FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 19 juni 2010

AZ accepteert bod op Romero

AZ heeft een bod op doelman Sergio Romero geaccepteerd. Dat maakte de nieuwe trainer van AZ, Gertjan Verbeek, vanavond bekend in het televisieprogramma Studio Sportzomer.

Toen Jack van Gelder tegen het einde van de uitzending aan Verbeek vroeg of hij dacht dat Romero bij AZ zou blijven antwoordde de voormalige trainer van Heracles, Feyenoord en sc Heerenveen negatief. Vervolgens maakte Verbeek bekend dat de clubs er al uit zouden zijn. Van Gelder wist ook nog bij Verbeek los te krijgen dat het een Italiaanse club betreft, maar dat het geen topclub is.

De 23-jarige Romero staat sinds 2007 onder de lat bij AZ en kwam tot dusver 66 maal in actie bij de club uit Alkmaar. Momenteel is hij met Argentinië actief op het WK, alwaar hij de eerste keuze van bondscoach Maradona is.

Snoep voor Snoop

Haagse hiphoppers gaan zondag snoep uitdelen in het Zuiderpark in Den Haag. Zij willen hiermee protesteren tegen het besluit van de gemeente Den Haag om het concert van de populaire rapper Snoop Dogg op het muziekfestival Parkpop te verbieden.

Dat heeft het Haags Pop Centrum zaterdag gemeld. Het uitdelen van snoep gaat vooraf aan een protestactie die zondagavond op het Skatepark Zuiderpark plaatsvindt. Hier treden verschillende Haagse rappers en acts op om hun ongenoegen te uiten over het verbod van de gemeente.

Niet alleen de Haagse muziekscene, maar ook de gemeenteraad maakt zich boos over het besluit. Een meerderheid van de raad wil dat burgemeester Jozias van Aartsen opheldering geeft. De politie stelde donderdag 'het open en vriendelijke karakter' van het gratis muziekevenement niet te kunnen garanderen als de rapper optreedt.

'Mascherano verkiest Barcelona boven Inter'

Op de vraag of Javier Mascherano naar Internazionale verkast, beantwoordde de Argentijn vrijdag dat die vraag maar aan Rafael Benítez, de nieuwe coach van de nerazzurri, gesteld moest worden.

Volgens geruchten uit de Spaanse media heeft Mascherano echter te kennen gegeven aan zijn landgenoten, inclusief Lionel Messi, dat hij de voorkeur heeft aan FC Barcelona en niet aan Inter. De Catalanen kunnen wat versterking gebruiken op de positie waarvoor Mascherano in aanmerking komt.

Het vertrek van Yaya Touré naar Manchester City heeft voor meer ruimte op het middenveld gezorgd. Qua defensieve middenvelders heeft Josep Guardiola momenteel niet zo gek veel keuze. Vorig seizoen probeerde Barça ook al om Mascherano naar Catalonië te halen. Destijds wilde Benítez de Argentijn voor Liverpool behouden.

Desalniettemin lijkt Barcelona de moed nog niet op te hebben gegeven. Volgens Spaanse geruchten ziet de topclub in Mascherano een speler met de ideale kwaliteiten die het team nu nodig heeft.

Evra: "Verrader in ons midden"

Patrice Evra voelt zich niet langer op zijn gemak bij het Franse nationale elftal. De 29-jarige aanvoerder van Les Bleus zit in zijn maag met de affaire rond ploeggenoot Nicolas Anelka die eerder vandaag uit de WK-selectie gezet is.

"We hebben een verrader in ons midden," zei een kwade Evra op de persconferentie in Knysna, waar de Franse selectie verblijft in Zuid-Afrika. "Het probleem is niet Anelka. Het probleem is de verrader. De man die de media heeft ingelicht over deze zaak, moet worden uitgesloten," ging de verdediger van Manchester United verder.

Anelka zou volgens L'Équipe de Franse bondscoach Raymond Domenech tijdens de rust van het WK-duel tegen Mexico (0-2 verlies, red) beledigd hebben. Daarop werd hij prompt gewisseld. De Franse voetbalbond eiste excuses maar omdat deze uitbleven is Anelka voortijdig naar huis gestuurd. De spits zelf ontkent dat hij grof in de mond was.

Oranje ronde verder op WK

Het Nederlands elftal heeft zich als eerste land verzekerd van de knock-out fase van het WK voetbal in Zuid-Afrika. Oranje won vanmiddag met 1-0 van Japan en kwam hierdoor na de eerdere winst op Denemarken op zes punten in poule E.

Vanavond speelden Denemarken en Kameroen tegen elkaar in dezelfde poule. Omdat de Denen met 2-1 wonnen van de Ontembare Leeuwen is Nederland al verzekerd van een plaats in de achtste finales. Het tweede ticket in de poule gaat naar Japan of Denemarken. Zij hebben beiden drie punten verzameld en zullen in de laatste poulewedstrijd in een onderling duel uit gaan maken wie zich bij Oranje gaat voegen.

Mocht Nederland verliezen van het al uitgeschakelde Kameroen, dan bestaat nog de mogelijkheid dat Oranje tweede in de poule wordt.

'Onderzoek Israël mist geloofwaardigheid'

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon heeft Israël opgeroepen in te stemmen met een internationaal onderzoek naar de raid op een hulpkonvooi dat onderweg was naar Gaza. Bovendien moet Israël 'veel meer' doen om te voorzien in de behoeftes van de Palestijnen in het gebied.

Ban zei dat het Israëlische onderzoek naar de aanval, waarbij negen Turkse activisten om het leven kwamen, belangrijk is, maar 'internationale geloofwaardigheid' mist. Hij riep de Israëlische regering dan ook op om in te stemmen met een internationaal panel waarin Turkije en Israël zitting moeten nemen.

De VN-chef zei aangemoedigd te zijn door de herziening van het beleid ten aanzien van Gaza, zoals het uitbreiden van de lijst met goederen die het autonome Palestijnse gebied in mogen. Hij zei echter wel een grotere versoepeling van de blokkade te willen.

Waylon ontkent seks met Patricia Paay

Waylon zegt nooit seks te hebben gehad met Patricia Paay. De zanger reageert voor het eerst uitgebreid op zijn vermeende relatie met de 61-jarige diva.

"Vorig jaar schreven ze dat ik met Patricia Paay naar bed was geweest", vertelt de 30-jarige zanger in de nieuwste editie van de Playboy. "Met alle respect; wat denken die gasten nou? Dat ik gestoord ben? Heel jammer!" De geruchten over een relatie tussen de twee kwamen op gang door een knuffel die ze elkaar gaven tijdens de opnames van het programma 'Popstars'.

De zanger zegt verder voorlopig vrijgezel te willen blijven. "Vrouwen kunnen namelijk je ondergang betekenen", zegt Waylon. Volgens de zanger worden vrouwen om de een of andere reden altijd verliefd op hem. "Dat kan ik nu niet hebben." Daarom laat hij weten ook niet geïnteresseerd te zijn in losse scharrels. Waylon is drie jaar getrouwd geweest en heeft een zoontje van zeven jaar oud.

Waylon
Waylon (Foto: Novum)

[WK Pool] Tussenstand na dag 9

Het WK voetbal is inmiddels negen dagen oud, dus het is weer tijd voor de punten uit de FOK! WK 2010 Pool. Hieronder volgt een overzicht van deelnemers en subleagues.

Bij de deelnemers hebben we een nieuwe leider in het algemeen klassement, namelijk ßloem. Deze user verzamelde tot op heden 745 punten. TLC steeg twee plaatsen en is de nieuwe nummer twee met 720 punten. nogeenoudebekende, gisteren nog de leider bij de deelnemers, zakte naar plaats drie en heeft 715 punten. De nummer vier en vijf zijn nieuw in de top vijf. Olieeee heeft 695 bij elkaar gespeeld en laforest sluit de rij met 670 punten.

Bij de subleagues gaat ouwe nog altijd aan de leiding. Zij hebben inmiddels 408 punten verzameld. ~~Rush Addict~~ steeg vandaag naar de tweede plaats met 375 punten. KLBSC zakte een plaatsje en heeft 368 punten bij elkaar gespeeld. WK Forum blijft vierde staan met 363 punten en wordt op de hielen gezeten door PUKKE, dat een totaal van 351 punten heeft.

Wil je het algemeen klassement nog eens rustig nalezen? Klik dan hier (subleagues).

[Groep E] Uitslag Kameroen - Denemarken

Denemarken heeft zijn eerste overwinning op dit WK geboekt. Kameroen werd met 2-1 geklopt. Door de zege van de Denen is Nederland nu zeker van een plek in de achtste finales.

In Pretoria was de eerste kans voor de Denen. Rommedahl, die de hele wedstrijd sterk speelde, schoot echter over. Het was echter Kameroen dat al snel in de wedstrijd op voorsprong kwam. Christian Poulsen ging helemaal in de fout en leverde de bal in bij Emana, die vervolgens de bal aan Eto'o gaf. Die kon vervolgens de bal simpel inschieten. Daarna ging het spel over en weer en kregen beide ploegen nog grote kansen, waarvan er één leidde tot de gelijkmaker. Met een dieptepass over ongeveer 40 meter stuurde Kjaer Rommedahl de diepte in, die kon voorzetten op Bendtner. De spits liet die kans niet liggen.

Nog voor rust kreeg Denemarken een grote kans om op voorsprong te komen. Tommason zag zijn inzet echter geblokkeerd door Bassong. Direct daarna kreeg Kameroen een grote kans na wederom slecht verdedigen van de Denen. Eto'o trof nu slechts de paal. Ook na rust bleven beide ploegen actief op zoek naar de winst. Het was de uitblinkende Rommedahl die de hoofdrol opeiste. Hij kapte Makoun uit en schoot vervolgens met links raak.

Ook met de voorsprong op zak bleven de Denen op zoek naar doelpunten. Tomasson kreeg wederom een goede kans, maar keeper Hamidou lag nu in de weg. Kameroen bracht verse spitsen in de hoop de achterstand weg te werken. De kansen voor onder meer Song en Idrissou leverden niks op. Daarmee pakte Denemarken de zege en blijft zo zicht houden op de volgende ronde. Voor Kameroen zit het toernooi er na het duel met Nederland op.

Kameroen

1-2

Denemarken

  10' Eto'o     33' Bendtner
 61' Rommedahl
 
 Gele kaart: Bassong, M'Bia, (Kameroen), T. Sorensen, Kjaer, (Denemarken)
 
Stadion:  ,
Toeschouwers: 38000
Arbiter: Larrionda (Uru)
 
Opstelling:   Opstelling:
Hamidou
M'Bia
N'Koulou
Bassong (Idrissou/73)
Assou-Ekotto
Njitap
A.Song
Emana
Enoh (Makoun/46)
Webó (Aboubakar/79)
Eto'o
  T.Sørensen
Jacobsen
Kjær
Agger
S.Poulsen
Grønkjær (Kahlenberg/ 67)
C.Poulsen
Jørgensen (Jensen/46)
Rommedahl
Bendtner
Tomasson (J. Poulsen/85)

Politie schiet man in Schiedam neer

De politie heeft vanavond in Schiedam een verwarde man neergeschoten die met een mes stond te zwaaien. De man, die overlast veroorzaakte, weigerde zijn mes neer te leggen en werd in zijn onderlichaam geraakt. Zijn toestand is niet levensbedreigend, meldt een politiewoordvoerder.

Rond 20.00 uur kreeg de politie een melding van bewoners van een flatgebouw aan de Raam. Toen agenten ter plaatse kwamen zagen zij de man op de galerij. Hij maakte een verwarde indruk en gedroeg zich agressief. Hoeveel schoten gelost zijn, kan de woordvoerder niet zeggen. De man is naar een ziekenhuis vervoerd.

Koerden dreigen met aanslagen in Turkije

Rebellen van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) zullen aanslagen plegen op steden in Turkije als het leger de PKK blijft aanvallen. Daarmee heeft een PKK-woordvoerder zaterdag gedreigd in de Koerdische stad Arbil in Irak.

"Turkije wil ons de oorlog in slepen", aldus de zegsman. "De regering wil de Koerdische kwestie niet vreedzaam oplossen."

Bij gevechten tussen Turkse troepen en Koerdische strijders in het uiterste zuidoosten van Turkije zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag zeker 22 doden gevallen.

De strijd tussen de extremisten van de PKK en de Turkse strijdkrachten is sinds maart weer opgelaaid. Er zijn sinds 1984 naar schatting 45.000 doden gevallen.

Gaslek na koperdiefstal

Meerdere woningen moesten vrijdagavond worden ontruimd wegens een vermoedelijk door koperdiefstal ontstane gaslek in een leegstaande woning in Groningen. Dat meldt de politie zaterdag. Niemand raakte gewond bij het incident.

Een getuige informeerde agenten dat een man koperen leidingen uit de leegstaande woning stal. Daarop werd een gaslek geconstateerd. De politie ontruimde samen met de brandweer meerdere woningen. Het gaslek kon snel worden afgedicht. De koperdief is niet meer aangetroffen. De politie stelt een onderzoek in.

Chambers snel in Noorse Bergen

Op de eerste dag van het EK voor landenteams heeft Dwain Chambers de 100 meter gewonnen. In het Noorse Bergen kwam de Brit in een tijd van 9,99 over de finish. Dat is de snelste Europese tijd dit jaar.

De 32-jarige Chambers werd in 2003 betrapt op het gebruik van THC en daarop geschorst voor twee jaar.

Op het EK in Bergen zijn er geen Nederlandse atleten actief. Zij zullen meedoen aan het EK voor B-landen in Boedapest.

VN: veiligheid in Afghanistan verslechterd

De veiligheidssituatie in Afghanistan is sinds maart dit jaar niet verbeterd. Dat staat in een zaterdag verschenen rapport van secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon. Het aantal aanslagen in het door de Taliban gedomineerde zuiden van Afghanistan, waar coalitietroepen bezig zijn met een offensief, is gestegen.

Het aantal aanslagen met bermbommen is in de eerste vier maanden van 2010 explosief gestegen. Er waren dit jaar 94 procent meer aanslagen dan in dezelfde periode vorig jaar. Het aantal liquidaties van Afghaanse regeringsmedewerkers steeg met 45 procent. De meeste aanslagen vonden plaats in het zuiden van het land.

Per week vonden er ongeveer drie zelfmoordaanslagen plaats, waarvan de helft in het onrustige zuiden van het land. De toename van complexe aanslagen, waarbij een combinatie van zelfmoordterroristen en kleine handvuurwapens werd ingezet, wijst op groepen Taliban die banden hebben met Al-Qaida.

In het rapport staan echter ook bemoedigende signalen, waaronder het plan van de Afghaanse regering om opstandelingen over te halen de wapens neer te leggen. Volgens het rapport was het ook een goed teken dat de VN met Afghaanse regeringsmedewerkers samenwerkt bij de voorbereidingen voor parlementaire verkiezingen in september.

Desalniettemin was de conclusie van het rapport dat het aantal incidenten 'behoorlijk is toegenomen in vergelijking met andere jaren', grotendeels vanwege het offensief van de coalitietroepen in het zuiden.

NAVO-woordvoerder Josef Blotz zei tegen verslaggevers dat ondanks de negatieve uitkomsten de internationale troepenmacht wel degelijk vooruitgang boekt. Het aantal burgers dat werd gedood of gewond raakte door operaties waar NAVO-troepen bij betrokken waren daalde in vergelijking met vorig jaar met bijna 45 procent in de afgelopen drie maanden. "In dezelfde tijdspanne nam het aantal burgerslachtoffers veroorzaakt door acties van de opstandelingen met 36 procent toe", aldus Blotz.

Kinect past speelniveau aan naar lengte speler

Kinect, de camera voor de Xbox 360 die beweging kan herkennen, kan het skelet van de gamers die ermee gamen herkennen. Developers hebben gebruik gemaakt van deze mogelijkheid en de racegame Joy Ride zal de lengte van de gamer kunnen herkennen en op basis daarvan de moeilijkheidsgraad van het spel aan kunnen passen. Het is niet zo dat mensen die langer dan twee meter zijn opeens op hard moeten gaan spelen, maar het is vooral bedoeld om kinderen te herkennen en voor hen het niveau aan te passen.

Slimmerikken die op hun kniëen gaan zitten om de camera om de tuin te leiden hebben pech, de camera doorziet dit plan. Kinect herkent het volledige skelet waardoor het apparaat het ook door heeft als je op je kniëen zit en daarmee probeert vals te spelen. Of deze nieuwe mogelijkheid optioneel of standaard is, is nog niet bekend, maar waarschijnlijk zal je de moeilijkheidsgraad zelf ook nog kunnen instellen.

Slecht nieuws voor Van Velzen?

Papiertje John Lennon voor 1,2 m geveild

Het papiertje waarop John Lennon de track 'A Day In The Life' van The Beatles heeft geschreven, is geveild bij Sotheby`s in New York voor maar liefst 1,2 miljoen dollar. Dat is meer dan was verwacht.

Er is met blauwe inkt op het dubbelzijdige kladpapiertje geschreven door John Lennon en tevens bevat het papiertje enkele correcties. Daarnaast krijgt de gelukkige eigenaar ook enkele andere kladpapiertjes waar met rode inkt op is geschreven.

De track zelf, waar Paul McCartney ook aan heeft meegewerkt, was de laatste track van het album Sgt Pepper uit 1967. De nieuwe eigenaar is een Amerikaan die zijn bod anoniem had uitgebracht via de telefoon. Hij zal de notities overnemen van Mal Evens, de manager van The Beatles.

Koren: "Het is gewoon elf tegen elf en we beginnen op 0-0"

Slovenië doet het goed en zal als koploper de laatste poulewedstrijd ingaan. Engeland is dan de tegenstander. De aanvoerder van Slovenië, Robert Koren, gelooft in de volgende ronde.

"Het is gewoon elf tegen elf", zegt de aanvoerder over de komende wedstrijd. "We hadden ons niet echt voorbereid op de wedstrijd en boden alsnog goed partij. Ze hadden mazzel met de uitslag, de scheidsrechter haalde enkele rare dingen uit. Het gaat ons er niet om nu wraak te nemen, het is alweer een tijdje geleden. Dit is weer iets heel nieuws en we zullen er klaar voor zijn om de wedstrijd naar ons toe te trekken", blikt Koren ook even terug op een eerdere oefeninterland tegen de Engelsen.

"Natuurlijk is ieder duel zwaar op een WK. Maar er is geen specifieke speler die we in de gaten houden. We spelen als team tegen team, elf tegen elf, de wedstrijd begint op 0-0", kijkt de aanvoerder vol vertrouwen vooruit op het treffen met Engeland.

"We hebben vier punten en zijn vol vertrouwen. Niemand hier maakt zich zorgen", stelt Koren op de website van de FIFA. Slovenië won met 1-0 van Algerije en speelde gelijk tegen de Verenigde Staten, 2-2. Met vier punten uit twee wedstrijden is Slovenië koploper in groep C.

[Upd] Kirchen met hartklachten in ziekenhuis

Kim Kirchen kreeg vannacht last van ademhalingsproblemen, vermoedelijk het gevolg van problemen met zijn hart. De renner werd bewusteloos gevonden in het hotel waar hij verbleef en werd gelijk naar een ziekenhuis afgevoerd.

De renner van Katusha nam deel aan de Ronde van Zwitserland, waar hij vorig jaar nog een rit won.

Update 14:25 uur

Eerder meldden de media nog dat Kirchen een hartaanval had gekregen, maar dit is niet waar. "Kirchen is uit voorzorg naar het ziekenhuis gebracht", meldt ploegleider Bart Leysen van Katusha aan Sporza. "Hij is bij bewustzijn, alles is onder controle. Hij kreeg geen hartaanval."

Er is een kans dat de klachten van Kirchen iets met een eerdere operatie te maken hebben. "In het voorjaar is Kim aan zijn hartspier geopereerd. Hij sukkelde toen met met hartritmestoornissen. Misschien zijn de klachten van gisteren een gevolg van die operatie."

Update 21:15 uur

Kim Kirchen wordt momenteel in een kunstmatige coma gehouden. De toestand van de 31-jarige wielrenner is stabiel. Kirchen stapte dit voorjaar in de Waalse Pijl af vanwege hartritmestoornissen en ademnood. Daar kampte hij al langer mee. Kort na zijn afstappen in de Belgische klassieker werd de Luxemburger aan zijn hartspier geopereerd.

Dubbelslag Hansen in Elektrotoer

Adam Hansen is de nieuwe leider in de Ster Elektrotoer. In de vierde etappe vandaag was de Australische renner de snelste sprinter van een kopgroep van vier man.

Halverwege de etappe van vandaag ging er een groep van 21 man vandoor. Klassementsleider Jos van Emden miste de slag en het peloton, dat in stukken was gereten, kon geen klopjacht meer openen. Hansen was vervolgens in de klim naar La Gileppe degene met de beste benen.


