Premier Somalië dient ontslag in

De Somalische premier Omar Abdirashid Ali Sharmarke heeft zijn ontslag ingediend om politieke beroering als gevolg van een geschil met de president van het land te voorkomen. Dat zei hij dinsdag. President Sheik Sharif Sheik Ahmed noemde het een 'dappere beslissing'.

Het ontslag komt na een ruzie tussen Sharmarke en Ahmed over een nieuwe grondwet. De twee politici kunnen al maanden niet meer met elkaar overweg. Er dreigde tegen de premier zelfs een motie van wantrouwen te worden ingediend. "Toen ik zag dat door de politieke beroering tussen mij en de president de veiligheid kwetsbaarder werd, besloot ik terug te treden om het land te behoeden en anderen een kans te geven", zei de premier.

Ahmed noemde de beslissing van Sharmarke 'historisch', omdat het geschil is opgelost tussen Somaliërs onderling, zonder dat er hulp van buiten moest worden ingeroepen. Sharmarke werd in 2009 premier nadat de regering een overeenkomst had gesloten met oppositiegroeperingen die onder leiding stonden van Sharmarke.

Door het aftreden van de premier moet er ook een nieuw kabinet worden gevormd.

"Beide mannen zagen er erg blij uit. Ik had niet verwacht hen zo te zien. Er moet een geheime agenda zijn, waarmee beiden hebben ingestemd", zei de parlementariër Mowlid Maane. In de hoofdstad Mogadishu doet het gerucht de ronde dat Sharmarke betaald zou zijn om plaats te maken.

Uiteindelijk heeft het ontslag maar weinig effect op de regering, die slechts enkele wijken van Mogadishu bestuurt.