Wielrenner Sevilla: "Ik ben onschuldig"

Olga Kroeders

Oscar Sevilla ontkent dat hij doping gebruikt heeft. De 33-jarige wielrenner werd in augustus tijdens de Ronde van Colombia positief bevonden op het gebruik van HES. "Ik ben onschuldig en gefrustreerd", zei hij tegenover de Franse sportkrant L'Equipe. De Spanjaard werd afgelopen donderdag voorlopig geschorst door de UCI.

"Ik weet niet hoe het middel in mijn lichaam is gekomen. Ik had er zelfs nog nooit van gehoord", zegt Sevilla. HES is een middel dat het aantal rode bloedlichaampjes in het lichaam doet stijgen, waardoor de zuurstofopname van spieren verbetert. Daarna werd hij door zijn werkgever Orgullo Paisa op non-actief gesteld.

Sevilla, die beweert altijd 'schoon' gereden te hebben, kondigde aan een contra-expertise aan te vragen. Hij overweegt ook juridische stappen te ondernemen. "Ik wacht een mededeling van de Spaanse wielerbond af en zal dan de zaak doornemen met mijn advocaten", zegt de oud-coureur van onder meer T-Mobile en Kelme.

De klimmer kwam vier jaar geleden tijdens het dopingschandaal Operacion Puerto al in opspraak. Omdat er geen harde bewijzen waren, ontkwam de Spanjaard toen aan een schorsing. De grote teams zaten echter niet meer te wachten op de klimmer, die in 2001 indruk maakte door het jongerenklassement te winnen in de Tour de France en tweede te worden in de Ronde van Spanje.