Ex-zwager Riccò opgepakt in dopingzaak

Peterselieman

De Italiaanse wielrenner Enrico Rossi is opgepakt tijdens een dopingonderzoek. Behalve de renner van Cermica Flaminia werden nog vier mensen in de regio's rond Rome en Rimini opgepakt, meldt de Gazzetta dello Sport dinsdag. De politie verdenkt 35 anderen, waaronder zes profwielrenners en vijftien amateurs ook van betrokkenheid bij een dopingnetwerk. Ook twee apothekers en een sportarts worden verdacht.

In totaal deed de politie veertig invallen in elf Italiaanse provincies en werden 150 agenten ingezet. Daarbij werden verschillende soorten bloeddoping waaronder Epo in beslag genomen en een hypoxische tent van Rossi, die als centrale figuur wordt aangemerkt. Met zo'n tent kan een hoogtestage worden nagebootst. In Italië is het gebruik daarvan verboden.

Rossi is de broer van Vania Rossi. De Italiaanse veldrijdster werd begin dit jaar positief getest op Cera-gebruik, maar haar B-staal bleek schoon. Vania Rossi is de ex-partner van Vacansoleil-renner Riccardo Riccò die een schorsing van 20 maanden heeft uitgezeten vanwege het gebruik van bloeddoping.

Saillant detail is de codenaam Cobra-Red die de politie voor de actie gebruikte. De Cobra is de bijnaam van Ricco. Red is een verwijzing naar de achternaam van Rossi.