Uitslag etappe 4

# Renner Ploeg Tijd
1 Adam Hansen (Aus)
Team Columbia 4.52,24
2 Laurent Beuret (Zwi) Carmiooro z.t.
3 Johan Coenen (Bel)
Topsport Vlaanderen z.t.
4 Thomas de Gendt (Bel)
Topsport Vlaanderen + 0,02
5 Bjorn Leukemans (Bel) Vacansoleil +0,03

Uitslag etappe 4

# Renner Ploeg Tijd
1 Adam Hansen (Aus)
Team Columbia 12.39,25
2 Johan Coenen (Bel)
Topsport Vlaanderen + 0,15
3 Thomas de Gendt (Bel) Topsport Vlaanderen + 0,16
4 Bram Schmitz
Van Vliet-EBH Elshof z.t.
5 Pieter Weening
Rabobank +0,20

Wekelijkse Nederlandse top 10

Welkom bij de Nederlandse Top 10 van 05-06 tot en met 11-06-2010.

Onze favoriete loodgieter is terug in Super Mario Galaxy 2, vorige week stond hij nog op vijf, nu gestegen naar nummer één. The Sims 3: Ambities is iets gezakt en Red Dead Redemption is iets gezakt van één naar twee (PS3 versie) en gebleven op plek drie (Xbox 360 versie). Nummer vijf tot en met nummer tien in de lijst zijn games die toch al wat langer uit zijn. Zijn de aanbiedingen zo goed of is er juist weinig nieuw aanbod?

Plaats Hardware Game Plaats vorige week Aantal weken in lijst
1 Wii
Super Mario Galaxy 2
5
2
2 PS3
Red Dead Redemption 1 5
3 Xbox 360
Red Dead Redemption
3 5
4 PC
The Sims 3: Ambitites
2 3
5 PS3
CoD: Modern Warfare 2 6 11
6 PS3
FIFA 2010 World Cup South Africa  7 6
7 Wii
New Super Marios Bros
4
29
8 Xbox 360
CoD: Modern Warfare 2 10
2
9 Wii
Wii Fit Plus
9 3
10 DS
Pokemon Soulsilver
RE 10
RE is Re-Entry, een game die terugkeert in de top 10

Huntelaar maakt WK-debuut met invalbeurt

Klaas-Jan Huntelaar vierde zijn debuut op een WK met een 1-0 overwinning op Japan. De aanvaller van AC Milan kwam drie minuten voor tijd in het veld voor Robin van Persie. "Een WK-debuut is altijd speciaal, maar ik was er niet zo mee bezig. Ik vond mijn debuut voor Oranje specialer."

Huntelaar, die deze week van Van Marwijk een compliment kreeg voor zijn inzet op de training, had stiekem wel gehoopt op meer speeltijd. "In drie minuten kun je niet zo heel veel doen, maar de trainer was tevreden." Huntelaar denkt dat Oranje steeds beter gaat spelen. "We moeten nog in het toernooi groeien. Een omgekeerd EK lijkt mij een goed plan", doelde hij op het toernooi van twee jaar terug, waar Oranje indruk maakte in de groepsfase maar in de eerste knock-outronde verloor van Rusland.

Huntelaar was ook betrokken bij een grote kans voor Ibrahim Afellay, die eveneens als invaller in het veld kwam. "Ik draaide weg van de tegenstander en wilde de bal goed leggen, toen ik 'Ibi' zag komen. Jammer dat hij hem niet maakte."

Huntelaar maakt WK-debuut met invalbeurt
Huntelaar maakt WK-debuut met invalbeurt (Foto: Novum)

Wekelijkse Japanse verkoopcijfers

De Japanse verkoopcijfers zijn er weer, deze week de cijfers van 07 juni tot en met 13 juni 2010. De Wii is deze week meer verkocht dan de PlayStation 3, dit heeft Nintendo vooral te danken aan Xenoblade, dat deze week is op 1 binnenkomt in deze Japanse lijst.

- Tabel 1 laat de top 10 software zien van deze week
- Tabel 2 laat de hardware verkopen zien van deze week, hoeveel minder of meer dan de week ervoor.
- Tabel 3 laat de handhelds bij elkaar zien; PSP (PSP GO en PSP 3000) en de DS (DS, DSi, DSi XL), alleen van deze week.
- Tabel 4 laat de totaal verkochte software en hardware zien van deze week.
- Tabel 5 laat de hardware-verkopen zien van 04-01-2010 tot en met heden en alles in totaal.
- Tabel 6 is hetzelfde als tabel 3 en 5 in elkaar.

Plaats Hardware Game Stuks Verkocht
1 Wii Xenoblade
82.952
2 Wii Super Mario Galaxy 2
73.480
3 PS3 GTA IV: Episodes of Liberty City
64.249
4 DS Megaman Zero Collection
21.736
5 DS
Dragon Quest Monsters: Joker 2
19.593
6 PS3
Just Cause 2
18.795
7 PSP
Fairy Tail: Portable Guild
13.586
8 PS3
World Soccer Winning Eleven 2010: Blue Samurai Challenge 12.617
9 DS Friend Collection
12.229
10 Wii
New Super Mario Bros
11.864

 

Plaats Hardware Stuks Verkocht Meer/Minder dan vorige week
1 PSP 21.662 -1.926
2 Wii 20.588 +1.770
3 PS3
17.676 -1.275
4 DSi XL
11.138 +401
5 DSi 10.172 +1.953
6 Xbox 360
3.225 -33
7 DS Lite
3.108 +1.365
8 PS2
1.291 -25
9 PSP Go
718 -308

 

Handheld Verkochte Software Totaal Verkochte Hardware Totaal
PSP 13.586 22.380
DS 53.558 24.418

 

Bedrijf Verkochte Software Totaal Verkochte Hardware Totaal
Sony 109.247 41.347
Microsoft - 3.225
Nintendo 221.854 44.976

 

Hardware Verkocht in 2010
Verkocht sinds uitgave
PSP 995.034 14.662.367
PS3 699.495 5.200.862
Wii 758.821 10.364.020
DSiXL 523.596 1.030.503
DSi 381.592 4.720.538
DS Lite
101.047 17.948.803
Xbox 360
79.236 1.288.908
PSP GO
35.055 110.810
PS2 40.680 21.650.857

 

Handheld Verkocht in 2010
Verkocht sinds uitgave
PSP 1.030.089 14.773.177
DS 1.006.235 30.285.315

'Groningers willen studentenstop'

Verschillende Groningse wijken zijn de grote toestroom van studenten beu en willen een studentenstop. Dat meldt de NOS zaterdag. In de stad zijn vijftigduizend studenten, waardoor een op de vijf inwoners van Groningen student is. De Rijksuniversiteit Groningen had dit jaar dertien procent meer studenten, die zich ook steeds vaker in de buitenwijken vestigen.

Bewoners van de wijken als Paddepoel en Vinkhuizen vinden dat de studenten voor overlast zorgen en willen nu dat de gemeente de toestroom beperkt. Het dagritme van de studenten, loopt volgens de bewoners niet gelijk met die van de bewoners. In het najaar vergadert de Groningse gemeenteraad over de huisvestingsproblemen.

'Groningers willen studentenstop'
Binnenkort niet meer welkom in Groningen? (Foto: Novum)

Safina meldt zich af voor Wimbledon

Dinara Safina heeft zich afgemeld voor Wimbledon. De als twintigste geplaatste Russin kampt met een rugblessure en moet daarom verstek laten gaan. Vorig jaar was ze nog een periode de nummer één van de wereld, maar door verschillende blessures is Safina ver gezakt op de ranglijst.

Door de afmelding van de Russin mag de Canadese Stephanie Dubois nu deelnemen aan Wimbledon. Zij sneuvelde in de laatste ronde van de kwalificatie maar mag nu als lucky loser toch deel gaan nemen aan het hoofdtoernooi.

Zesde landstitel voor IJsselmeervogels

De zaterdagamateurclub IJsselmeervogels heeft zojuist voor de zesde keer in de clubhistorie de landstitel bij de amateurs veroverd. De succesvolste amateurclub aller tijden won met 4-0 van Gemert, nadat de zondagamateurs vorige week al met 0-1 verslagen waren.

Binnen twintig minuten was de wedstrijd op de Westmaat al ontdaan van alle spanning. Wouter van Hoof en Jeffrey Winter hadden de Rooien toen al op een 2-0 voorsprong gebracht. Na rust duurde het lang voor IJsselmeervogels het overwicht verder in goals uitdrukte. Jeffrey Winter wist in de slotfase de 3-0 te maken, waarna Raymond Bronkhorst in de slotminuut de eindstand op 4-0 bepaalde. Daarna kon het team van de tijdens het seizoen van Haarlem gekomen trainer Jan Zoutman de schaal in ontvangst nemen.

Ondanks alle successen was het toch al even geleden dat IJsselmeervogels de landstitel bemachtigde. Dat was in 2006 voor het laatst gebeurd. Het was de laatste keer op de ouderwetse manier dat er om de landstitel werd gestreden, dus met eerst een nacompetitie voor de drie afdelingskampioenen van de zaterdag- en de zondaghoofdklasse en daarna een finale tussen de winnaars. Volgend seizoen zal de amateurkampioen worden bepaald door een tweestrijd tussen de kampioen van de Topklasse voor zaterdagamateurs en zondagamateurs.

[MotoGP] Uitslag kwalificatie Grand Prix van Groot-Brittannië

Jorge Lorenzo staat morgen vooraan bij de start voor de Grand Prix van Groot-Brittannië in de MotoGP-klasse. De Spaanse motorcoureur, leider in het WK-klassement, was tijdens de kwalificatietraining op het circuit van Silverstone de snelste op zijn Yamaha. Zijn beste ronde ging in 2.03,308.

Daarmee bleef hij de Fransman Randy de Puniet (Honda) ruime een tiende voor. Landgenoot Dani Pedrosa, eveneens op een Honda, kwam in de slotfase ten val maar eindigde als derde. Hij verwees teamgenoot Andrea Dovizioso en de Ducati-rijders Nicky Hayden en Casey Stoner naar de tweede startrij. Pedroso liep kneuzingen op aan beide knieën en werd naar een ziekenhuis gebracht om foto's te laten maken.

Lorenzo is dit seizoen de grote favoriet voor de wereldtitel doordat zijn Italiaanse teammaat Valentino Rossi twee weken geleden een been brak.

In de 125cc was de Spanjaard Marc Marquez (Derbi) de snelste.

Gestolen kunst teruggevonden in Italië

De Italiaanse politie heeft veertien gestolen schilderijen en beeldhouwwerken met een geschatte waarde van 30 miljoen euro teruggevonden. Twee vermoedelijke helers zijn opgepakt, meldde de politie zaterdag.

De kunst werd aangetroffen tijdens een inval in een boerderij nabij Rome in de nacht van vrijdag op zaterdag. Het gaat om werken van onder anderen George Grosz, Wassily Kandinsky en Lucio Fontana.

De politie was de bende kunstdieven op het spoor gekomen na de diefstal van de werken uit een woning in het centrum van de Italiaanse hoofdstad.

Dode en gewonde bij ongeval in Eindhoven

Een vrouw is zaterdag om het leven gekomen bij een ongeval in Eindhoven. Een andere vrouw is met onbekend letsel naar een ziekenhuis vervoerd. De twee zaten in een auto die rond 11.00 uur door nog onbekende oorzaak tegen de pui van een verzorgingshuis botste, meldt een politiewoordvoerder.

De identiteit van de slachtoffers is nog onbekend. De pui van het verzorgingshuis aan de Generaal Bradleylaan liep bij de botsing wel enige schade op, maar het pand hoefde niet ontruimd te worden. Bij de instelling raakte niemand gewond.

'Gemeenten controleren subsidies niet'

Gemeenten weten niet wat er met de vele tientallen miljoenen euro's aan subsidies voor sport, cultuur, integratie of jongeren gebeurt. Ambtenaren en raadsleden laten zich bovendien teveel leiden door hun eigen voorkeuren en vriendjespolitiek, zeggen deskundigen zaterdag in het RTL Nieuws.

Bij 95 procent van de gemeenten is het onbekend of hun beleid doeltreffend is en in zeventig procent van de gevallen stellen ambtenaren vooraf geen duidelijke eisen. Bij negentig procent wordt achteraf niet gecontroleerd of een subsidie heeft gewerkt. RTL Nieuws liet onderzoeksbureau Jacques Necker de conclusies van veertig onderzoeken naar subsidiebeleid analyseren. Het gaat om onderzoeken van lokale rekenkamers van 2003 tot 2010.

Hoogleraar openbare financiën Harry Verbon vindt dat ambtenaren zich onafhankelijker moeten opstellen. "Vaak vereenzelvigen ze zich met de instelling omdat ze het project heel erg mooi vinden en dat ze dat dan ook willen subsidiëren. Dat is natuurlijk een heel foute instelling", stelt Verbon. Rekenkamers moeten van hem meer capaciteit krijgen en er moet meer onafhankelijk onderzoek komen.

Dubbelslag Moncoutié in Route du Sud

David Moncoutié heeft in de Route du Sud een dubbelslag geslagen. De Fransman won het tweede deel van de tweede etappe, een klimtijdrit over 16 kilometer Peyragudes. De Cofidis-renner nam de leiderstrui over van zijn landgenoot Biel Kadri die de ochtendetappe op zijn naam geschreven heeft.

De etappe die startte vanuit Loudenvielle werd door Moncoutié gereden in een tijd van 33,07 minuten. Hiermee was hij tien seconden sneller dan Alexandre Geniez die tweede werd. Fortunato Baliani werd op 31 seconden derde. Beste Nederlander werd Huub Duyn op vijf minuten van Moncoutié.

In de 82,4 kilometer lange ochtendetappe tussen Izaourt en St. Gaudens sloeg Kadri toe. Hij was in de sprint te sterk voor zijn medevluchtgenoot Matthieu Sprick. In de tijdrit die volgde moest hij 1,23 minuten inleveren op Moncoutié.

Rooney excuseert zich bij Engelse fans

Wayne Rooney heeft vanavond zijn excuses aangeboden. De spits van Engeland was gefrustreerd na het gelijke spel van Engeland in het WK-duel met Algerije en reageerde dit voor een tv-camera af.

"Het is altijd leuk om boegeroep van je eigen fans te horen", liet Rooney bij het verlaten van het veld weten. Inmiddels heeft de aanvaller spijt betuigd. "Ik ben net zo fanatiek voor het Engelse team als ieder ander."

"Het is belangrijk om positief met elkaar te blijven. We hebben de steun van onze fans meer dan ooit nodig om woensdag van Slovenië te winnen. Voor mijn uitspraken na de wedstrijd tegen Algerije bied ik mijn verontschuldigingen aan."

Volleybalheren verliezen van Bulgaren in drie sets

Het is de volleyballers van Oranje niet gelukt om de eerste World League-wedstrijd van dit jaar op eigen bodem te winnen. Bulgarije, de nummer zes van de wereld, was in drie sets te sterk: 19-25, 22-25, 23-25. In Apeldoorn speelde de thuisploeg beslist niet slecht, maar gaf de klasse en de ervaring van Bulgarije steeds in de slotfases van de sets de doorslag.

Met de vertrouwde basis (Van Harskamp, Klapwijk, Rauwerdink, Kooy, Bontje, Kooistra en Maan) begon Oranje uitstekend. Maar na een 8-6 voorsprong voor de thuisploeg werd de harde sprongopslag van Bulgarije steeds gevaarlijker en stuitte Nederland te vaak op het hoge Oost-Europese blok. Ook Kay van Dijk, die bij 17-21 in het veld kwam voor Niels Klapwijk, kon het tij niet keren: 19-25.

Set nummer twee was spannender, maar bij 20-20 was het toch weer de Bulgaarse ervaring die de doorslag gaf. Ondanks prima werk van invaller Lars Lorsheijd, die in het veld was gekomen voor Rob Bontje, kon Oranje een kleine tussensprint van de bezoekende ploeg niet beantwoorden. Na 20-20 werd het in een mum van tijd 21-24 en dus was het pleit beslecht: 22-25.

In de derde set had Nederland uitstekende winstkansen, maar ging het vanaf 22-21 toch mis. Er was een uitgelezen kans op het 23-ste punt, maar doordat spelverdeler Yannick van Harskamp even voor het blok was gewisseld, werd dit buitenkansje niet benut. Ook bij 23-23 was er een uitstekende mogelijkheid voor Oranje om op setpoint te komen. Jeroen Rauwerdink nam volop risico met een aanval op linksvoor, maar sloeg de bal net buiten de lijnen. Dit betekende een matchpoint voor de Bulgaren en die werd onmiddellijk benut. Een aanval door het midden van Lars Lorsheijd werd genadeloos afgeblokkeerd: 23-25.

Libero Jelte Maan baalde na afloop: "Dit is een flinke tegenvaller want we gingen voor een overwinning. Maar we gaan dit goed analyseren en morgen staat er een beter team bij ons in het veld."

Bondscoach Peter Blangé: "We verloren het op details in de belangrijke fases. Zij bewaren de rust in de rally en dat was doorslaggevend. Het is zuur om te zien dat je heel dichtbij bent, maar toch niet kan winnen. Maar morgen is er weer een kans en dan zullen we vooral met het blok beter moeten scoren."

Zondag krijgt Nederland in Apeldoorn dus een herkansing. De wedstrijd tegen Bulgarije begint dan om 15.00 uur.

Kaita bedreigd met de dood

De Nigeriaanse middenvelder Sani Kaita is na zijn rode kaart in de WK-wedstrijd tegen Griekenland (1-2 verlies voor Nigeria) geconfronteerd met doodsbedreigingen.

Per mail ontving de oud-speler van Sparta doodsbedreigingen, zo onthulde hij zaterdag zelf. De 24-jarige Nigeriaan lijkt zich daarover echter niet al teveel zorgen te maken. "Alleen God gaat over leven en dood", zo liet Kaita volgens ANP weten.

Na afloop van de wedstrijd betuigde de speler van AS Monaco, die al regelmatig aan andere clubs is verhuurd, spijt tegenover het Nigeriaanse volk. Hij vond de manier waarop hij de rode kaart kreeg ook erg onverstandig.

"Ik verontschuldig me tegenover iedereen, het Nigeriaanse volk, de officials en mijn teamgenoten. De kaart was terecht", aldus een schuldbewuste Kaita. De verdedigende middenvelder ontving de rode kaart wegens het natrappen van de Griek Vassilis Torosidis.

FC Den Bosch huurt Bakx

FC Den Bosch huurt linksbuiten Istvan Bakx komend seizoen van het Belgische RC Genk. De Zeeuw heeft nog een contract tot medio 2012 bij Genk, maar kwam afgelopen seizoen weinig in actie. Zijn club stemde dan ook in met een overgang op huurbasis.

Bakx speelde in Nederland al eens als prof voor Sparta, maar slaagde daar niet. Na een goed seizoen bij de Zeeuwse zaterdaghoofdklasser Hoek werd hij aangetrokken door KV Kortrijk uit België. De anekdote dat trainer Hein Vanhaezebrouck daarbij de zoekmachine Google gebruikte werd legendarisch en leverde Bakx de bijnaam Google-spits op.

De 24-jarige Vlissinger ontwikkelde zich prima bij Kortrijk en werd zelfs geselecteerd voor Jong Oranje. Afgelopen zomer nam Vanhaezebrouck hem mee naar RC Genk, maar daar speelde hij slechts drie keer. Het ontslag van de trainer maakte het er voor Bakx niet makkelijker op. Bij Den Bosch hoopt hij zijn loopbaan weer een nieuwe impuls te kunnen geven. In totaal speelde hij 63 competitieduels als prof, waarin hij zeventien keer scoorde.

Da Costa wint in Zwitserland, Gesink blijft leiden

Rui Faria da Costa heeft vandaag in de Ronde van Zwitserland de achtste etappe op zijn naam gezet. De Spanjaard rondde een korte solo in de etappe van Wetzikon naar Liestal met goed gevolg af. Robert Gesink kwam in het peloton met 1.16 minuten achterstand over de streep en bleef hiermee leider in het klassement.

Een vroege kopgroep nam al snel een ruime voorsprong en in de slotfase van de wedstrijd ontbrandde er een strijd om de overwinning. Velen deden een poging om weg te komen, maar het was op tien kilometer van de streep Da Costa die wel een gaatje wist te krijgen en zo naar de winst te rijden. Daarachter probeerde de Saxo Bank-ploeg onder aanvoering van Fränck Schleck Gesink uit de leiderstrui te rijden, maar de Nederlander hield goed stand.

Morgen staat er een afsluitende tijdrit van 26,9 kilometer op het programma. Hierin verdedigt Gesink een voorsprong van 29 seconden op Rigoberto Urán. Steve Morabito staat op 36 seconden derde. Grootste tegenstander van de Rabo-renner zal in de slotrit waarschijnlijk Lance Armstrong worden die op 55 seconden in het klassement staat.

