'Val Marcouch zorgvuldig voorbereid'

Het kamp van Achmed Baâdoud bereidde de val van Ahmed Marcouch als leider van de PvdA-afdeling Amsterdam Nieuw-West zorgvuldig voor. Voorafgaand aan de lijsttrekkersverkiezing van de PvdA voor Amsterdam Nieuw-West werden nieuwe leden geronseld om Baâdoud te steunen. Ook werden leden geïntimideerd.

Jongeren zouden zijn opgehitst. Hen werd verteld dat Marcouch een homo is die heult met de autochtone Nederlanders en pro-Israël is. Dat meldt de Volkskrant zaterdag op basis van ingewijden in de Marokkaanse gemeenschap in Nieuw-West. Baâdoud won de verkiezing in december vorig jaar van Ahmed Marcouch, die was voorgedragen als lijsttrekker.

De avond van de verkiezing verliep rommelig. Marcouch kwam in de eerste ronde een stem tekort voor een meerderheid, in de tweede ronde staakten de stemmen en uiteindelijk won Baâdoud de derde ronde. Tijdens het stemmen zouden Baâdoud-aanhangers over de schouder van Marcouch-stemmers hebben meegekeken, stellen de bronnen.

Achter het werven van leden en de intimidaties zaten volgens de ingewijden ondernemers in de multiculturele evenementenindustrie, arbeidsreïntegratie en welzijn die zich door Marcouch gepasseerd voelen. Marcouch zou verschillende organisaties als stadsdeelvoorzitter van Slotervaart buiten de deur hebben gezet, omdat hij ze te duur vond of omdat ze geen goed werk leverden.

Een PvdA-commissie onderzoekt de gang van zaken rondom de verkiezing. De resultaten worden deze maand verwacht.