'Zoektocht naar Mladic moet worden geïntensiveerd'

Ratko Mladic, de vroegere Bosnisch-Servische legerleider, is volgens de hoofdaanklager van het Joegoslaviëtribunaal, Serge Brammertz, nog in leven en houdt zich schuil. Brammertz heeft de Servische regering dan ook opgeroepen de zoektocht naar Mladic te intensiveren en het onderzoek naar de voormalige legerleider uit te breiden. Volgens Brammertz heeft het onderzoek tot nu toe 'weinig tastbare resultaten' opgeleverd.

Brammertz wil ook dat de zoektocht naar een andere verdachte, Goran Hadzic, wordt uitgebreid. Het vinden van de laatste twee voortvluchtigen die het tribunaal wil berechten heeft 'de hoogste prioriteit'.

Mladic is door het Joegoslaviëtribunaal in staat van beschuldiging gesteld wegens genocide. Hij wordt onder andere verantwoordelijk gehouden voor het bloedbad onder moslimmannen en -jongens uit de enclave Srebrenica in 1995. Daarbij kwamen zeker achtduizend Bosnische moslims om het leven. Hadzic wordt gezocht wegens oorlogsmisdaden die hij als leider van de Servische rebellen in Kroatië tijdens de oorlog van 1991 tot 1995 zou hebben begaan.

Woensdag vroeg Milos Saljic, de advocaat van de familie van Mladic, nog om de ex-generaal dood te verklaren. Volgens de advocaat is Mladic voor het laatst gezien in februari 2003. Sindsdien is, ondanks intensief speurwerk van lokale en internationale veiligheidsdiensten, taal noch teken van hem vernomen, zei Saljic. Hij hield de rechtbank ook voor dat Mladic ernstig ziek is geweest en het al die jaren nooit zonder medische verzorging kan hebben uitgehouden. De vroegere legerleider zou, als hij nog leeft, nu 68 zijn.