Uitslag achtste etappe

# Naam renner Ploeg Tijd
1 Rui Costa (Por) Caisse d'Erpagne 4:10,32
2 José Joaquim Rojas (Spa) Caisse d'Erpagne + 0,15
3 Maxime Monfort (Bel) HTC + 0,19
4 Sandy Casar (Fra) FdJ + 0,34
5 Alessandro Vanotti (Ita) Liquigas z.t.


Klassement na achtste etappe

# Naam renner Ploeg Tijd
1 Robert Gesink (Ned) Rabobank 34:27,47
2 Rigoberto Urán (Col) Caisse d'Erpagne + 0,29
3 Steve Morabito (Zwi) Team BMC + 0,36
4 Fränk Schleck (Lux) Team Saxo Bank + 0,38
5 Joaquim Rodríguez (Spa) Team Katyusha + 0,42

Melanie B doet het vijf keer per dag

Melanie B heeft toegegeven vijf keer per dag seks te hebben. De voormalige Spice Girl zegt dat haar driejarige huwelijk in stevige schoenen staat, omdat zij en haar man dezelfde passie delen.

"We zijn van dezelfde leeftijd en de beste vrienden", vertelde de 35-jarige zangeres tegen George Lopez in het Amerikaanse praatprogramma Lopez Tonight. "We zijn gewoon pervers samen. Wat kan ik zeggen?" Melanie B bracht eerder een fitness-dvd met tips en lichaamsoefeningen uit.

Eind dit jaar verschijnt er een computerspel van 'Scary Spice'. De zangeres krijgt met 'Get Fit With Mel B' een eigen fitnessgame. De ex-Spice Girl trouwde in 2007 met de 34-jarige filmproducent Stephen Belafonte. Daarnaast heeft de zangeres een kind met acteur Eddie Murphy.

Ach, moet het....vijf keer per dag, dat doet het! (foto: Novum)

Problemen bij Oranje-feesten

De tweede wedstrijd van het Nederlands Elftal is ook vandaag niet ongemerkt voorbijgegaan. Hier en daar heeft de wedstrijd voor ernstige incidenten gezorgd.

In Amsterdam raakte een medewerker van een bouwmarkt ernstig gewond toen hij een doek wilde ophangen waarop hij de wedstrijd Nederland – Japan wilde kijken. Terwijl hij bezig was het doek aan het dak van de bouwmarkt te hangen, verloor hij zijn evenwicht en viel zes meter naar beneden. Hij belandde op een glazen plaat en werd door een traumahelikopter naar het Academisch Medisch Centrum vervoerd.

In Tiel zijn bij een Oranje-feest  een 15-jarig meisje en haar moeder gewond geraakt toen zij bekneld raakten onder een auto. De automobilist wilde langs een politieafzetting rijden maar reed volgas achteruit toen hij zag dat dit niet ging lukken, daarbij werden het meisje en haar moeder overreden. Omstanders bevrijdden de twee dames uit hun benarde positie en ze zijn naar het ziekenhuis gebracht. "De toestand van de dochter is momenteel zorgwekkend", aldus een ziekenhuismedewerker. De bestuurder is aangehouden.

Ook in het Drentse Hoogeveen was het weer raak.

ME treedt op tegen Oranjefans Hoogeveen

De mobiele eenheid (ME) heeft zaterdagmiddag na de wedstrijd van Oranje ingegrepen tegen zo'n tweehonderd fans die zich hadden verzameld bij een rotonde in Hoogeveen. Dat heeft een woordvoerder van de politie gemeld.

Het ging om een 'kleinschalig optreden'. De politie hield acht jongeren aan die de orde verstoorden door met flessen en vuurwerk te gooien. Ook pleegden de aangeschoten jongeren vernielingen op een parkeerplaats naast de rotonde.

De Drentse politie moest eerder al in Hoogeveen ingrijpen na de eerste wedstrijd van het Nederlands elftal tijdens het WK in Zuid-Afrika.

Van den Heuvel hockeycoach Pakistan

Michel van den Heuvel zal de nieuwe bondscoach van de Pakistaanse hockeyers worden. De Nederlandse coach heeft een contract getekend tot de Olympische Spelen van 2012 en heeft als opdracht gekregen om het team weer naar de wereldtop te leiden.

Hij zal volgende week in Pakistan arriveren, maar moet nog wel wachten op toestemming van het ministerie van sport alvorens hij aan de slag kan. "De PHF denkt dat Van den Heuvel de capaciteiten heeft om ons naar de top terug te brengen," zei Asif Bajwa namens de Pakistaanse hockeybond.

Van den Heuvel werd bij Nederland ontslagen na het teleurstellend verlopen WK in India. Dat toernooi betekende ook het einde voor de Pakistaanse coach Shahid Ali Khan. "De bond wil elke maatregel nemen om ons geluk te doen herleven en het aanstellen van een buitenlandse coach is een van die maatregelen. Deze beslissing is in het belang van het hockey," zei Bajwa die na Roelant Oltmans en Hans Jorritsma voor de derde maal een Nederlandse coach aanstelt.

Waddenzee officieel Werelderfgoed

Met het in ontvangst nemen van een oorkonde door minister van Natuur Gerda Verburg (CDA) is de Waddenzee officieel Werelderfgoed geworden. Zij kreeg de oorkonde zaterdag op een boot bij Lauwersoog van een afgevaardigde van de Unesco, dat de Werelderfgoedlijst opstelt.

De Waddenzee is een uniek getijdengebied met een vrijwel ononderbroken systeem van zand- en slikplaten. In het gebied is een enorme variëteit aan landschappen, flora en fauna, en het is een belangrijke plek voor miljoenen vogels die daar permanent verblijven of op doortocht zijn. Verburg denkt dat omdat de Waddenzee nu Werelderfgoed is, dit het toerisme kan bevorderen.

Ook werd zaterdag een logo gepresenteerd van een golf en een bruinvis die bijna als een vogel door het water gaat. Een afvaardiging uit Duitsland was ook aanwezig, omdat ook het Duitse deel van de Waddenzee tot het Werelderfgoed behoort.

Zo, nu eerst een Bavaria

Uitgerust met een hotdog in de ene en een biertje in de andere hand zit ik voor de televisie. Spanning alom, want de eerste wedstrijd van Oranje staat op punt van beginnen. Hoge verwachtingen natuurlijk, want zoals altijd worden we wéér kampioen. Het volkslied klinkt en er is zelfs een aantal spelers dat opzichtig meebromt. Dat belooft wat voor de wedstrijd! Een fluitje van de scheids en we zijn begonnen.
 

Llodra wint tennistoernooi Eastbourne

Michael Llodra heeft het tennistoernooi van Eastbourne op zijn naam geschreven. De Fransman klopte in de finale de Spanjaard Guillermo García-López in twee sets.

De als achtste geplaatste Fransman bleek met 7-5 en 6-2 te sterk te zijn voor zijn tegenstander. Het is voor Llodra de vijfde zege in zijn loopbaan en de tweede dit jaar. Met de winst verdiende hij een cheque van 69.350 euro.

[Groep D] Uitslag Ghana - Australië

Australië en Ghana hebben in hun tweede groepswedstrijd op het WK voetbal de punten moeten delen. Na negentig minuten stond er namelijk 1-1 op het scorebord. The Socceroos beëindigden het duel overigens met tien man, aangezien Kewell in de eerste helft een rode kaart kreeg, nadat hij hands maakte.

De wedstrijd begon goed voor Australië. Kewell was fit en de ploeg van bondscoach Verbeek stond na elf minuten spelen al op voorsprong. Holman reageerde namelijk attent op een vrije trap van Bresciano, die door doelman Kingson werd losgelaten.

Nog geen kwartier later stond het gezicht van Verbeek op onweer. The Socceroos speelden inmiddels met tien man en de stand was weer gelijk. Ayew wist twee verdedigers op de achterlijn te verschalken. Het schot van Mensah, wat daarop volgde, werd door Kewell met de hand geroerd. Hierdoor kon de aanvaller met rood vertrekken en kreeg Ghana een strafschop. Ook ditmaal was Asamoah degene, die achter de bal ging staan en de bal feilloos tegen de touwen werkte.

In de tweede helft maakte Ghana een klassieke fout. De ploeg liep te veel met de bal, waardoor het Australische tiental nauwelijks wankelde. Ook werden veel schoten van grote afstand afgevuurd en werd er bijna niet gecombineerd.

Verbeek reageerde door er een extra aanvaller bij te zetten. Dit leverde nog bijna de voorsprong op, maar Wilkshire faalde oog-in-oog met keeper Kingson. Ook in de slotfase bleven de Australiërs op de 2-1 jagen, maar kwamen uiteindelijk nog goed weg bij een schot van Owusu-Abeyie.


 

Ghana

1 - 1

Australië

 26' Gyan (pen)
   11' Holman
 
 Gele kaart: Addy, Jon. Mensah, Annan (Ghana)
 Rode kaart: Kewell (24) (Australië)
 
Stadion: Royal Bafokeng Stadion, Rustenburg
Toeschouwers: 40.000
Arbiter: Rosetti (Ita)
 
Opstelling:   Opstelling:
Kingson
Paintsil
Jon. Mansah
Addy
Sarpei
Tagoe (Owusu-Abeyie/56)
Annan
A. Ayew
K. Boateng (Amoah/88)
Asamoah (Muntari/77)
Gyan
  Scharzer
Wilkshire (Rukavytsya/84)
Neill
Moore
Carney
Emerton
Culina
Holman (Kennedy/68)
Valeri
Bresciano (Chipperfield/66)
Kewell

[Unicef Open] Henin winnares in Rosmalen

Justine Henin heeft het Unicef Open Rosmalen op haar naam geschreven. De Belgische was op het Nedelandse gras in de finale te sterk voor de Duitse Andrea Petkovic. De setstanden waren 3-6, 6-3 en 6-4.

Henin leverde in de finale meteen haar eerste servicegame in. Dit kostte haar de eerste set. In het tweede bedrijf deed ze het zelfde, maar ze kon zich herstellen en brak de Duitse tweemaal. Voor de derde set nam Petkovic een toiletpauze die Henin uit het ritme haalde, waardoor de Belgische met 3-0 achter kwam te staan. Ze gaf niet op en kwam met 5-4 voor te staan. Henin sloeg meteen op haar eerste matchpoint met een ace toe, waardoor ze het toernooi in Rosmalen na 2001 voor de tweede maal gewonnen heeft.

Moeder verdacht van doden peuter

Een 25-jarige vrouw uit het Duitse Flingern is opgepakt voor de moord op haar 2-jarige dochtertje. De politie ontdekte gisteren in de deelstaat Nohrdrein-Westfalen het levenloze lichaam van de peuter. Het kind was onder verdachte omstandigheden gestorven.

Agenten kwamen ter plekke, nadat er bij de hulpdiensten een noodoproep binnenkwam voor een gewond kind. Een trauma-arts constateerde snel dat het meisje was overleden. Het Openbaar Ministerie gaat er voorlopig vanuit dat er sprake is van een familiedrama. De moeder en de 35-jarige vader worden nog steeds door de politie verhoord. De vader wordt niet verdacht. De vrouw wordt vandaag voorgeleid bij de rechtbank.

Anelka uit Franse selectie gezet

Nicolas Anelka is door de Franse voetbalbond uit de selectie van Frankrijk gezet. De aanvaller heeft bondscoach Raymond Domenech in de rust van de WK-wedstrijd tegen Mexico een aantal verwensingen naar het hoofd gegooid. Hij ontbrak vandaag al op de training van Les Bleus.

"Als hij de woorden heeft genoemd die ik heb gehoord, zou hij hier niet meer moeten zijn. Dan had hij niet eens meer op de training mogen verschijnen," zei de vice-voorzitter van de Franse voetbalbond FFF Christian Teinturier eerder vandaag nog. Daar liet hij het niet bij. "Als hij niet zijn excuses heeft aangeboden, hoeft hij het tenue van Frankrijk niet meer aan te trekken."

Anelka lag al eerder met Domenech overhoop, toen die hem in 2006 niet mee nam naar het WK in Duitsland. Toch was de aanvaller in de voorbereiding op Zuid-Afrika een vaste waarde. Ook de eerste twee WK-wedstrijden begon hij in de basis. In de rust tegen Mexico zou hij echter door zijn scheldpartij gewisseld zijn.

Er zijn nog meer problemen in de selectie. Eerder ruziede de bondscoach al met William Gallas, die boos was dat hij de aanvoerdersband niet kreeg. Ook Yoann Gourcuff zou niet geliefd zijn bij een aantal spelers, waaronder Anelka en Franck Ribéry. De middenvelder zit volgens berichten alleen aan tafel.

Daarnaast lijkt Frankrijk het WK voortijdig te kunnen verlaten. De ploeg speelde in de eerste wedstrijd in Groep A met 0-0 gelijk tegen Uruguay en verloor met 0-2 van Mexico. Frankrijk moet in de laatste wedstrijd winnen van het gastland Zuid-Afrika en hopen dat Uruguay en Mexico niet gelijk spelen, anders kan de wereldkampioen van 1998 de thuisreis aanvangen.

Anelka mogelijk naar huis door scheldpartij
Anelka naar huis door scheldpartij (Foto: Novum)

Urnenmonument deels kapotgeslagen

Onbekenden hebben een urnenmonument in het bos in het Gelderse Ugchelen vernield. Een betonnen vaas en een glazen plaatje zijn kapotgeslagen. De eigenaresse van het urnengraf heeft aangifte gedaan van de zinloze verwoesting.

In de urn in het monument ligt de as van het lokaal bekende echtpaar Hendrik en Alida van Luttikhuizen uit Hoenderlo. Het urnengraf staat naast het graf waar de boer Jan de Vries ligt begraven. Het monumentje werd twee jaar geleden neergezet door de eigenaresse van de grond. Het bos is vrij toegankelijk voor wandelaars. De eigenaresse had bewust geen omheining om het monument gezet, omdat haar ouders veel om vrijheid gaven. Ze roept getuigen van de vernieling op zich te melden bij de politie.

Ruzie tussen Van Gelder en Derksen

Voetbalcommentatoren Jack van Gelder (Studio Sportzomer, NOS) en Johan Derksen (VI Oranje, RTL 7) liggen behoorlijk met elkaar in de clinch. Van Gelder haalde zaterdag uit in een interview met de Telegraaf door VI Oranje 'cafépraat' te noemen.

Derksen maakte afgelopen week een opmerking dat de NOS aan geldverspilling doet door op lokatie in Zuid-Afrika uit te zenden. Volgens de voetbalanalist kon het WK2010-programma Studio Sportzomer net zo goed in Nederland gemaakt worden.

Van Gelder is echter 'not amused' over de kritiek van Derksen: "Ik noem dat een vorm van grachtengordeljournalistiek. Kennelijk is Derksen vergeten dat VI Oranje op RTL 7 slechts 300.000 kijkers trekt en wij gemiddeld 1,4 miljoen. Hoge bomen vangen nu eenmaal meer wind. Bij hen is het cafépraat in Scheveningen, bij ons is het journalistiek op de plek waar het allemaal gebeurt."

Ook vindt Derksen Studio Sportzomer een 'bloedeloos' programma: "Wij doen aan cafépraat en meneer Van Gelder, met z'n AFC-geleuter, dat is journalistiek. Geneuzel. Onnodig geneuzel. Prietpraat van een stelletje heren die vinden dat ze daar moeten zitten, maar die alle relaties sparen en nooit zeggen wat ze er daadwerkelijk van vinden."

Derksen noemt de houding van de NOS-presentator hautain: "Meneer Van Gelder mag van mij heel erg trots roepen dat hij meer kijkers heeft, want wij zijn realisten. Wij zullen nooit die kijkcijfers van de NOS halen, want zij hebben een interland voor zich. Wij weten onze plaats, hoor, op RTL 7. Wij zijn dolblij met 400 à 500 duizend kijkers. Dat is geweldig voor ons. We wensen hem héél veel succes met zijn miljoenen kijkers."


Johan Derksen in actie bij VI Oranje

[SF] Uitslag kwalificatie Jarama

John Martin heeft in de Superleague Formula op het circuit van Jarama in de kwalificatie de snelste tijd gereden. De Beijing Guoan-coureur bleef in de finale van de kwalificatie AC Milan-rijder Yelmer Buurman voor.

Martin was in de groepsfase al op dreef door daar in Groep A veruit de snelste tijd te rijden. Buurman deed hetzelfde in Groep B, maar was langzamer dan Martin. Ook door in de eerste groep waren Chris van der Drift (Olympiacos|), Franck Perera (Flamengo) en James Walker (Liverpool). Vanuit de tweede groep kwamen Max Wissel (FC Basel), Sébastien Bourdais (Olympique Lyonnais) en Craig Dolby (Tottenham Hotspur) in de kwartfinales.

Martin kende een eenvoudige ronde, omdat Dolby door enkele keren de banden te blokkeren veel tijd verloor. Buurman had het minder makkelijk tegen Walker. Op de finish bedroeg het verschil slechts 0,018 seconde. Ook door waren Van der Drift en Wissel. In de halve finale was Martin ruim sneller dan Wissel, terwijl Buurman eenvoudig van Van der Drift won. In de finale was Martin vervolgens 0,3 seconden te snel voor de Nederlander.

Uitslag kwalificatie Jarama

Pos. Rijder Team Tijd
1 J. Martin Beijing Guoan FC 1:21.329
2 Y. Buurman AC Milan 1:21.583
3 C. van der Drift Olympiacos 1:21.979
4 M. Wissel FC Basel 1:21.500
5 F. Perera Flamengo 1:21.791
6 S. Bourdais Olympique Lyonnais 1:22.333
7 J. Walker Liverpool FC 1:22.287
8 C. Dolby Tottenham Hotspur 1:22.049
9 J. Jousse AS Roma 1:21.695
10 A. Parente FC Porto 1:21.562
11 R. Doornbos Corinthians 1:21.852
12 F. Montagny Girondins de Bordeaux 1:21.650
13 M. Martínez Sevilla FC 1:21.139
14 N. Karthikeyan PSV Eindhoven 1:22.011
15 D. Rigon Anderlecht 1:22.233
16 B. Garcia Sporting Clube de Portugal 1:22.353
17 M. de Villota Atletico de Madrid 1:23.079
18 T. Gommendy Galatasaray 1:22.399

Aung San Suu Kyi viert 65e verjaardag

Het icoon van democratie in Birma, Aung San Suu Kyi, heeft zaterdag haar 65e verjaardag gevierd. Aanhangers van Suu Kyi gaven een verjaardagsfeestje waar driehonderd mensen op af kwamen, maar waar ze zelf niet bij kon zijn. Vanuit de hele wereld werd de militaire junta van Birma opgeroepen haar vrij te laten. Onder anderen de Amerikaanse president Barack Obama en secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, eisten de vrijlating van Suu Kyi.

Suu Kyi heeft de afgelopen twintig jaar vijftien keer haar verjaardag in gevangenschap moeten doorbrengen. Ze is de enige winnares van de Nobelprijs voor de Vrede die gevangen zit. "Het is dieptriest dat ze haar verjaardag niet in vrijheid kan vieren", aldus haar advocaat Nyan Win.

Een vertrouweling van Suu Kyi, Win Tin, pleitte eveneens voor haar vrijlating en citeerde een van haar uitspraken. "Voor de internationale gemeenschap wil ik haar woorden herhalen. 'Gebruik uw vrijheid om die van ons te bevorderen'", aldus Win Tin, die samen met Suu Kyi de Nationale Liga voor Democratie heeft opgericht.

Obama stuurde Suu Kyi zijn felicitaties en prees haar 'vastberadenheid, moed en persoonlijke opoffering' die ze heeft laten zien tijdens haar werk op het gebied van de mensenrechten en democratische veranderingen in Birma. "Ik roep de regering van Birma nogmaals op Aung San Suu Kyi en alle andere politieke gevangenen vrij te laten", zo zei de Amerikaanse president.

Ban Ki-moon zei 'diep bezorgd' te zijn over het huisarrest van Suu Kyi. "Ik heb altijd geëist dat alle politieke gevangenen, onder wie Aung San Suu Kyi, zo snel mogelijk zonder voorwaardes worden vrijgelaten, zodat ze in staat zijn deel te nemen aan het politieke proces", aldus Ban.

Ondanks de wereldwijde kritiek op het huisarrest is de houding van de junta ten opzichte van Suu Kyi niet veranderd. In augustus 2009 werd het huisarrest van Suu Kyi verlengd met achttien maanden omdat ze in haar huis een Amerikaan had ontvangen die naar haar huis was gezwommen. Door de verlenging van het huisarrest kan Suu Kyi geen deel nemen aan de verkiezingen die de militaire junta van Birma later dit jaar wil organiseren.

