Volleybalheren verliezen van Bulgaren in drie sets

donroyco

Het is de volleyballers van Oranje niet gelukt om de eerste World League-wedstrijd van dit jaar op eigen bodem te winnen. Bulgarije, de nummer zes van de wereld, was in drie sets te sterk: 19-25, 22-25, 23-25. In Apeldoorn speelde de thuisploeg beslist niet slecht, maar gaf de klasse en de ervaring van Bulgarije steeds in de slotfases van de sets de doorslag.

Met de vertrouwde basis (Van Harskamp, Klapwijk, Rauwerdink, Kooy, Bontje, Kooistra en Maan) begon Oranje uitstekend. Maar na een 8-6 voorsprong voor de thuisploeg werd de harde sprongopslag van Bulgarije steeds gevaarlijker en stuitte Nederland te vaak op het hoge Oost-Europese blok. Ook Kay van Dijk, die bij 17-21 in het veld kwam voor Niels Klapwijk, kon het tij niet keren: 19-25.

Set nummer twee was spannender, maar bij 20-20 was het toch weer de Bulgaarse ervaring die de doorslag gaf. Ondanks prima werk van invaller Lars Lorsheijd, die in het veld was gekomen voor Rob Bontje, kon Oranje een kleine tussensprint van de bezoekende ploeg niet beantwoorden. Na 20-20 werd het in een mum van tijd 21-24 en dus was het pleit beslecht: 22-25.

In de derde set had Nederland uitstekende winstkansen, maar ging het vanaf 22-21 toch mis. Er was een uitgelezen kans op het 23-ste punt, maar doordat spelverdeler Yannick van Harskamp even voor het blok was gewisseld, werd dit buitenkansje niet benut. Ook bij 23-23 was er een uitstekende mogelijkheid voor Oranje om op setpoint te komen. Jeroen Rauwerdink nam volop risico met een aanval op linksvoor, maar sloeg de bal net buiten de lijnen. Dit betekende een matchpoint voor de Bulgaren en die werd onmiddellijk benut. Een aanval door het midden van Lars Lorsheijd werd genadeloos afgeblokkeerd: 23-25.

Libero Jelte Maan baalde na afloop: "Dit is een flinke tegenvaller want we gingen voor een overwinning. Maar we gaan dit goed analyseren en morgen staat er een beter team bij ons in het veld."

Bondscoach Peter Blangé: "We verloren het op details in de belangrijke fases. Zij bewaren de rust in de rally en dat was doorslaggevend. Het is zuur om te zien dat je heel dichtbij bent, maar toch niet kan winnen. Maar morgen is er weer een kans en dan zullen we vooral met het blok beter moeten scoren."

Zondag krijgt Nederland in Apeldoorn dus een herkansing. De wedstrijd tegen Bulgarije begint dan om 15.00 uur.