Afellay: "We moeten voor die titel gaan. Klaar!"

Olga Kroeders

Ibrahim Afellay is blij dat hij met Nederland op het WK is, maar een basisplaats zit er voorlopig niet in. "Ik weet dat ik in de wachtkamer zit. Er staat zo veel kwaliteit voor me. Maar ik geef elke training honderd procent, wil de trainer overtuigen dat ik moet spelen. Ik moet zo goed zijn dat meneer Van Marwijk gewoon niet om mee heen kan."

"Het gaat erg goed, inderdaad. Ik ben hier enorm gegroeid. Ik heb het idee dat mijn eigen niveau met stappen tegelijk omhoog gaat nu ik voetbal en train met de beste voetballers van Nederland. Dat is anders dan bij PSV, ja. Veel hoger, inderdaad", zegt Afellay tegen het Algemeen Dagblad.

Afellay voelt zich prettig in de Oranje-selectie. Zeker met Robin van Persie speelt de aanvallende middenvelder goed samen. De Rotterdammer gaf eerder al aan prettig te kunnen samenspelen met Afellay. "Spelers die je begrijpen trekken je vanzelf naar een hoger niveau. Kijk ook maar naar Elia, die zie je echt met de dag beter en sterker worden", aldus de middenvelder van PSV.

Afellay lijkt weinig last te hebben van de Jabulani: "De bal schiet soms als een raket door, maar ik heb 'm redelijk onder controle. Dat klopt. Maar ook dat komt door de goede voetballers om je heen, vind ik. Er loopt zo ontzettend veel kwaliteit bij het Nederlands elftal dat we straks 'gewoon' wereldkampioen kunnen worden. Ik vind Oranje ook helemaal geen outsider. We moeten voor die titel gaan. Klaar!"