Doden bij busongeluk Turkije

Een personenbus is zaterdag in het oosten van Turkije gekanteld. Zes personen kwamen om het leven en 45 personen raakten gewond. Dat heeft het Turkse staatspersbureau Anatolia gemeld.

Het ongeluk vond plaats in de provincie Bitlis, ongeveer tweehonderd kilometer van de grens met Iran. Wat de oorzaak van het ongeluk is, is nog niet bekend.

Jaarlijks komen duizenden mensen in het Turkse verkeer om het leven. Vaak zijn roekeloos rijgedrag en de slechte staat van de wegen de oorzaak.

Somaliërs willen eigen qatgebruikplek

Somaliërs in Tilburg willen een eigen ruimte in de gemeente waar ze op hun gemak op qatbladeren kunnen kauwen. Het knabbelen op qat zorgt voor een lichtstimulerend effect. Qat is in Nederland een legale drug.

De Somalische gemeenschap had plannen voor een eigen theehuis annex qatruimte aan de Veldhovenring. Dat plan is door de gemeente van tafel geveegd, omdat het aangewezen terrein in een urgent veiligheidsgebied ligt. De Somaliërs handelen en kauwen nu nog op qatbladeren in de Perosistraat. Omdat omwonenden hebben geklaagd over hinder door de qatgebruikers controleert de politie de plek nu streng. De autoriteiten richten zich alleen op de aanpak van overlast.

Oranje door als Kameroen niet wint van Denen

Het Nederlands elftal kan vanavond als eerste land doordringen tot de achtste finales van het wereldkampioenschap voetbal. Oranje is dan afhankelijk van de uitslag bij de andere groepswedstrijd tussen Kameroen en Denemarken.

Als Kameroen verliest of het speelt gelijk tegen Denemarken, dan is Nederland verzekerd van een plek in de volgende ronde. De ploeg van bondscoach Bert van Marwijk won maandag van Denemarken (2-0) en vanmiddag van Japan (1-0). Oranje gaat daardoor momenteel met zes punten aan de leiding in groep E. Japan heeft drie punten, Kameroen en Denemarken zijn nog puntloos.

Oranje sluit de groepsfase op 24 juni af tegen Kameroen. Alleen als Kameroen vanavond van Denemarken wint, kan Oranje een plek bij de eerste twee in de poule nog mislopen. Bij een gelijke stand in de eindklassering in de poule wordt eerst gekeken naar het doelsaldo. Is ook dat gelijk, dan is het aantal gemaakte doelpunten bepalend. Mocht ook dat gelijk zijn, dan geeft het onderling resultaat de doorslag. De FIFA gaat over tot loting als bovenstaande criteria nog geen winnaar hebben opgeleverd.

Ga te keer in Rage

Tim Willits, creative producer bij id Software, praat tijdens de E3 voluit over de nieuwste shooter van zijn ontwikkelstudio. Volgens Willits zal Rage geen zoveelste shooter in het genre worden, wat spelers toch langzamerhand verwachten van id Software.

Dit keer brengen ze het schieten naar buiten, in plaats van de nauwe gangen die we in games van id Software gewend zijn. Ook willen ze het genre wat meer mixen met andere games, er zullen bijvoorbeeld stukken in zitten waar je al racend door moet, maar ook stukken met natuurlijk de gevechten die we wel verwachten. De intelligentie van de vijanden zijn ook variërend, er zijn naast het kanonnenvoer ook slimmere tegenstanders, we mogen dus wat tegenstand verwachten, in plaats van onze vinger op de schietknop te houden. 

In Rage zitten allerlei mutanten, in allerlei maten en snuggerheid. Sommige zullen ook wapens hebben, dus ook op lange afstand ben je niet veilig. Natuurlijk zal er multiplayer in zitten, maar daar wilde Willits niets over kwijt. Volgend jaar mogen we de game verwachten, voor de Xbox 360, PlayStation 3 en PC.

 

[F2] Uitslag Zolder Race 1

Dean Stoneman heeft de eerste race van de Formule 2 op het circuit van Zolder op zijn naam geschreven. Hij vertrok van poleposition en kwam onbedreigd over de finish, voor Joylon Palmer en Kazim Vasiliauskas. Kelvin Snoeks eindigde op plaats elf.

Stoneman kwam van de eerste startplaats goed weg en behield de leiding. Daarachter was het Palmer die vanaf plaats vijf een goede start kende en meteen al Armaan Ebrahim passeerde, In de eerste ronde nog moesten ook Vasiliauskas en Benjamin Bailly er aan geloven. Daarna was de Brit niet meer in staat om aan te vallen voor de eerste plaats.

De wedstrijd werd even onderbroken door een safety car die nodig was omdat de Poolse Natalia Kowalska de baan op stuiterde na in de derde bocht in de bandenstapels te zijn beland. Het enige andere incident van betekenis in de wedstrijd vond plaats toen Philipp Eng te laat remde voor de chicane en tegen de bolide van Will Bratt op reed. Jack Clarke reed in op de beide rijders, waarna het drietal de wedstrijd nog wel kon vervolgen maar geen vuist meer kon maken en in de achterhoede eindigde.

Uitslag Zolder Race 1

Pos. Rijder Tijd
1 D. Stoneman 38:01.434
2 J. Palmer + 7.524
3 K. Vasiliauskas + 9.090
4 S. Afanasiev + 9.851
5 A. Ebrahim + 13.146
6 B. Bailly + 15.364
7 I. Samarin + 20.157
8 M. Marinescu + 21.337
9 R. Teixeira + 31.072
10 N. de Marco + 32.215
11 K. Snoeks + 38.791
12 P. Sureshwaren + 40.750
13 P. Rees + 47.171
14 W. Bratt + 1 ronde
15 P. Eng + 1 ronde
DNF B. Lariche + 4 ronden
DNF J. Clarke + 5 ronden
DNF N. Kowalska + 18 ronden
DNF P. Kralev + 22 ronden

Luchtmachtdagen drukker dan vorig jaar

De Luchtmachtdagen op vliegbasis Gilze-Rijen hebben meer bezoekers dan vorig jaar getrokken. Dit jaar trok het evenement 250.000 belangstellenden, terwijl er vorig jaar nog 220.000 bezoekers naar de Luchtmachtdagen afreisden.

Het thema van dit jaar is 'wereldwijd inzetbaar, op missie'. Op het tweedaagse evenement, dat vrijdag begon, waren verschillende vliegshows te zien. Een van de attracties was het vliegteam Patrouille de France van de Franse luchtmacht, dat een van de oudste en meest ervaren demonstratieteams is.

Een bijkomend effect van de Luchtmachtdagen is volgens het ministerie van Defensie dat mensen geïnteresseerd raken in een baan bij de Luchtmacht.

FOK! plaatste een fotoreportage van de Luchtmachtdagen. Deze is hier terug te vinden.

Ambtenaar steelt 25.000 euro

Een ambtenaar van de Friese gemeente Tytsjerksteradiel heeft een werkstraf gekregen van 240 uur, omdat ze 25.000 euro had verduisterd. De 44-jarige vrouw moest de leges bij de bank brengen, maar nam het mee naar huis.

Op haar werk verklaarde ze dat ze de zakjes met geld was kwijtgeraakt. De gemeente geloofde haar verklaring niet en deed aangifte bij de politie. De vrouw betaalde de 25.000 euro uiteindelijk terug, maar verzweeg waarom ze het eerder had gestolen. Naast de werkstraf legde de rechtbank ook nog een gevangenisstraf op van vier maanden voorwaardelijk. Verder moet ze de gemeente 300 euro betalen aan misgelopen rente. De gemeente ontsloeg de vrouw al eerder.

Okada niet ontevreden na nederlaag

Japan verloor vanmiddag zijn tweede groepswedstrijd van dit WK. Tegen Nederland werd met 1-0 verloren. Toch was de bondscoach van de Japanners, Takeshi Okada, niet ontevreden.

"Tegen een zeer sterk land zaten we lange tijd goed in de wedstrijd. Helaas is het niet gelukt een punt te halen," aldus de Japanner die niets wilde horen van kritiek op de defensieve instelling van zijn ploeg. "Ik heb van mijn spelers moed gevraagd. Durf aan te vallen. Heel lang leek het erop dat wij hier een goed resultaat zouden neerzetten."

'Zoektocht naar Mladic moet worden geïntensiveerd'

Ratko Mladic, de vroegere Bosnisch-Servische legerleider, is volgens de hoofdaanklager van het Joegoslaviëtribunaal, Serge Brammertz, nog in leven en houdt zich schuil. Brammertz heeft de Servische regering dan ook opgeroepen de zoektocht naar Mladic te intensiveren en het onderzoek naar de voormalige legerleider uit te breiden. Volgens Brammertz heeft het onderzoek tot nu toe 'weinig tastbare resultaten' opgeleverd.

Brammertz wil ook dat de zoektocht naar een andere verdachte, Goran Hadzic, wordt uitgebreid. Het vinden van de laatste twee voortvluchtigen die het tribunaal wil berechten heeft 'de hoogste prioriteit'.

Mladic is door het Joegoslaviëtribunaal in staat van beschuldiging gesteld wegens genocide. Hij wordt onder andere verantwoordelijk gehouden voor het bloedbad onder moslimmannen en -jongens uit de enclave Srebrenica in 1995. Daarbij kwamen zeker achtduizend Bosnische moslims om het leven. Hadzic wordt gezocht wegens oorlogsmisdaden die hij als leider van de Servische rebellen in Kroatië tijdens de oorlog van 1991 tot 1995 zou hebben begaan.

Woensdag vroeg Milos Saljic, de advocaat van de familie van Mladic, nog om de ex-generaal dood te verklaren. Volgens de advocaat is Mladic voor het laatst gezien in februari 2003. Sindsdien is, ondanks intensief speurwerk van lokale en internationale veiligheidsdiensten, taal noch teken van hem vernomen, zei Saljic. Hij hield de rechtbank ook voor dat Mladic ernstig ziek is geweest en het al die jaren nooit zonder medische verzorging kan hebben uitgehouden. De vroegere legerleider zou, als hij nog leeft, nu 68 zijn.

Zoo doodt rasonzuivere tijgerbaby's

Drie tijgerwelpen in de dierentuin in het Duitse Magdeburg zijn gedood, omdat ze niet raszuiver waren. De dieren waren niet geschikt voor het voortplantingsprogramma. Het kantongerecht in Magdeburg heeft de dierentuin nu op de vingers getikt voor het doden van de jongen.

Kai Perrett, de aangeklaagde dierentuindirecteur betreurt de uitspraak. Hij en drie dierenverzorgers besloten in 2008 om de tijgerbaby's te doden. Perrett benadrukte dat deze beslissing niet lichtzinnig is genomen. Bij het besluit zouden de nodige tranen zijn gevloeid. Taskan, de vader van de welpen was geen raszuivere Siberische tijger.

Rechter Martin Schleupner vindt dat de drie welpen het verdiend hadden om te blijven leven. De dierentuin zou door het doden van de jongen de Dierenbeschermingswet hebben overtreden. Hij vindt het te ver gaan om gezonde dieren alleen om hun rasonzuiverheid te doden. Wel had hij begrip voor het moeilijke dilemma waarvoor Kai Perrett stond. De Magdeburger Zoo komt er met een waarschuwing vanaf.

Van Bommel: "Eerste helft volgens de Barcelona-variant"

"Man of the match? "Nee, ik niet. Ik speelde onopvallend maar zat wel lekker in de wedstrijd". Dat waren de woorden van een goed spelende Mark van Bommel na afloop van de wedstrijd van Nederland tegen Japan tegenover de camera van NOS.

De middenvelder kreeg de opdracht om meer aanvallend te spelen tegen de afwachtende Japanners. "Ik heb dat niet goed ingevuld. We speelden zeker de eerste helft in de 'Barcelona-variant', met doorgeschoven backs, brede centrale verdedigers en ik als verdedigende middenvelder die uitzakte", doceert Van Bommel.

"Daardoor was er weinig aansluiting naar de spitsen, kwamen we niet heel ver en daarbij was de bezetting voor het doel ook niet goed genoeg." In de tweede helft ging het beter. Van Bommel: "Nigel de Jong en ik speelden meer naar voren, de afstand werd minder groot en we konden elkaar beter bereiken."

Bang voor een teleurstellend resultaat was de aanvoerder van Bayern München niet: "We hebben tegen elkaar gezegd dat we geduld moesten hebben. Japan kwam niet om te voetballen, het elftal hield vooral tegen en speelde afwachtend. Het was een gedisciplineerde tegenstander. De kansen zouden wel komen en die kwamen er ook. Helemaal toen we eenmaal op voorsprong kwamen."

Toch had de middenvelder nog wat kritiek: "We hadden het duel tien minuten voor tijd op slot moeten gooien. Nu bleef het gevaarlijk en kwamen we goed weg toen Japan de bal over de goal schoot."

Anelka mogelijk naar huis door scheldpartij

Nicolas Anelka loopt kans om uit de selectie van Frankrijk te worden gezet. De aanvaller zou bondscoach Raymond Domenech een aantal verwensingen naar het hoofd gegooid hebben. De vicevoorzitter van de Franse bond, Christian Teinturier, zegt dat Anelka naar huis moet als de uitspraken waar blijken te zijn.

"Als hij de woorden heeft genoemd die ik heb gehoord, zou hij hier niet meer moeten zijn", zei Teinturier. "Dan had hij niet eens meer op de training mogen verschijnen." Daar liet de vice-voorzitter het niet bij. "Als hij niet zijn excuses heeft aangeboden, hoeft hij het tenue van Frankrijk niet meer aan te trekken."

Anelka lag al eerder met Domenech overhoop, toen die hem in 2006 niet mee nam naar het WK in Duitsland. Toch was de aanvaller in de voorbereiding op Zuid-Afrika een vaste waarde. Ook de eerste twee WK-wedstrijden begon hij in de basis. In de rust tegen Mexico zou hij echter door zijn scheldpartij gewisseld zijn.

Er zijn nog meer problemen in de selectie. Eerder ruziede de bondscoach al met William Gallas, die boos was dat hij de aanvoerdersband niet kreeg. Ook Yoann Gourcuff zou niet geliefd zijn bij een aantal spelers, waaronder Anelka en Franck Ribery. De middenvelder zit volgens berichten alleen aan tafel.

Anelka mogelijk naar huis door scheldpartij (foto: Novum)

Wii 3D maakt nog geen kans

Het hele 3D-gebeuren is hip aan het worden. In ieder geval is het het woord van 2010 in de wereld van spellen. 3DS, 3D-gaming, 3D-televisies...Microsoft geeft aan geen directe plannen te hebben, omdat de aanschaf van brillen en de televisies redelijk prijzig zijn. Ze wachten de hype nog even af, totdat er goedkopere opties zijn om thuis 3D op je televisie te tonen.

Ook Nintendo heeft nu aangegeven dat ze nog even niet met deze hype meegaan. Satoru Iwata heeft in een Japanse krant aangegeven dat ze 3D voor een console zeker zien zitten, maar dat de markt er nog niet klaar voor is. Hijzelf denkt dat 30% van de huishoudens een 3D-televisie moet hebben voordat Nintendo een console met de mogelijkheid 3D te spelen zal introduceren. Ook vind hij de beeldkwaliteit nog te min om nu in te stappen. De volgende generatie televisies zal een stuk beter zijn, hoopt hij. Dus Nintendo zal voor nu alleen 3D aanbieden in de handheldmarkt.

Daarnaast is Iwata nog gevraagd naar de 3DS en zijn verwachtingen. De Virtual Boy kon vijftien jaar geleden ook al 3D tonen, is hij niet bang dat de geschiedenis zich herhaalt en de 3DS een flop wordt? "Absoluut niet. Nintendo had al oog voor 3D in die tijd en bracht een 3D-game machine uit, maar de technologie was er niet klaar voor. Daarna bleven we zoeken naar een tweede kans, en besloten twee jaar terug dat we eindelijk de technologie en de onderdelen hadden om een nieuw product te maken".

Met 3D wil Nintendo spellen echter doen aanvoelen. En volgens Iwata is het ook makkelijker om in de diepte te moeten bewegen, omdat dat natuurlijker aanvoelt. De reacties van mensen die er op de E3 beurs mee mochten gamen zijn duidelijk: Nintendo heeft hier, letterlijk en figuurlijk, een hit in handen.

Nintendo 3DS

Huh: "Nigeria zelfbeheersing laten verliezen"

Jong-Moo Huh, bondscoach van Zuid-Korea, denkt dat de ruime nederlaag tegen Argentinië, 1-4, geen effect heeft op de laatste wedstrijd van Zuid-Korea.

Dinsdag speelt Korea tegen Nigeria en kan een ticket voor de volgende ronde worden behaald. Op de officiële website van de FIFA zegt de bondscoach dat Zuid-Korea aanvallend zal gaan voetballen.

"Onze spelers zijn niet teleurgesteld of ontmoedigd door het verlies. We zullen ons zeer goed voorbereiden op de derde wedstrijd tegen Nigeria. Daarbij is een gelijkspel niet ons doel. Het zal lastig worden, maar we gaan voor de winst", zegt Huh.

Sani Kaita, een Nigeriaan, kreeg rood in het duel tegen Griekenland door een dwaze actie. Huh ziet hier kansen voor zijn ploeg: "Dat laat zien dat we druk moeten zetten op Nigeria. Dan raken ze geïrriteerd en verliezen ze hun zelfbeheersing. We kunnen niet toestaan dat ze vrijelijk hun spel kunnen spelen."

Ferrari-dieven lopen tegen de lamp

Het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) heeft vrijdagavond twee 29-jarige mannen uit Weert aangehouden omdat ze na een proefrit met een replica Ferrari niet meer terug waren gekomen. De twee zitten vast, meldt het KLPD zaterdag.

De auto was te koop aangeboden in Almere. Toen de twee niet terugkeerden bij de eigenaar van de sportauto, waarschuwde hij de politie. Zij konden op de A27 bij Nieuwegein worden aangehouden. De auto die de twee bij de verkoper hadden achtergelaten was eveneens gestolen.

Van Marwijk: "Geduld hebben"

Nederland won eerder vandaag zijn tweede wedstrijd op het WK in Zuid-Afrika. De ploeg van bondscoach Bert van Marwijk boekte een nipte 1-0 overwinning op Japan door een treffer van Wesley Sneijder.

Van Marwijk was ondanks de moeizame wedstrijd tevreden. "Je ziet dat Japan geen slechte ploeg is. In zo'n wedstrijd als dit moet je geduld hebben."

De bondscoach gaf toe dat hij 'm vooral na de 1-0 flink had zitten knijpen. "Eén moment van onachtzaamheid en het duel glipt zo uit je handen. Dat is niet gebeurd".

Onderzoek naar postfraude bij TNT

De politie doet onderzoek naar fraude bij TNT Post in Brabant. In de regio Deurne, Asten en Someren zijn bedrijven gedupeerd, omdat onbekenden stickers met een ander rekeningnummer dan dat van de afzender in de post aanbrengen. Gekeken wordt of de fraude binnen het postbedrijf wordt uitgevoerd, meldt een TNT-woordvoerder zaterdag.

De zegsvrouw spreekt van 'een doodzonde'. Verschillende ondernemers hebben aangifte gedaan van de fraude. Doordat er een ander rekeningnummer in de post is aangebracht, komen betalingen niet bij de afzender terecht. Volgens Omroep Brabant zijn er zes aangiften binnengekomen. De politie Brabant Zuid-Oost heeft de afgelopen week ondernemers gewaarschuwd voor de fraude. Het is nog niet bekend wanneer het onderzoek is afgerond.

Onderzoek naar postfraude bij TNT (foto: Novum)

Sneijder: "Het was een moeilijke wedstrijd"

Nederland won vanmiddag met een nipte 1-0 van Japan. Het enige doelpunt van de wedstrijd werd gemaakt door Wesley Sneijder.

"Als je de eerste twee wedstrijden wint, mag je blij zijn. We wisten vooraf, het wordt moeilijk tegen Japan. Ze lopen veel en dat maakt het lastig," aldus Sneijder na afloop. "In de eerste helft lieten we de bal goed rond gaan, in de tweede helft maakten we het goed af. Je weet, als je die bal goed raakt, gaat hij alle kanten op. Dit keer ging hij er in."

Sneijder was vooral blij met het resultaat. "Het was geen slechte wedstrijd, wel een moeilijke. Na twee wedstrijden hebben we ons beste voetbal nog niet laten zien, maar we hebben wel zes punten, daar moeten we nu gewoon van genieten. Er zijn grote landen die dat niet hebben gehaald."

Gele kaart Ronaldo blijft staan

De FIFA heeft besloten de gele kaart van Cristiano Ronaldo niet te schrappen. De Portugese voetbalbond had een verzoek gedaan om de kaart kwijt te schelden. Maar volgens de FIFA is de kaart niet onterecht, zoals Portugal beweerde.

