BP-topman Hayward wordt vervangen

De bestuursvoorzitter van oliegigant BP Carl-Henric Svanberg heeft vrijdag aangegeven dat directeur Tony Hayward niet langer de dagelijkse leiding zal hebben over het olielek in de Golf van Mexico. De vervanging komt een dag nadat Hayward zich van zowel Democraten als Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden de woede op de hals haalde door te weigeren op veel van hun vragen antwoord te geven.

Hayward zette al eerder kwaad bloed bij veel Amerikanen door in een interview met de krant The Times of Londen te suggereren dat juist Amerikanen waarschijnlijk valse schadeclaims in zouden dienen. Later choqueerde hij de inwoners van Louisiana door te stellen dat 'niemand liever dan hij zou willen dat dit over was. Ik wil mijn leven terug'.

Svanberg meldde dat Hayward de lopende zaken zal overdragen aan operationeel directeur Bob Dudley. Begin juni werd al duidelijk dat Dudley de lange-termijnverantwoordelijkheid zou dragen wanneer het lek eenmaal gedicht zou zijn. Door de verklaring van Svanberg lijkt dit in een stroomversnelling te zijn gekomen, nu er nog steeds miljoenen liters ruwe olie de Golf in stromen.

BP-topman Hayward wordt vervangen
BP-topman Hayward wordt vervangen (Foto: Novum)