'Gemeenten controleren subsidies niet'

Gemeenten weten niet wat er met de vele tientallen miljoenen euro's aan subsidies voor sport, cultuur, integratie of jongeren gebeurt. Ambtenaren en raadsleden laten zich bovendien teveel leiden door hun eigen voorkeuren en vriendjespolitiek, zeggen deskundigen zaterdag in het RTL Nieuws.

Bij 95 procent van de gemeenten is het onbekend of hun beleid doeltreffend is en in zeventig procent van de gevallen stellen ambtenaren vooraf geen duidelijke eisen. Bij negentig procent wordt achteraf niet gecontroleerd of een subsidie heeft gewerkt. RTL Nieuws liet onderzoeksbureau Jacques Necker de conclusies van veertig onderzoeken naar subsidiebeleid analyseren. Het gaat om onderzoeken van lokale rekenkamers van 2003 tot 2010.

Hoogleraar openbare financiën Harry Verbon vindt dat ambtenaren zich onafhankelijker moeten opstellen. "Vaak vereenzelvigen ze zich met de instelling omdat ze het project heel erg mooi vinden en dat ze dat dan ook willen subsidiëren. Dat is natuurlijk een heel foute instelling", stelt Verbon. Rekenkamers moeten van hem meer capaciteit krijgen en er moet meer onafhankelijk onderzoek komen.