De sterspeler van Portugal kreeg geel in de wedstrijd tegen Ivoorkust (0-0) na een opstootje met onder meer Guy Demel. De Ivoriaan vloerde Ronaldo, waarna die zijn tegenstander de huid vol schold. Ronaldo zei eerder al dat de beste spelers beschermd moeten worden.

Als Ronaldo in de volgende groepswedstrijd tegen Noord-Korea opnieuw geel pakt, is hij geschorst voor de laatste wedstrijd tegen Brazilië. Na de achtste finale worden alle gele kaarten kwijtgescholden. Schorsingen blijven wel staan.

[Groep E] Uitslag Nederland - Japan

Nederland heeft ook zijn tweede wedstrijd op het WK winnend afgesloten. In een matige wedstrijd werd Japan met 1-0 nipt verslagen. Nederland heeft zich door de overwinning zo goed als zeker voor de tweede ronde geplaatst.

De wedstrijd begon met wat irritaties met overtredingen over en weer. Via een hoekschop van Van der Vaart was er een kans voor Oranje, maar Kuyt kon net niet bij de bal. De bal werd weggekopt door een van de Japanse verdedigers. Nederland kreeg via Kuyt een kans op een treffer maar Nakazawa blokte af. In de rebound was er een kans voor Japan, maar het schot van Nagatomo ging ruim langs het doel van Stekelenburg.

Na een matig begin van het duel, kwamen de Japanners meer in hun spel. Nederland daarentegen slaagde er niet in een bres te slaan in de verdediging van de Japanners. Bovendien werd Van Persie op zijn nek gezeten door twee Japanners waardoor het voor hem moeilijk doorkomen was. Nederland had meer balbezit maar kreeg weinig echte kansen om tot scoren te komen. De Japanners kwamen er af en toe wel uit maar tot echte dreiging kwam het nog niet. Vervolgens was er een goeie actie van Van Persie, maar de aanvaller kon Sneijder net niet bereiken.

Japan kreeg in de 33e minuut na een overtreding een vrije trap. Honda kon zijn kopbal echter onvoldoende richten om Stekelenburg te verontrusten. De eerste echte kans voor Japan kwam in de 36e minuut. Het schot van Daisuke Matsui werd echter gepakt door Stekelenburg. Naarmate de eerste helft op zijn einde liep werden de Japanners sterker en gevaarlijker. Nederland leek aanvallend even niets uit te kunnen richten. Op slag van rust was er een kansje voor Van der Vaart maar de Japanse doelman Kawashima redde eenvoudig.

Nederland begon met dezelfde elf spelers aan de tweede helft en ook Japan voerde nog geen wissels door. Nederland leek beter uit de kleedkamers te zijn gekomen en kreeg via Van Persie twee kansen. Bij de tweede kans kreeg hij de bal van Van Bommel maar zijn schot ging naast. In de 53e minuut kwam Nederland dan toch op voorsprong. Van Persie legde de bal bij Sneijder en die liet Kawashima kansloos. Japan kreeg een kans via Okubo, maar Stekelenburg redde diens schot uit de tweede lijn. Nederland probeerde wel door te drukken na de treffer van Sneijder, maar de Japanners slaagde erin de bal op de Nederlandse helft te houden.

Okubu was aan de kant van Japan in de tweede helft de gevaarlijkste man, bij de meeste van zijn schoten richting doel hoefde Stekelenburg echter niet in actie te komen. Aan de zijkant was Eljero Elia zich aan het warmlopen en hij kwam als vervanger van Van der Vaart het veld in. Japan was op jacht naar de gelijkmaker en was ook een paar keer gevaarlijk, Nederland wist er maar een paar maal echt uit te komen.
Invaller Afellay ging in de 84e minuut alleen op avontuur maar zijn schot werd geblokt door de Japanse keeper.

Affelay kreeg in de 88e minuut wederom een kans maar de bal werd van de doellijn gehaald door een Japanse verdediger. In de negentigste minuut was Japan via Okazaki dichtbij de gelijkmaker. De bal werd echter nipt overgeschoten. Net voor het eind van het duel leek Japan nog een strafschop te krijgen nadat Nagatomo ging liggen na contact met De Jong. De Argentijnse arbiter gaf echter toch een doeltrap aan Nederland. Oranje speelde het duel daarna rustig uit.


Nederland

1 - 0

Japan

 53' Sneijder
 
 
 Gele kaart: Van der Wiel (Nederland)
 
Stadion:  Moses Mabhida Stadion, Durban 
Toeschouwers: 60.000
Arbiter: Baldassi
 
Opstelling:   Opstelling:
Stekelenburg
Vd Wiel
Heitinga
Mathijsen
V. Bronckhorst
De Jong
Van Bommel
Kuyt
Sneijder (Afellay/83)
Van der Vaart (Elia/72)
Van Persie (Huntelaar/87)
  Kawashima
Komano
Nakazawa
Túlio Tanaka
Nagatomo
Hasebe (Okasaki/77)
Abe
Endo
Matsui (K.Nakamura/64)
Honda
Okuba (Tamada/77)

[Upd] Einde WK voor Sloveen Pecnik

De kans is groot, dat de Nejc Pecnik niet meer in actie zal komen op het WK voetbal. De Sloveen raakte gisteren, tijdens het duel tegen de Verenigde Staten (2-2), geblesseerd aan zijn enkel. De bondscoach van Slovenië, Matjaz Kek, gaat uit van een gebroken enkel.

Pecnik werd een kwartier voor tijd ingezet, maar kon nauwelijks wat laten zien. In de blessuretijd werd hij met een brancard afgevoerd.

Update @ 15:00 uur

Voor Nejc Pecnik is het WK door een enkelbreuk voortijdig geëindigd. De aanvaller van Slovenië viel gisteren in de slotfase van de wedstrijd tegen de Verenigde Staten (2-2) uit met een enkelblessure. Onderzoek in het ziekenhuis wees vandaag uit dat hij niet verder kan spelen.

Saadane had meer van Engeland verwacht

Rabah Saadane, bondscoach van Algerije, verbaasde zich over Engeland. Saadane speelde met zijn ploeg 0-0 gelijk tegen de Engelsen, van wie hij meer had verwacht.

"Ik dacht dat Engeland beter was. Ik wist niet wat er gebeurde en het is aan hun bondscoach om de noodzakelijke conclusies te trekken. Ze waren niet op hun best. Wij speelden ons spel met korte passes en onze vaardigheden. De Engelsen hadden hun dag niet", aldus Saadane op een persconferentie.

De Engelse doelman David James is van mening dat Algerije de Engelsen vooral het spel wilde belemmeren, waardoor de stand uiteindelijk gelijk zou blijven. Saadane is echter tevreden over de methode die zijn spelers hebben aangehouden.

"Ik vind dat we gedurende de wedstrijd steeds beter werden en dat is wat inderdaad is gebeurd. Ook ons vertrouwen is groeiende en dat is heel belangrijk. We hebben nog één wedstrijd te gaan en we moeten van onze potentie gebruik maken om ons te kwalificeren voor de volgende ronde."

Aleshin test met Renault R29

Renault heeft de leider in het World Series by Renault-kampioenschap Mikhail Aleshin gisteren de kans gegeven om te testen met een R29. De Rus gaat halverwege het seizoen aan de leiding in de titelstrijd en heeft daarom van het Franse merk de kans gekregen om te rijden met een bolide uit 2009.

De World Series doen dit weekend het circuit van Magny-Cours aan en daar zal Aleshin vandaag en morgen tijdens de pauzes een demonstratie weggeven. Hiervoor heeft hij gisteren al enkele testronden kunnen rijden. "Ik heb tien tot vijftien ronden gereden en in die tijd heb ik zo veel mogelijk geprobeerd te wennen aan de auto. De engineer zei tegen mij dat ik de snelste leerling was die ze ooit gehad hebben," zei Aleshin.

"De lijnen die ik reed waren vrijwel gelijk aan die met een Renault 3.5-auto, maar je kunt met de R29 veel meer zelfvertrouwen hebben. Het circuit was vrijwel droog, maar wel wat smerig, dus je moet weten hoe hard je moet remmen. Misschien dat er wat reacties zijn als ik morgen (vandaag, red.) een goeie run afleg. Ik hoop echter wel dat ik het meest opval door mijn resultaten in de races."

Nederland massaal voor wedstrijd Oranje naar winkel

Nederlanders lijken zaterdag voor aanvang van de wedstrijd van Oranje tegen Japan massaal alvast hun boodschappen te hebben gedaan. Van 11.30 tot 12.00 uur vonden per seconde gedurende minstens een half uur 330 elektronische transacties plaats.

Vorige week vonden rond die tijd nog 272 transacties per seconde plaats, meldt een woordvoerder van betalingsverwerker Equens. Volgens de woordvoerder was er zaterdag vanaf 10.00 uur al een stijging te zien.

De verwachting is dat tijdens de wedstrijd het aantal betalingen terugvalt. Tijdens de vorige wedstrijd van Oranje afgelopen maandag was dat ook het geval. Toen vonden gedurende minstens een half uur 88 transacties per seconde plaats, tegenover circa honderd normaal.

'Beledigende Anelka moet uit selectie'

Het rommelt behoorlijk in de Franse WK-selectie. Voor de verliezend finalist van vier jaar geleden dreigt een roemloos afscheid in Zuid-Afrika en bovendien zou aanvaller Nicolas Anelka de Franse bondscoach Raymond Domenech hebben beledigd.

"Als Anelka inderdaad de woorden heeft gebruikt die ik heb gehoord, heeft hij niets meer te zoeken op het WK", zei vice-voorzitter Christian Teinturier van de Franse voetbalbond FFF vandaag. De Franse sportkrant L'Equipe berichtte dat Anelka zich donderdag tijdens de rust van de verloren groepswedstrijd tegen Mexico (0-2) verbaal had laten gaan richting Domenech, die toch al zwaar onder vuur ligt.

De aanvaller was het volgens L'Equipe niet eens met de kritiek van de bondscoach dat hij steeds uit positie zou lopen. "Val dood, hoerenzoon", zou de reactie van Anelka volgens de krant zijn geweest. De spits van Chelsea werd daarop prompt gewisseld en keerde niet meer terug op het veld.

Van Avermaet droomt van Belgische titel

Greg van Avermaet neemt op dit moment deel aan de Ronde van Zwitersland en pakte gisteren, tijdens de zesde etappe van de ronde, de derde plaats.

"Of de goeie oude Van Avermaet terug is? Is die dan ooit weggeweest?", liet de wielrenner in een reactie weten. "Voor mezelf was er weinig veranderd. Alleen de resultaten bleven uit. Een Belgische titel zou héél veel goed kunnen maken."

"Ik weet dat het met ook Gilbert in de ploeg niet simpel wordt. Ik kan niet zeggen dat het echt klikt met hem, maar we moeten de handen in elkaar slaan. Ik heb al bewezen dat ik voor hem kan werken."

'Ribéry en Anelka verzieken de sfeer'

De 0-2 nederlaag tegen Mexico heeft de sfeer in het Franse kamp volledig verziekt. Volgens L'Équipe zijn het met name Nicolas Anelka en sterspeler Franck Ribéry die de sfeer verpesten.

Volgens de Franse krant zou Anelka zich beledigend hebben geuit tegenover bondscoach Raymond Domenech. "Flikker op, vuile hoerenzoon", zo de aanvaller van Chelsea tegen de vertrekkend coach hebben gezegd. De tactische besprekingen van Domenech zouden niet in goede aarde zijn gevallen.

Na de wedstrijd tegen Mexico was de sfeer binnen de selectie uiterst gespannen. De spelers wilden geen reacties geven aan de pers. Tussen Anelka en Ribéry zou het niet goed zitten. OOk Yoann Gourcuff zou zich eveneens ergeren aan Ribéry.

De vedetteneigingen van Ribéry zouden een belangrijke factor zijn. Naar verluidt storen met name Anelka en Gourcuff zich aan de jaloezie en arrogantie van de sterspeler van Bayern München.

Hef Zuid-Limburg op

Limburg; wat stelt dat nou helemaal voor? Een strook niemandsland met een breedte van hooguit éénenveertig erecties. Niemandsland had het ook moeten heten, want er wonen alleen maar nobody’s.
Limburg; het heeft geen historisch verankerde eigen identiteit. Waardoor het de inwoners bijna niet is kwalijk te nemen dat ze geen enkel historisch besef hebben. Maar dat kan ook komen door de hoogontwikkelde incestcultuur, waardoor menigeen daar tien tenen aan elke voet en meer vingers dan hersencellen heeft.

[Unicef Open] Stakhovsky wint eenvoudig

Sergiy Stakhovsky heeft de finale van de Unicef Open in Rosmalen gewonnen. De Oekraïner was in twee sets te sterk voor zijn Servische opponent Janko Tipsarevic: 6-3, 6-0.

De finale was een goede afspiegeling van het toernooi, dat zich de hele week al kenmerkt door verrassingen. Zo vloog de top van de plaatsingslijst er al vroeg in het toernooi uit. De zege van Stakhovsky kan in het rijtje van verrassingen worden bijgeschreven. Vooraf werd de als zevende geplaatste Tipsarevic gezien als favoriet in de finale.

Door in de eerste set twee keer te breaken won Stakhovsky de set eenvoudig. In de tweede set raasde de nummer 71 van de wereld helemaal over zijn tegenstander heen. Tipsarevic is de mondiale nummer 51.

Doden bij raketaanval in Pakistan

Bij een raketaanval op een huis in het plaatsje Haider Khel, in de Pakistaanse tribale regio Noord-Waziristan, zijn zaterdag dertien mensen om het leven gekomen. De aanval werd vermoedelijk uitgevoerd door een onbemand vliegtuigje van de Verenigde Staten, een zogeheten drone.

Volgens regeringsmedewerker Noor Mohammad waren onder de doden enkele buitenlanders. Hun exacte identiteit en nationaliteit waren echter niet bekend.

De VS voert vaker raketaanvallen uit om doelen van de Taliban en Al-Qaida uit te schakelen, in het bijzonder in de wetteloze tribale gebieden waar veel opstandelingen zich schuil houden.

In Dera Ismail Khan, in het onrustige noordwesten van Pakistan, verloor een persoon door een bermbom het leven. Acht mensen raakten gewond. Een van de gewonden was een medewerker van de Pakistaanse politie die een belangrijke rol speelde bij de arrestatie van militanten.

Ondanks de Amerikaanse raketaanvallen en offensieven van het Pakistaanse leger blijven islamitische opstandelingen doorgaan met het plegen van aanslagen.

Voorspelde drukte op de weg valt mee

De voorspelde drukte op de wegen dit weekend valt zaterdagochtend mee. Rond 11.00 uur stond er 27 kilometer file. Vooral op de A12 en de A20 is het druk vanwege wegwerkzaamheden, meldt de VerkeersInformatieDienst (VID).

De VID meldde vrijdag te verwachten dat werkzaamheden dit weekend zullen zorgen voor veel overlast op de wegen. Dit weekend is het qua werkzaamheden een van de drukste weekends van het jaar.

Met name op de A2 en op de A27 verwachtte de verkeersdienst veel vertraging. Op de A2 wordt het hele weekend gewerkt aan de weg tussen Utrecht en Den Bosch. Vooral vanuit Den Bosch naar Utrecht wordt het druk, maar ook in de andere richting en op de omleidingsroute via de A27 vanuit Gorinchem werd door de werkzaamheden extra drukte verwacht.

De drukte op de weg valt echter mee. "Alleen de A12 en de A20 springen er momenteel uit", zegt een woordvoerder van de VID. Op de A12 van Den Haag naar Utrecht stond rond 11.00 uur tussen Waddinxveen en Reeuwijk zes kilometer file door werk aan de weg.

Op dezelfde A12 van Oberhausen naar Utrecht staat daarnaast acht kilometer stilstaand verkeer door wegwerkzaamheden tussen Woerden en Bodegraven. Vanwege de wegwerkzaamheden op de A12 staat daarnaast op de A20 van Hoek van Holland naar Gouda twee kilometer file tussen Moordrecht en knooppunt Gouwe.

De VID verwacht voor zondag nog wat meer files. Zondag, op Vaderdag, wordt ook aan de A1, de A12, de A50, de A58 en de A73 gewerkt. Het verkeer wordt omgeleid bij wegafsluitingen en wanneer er lange files ontstaan. De woordvoerder van de VID denkt dat er zondag hooguit vijftig kilometer file zal staan.

Engelse tabloids: Roobish!

"What a load of Roobish!", zo haalde de Daily Mirror uit naar Wayne Rooney, die van repliek werd gediend nadat hij zijn boosheid over het gedrag van de supporters voor de camera uitte.

De Engelse tabloids reageerden fel op de teleurstellende prestatie van The Three Lions tegen Algerije (0-0). Rooney had zijn commentaar op het boegeroep van de Engelse supporters beter voor zich houden, wat betreft News of the World. "Rooney moet zijn mond houden en eerst zelf goed spelen", zo is de Britse tabloid van mening.

Ook kwaliteitskrant The Times reageerde uiterst kritisch op de prestatie van de ploeg van Fabio Capello. Volgens deze krant kon Rooney de druk niet aan. "Er zullen tijden zijn dat de Engelse ploeg lijkt op een droom voor spelers als Frank Lampard en Steven Gerrard, maar op andere momenten zal deze droom meer op een nachtmerrie lijken", aldus The Times.

The Sun was ook duidelijk met de omschrijving. "Er zijn geen excuses: slechter dan dit kan niet. Slecht, vreugdeloos, dramatisch en soms zelfs wanhopig...Bedankt Engeland! Het was geen verrassing dat jullie na het laatste fluitsignaal werden uitgeloten."

Vier verdachte Tamils vrijgelaten

De vier verdachten die woensdag werden opgepakt in een onderzoek naar verboden activiteiten van de Tamil Tijgers in Nederland zijn vrijdag vrijgelaten. Dat meldt een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie zaterdag. Het was volgens de woordvoerder niet langer nodig de vier vast te houden.

Het viertal is nog wel verdachte in de zaak, maar mag het verdere onderzoek in vrijheid afwachten. De verdachten werden woensdag door de nationale recherche opgepakt in Breda, Rotterdam, Heemskerk en Heerlen.

Eind april werden al zeven verdachten aangehouden in het onderzoek naar de Tamils in Nederland. Onder hen de leiders van vijf Tamil-organisaties in Nederland. Van de zeven zaten er woensdag nog zes vast.

Alle verdachten zitten vast voor betrokkenheid bij fondsenwerving voor de Tamil Tijgers en op verdenking van lidmaatschap van een terroristische organisatie. De Tijgers vechten in Sri Lanka voor een eigen staat en staan sinds 2006 op een Europese lijst van terroristische organisaties. Financiële ondersteuning aan organisaties op die lijst is verboden.

Ronde om Texel gaat niet door

De Ronde om Texel gaat dit jaar niet door. De organisatie maakte vandaag bekend dat de weersomstandigheden te slecht zijn voor de catamaranzeilers.

"De combinatie van windkracht 5/6 uit het noordwesten en de hoge branding maakt het onverantwoord om de deelnemers uit te sturen", aldus een verklaring. Het is de derde keer in 33 jaar dat de race wordt afgelast. Voor het laatst gebeurde dat in 2000.

WK Vandaag: 19 juni 2010

FOK!sport blikt dagelijks vooruit op de groepswedstrijden, die op het WK voetbal worden gespeeld. Vandaag staan er weer drie duels op het programma, waaronder ons eigen Nederland en Australië.

Groep E

Nederland v. Japan

Vandaag is het wederom de beurt aan Nederland om te voetballen. Na de 2-0 zege op de Denen mag het team van trainer Bert van Marwijk deze keer aantreden tegen het stugge Japan.

Japan heeft tegen Kameroen laten zien dat zij zeker kwaliteit herbergen en hopen na de 1-0 zege op een tweede overwinning. De landen zullen elkaar om half twee ontmoeten. Mocht er een winnaar komen, zal dat land een grote stap richting de achtste finales zetten.

Groep D

Ghana v. Australië

Later deze dag neemt Ghana het op tegen Australië. Ghana, dat dankzij een penalty van Gyan wist te winnen van Servië, hoopt ook deze wedstrijd uiteraard winnend af te sluiten.

Australië heeft weinig hoop op de volgende ronde, dat zelfvertrouwen is nog lager geworden na de beschamende 4-0 nederlaag tegen Duitsland. Tegen Ghana hopen zij zichzelf te revancheren voor de matige pot tegen Die Mannschaft.

Groep E

Kameroen v. Denemarken

Als laatste vandaag nemen de twee verliezers uit groep E het tegen elkaar op. Kameroen verloor verrassend van Japan en nestelt zich zo in een benarde positie. Of zij door zullen gaan naar de volgende ronde hangt vooral af van de wedstrijd van vandaag.

