetering beloofd, maar is daar nog niets van waargemaakt. "Er is nu nog geen sprake van oproer, maar er is wel onrust. We gaan nu naar de feestdagen en dat is altijd een moeilijke tijd in de gevangenissen. Het is goed om voor die tijd de problemen op te lossen."

De Belgische gevangenen zijn in eigen land veroordeeld, maar zitten hier vast omdat België een cellentekort heeft. In een verdrag tussen Nederland en België is geregeld dat in Tilburg cellen worden gehuurd. In tachtig procent van de gevallen is de overplaatsing naar een Nederlandse gevangenis volgens ACDO onvrijwillig.