VN: veiligheid in Afghanistan verslechterd

De veiligheidssituatie in Afghanistan is sinds maart dit jaar niet verbeterd. Dat staat in een zaterdag verschenen rapport van secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon. Het aantal aanslagen in het door de Taliban gedomineerde zuiden van Afghanistan, waar coalitietroepen bezig zijn met een offensief, is gestegen.

Het aantal aanslagen met bermbommen is in de eerste vier maanden van 2010 explosief gestegen. Er waren dit jaar 94 procent meer aanslagen dan in dezelfde periode vorig jaar. Het aantal liquidaties van Afghaanse regeringsmedewerkers steeg met 45 procent. De meeste aanslagen vonden plaats in het zuiden van het land.

Per week vonden er ongeveer drie zelfmoordaanslagen plaats, waarvan de helft in het onrustige zuiden van het land. De toename van complexe aanslagen, waarbij een combinatie van zelfmoordterroristen en kleine handvuurwapens werd ingezet, wijst op groepen Taliban die banden hebben met Al-Qaida.

In het rapport staan echter ook bemoedigende signalen, waaronder het plan van de Afghaanse regering om opstandelingen over te halen de wapens neer te leggen. Volgens het rapport was het ook een goed teken dat de VN met Afghaanse regeringsmedewerkers samenwerkt bij de voorbereidingen voor parlementaire verkiezingen in september.

Desalniettemin was de conclusie van het rapport dat het aantal incidenten 'behoorlijk is toegenomen in vergelijking met andere jaren', grotendeels vanwege het offensief van de coalitietroepen in het zuiden.

NAVO-woordvoerder Josef Blotz zei tegen verslaggevers dat ondanks de negatieve uitkomsten de internationale troepenmacht wel degelijk vooruitgang boekt. Het aantal burgers dat werd gedood of gewond raakte door operaties waar NAVO-troepen bij betrokken waren daalde in vergelijking met vorig jaar met bijna 45 procent in de afgelopen drie maanden. "In dezelfde tijdspanne nam het aantal burgerslachtoffers veroorzaakt door acties van de opstandelingen met 36 procent toe", aldus Blotz.