Van Denemarken werd voorafgaand aan het WK aardig wat verwacht. Verwachtingen die zij tegen Oranje niet waar konden maken. Zonder echt grote kansen te creëren gingen zij met 2-0 ten onder. Vanavond om half negen zullen zij moeten laten zien wat ze waard zijn.


TV schema

Tijd Programma Zender
12:30-13:20 WK Voetbal: voorbeschouwing Nederland - Japan Ned. 1
13:20-14:20 NOS WK Voetbal: 1ste helft Nederland - Japan Ned. 1
14:20-14:30 NOS WK Voetbal: wedstrijdanalyse Nederland - Japan Ned. 1
14:30 - 15:25 NOS WK Voetbal: 2de helft Nederland - Japan Ned. 1
15:25 - 15:50 NOS WK Voetbal: nabeschouwing Nederland - Japan Ned. 1
15:50 - 16:52 NOS WK Voetbal: 1ste helft Ghana - Australië Ned. 1
16:52 - 17:00 NOS WK Voetbal: wedstrijdanalyse Ghana - Australië Ned. 1
17:00 - 18:04 NOS WK Voetbal: 2de helft Ghana - Australië Ned. 1
17:50 - 19:00 RTL Voetbal: VI Oranje RTL 7
18:55 - 20:00 NOS WK Journaal Ned. 1
20:00 - 20:20 NOS WK Voetbal: voorbeschouwing Kameroen - Denemarken Ned. 1
20:20 - 21:21 NOS WK Voetbal: 1ste helft Kameroen - Denemarken Ned. 1
21:21 - 21:25 NOS WK Voetbal: wedstrijdanalyse Kameroen - Denemarken Ned. 1
21:25 - 22:24 NOS WK Voetbal: 2de helft Kameroen - Denemarken Ned. 1
22:20 - 23:30 RTL Voetbal: VI Oranje RTL 7
22:24 - 22:30 NOS WK Voetbal: nabeschouwing Kameroen - Denemarken Ned. 1
22:30 - 23:25 NOS Studio Sportzomer Ned. 1
23:25 - 0:00 NOS Studio Sport Ned. 1
23:30 - 0:00 SEAT Mooiste goals ooit RTL 7
0:15 - 1:10 NOS Studio Sportzomer Ned. 1
1:10 - 2:45 NOS Journaal/NOS Studio Sport Ned. 1

Hamilton verwacht inhaalacties in Valencia

McLaren-coureur Lewis Hamilton verwacht dat er tijdens de Grand Prix van Europa in Valencia dit jaar meer inhaalacties plaats zullen gaan vinden. De races op het stratencircuit werden de afgelopen jaren gekenmerkt door weinig inhaalpogingen, maar daar zal nu volgens de WK-leider verandering in gaan komen.

"We hebben een paar fantastische races achter de rug en het zou geweldig zijn als we de Spaanse fans ook een mooie race kunnen voorschotelen. We hebben in het verleden niet al te veel inhaalacties gezien in Valencia, maar dat zou dit jaar wel eens anders kunnen zijn. Het veld zit dit jaar heel dicht bij elkaar en overal op de baan vinden gevechten plaats. Ik denk dat we dit jaar dus wel een spannende race krijgen," zei Hamilton die de afgelopen twee edities in Valencia tweemaal tweede werd.

[E3] Beleef echte actie in nieuwe MMO

Op de E3 is een trailer van een nieuwe MMO laten zien. Het gaat hier om een trailer van de online actie RPG 'TERA: The Exiled Realm of Arborea'. 

In deze MMO(A)RPG moet het mogelijk zijn om gevechten in Real Time te doen. Dit betekent dat het niet om vijanden aanklikken gaat, je aanvallen zelf kunt ontwijken als je snel genoeg bent en dat je in één klap meerdere vijanden tegelijk kunt aanvallen. De game moet in 2011 uitkomen.

In de trailer zien we vooral mooie beelden van fantasierijke locaties en grote enemies. In de gameplay video eronder zien we hoe dit allemaal ongeveer te werk zal gaan.

Duizenden Nederlanders in Durban aanwezig

Het Nederlands elftal wordt vanmiddag, tijdens de tweede groepwedstrijd op het WK voetbal tegen Japan, bijgestaan door ongeveer 20.000 supporters. Vanuit ons land zijn rond de 6.000 fans naar Zuid-Afrika afgereisd.

Duizenden supporters vierden vanmorgen al een groot feest tussen de surfers en zonaanbidders op Northern Beach. Men vermaakt zich prima met de Hollandse muziek en de nodige drank. Volgens de supportersverening van het Nederlands elftal zijn op het strandfeest rond de 5.000 mensen aanwezig.

Rond de klok van 12:00 uur vertrekt het hele gezelschap in een grote optocht naar het stadion, wat ongeveer een uur in beslag zal nemen. Het duel tussen Oranje en Japan begint om 13:30 uur en zal live op FOK!sport worden verslagen.

Riis: "Geen achtste Tourzege Armstrong"

Bjarne Riis denkt niet dat Lance Armstrong komende maand de Tour de France gaat winnen. De Tour gaat begin juli in Rotterdam van start.

"Armstrong is in goede conditie, zo laat hij hier in Zwitserland zien. Ik ben er ook van overtuigd dat hij in de Tour de France topfit gaat zijn. Maar hij is niet meer de Lance Armstrong van een paar jaar geleden. En de concurrentie van veel jonge jongens is groot. Ik geloof niet dat hij in staat is om de Tour nog eens te winnen," aldus de Deen.

De ploegleider van Saxo Bank is overigens over zijn eigen troeven, de broers Schleck, zeer te spreken. "Ze hoeven er nu nog niet te staan, maar de vorm groeit. Dat geeft vertrouwen voor de Ronde van Frankrijk."

Naam Joran is uit

De naam Joran is uit. Sinds Joran van der Sloot, verdachte in de zaak rond de vermissing van Natalee Holloway in 2005 en de moord op Stefany Flores eind mei, in het nieuws is gekomen, is de populariteit van de naam gedaald tot een dieptepunt, zo blijkt uit cijfers van de Nederlandse Voornamenbank.

Hoewel in 2006 nog 124 baby's de naam Joran kregen, het absolute hoogtepunt voor deze naam, werden vorig jaar nog maar acht kinderen geboren die deze naam werd gegeven. In 1973 werd voor het eerst een baby Joran genoemd. Hoogleraar en medeopzetter van de databank Gerrit Bloothooft zegt zaterdag in het NRC Handelsblad dat dat een naam als Joran normaal gesproken nog minstens zo'n twintig jaar zou zijn meegegaan. "Bij Joran is er duidelijk iets geks aan de hand."

Naam Joran is uit
Naam Joran is uit (Foto: Novum)

Engeland klaagt bij FIFA over beveiliging

De Engelse voetbalbond FA heeft een officiële klacht ingediend bij de werelvoetbalbond FIFA over de beveiliging van de ploeg in het Green Point-stadion van Kaapstad. Een boze supporter slaagde er gisteravond na het teleurstellende gelijkspel van Engeland tegen Algerije (0-0) in om de kleedkamer van de Engelsen binnen te dringen.

"Dit valt niet te accepteren", aldus een woordvoerder van de FA. De Engelse fan zocht in de kleedkamer verbaal de confrontatie met de geblesseerde vedette David Beckham, die tijdens het WK als assistent van bondscoach Fabio Capello bij het team betrokken is. De man werd overmeesterd en overgedragen aan het bewakingspersoneel.

"Gelukkig heeft hij niks ernstigs kunnen uitrichten", aldus de FA. De bond heeft de FIFA om opheldering gevraagd over de beveiliging, die in handen is van de wereldvoetbalbond. Het incident ligt gevoelig omdat de Engelse prinsen Harry en William na de wedstrijd ook in de kleedkamer zouden zijn geweest om de spelers mentaal te ondersteunen. Zij waren daar echter niet op het moment dat de boze fan binnenstormde.

Buffon laat zich na WK opereren

Gianluigi Buffon laat zich na het WK opereren aan een lichte hernia. Door de operatie uit te stellen hoopt de doelman van Italië in Zuid-Afrika nog in actie te komen. Na de operatie is Buffon naar verwachting vier maanden uitgeschakeld. Hierdoor mist hij de seizoensstart van zijn club Juventus.

Buffon liet zich in de rust van het 1-1 gelijkspel tegen Paraguay vervangen. Ook tegen Nieuw-Zeeland staat hij niet onder de lat bij de Azzuri. Federico Marchetti neemt zijn plaats in. Het is nog de vraag of de 32-jarige sluitpost later in het toernooi wel kan spelen.

Mocht Italië tot de finale reiken in Zuid-Afrika, dan kan Buffon op zijn vroegst in november terugkeren op het veld. Voor Juventus een tegenvaller, die de doelman afgelopen seizoen ook al een tijdje moest missen wegens rugklachten. "Ik heb er goed over nagedacht, maar ik moet in eerste instantie aan mezelf denken", zegt hij op de website van de FIFA.

Crouch: "Niet alleen kommer en kwel"

De Engelsen stelden tegen Algerije, net als in het duel tegen de VS (1-1), teleur (0-0). Ook breekijzer Peter Crouch kon dus niets aan het scoreverloop tegen de Algerijnen veranderen. Toch houdt de lange aanvaller hoop.

"We weten dat we beter kunnen spelen dan dat we vandaag hebben gedaan, maar het is niet alleen maar kommer en kwel bij ons. We hebben nog één wedstrijd te gaan en hopelijk kunnen we daarin onze veerkracht laten zien. Dit was gewoon een wedstrijd waarin het niet wilde lukken", aldus de spits van Tottenham Hotspur tegenover Goal.com.

Als het aan Crouch ligt, draait alles nu om de laatste wedstrijd. "Het volgende duel is een ontzettend belangrijke wedstrijd." De Engelsen spelen hun laatste groepswedstrijd op 23 juni. The Three Lions kruisen dan in het Nelson Mandela Bay stadion de degens met Slovenië.

Crouch reageerde ook op het boegeroep van de Engelse supporters. Zijn ploeggenoot Wayne Rooney had er een duidelijke mening over. Crouch lijkt enigszins begrip te hebben voor de woede van de fans.

"Het is duidelijk teleurstellend, we willen de fans iets laten zien waar ze voor kunnen juichen en daarbij hebben ze veel moeite gedaan om hier te komen. Het is jammer dat we voor hen geen mooie prestatie hebben kunnen neerzetten."

[Video] Vrouw bewaart 100 dode katten in vriezer

De politie van het Amerikaanse Jackson County heeft deze week een schokkende ontdekking gedaan. In de garage van een wat ouder stel trof men een vriezer met honderd kattenlijkjes aan. De vriezer bleek overigens ook nog eens defect te zijn.

De bewoonster van het pand, Gabriella Bernabei, kan het allemaal verklaren. Zij is namelijk aanhangster van wicca, een oude religie met respect voor de natuur, en wilde de dieren teruggeven aan Moeder Aarde. Ze had echter nog niet de tijd gehad om alle katten een fatsoenlijke begrafenis te geven, dus besloot ze de dieren zolang onderdak te bieden in haar vriezer.

Het waren er echter lang geen honderd, zo beweert Bernabei. "Het aantal komt dichter in de buurt van de vijftig. En de vriezer deed het gewoon hoor", verweert ze zich. "Lang niet alle katten waren van mij, maar ieder dier verdient een fatsoenlijke begrafenis. Ik heb er echter nog geen tijd voor gehad, dus sloeg ik ze op een goede manier op."

Bernabei en haar vriend worden nu aangeklaagd wegens dierenmishandeling. Het stel heeft samen drie kinderen, die enkele weken geleden al uit huis zijn geplaatst. Zeventien nog levende katten zijn overgebracht naar een asiel.

katten in vriezer
De bewuste vrieskist. Het filmpje is hier te zien

[Video] Ljubijankic: "Leuk duel, maar toch ontgoocheld"

Slovenië stond tegen de Verenigde Staten met 2-0 voor, maar moest uiteindelijk met een 2-2 gelijkspel genoegen nemen. Zlatan Ljubijankic spreekt van een bitter resultaat.

"Het was een leuke wedstrijd, maar toch ben ik ontgoocheld. Wie twee goals voorstaat, maar toch nog de zege uit handen geeft, kan daar niet echt blij mee zijn. Een doelpunt maken doet altijd deugd, maar de kwalificatie was zo dichtbij. Daarom smaakt dit zo bitter", aldus Ljubijankic tegenover Het Nieuwsblad.

Zijn treffer vierde Ljubijankic met zijn ploeggenoten met een opmerkelijk dansje. "Het is iets waar we al een tijdje op oefenen. Maar ik mag er eigenlijk niet teveel over zeggen. Het is zeker iets typisch Sloveens. Noem het eerder een soort spelletje dat we zelf uitvonden", aldus de speler van AA Gent.

Ondanks dat de Slovenen uiteindelijk toch nog twee punten lieten liggen, is Ljubijankic positief over het verloop op het WK. "Ik weet dat veel waarnemers onze resultaten nogal verrassend vinden, maar zo zien wij dat niet. We wisten op voorhand dat we een kans maakten in deze groep. Dat gevoel is alleen maar toegenomen."

De treffer inclusief dansje

Van Marwijk sluit 'bewuste' gele kaarten niet uit

Bondscoach Bert van Marwijk sluit niet uit dat Nigel de Jong en Robin van Persie in het duel tegen Japan bewust een gele kaart zullen pakken.

De Jong en Van Persie liepen in het duel tegen Denemarken tegen een gele kaart. Mocht het tweetal bij een comfortabele voorsprong tegen Japan wederom een gele kaart incasseren dan zijn ze geschorst voor het duel met Kameroen, maar kunnen ze zeker meedoen in de achtste finale.

Van Marwijk geloofde aanvankelijk niet dat Van Persie en De Jong bewust een gele kaart zouden pakken. Toen hij met de FIFA-regels werd geconfronteerd, waarin staat dat de gele kaarten pas na de achtste finales worden kwijtgescholden, leek Van Marwijk te twijfelen.

"Ik ben er in principe geen voorstander van om expres kaarten te pakken, maar als de situatie erom vraagt, moeten we er misschien goed mee omgaan", zo meldde Van Marwijk over de huidige status van De Jong en Van Persie. Zaterdagmiddag neemt Oranje het op tegen de Japanners.

Verhoeven: "Gesink maakt een goede kans"

Nico Verhoeven, de ploegleider van Rabobank, denkt dat zijn pupil Robert Gesink een goede kans maakt om de Ronde van Zwitserland te winnen. Morgen is de laatste etappe, een tijdrit.

Gisteren kwam de Nederlander de etappe goed door. Verhoeven is van mening dat de etappe van gisteren misschien wel de moeilijkste rit is tot de tijdrit van morgen. "Een verraderlijk profiel. Vandaag is het minder lastig, maar blijft het oppassen geblazen. Morgen moet Robert het zelf doen, maar met de vorm en moraal waarin hij nu verkeert, maken we ons niet echt heel veel zorgen," aldus Verhoeven.

Gesink heeft een voorsprong van 29 seconden op zijn concurrent Rigoberto Uran.

Volop beweging in Sonic Free Riders

In Sonic Free Riders zul je je lichaam moeten gebruiken om de parcours uit te rijden. Je kan als speler je eigen hoverboard of hoverbike maken en aanpassen naar persoonlijke smaak, die je dan met met een van de Sonic karakters of je eigen Avatar kan besturen. Er zijn nu verschillende filmpjes waar mensen dit spel mogen uitproberen.

Je moet je armen gebruiken om voorwerpen naar je tegenstanders te werpen of even te zwemmen. En om over een obstakel te springen? Nou kijk maar. Tip: mocht je dit spel eindelijk in huis hebben, let op laaghangende lampen. En doe de gordijnen dicht.

Woede om zwangere non met ijs

In Groot-Brittannië regent het klachten over een nieuwe advertentie van een Italiaanse ijsfabrikant. Bij de Advertising Standards Authority (ASA), de Britse evenknie van onze Reclame Code Commissie, hebben al zo'n veertig katholieken aan de bel getrokken. In de reclame is namelijk een hoogzwangere non te zien die geniet van een bak ijs.

Volgens de gelovigen steekt de reclame de draak met de geboorte van Jezus. De advertentie van Antonio Federici is hierom een belediging voor christenen. De ASA heeft een onderzoek ingesteld om te kijken of de afbeelding in strijd is met de wet op grond van fatsoen en smaak.

Volgens Matt O'Connor, creative director van de ijsfabriek, zal het zo'n vaart niet lopen. Volgens hem is de reclame slechts 'intelligent en uitdagend'. O'Connor, zelf een Ierse katholiek, verdedigt zich dat de advertentie 'een dieper verhaal vertelt'. "Het is een satire op de gruwelijke verhalen waarin duizenden  zwangere, Ierse vrouwen worden onderdrukt door de katholieke kerk in kloosters en van wie hun kinderen worden afgepakt door nonnen omdat ze worden gezien als 'moreel ontaard.'"

De bewuste afbeelding is de nieuwste in hun 'IJs is onze religie'-campagne. Vorig jaar heeft de ASA een advertentie verboden waarop een non te zien is die vrijt met een priester. Ook hierover kwamen veel klachten binnen.

Zwangere non
De bewuste advertentie

[Video] Rooney boos op eigen aanhang

Engeland speelde gisteravond met 0-0 gelijk tegen Algerije. Wayne Rooney was na afloop van de wedstrijd niet in een echt goed humeur. De aanvaller was van mening dat de supporters het Engelse team niet goed hadden aangemoedigd. En dat liet hij de tv-kijkers ook weten.

"Het is mooi om te zien dat je eigen fans hun landgenoten op het veld uitfluiten. Dat zijn loyale supporters", aldus Rooney.

Bekijk hieronder de beelden

Boze fan stormt Engelse kleedkamer binnen

Na afloop van het WK-duel tussen Engeland en Algerije is vrijdagavond een Engelse fan erin geslaagd alle bewaking te omzeilen en de kleedkamer van Engeland binnen te stormen. De man kwam woedend zijn beklag doen over de matige prestatie van 'zijn' team dat tegen Algerije niet verder dan 0-0 kwam.

De woordvoerder van de Engelse bond, Mark Whittle, bevestigde het incident. Hij meldde dat de man - die verbaal de confrontatie zocht met de geblesseerde sterspeler David Beckham - werd overmeesterd en overdragen is aan het bewakingspersoneel.

Boze fan stormt Engelse kleedkamer binnen

Na afloop van het WK-duel tussen Engeland en Algerije is gisteravond een Engelse fan erin geslaagd alle bewaking te omzeilen en de kleedkamer van Engeland binnen te stormen. De man kwam woedend zijn beklag doen over de matige prestatie van zijn team dat tegen Algerije niet verder dan 0-0 kwam.

De woordvoerder van de Engelse bond, Mark Whittle, bevestigde het incident. Hij meldde dat de man - die verbaal de confrontatie zocht met de geblesseerde sterspeler David Beckham - werd overmeesterd en overgedragen is aan het bewakingspersoneel.

De Rossi: "We móeten winnen"

Als het aan Daniele De Rossi ligt, heeft Italië geen andere optie dan de wedstrijd tegen Nieuw-Zeeland te winnen.

"Een nederlaag zou inhouden dat we waarschijnlijk uitgeschakeld zijn. Als we de groepsfase niet overleven, betekent het dat we gefaald hebben. We móeten deze wedstrijd winnen", zo vindt de 26-jarige middenvelder van AS Roma volgens De Telegraaf.

Voor de Italianen begon het WK, met een 1-1 gelijkspel tegen Paraguay, ietwat teleurstellend. De Rossi heeft de Nieuw-Zeelanders daarom enigszins bestudeerd en denkt daarom al een juiste manier te hebben gevonden om deze tegenstander te lijf te gaan. "Zij hebben lengte achterin, dus moeten we geen lange ballen gaan spelen", aldus De Rossi.

Evenals Italië begonnen ook de Nieuw-Zeelanders met een gelijkspel aan het toernooi. The All Whites speelden met 1-1 gelijk tegen Slowakije. Het duel tussen Italië en Nieuw-Zeeland begint morgenmiddag om 16:00 uur in het Mbombela-stadion te Nelspruit.

'Val Marcouch zorgvuldig voorbereid'

Het kamp van Achmed Baâdoud bereidde de val van Ahmed Marcouch als leider van de PvdA-afdeling Amsterdam Nieuw-West zorgvuldig voor. Voorafgaand aan de lijsttrekkersverkiezing van de PvdA voor Amsterdam Nieuw-West werden nieuwe leden geronseld om Baâdoud te steunen. Ook werden leden geïntimideerd.

Jongeren zouden zijn opgehitst. Hen werd verteld dat Marcouch een homo is die heult met de autochtone Nederlanders en pro-Israël is. Dat meldt de Volkskrant zaterdag op basis van ingewijden in de Marokkaanse gemeenschap in Nieuw-West. Baâdoud won de verkiezing in december vorig jaar van Ahmed Marcouch, die was voorgedragen als lijsttrekker.

De avond van de verkiezing verliep rommelig. Marcouch kwam in de eerste ronde een stem tekort voor een meerderheid, in de tweede ronde staakten de stemmen en uiteindelijk won Baâdoud de derde ronde. Tijdens het stemmen zouden Baâdoud-aanhangers over de schouder van Marcouch-stemmers hebben meegekeken, stellen de bronnen.

Achter het werven van leden en de intimidaties zaten volgens de ingewijden ondernemers in de multiculturele evenementenindustrie, arbeidsreïntegratie en welzijn die zich door Marcouch gepasseerd voelen. Marcouch zou verschillende organisaties als stadsdeelvoorzitter van Slotervaart buiten de deur hebben gezet, omdat hij ze te duur vond of omdat ze geen goed werk leverden.

Een PvdA-commissie onderzoekt de gang van zaken rondom de verkiezing. De resultaten worden deze maand verwacht.

Moeder: 'Joran is ziek in zijn hoofd'

Joran van der Sloot is ziek in zijn hoofd, maar weigerde hulp. Dat zegt zijn moeder zaterdag in een interview in De Telegraaf. Anita van der Sloot (53) stelt dat zij een afspraak voor haar zoon had gemaakt met een Nederlandse kliniek, maar dat hij vluchtte voor zijn behandeling.

Twee dagen voordat hij naar Nederland zou vertrekken voor de behandeling vond Anita een briefje toen ze thuiskwam in haar woning op Aruba waarin hij schreef dat hij naar Peru was vertrokken voor een pokertoernooi. Een paar dagen voor de dood van Stefany Flores belde Joran met zijn moeder. Volgens haar klonk hij vreemd, gejaagd en paranoïde en zei hij dat twee mannen hem foto's van Holloway hadden laten zien.

Volgens Anita van der Sloot had haar zoon al veel eerder moeten worden opgenomen. Nadat hij was opgepakt voor de verdwijning van Holloway, stuurden zijn ouders hem naar Nederland om te studeren. Maar toen had hij eigenlijk al psychische hulp nodig, zegt zijn moeder. Zijn arrestatie had hem getraumatiseerd.

Daarna werd hij 'achtervolgd'. Zo wist Peter R. de Vries met behulp van een Arubaanse ondernemer met een verborgen camera vast te leggen dat Joran van der Sloot opdracht had gegeven Natalee Holloway in zee te dumpen. Uiteindelijk ging hij naar een aan de Arnhemse hogeschool gelieerde businessschool bij Bangkok in Thailand, waar De Vries wederom opdook.

Hij had toen al gesprekken met een psychiater, maar zag het volgens zijn moeder niet zitten om opgenomen te worden. Hij werd van school gestuurd nadat andere leerlingen klaagden het niet veilig te vinden met haar zoon op school te zitten. Hierna zwierf hij de wereld over.

In februari overleed zijn vader. Joran gaf zichzelf de schuld van de hartaanval van Paul van der Sloot, waarna hij maanden nauwelijks een woord zei. Pas in april en mei ging het iets beter. Anita besloot vervolgens dat haar zoon moest worden opgenomen.

De moeder gelooft nog steeds dat haar zoon niets met de verdwijning van Holloway te maken heeft. "Hij had haar achtergelaten op het strand. Dat geloof ik nog steeds." Stefany Flores kan hij echter hebben gedood, denkt ze.

Joran van de Sloot zit sinds 11 juni vast in een afgesloten deel van de zwaarbewaakte Peruaanse gevangenis Miguel Castro Castro, omdat hij wordt verdacht van de moord op de peruaanse Stephany Flores eind mei. Van der Sloot is ook verdachte in de zaak rond de verdwijning van de Amerikaanse tiener Natalee Holloway in 2005 op Aruba.

Nederland - Japan live op FOK!sport

Vanmiddag om 13:30 uur speelt Nederland zijn tweede wedstrijd tijdens het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika. In Durban is Japan de tegenstander van Oranje in Poule E.

Zullen de manschappen van Bert van Marwijk ook hun tweede wedstrijd weten te winnen? Of verpest Honda het feestje? Vanaf 13:30 uur zal FOK!sport de wedstrijd live verslaan.

Dus kan je, om wat voor reden dan ook, de wedstrijd niet op televisie volgen? Kijk vanaf 13.30 uur op FOK!sport en volg hier aan de hand van een live-verslag de wedstrijd. De belangrijkste gebeurtenissen en karakteristieken worden in de vorm van een verslag via deze site aangeboden.

Metroid laat je alle hoeken zien

Nog even en het is zo ver, Metroid: Other M zal na de zomervakantie in de schappen liggen. Dit spel zal plaatsvinden in de periode tussen het verslaan van Motherbrain op de SNES tot aan Metroid Fusion op de Gameboy Advance. Het verhaal zal ook meer om Samus draaien, zodat we eens wat meer over haar te weten krijgen.

Metroid: Other M wordt gemaakt door Team Ninja en is niet alleen een 2D-platformspel, zoals de klassieker op de NES, maar ook een firstperson shooter, een 3D-platformer, uh, eigenlijk van alles. Kijk naar onderstaande video en beoordeel zelf wat voor spel het is. Een ding is zeker, het ziet er veelbelovend uit. 

Reis ondergaat drugstest bij PSV

Jonathan Reis zal maandag door de medische staf van PSV worden onderzocht. Technisch directeur Marcel Brands heeft gisteren gesproken met de Braziliaan, die in februari weggestuurd werd vanwege cocaïnegebruik.

"Jonathan maakte een goede indruk op mij. Hij gaf aan graag terug te willen keren bij PSV. Maar tussen willen en doen zit een groot verschil. Maandag wordt hij onderzocht. Jonathan zegt dat hij clean is en oogt ook fit, maar van dat soort zaken heb ik geen verstand."

Bij een terugkeer van Reis zal hij moeten openstaan voor persoonlijke begeleiding. "We zullen een gedegen plan moeten opstellen om hem op de juiste manier te begeleiden. Maar laten we eerst het onderzoek afwachten. Bij een goede uitslag is er nog niks concreet, omdat zijn contract is ontbonden. We zullen opnieuw aan tafel moeten zitten."

Willem II trekt transfervrije spelers aan

Met ingang van komend seizoen zal Rowin van Zaanen uitkomen voor Willem II. De voetballer wordt door de Tilburgers transfervrij overgenomen van FC Volendam. Van Zaanen zal een contract ondertekenen voor twee seizoenen. Vorig seizoen leek Van Zaanen lange tijd naar NEC te gaan, maar de transfer ketste toen af op de hoogte van de transfersom.

Ook Harmen Kuperus zal volgend seizoen bij de Tilburgers spelen. De doelman zal alleen nog een medische keuring moeten ondergaan. Kuperus zal tweede doelman worden achter Niki Mäenpää.

[Gerucht] Kinect werkt alleen staand

Een bizar bericht over Kinect. De site IGN heeft eens opgelet en het viel hen op dat geen enkele demo zittend werd gegeven. Na navraag bij Microsoft antwoordt het bedrijf dat je een aantal spelletjes zittend kunt spelen, maar dat het varieert per spel. Toch zijn er verschillende ontwikkelaars die het beweren dat het niet mogelijk is.

Het blijft dus een gerucht, maar wij geloven niet dat Microsoft verwacht dat we graag staand door de navigatiemenu willen manoeuvreren. Er bestaan ook nog andere issues, zoals problemen als meer mensen door elkaar commando's geven en de vertraging in sommige spellen. Deze problemen zal Microsoft moeten oplossen voor release. Maar of het probleem van stand-only speelt is niet duidelijk, we zullen dus even moeten wachten op demostands die mensen laten zitten in plaats van staand Kinect uit te laten proberen.

Kinect

Sneijder vraagt om camerabeelden

In de tenniswereld kunnen ze al bijna niet meer zonder. In het voetbal is er nog altijd geen sprake van videobeelden tijdens een wedstrijd. Wesley Sneijder riep toch tijdens de training van Oranje de hulp in van cameramensen.

Bondscoach Bert van Marwijk had volgens de middenvelder een foute beslissing genomen omdat hij zei dat het eerste partijtje in 3-3 was geëindigd, maar de middenvelder was het daar niet mee eens. "Vier goals toch?" riep hij naar de tribune. De aanwezige cameramensen konden de speler echter geen uitsluitsel geven.

Van Marwijk baalt van blunder

Takeshi Okada voelde zich tijdens de loting voor het WK voetbal zwaar vernederd door Bert van Marwijk, die hem niet herkende als de bondscoach van Japan. "Dat was vervelend," zei bondscoach Van Marwijk gisteren, een dag voor het treffen met Japan in Durban.

Beide trainers hadden elkaar vorig jaar al eerder ontmoet tijdens een oefeninterland in Enschede. "Ik heb hem toen slechts drie seconden de handen geschud. Daarvoor had ik hem nog nooit gezien. Maar het heeft absoluut niets met disrespect te maken. Ik heb respect voor iedereen."

DLC voor Heavy Rain uitgesteld

Quantic Dream heeft van Sony te horen gekregen dat ze hun tweede DLC even in de koelkast moeten zetten. Hun eerste prioriteit moet de aankomende patch zijn, die Move ondersteuning zal bieden om de bewegingen in de game te kunnen doen. Een logische zet, nu de drie grote consoles allemaal aan hun eigen bewegingssensor gaan. De line-up van spellen zal medebepalend zijn voor het succes van de Move.

Het lot van de tweede aangekondigde aflevering van het spel is nog onduidelijk. In deze aflevering zou de Origami Killer speelbaar zijn. Volgens Guillame de Fondaumière, mede-eigenaar vam Quantic Dream, heeft Sony hun gevraagd hun focus te verleggen om de patch volledig af te maken. Volgens hem zal, na de patch, de interesse om de tweede aflevering uit te brengen minder worden, een kwestie van kosten en baten, dus de kans bestaat dat ze doorgaan met hun volgende project, in plaats van het uitbreiden van Heavy Rain.

Heavy Rain

Ook de hoofdrolspelers zijn verdrietig

Twijfel bij Van Marwijk over Van der Vaart

Bert van Marwijk lijkt toch te twijfelen of hij met Rafael van der Vaart of met Eljero Elia moet starten. Van der Vaart nam desondanks gisteren aan het eind van de training wat hoekschoppen waardoor er vanuit gegaan wordt dat Van Marwijk alsnog met Van der Vaart start.

Tijdens het partijspel, waarbij door beide teams op twee doelen geschoten mocht worden, werd die positie aldoor ingevuld door Elia, die uitstekend inviel tegen Denemarken. De beslissing wie daadwerkelijk zal spelen tijdens het duel met Japan zal anderhalf uur voor de wedstrijd worden genomen.

Del Bosque langer bondscoach Spanje

Vincent del Bosque, zal ongeacht het verloop van het WK zijn contract verlengen als bondscoach bij Spanje. "We hebben een groot vertrouwen in Del Bosque. Hij gaat na het WK gewoon door," aldus Angel Maria Villar, de bondsvoorzitter van Spanje.

In 2008 volgde Del Bosque Aragonés op die in dat jaar Europees kampioen werd met de Spanjaarden. Een uitstekende WK-kwalificatie bracht de Zuid-Europeanen op het WK en wisten zich zonder puntverlies te plaatsen. De openingswedstrijd dit WK ging echter verloren tegen Zwitserland. Honduras en Chili zijn nu de volgende tegenstanders.

Afellay: "We moeten voor die titel gaan. Klaar!"

Ibrahim Afellay is blij dat hij met Nederland op het WK is, maar een basisplaats zit er voorlopig niet in. "Ik weet dat ik in de wachtkamer zit. Er staat zo veel kwaliteit voor me. Maar ik geef elke training honderd procent, wil de trainer overtuigen dat ik moet spelen. Ik moet zo goed zijn dat meneer Van Marwijk gewoon niet om mee heen kan."

"Het gaat erg goed, inderdaad. Ik ben hier enorm gegroeid. Ik heb het idee dat mijn eigen niveau met stappen tegelijk omhoog gaat nu ik voetbal en train met de beste voetballers van Nederland. Dat is anders dan bij PSV, ja. Veel hoger, inderdaad", zegt Afellay tegen het Algemeen Dagblad.

Afellay voelt zich prettig in de Oranje-selectie. Zeker met Robin van Persie speelt de aanvallende middenvelder goed samen. De Rotterdammer gaf eerder al aan prettig te kunnen samenspelen met Afellay. "Spelers die je begrijpen trekken je vanzelf naar een hoger niveau. Kijk ook maar naar Elia, die zie je echt met de dag beter en sterker worden", aldus de middenvelder van PSV.

Afellay lijkt weinig last te hebben van de Jabulani: "De bal schiet soms als een raket door, maar ik heb 'm redelijk onder controle. Dat klopt. Maar ook dat komt door de goede voetballers om je heen, vind ik. Er loopt zo ontzettend veel kwaliteit bij het Nederlands elftal dat we straks 'gewoon' wereldkampioen kunnen worden. Ik vind Oranje ook helemaal geen outsider. We moeten voor die titel gaan. Klaar!"

Luisterpaal

Goed ik ga nu het risico nemen om keihard door jullie uitgelachen te worden door jullie op een website te wijzen die ik zelf pas gisteren heb ontdekt.

Ik hou qua muziek van alles wat niet in de hitparades staat. En nu kwam ik op de site van 3VOOR12 de Luisterpaal tegen. Allemaal complete albums van (tamelijk) onbekende artiesten. Een absolute aanrader, de platenboer gaat dankzij deze website een flinke omzetboost krijgen vanmiddag.

Kleine toevoeging, op het FOK!forum is er uiteraard een topic over.

Veron beschikbaar in laatste groepsduel

Diego Maradona zal in de laatste groepswedstrijd tegen Griekenland kunnen beschikken over Juan Sebastian Veron. De 35-jarige routinier is voldoende hersteld van een kuitblessure.

De Argentijn liep zijn blessure op in de met 1-0 gewonnen groepswedstrijd tegen Nigeria. Argentinië wist echter ook zonder Veron de drie punten binnen te halen. Het elftal won namelijk zijn tweede groepsduel van Zuid-Korea met 4-1. Door deze resultaten zal Argentinië aan een punt genoeg hebben om zich te kronen tot groepswinnaar in Groep B.

Draag je steentje bij in Rock of Ages

Atlus heeft Rock of Ages aangekondigd. Dit keer speel je geen stoere held met cape, geen dikke loodgieter met een obsessie voor paddestoelen, en al helemaal geen geel happertje, die als hij maar de kans heeft, achter spookjes aan gaat. Nee, niets van dit alles, dit keer ben je een steen. Wel een grote!

In dit spel moet je je eigen kasteel verdedigen tegen de vijand. Dit doe je door muren op te werpen, manschappen te plaatsen en verdedigingstorens voor je kasteelpoorten te zetten. De vijand doet hetzelfde, en als alles strategisch is neergezet, dan breekt de hel, uh, steen los. En dat ben jij. Je bestuurt de steen om zo veel mogelijk verdedigingswerk te slopen. Natuurlijk zijn er ook verdedigingswerken die de steen kunnen stoppen, dus je bent niet onoverwinnelijk. Het spel maakt gebruik van de Unreal 3 engine. De levels zijn in verschillende klassieke kunststijlen getekend, zo heb je levels in gothic gemaakt, maar ook in de renaissance- of rococostijl.

Rock of Ages komt in de lente van volgend jaar uit op Xbox Live! Arcade, PlayStation Network en PC.

Veel methaan in olie Golf van Mexico

Het is een gevaar voor het milieu dat tot nog toe over het hoofd is gezien: de hoge concentratie methaangas in de ruwe olie die uit het lek in de Golf van Mexico stroomt. Het gas kan een serieuze bedreiging betekenen voor het wankele maritieme ecosysteem.

De olie onder de zeebodem bevat ongeveer veertig procent methaangas, terwijl olie in andere bronnen slechts vijf procent bevat, aldus John Kessler, oceanoloog aan de A&M Universiteit in Texas, die de impact van methaangas uit het lek bestudeert.

Methaan is een kleurloos, geurloos en ontvlambaar gas, dat een hoofdbestanddeel vormt van aardgas. Doorgaans wordt het van gewonnen olie gescheiden en afgefakkeld voordat de olie naar de raffinaderij wordt vervoerd. BP doet dat ook bij de spuitende boorput van het ontplofte en gezonken platform Deepwater Horizon. Maar er wordt maar een deel van de olie opgevangen en de rest belandt, met het methaangas, in zee.

Wetenschappers vrezen dat het maritieme leven verstikt kan raken en dat er 'dode zones' kunnen ontstaan, zones waar zuurstof zo schaars is dat er niets kan leven. "Dit is de krachtigste methaanuitbarsting sinds mensenheugenis", zegt Kessler.

Kessler heeft sinds hij vorige week zaterdag aan zijn onderzoek ter plekke begon, zuurstoftekorten van twee tot dertig procent geregistreerd in water van zo'n driehonderd meter diep. Ondiep water is normaal gesproken vatbaarder voor zuurstoftekorten. Omdat de tekorten ontdekt zijn in dergelijk diepe wateren is nog niet duidelijk wat de oorzaak is en wat de effecten op korte en lange termijn zijn. Een van de onderzoekers noemde de uitkomsten 'de meest bizarre zuurstofprofielen die ik ooit heb gezien'.

Het gas heeft een belangrijke rol gespeeld bij het ontstaan van de ramp. Vermoed wordt dat een methaangasbel vanaf de zeebodem omhoog is gekomen en de explosie op het olieboorplatform heeft veroorzaakt. Daarbij kwamen elf mensen om het leven. Ook waren het methaangaskristallen die ervoor zorgden dat een buis waarmee eerder olie werd geprobeerd op te vangen verstopt raakte.

'Ons gaan klop' is succes

Het politiekorps Gelderland-Midden heeft van maandag tot en met vrijdag in het kader van de actieweek 'ons gaan klop' 112 mensen gehoord over hun betrokkenheid bij tal van zaken. Van hen zijn er 46 aangehouden. In totaal werden 72 extra zaken afgerond boven op de lopende zaken, meldt de politie vrijdag.

Het motto 'ons gaan klop' is Zuid-Afrikaans voor 'wij gaan winnen'. De politie zette afgelopen week 45 extra agenten in, in de verwachting dat veel verdachten thuis zullen zijn tijdens de voetbalwedstrijden van het Nederlands elftal. De actieweek richtte zich vooral op geweldszaken, hoewel ook oplichtingszaken en diefstallen aan bod kwamen.

De meeste mensen die zijn gehoord was per brief gevraagd naar een politiebureau te komen voor het afleggen van een verklaring. De mensen die werden aangehouden, werden opgepakt omdat ze niet kwamen opdagen of vanwege de ernst van de feiten.

Elf mensen die zijn aangehouden hadden nog boetes of vonnissen openstaan. De acties hebben er volgens de politie daarnaast toe geleid dat verschillende personen deze week hun openstaande boete alsnog uit eigen beweging hebben betaald. Dit leverde een bedrag op van ongeveer vijftienduizend euro. Tijdens een controle op de A325 werd in het kader van de actie een persoon met een doorgeladen pistool en een ander met een hakbijl opgepakt.

De politie sluit niet uit dit jaar nog een actieweek te houden. Met de week wilde de politie vooral laten blijken dat alle zaken die burgers aandragen altijd worden opgepakt.

Bejaarde kritiek na woningoverval

Een 79-jarige inwoner van Den Helder is vrijdagochtend overvallen in zijn woning. De dader eiste geld en sloeg de man met een voorwerp hard op zijn hoofd. Hij liep een flinke hoofdwond op en is met een ambulance naar het ziekenhuis in Alkmaar vervoerd. Hij verkeert in kritieke toestand, meldt de politie.

De dader drong de woning aan de Korte Vliet rond 07.45 uur binnen via de achterdeur en sloeg het slachtoffer in de bijkeuken. De bejaarde man viel op de grond, waarna de dader vluchtte. Het slachtoffer werd eerst geholpen door zijn vrouw. De buit is vooralsnog onbekend. De politie is een groot onderzoek gestart en zoekt getuigen. De recherche heeft een sporenonderzoek ingesteld en er wordt een buurtonderzoek gehouden.

Verbeek: "De media schrijven toch wat ze willen"

Pim Verbeek is moe. Moe van alle kritieken op 'zijn' Australië. "De media schrijven toch wat ze willen". De bondscoach is het verdedigen tegenover media meer dan beu.

Australië ging genadeloos onderuit tegen Duitsland, 4-0. Sindsdien nam de kritiek toe, wordt er gehekeld aan de voorzichtige speelstijl van Australië en zouden enkele spelers het niet goed kunnen vinden met de coach.

"Mijn spelers geven zelf al aan dat hetgeen in de media staat onzin is. Daarbij hebben we vaker zware tijden beleefd. Wat de pers beweert is onzin", aldus Verbeek. Ook zijn aanvoerder, Lucas Neill, beaamt dit: "We moeten minder praten en meer punten halen."

Vandaag krijgt Australië een nieuwe kans, ditmaal tegen Ghana. Verbeek en zijn mannen moeten gaan presteren willen zij niet nu al uitgeschakeld worden. Australië sluit af tegen Servië.

Japan bezit sleutel tot succes verbod walvisjacht

Een langjarig verbod op de commerciële walvisjacht lijkt nabij, hoewel Japan nog roet in het eten kan gooien. Natuurbeschermers zullen proberen Tokio ertoe te bewegen volgende week in te stemmen met de vangst van minder walvissen om het verbod erdoor te drukken. Maandag komt de Internationale Walviscommissie (IWC) bijeen in Marokko om over het verbod te onderhandelen.

Toen de walvisjacht verwoestende gevolgen had voor diverse soorten, ging de IWC in 1986 over tot een verbod op de jacht. Japan, Noorwegen en IJsland maken echter gebruik van uitzonderingen op het verbod om jaarlijks enkele tientallen dieren te doden.

"Het verbod is een van de meest effectieve maatregelen voor natuurbescherming, maar het werkt niet omdat sommige landen buiten de IWC om kunnen blijven jagen", aldus Wendy Elliott, die als vertegenwoordiger van het Wereldnatuurfonds aan de bijeenkomst in Marokko deelneemt.

De Zuidelijke Oceaan rond het koude Antarctica vormt de spil van het verhitte debat. Het gebied werd in 1994 uitgeroepen tot reservaat, maar de Japanners jagen daar onder het mom van wetenschappelijk onderzoek. Elk jaar raken Japanse walvisvaarders in dit gebied slaags met natuurbeschermers van de milieugroep Sea Shepherd, maar de jacht heeft ook op diplomatiek gebied stof doen opwaaien. Australië heeft Japan voor het Internationaal Strafhof gedaagd, terwijl diverse landen zich hebben uitgesproken tegen de Japanse walvisjacht.

Een overeenkomst binnen de IWC lijkt bijzonder dichtbij, maar kan nog stuklopen op Japanse weerstand. Japan heeft laten doorschemeren akkoord te willen gaan met de vangst van minder walvissen, maar zegt niet bereid te zijn de jacht in de zuidelijke wateren bij Antarctica op te geven.

Zwakke scholen worstelen met kwaliteit leraar

Veel zeer zwakke basisscholen hebben problemen om goede leraren in te zetten. Bij dergelijke scholen is het personeel al heel lang aan de school verbonden en weinig veranderingsgezind. Vaak ligt het probleem echter bij het schoolbestuur. "Gebrekkig onderwijskundig leiderschap en zwak bestuur zijn zowel oorzaak als belemmering voor kwaliteitsverbetering."

Dat blijkt vrijdag uit een rapport van de Inspectie van het Onderwijs. Als een school als zeer zwak is beoordeeld, is het voor de school extra moeilijk om aan goed personeel te komen, een belangrijk obstakel om de kwaliteit te verbeteren. Zeer zwakke scholen zijn nog steeds vaker kleine scholen op het platteland in de noordelijke provincies, buiten de vier grote steden. In de grote steden zijn veel leraren echter onervaren en soms onbevoegd.

Bij 243 scholen is de kwaliteit van het onderwijs zwak. Het ging per 1 januari om 96 zeer zwakke scholen en 147 zwakke, waar enige verbetering is opgetreden. Het betreft opgeteld 7,2 procent van de scholen, waar ongeveer 86.000 kinderen les krijgen. Het duurde tot voor kort soms veel te lang voordat het verbeterproces op gang kwam, stelt de inspectie. Het toezicht is vorig jaar aangescherpt.

Motorduo na bedreigen verplegers langer vast

De twee verdachten die met een gestolen motor begin januari in Nijmegen een man doodreden, blijven langer vastzitten. De rechtbank in Arnhem bepaalde vrijdag dat hun voorlopige hechtenis niet wordt opgeheven.

Het Openbaar Ministerie verdenkt Mohamed S. (18) en Mohamed el G. (20) van doodslag. Volgens het OM reden de twee met hoge snelheid door de drukke binnenstad van Nijmegen en werden alle verkeersregels genegeerd. Om aan de politie te ontkomen reed het duo bovendien tegen het verkeer in. Aan de dollemansrit kwam een eind toen de twee het 50-jarige slachtoffer aanreden op een zebrapad aan de St. Canisiussingel. De man overleed later in een ziekenhuis aan zijn verwondingen.

De 20-jarige El G. heeft volgens justitie ook twee verpleegkundigen van het Nijmeegs UMC St. Radboudziekenhuis met de dood bedreigd toen hij met zijn kompaan na het motorongeluk op de eerste hulp belandde. De strafzaak tegen El G. werd enige tijd onderbroken nadat de verdachte na het aanhoren van het relaas van de officier van justitie volledig door het lint ging.

De 18-jarige broer van El G. kwam begin dit jaar ook al in het nieuws toen hij twee journalisten van dagblad De Gelderlander bedreigde. De jongere broer was het niet eens met een artikel dat het dagblad over het ongeval en de bedreiging wilde schrijven. De Gelderlander besloot het artikel uiteindelijk niet te plaatsen. De hoofdredacteur ontkent voor de bedreiging te zijn gezwicht. De rechtbank in Arnhem veroordeelde de jongere broer in april tot 51 dagen cel voor de bedreiging.

Volgens justitie beraamden de mannen verder nog een gewapende overval op het Belvoir Hotel in Nijmegen. Bij hun aanhouding trof de politie gezichtsbedekkende kleding, een mes en een vuurwapen aan.

De twee ontkennen beiden de motor te hebben bestuurd en schuiven elkaar de schuld in de schoenen. De rechtbank in Arnhem stemde vrijdag wel in met het horen van zes getuigen, onder wie een man die het fatale ongeluk zou hebben gezien, en een forensisch deskundige. Die laatste moet de vraag beantwoorden of aan de hand van de verwondingen bij de verdachten kan worden bepaald wie de motor bestuurde. Wanneer de zaak tegen de twee verdachten inhoudelijk wordt behandeld, is nog niet bekend.

Veel doden bij aanslagen in Irak

Opstandelingen hebben ten minste zeven Iraakse soldaten gedood bij een aanval op een militaire controlepost bij de grens met Syrië. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

Volgens de politie reden de gewapende mannen op de legerpost af en openden het vuur. Ze schoten ook een achtste soldaat neer, maar lieten hem leven 'om een duidelijk signaal aan het Iraakse leger af te geven'. Het gebied waar de aanslag plaatsvond, is een voormalig bolwerk van militanten.

Vrijdag was een bloedige dag in Irak: zeker 27 mensen werden bij verschillende aanslagen gedood, onder wie een Iraakse tolk in dienst van het Amerikaanse leger. "We denken dat de aanslagen van vandaag het werk zijn van Al-Qaida, in een poging de veiligheid te ondermijnen", aldus een politiecommandant.

IMF-chef heeft vertrouwen in Spaanse economie

De directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft zijn vertrouwen in de Spaanse economie uitgesproken. Dominique Strauss-Kahn loofde de recente maatregelen die de Spaanse regering heeft genomen om de economie te herstellen.

"Ik heb veel vertrouwen in de toekomst van de Spaanse economie, op de halflange en lange termijn, ervan uitgaande dat de inspanningen die geleverd moeten worden, plaatsvinden. En wat ik vandaag heb gezien, is dat die inspanningen in gang zijn gezet", zei Strauss-Kahn vrijdag na gesprekken met de Spaanse premier José Luis Rodríguez Zapatero.

Spanje en de Europese Unie hebben herhaaldelijk berichten ontkend dat het land door de problematische publieke financiën en kredietproblemen op een reddingsoperatie afstevent. Het land doet zijn uiterste best om twee jaar recessie door de instorting van de bouwsector en de internationale financiële crisis te boven te komen.

Zapatero heeft een bezuinigingsplan in werking gesteld om het staatstekort van 11,2 procent in 2009 terug te brengen naar drie procent in 2013 en wil de arbeidsmarkt hervormen om de torenhoge werkloosheid van twintig procent aan te pakken. "Door dit te doen, probeert het land mijns inziens niet alleen de huidige problemen op te lossen, maar bouwt het tegelijkertijd aan de fundering voor twee decennia van groei in het land", aldus Strauss-Kahn.

IMF-chef heeft vertrouwen in Spaanse economie
IMF-chef heeft vertrouwen in Spaanse economie (Foto: Novum)

'Beslissing CFK's van groot belang voor klimaat'

De regeringen die elkaar deze week bij de Verenigde Naties in Genève hebben ontmoet, zijn een stap dichter bij de beteugeling van het gebruik van chloorfluorkoolstofverbindingen (CFK's), of koelmiddelen. Volgens sommigen kan het een van de belangrijkste beslissingen over het klimaat ooit worden.

Onder andere de Verenigde Staten, Canada en Mexico trachten het ozonverdrag uit 1987 te amenderen om de productie en het gebruik van CFK's drastisch te beperken. Het is bewezen dat CFK's -gebruikt in koelkasten, airconditioning, haarspray en andere huishoudelijke producten- de ozonlaag dunner maken.

Volgens de VN kreeg het voorstel veel steun.

Inspectie opent meldpunt gehandicaptenzorg

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) opent op 1 september een meldpunt gehandicaptenzorg. Dit moet ervoor zorgen dat structurele tekortkomingen in de zorg boven water komen. Het loket blijft voorlopig drie maanden open, schrijft minister van VWS Ab Klink (CDA) vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.

De IGZ handelt geen klachten af en gaat dus ook niet bemiddelen tussen klager en zorgverlener. Individuele klachten worden doorverwezen naar de klachtencommissie van de zorgaanbieder. Als klachten duiden op mogelijk structurele kwaliteitsproblemen, gaat de inspectie deze wel onderzoeken. De melder krijgt bericht over het resultaat. Ook anonieme meldingen worden geregistreerd, als de naam van de instelling bekend is. Mensen kunnen ook terecht voor informatie en advies over hun rechten.

De Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer stelde eind vorig jaar dat de inspectie zich te veel liet leiden door informatie van zorginstellingen en te weinig oor had voor klachten en signalen van burgers. Tijdens een Kamerdebat hierover in april zegde Klink toe de mogelijkheden voor een tijdelijk meldpunt voor klachten over de gehandicaptenzorg te verkennen.

De SP is blij met het meldpunt. "Nu kunnen misstanden in instellingen sneller aan het licht komen en kan de inspectie sneller ingrijpen", reageert Kamerlid Renske Leijten. "De overheid heeft de plicht om bewoners van gehandicapteninstellingen te beschermen en moet voldoende toezicht houden."

Carragher mist duel met Slovenië

Jamie Carragher zal het laatste groepsduel met Slovenië aan zich voorbij moeten laten gaan. De Engelsman kreeg in het treffen met Algerije zijn tweede gele kaart in de groepsfase en is hierdoor automatisch voor één duel geschorst.

De Britten zullen in het laatste duel moeten winnen om zich zeker te spelen voor de 1/8-ste finale van het WK. De ploeg van bondscoach Fabio Capello speelde eerder dit WK met 1-1 gelijk tegen de Verenigde Staten en gisteren wisten de Algerijnen de Engelsen verrassend op 0-0 te houden. 

Lizarazu: "Spelers liepen met hun hoofd in een emmer"

Frankrijk verkeert in een diepe sportieve crisis. Het loopt niet, spelers mokken, de media is woedend en een uitschakeling is dichterbij dan de volgende ronde. Voormalig international Bixente Lizarazu vergelijkt het Franse team met spelers die een emmer op hun hoofd hebben.

Jérémy Toulalan is ook helemaal ontdaan: "We wisten niet wat te doen toen dat nodig was", doelt hij op het ontbreken van frisse energie en voldoende creativiteit. Patrice Evra, aanvoerder van Les Bleus: "Het hele team was niet geconcentreerd genoeg."

Bixente Lizarazu zei misschien nog wel het meest typerende over de negatieve prestaties: "Het Franse team was volledig de weg kwijt, de spelers liepen met hun hoofd in een emmer", voornamelijk gericht op het gebrek aan creativiteit.

FC Twente wint eerste oefenduel

FC Twente heeft de eerste oefenwedstrijd in het nieuwe seizoen winnend afgesloten. De Tukkers waren met 3-1 te sterk voor de amateurs van Bennekom. Na de eerste helft stond de Gelderse ploeg nog verrassend met 1-0 voor.

Michel Preud'homme, de nieuwe trainer van Twente, zag in de tweede helft de Fin Petri Pennanen de stand recht trekken. Luuk de Jong wist daarna nog tweemaal het net te treffen.

Bennekom had voor het treffen met de landskampioen de hele voetballoze periode doorgetraind.

Voedselvergiftiging voor WK-vrijwilligers

Maar liefst 86 vrijwilligers hebben woensdag, in aanloop naar het WK-duel tusen Chili en Honduras, een voedselvergiftiging opgelopen. De vrijwilligers die allemaal werken bij het Mbombela-stadion in Nelspruit moesten zich laten behandelen in het ziekenhuis.

De vrijwilligers waren ziek geworden na het nuttigen van het ontbijt. Sommige moesten overgeven terwijl andere last hadden van diarree en maagkrampen. De artsen onderzoeken momenteel nog wat uiteindelijk de oorzaak is geweest voor de vergiftiging.

Italië en Nieuw-Zeeland zullen komende zondag hun tweede groepswedstrijd in Nelspruit afwerken. Of de vrijwilligers dan weer inzetbaar zijn is momenteel onbekend.

Cabaut schiet Nederland naar Super-Final

De Nederlandse Waterpolosters hebben zich weten te plaatsen voor de finale van de World League. In Nancy wisten de Nederlandse dames zich te ontdoen van het sterke Griekenland (8-7.) Door deze overwinning kan Nederland een plaats in de Super Final, over twee weken in San Diego, niet meer ontgaan.

De Olympisch kampioen keek in de laatste periode tegen een 6-7 achterstand aan, maar dankzij twee treffers van Mieke abaout kwam de formatie alsnog op voorsprong. In de laatste vijff minuten van de wedstrijd verdedigde de equipe van bondscoach Mauro Maugeri met man en macht. De Oranje-dames overleefde drie 'man-minder-situaties' en hield de krappe voorsprong tot het laatste fluitsignaal vast.

Wereldrecords uitgedeeld op E3

Guinness World Records, de autoriteit op het gebied van records, heeft de afgelopen week ook een bezoekje gebracht aan de E3 in Los Angeles om hier een aantal prijzen uit te delen aan de recordbrekers van de game-industrie. Verschillende bedrijven en games werden de afgelopen dagen geëerd voor de records die zij behaald hebben.

Peter Moore mocht tijdens een presentatie het record voor de best verkopende voetbalgame-franchise in ontvangst nemen voor FIFA, welke wereldwijd meer dan 68 miljoen keer verkocht werd. Daarnaast kregen ze de records voor de eerste console sports MMO (NHL 09) en voor de langste sportgame franchise (Madden NFL). Microsoft kreeg het record voor best verkopende HD gameconsole voor hun Xbox 360 die tot 31 maart 2010 ongeveer veertig miljoen keer over de toonbank is gegaan. Ook Sony won verschillende records. LittleBigPlanet viel in de prijzen vanwege de meeste levels die door users gemaakt zijn (2.463.073 stuks), Uncharted 2 was de best verkopende PS3-game en MAG was de FPS met de meeste spelers op een console. SEGA verbrak tot slot nog records met Virtua Fighter, wat de eerste vechtgame was die 3D polygonen gebruikt.

Ter plaatse op de E3 werden ook nog een aantal records verbroken. Danny Johnson behaalde een nieuwe high score in Guitar Hero 5 met 913.316 punten. Blijkbaar spelen ze in zijn familie erg veel Guitar Hero want zijn broertje Scott verbrak het drum-record van Guitar Hero 5 door een score van 1.759.000 punten te halen. Uiteraard verbraken ze gezamelijk ook nog het co-oprecord door 4.442.161 punten te halen.

Meer van deze records kun je terug vinden in de Gamer's Edition van Guinness World Records 2010 die helemaal draait om gamesrecords.

Guinness record: Grootste tieten

Deze dame heeft haar record-certificaat al eerder in ontvangst mogen nemen

Lange Frans kan problemen niet langer ontkennen

Lange Frans kan niet langer de schijn ophouden voor de buitenwereld. Inmiddels is duidelijk dat financiële problemen de aanleiding zijn voor de scheurtjes in het huwelijk tussen Frans en zijn Daniëlle. "Ik heb het lang willen ontkennen en onder de mat willen schuiven, maar de aap komt nu uit de mouw", zei de 29-jarige rapper vrijdag in Shownieuws.

De rapper zou in de problemen zijn beland omdat zijn ex-manager, zijn broer en zijn voormalige rappartner Baas B weglopen voor hun verantwoordelijkheid. "Uiteindelijk ben ik degene die voor alles moet opdraaien", zegt Frans. Hij kan voor een bedrag van ongeveer vijftigduizend euro het schip ingaan. Een gesprek met Baas B heeft niets opgeleverd. "Om nou te zeggen dat daar positieve dingen uit zijn gekomen, dat is niet zo."

Vanwege de financiële problemen staat ook het huwelijk van de rapper al enige tijd onder grote druk. "Daniëlle heeft daar ontzettend onder geleden. Het heeft ons ook kapotgemaakt. Ik weet ook niet of het nog is te herstellen, maar we werken eraan." De twee stapten in 2008 in het huwelijksbootje en hebben samen een zoon.

Lange Frans in de problemen (foto: Novum)

Eerste luchtmachtdag trekt 100.000 bezoekers

Naar schatting honderdduizend mensen hebben vrijdag de eerste van twee luchtmachtdagen op Vliegbasis Gilze-Rijen bezocht. Het ministerie van Defensie, dat op zestigduizend bezoekers rekende, spreekt van een succesvol verloop.

Het thema is dit jaar 'wereldwijd inzetbaar, op missie'. De bezoekers konden onder meer genieten van een vliegshow van een enorm Amerikaans transportvliegtuig en een Spaans helikopterteam.

Het verkeer op de A58 en A59 stond vrijdag opvallend vaak stil vanwege het evenement. Zaterdag volgt de tweede en laatste luchtmachtdag.

FOK! plaatste een fotoreportage van de Luchtmachtdagen. Deze is hier terug te vinden.

 
Eerste luchtmachtdag trekt 100.000 bezoekers (foto: Novum) 

Oranje traint zondag weer met publiek

De training van het Nederlands elftal is zondag weer toegankelijk voor het publiek. De dag na het groepsduel met Japan in Durban traint Oranje weer op de velden van de Witts University in Johannesburg. De KNVB, de toernooi-organisatie en de gemeente Johannesburg waren tevreden over het verloop van de eerdere training met toeschouwers.

Het is de tweede keer dat Nederland met publiek traint. De eerste keer op 9 juni woonden drieduizend fans de oefensessie bij. Toen ergerde bondscoach Bert van Marwijk zich overigens aan de massaal meegebrachte vuvuzela's, die hem het coachen bijna onmogelijk maakten. Tijdens de uitlooptraining op zondag zal hij daar minder last van hebben.

BP-topman Hayward wordt vervangen

De bestuursvoorzitter van oliegigant BP Carl-Henric Svanberg heeft vrijdag aangegeven dat directeur Tony Hayward niet langer de dagelijkse leiding zal hebben over het olielek in de Golf van Mexico. De vervanging komt een dag nadat Hayward zich van zowel Democraten als Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden de woede op de hals haalde door te weigeren op veel van hun vragen antwoord te geven.

Hayward zette al eerder kwaad bloed bij veel Amerikanen door in een interview met de krant The Times of Londen te suggereren dat juist Amerikanen waarschijnlijk valse schadeclaims in zouden dienen. Later choqueerde hij de inwoners van Louisiana door te stellen dat 'niemand liever dan hij zou willen dat dit over was. Ik wil mijn leven terug'.

Svanberg meldde dat Hayward de lopende zaken zal overdragen aan operationeel directeur Bob Dudley. Begin juni werd al duidelijk dat Dudley de lange-termijnverantwoordelijkheid zou dragen wanneer het lek eenmaal gedicht zou zijn. Door de verklaring van Svanberg lijkt dit in een stroomversnelling te zijn gekomen, nu er nog steeds miljoenen liters ruwe olie de Golf in stromen.

BP-topman Hayward wordt vervangen
BP-topman Hayward wordt vervangen (Foto: Novum)
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.