Van Bommel: "Eerste helft volgens de Barcelona-variant"

Olga Kroeders

"Man of the match? "Nee, ik niet. Ik speelde onopvallend maar zat wel lekker in de wedstrijd". Dat waren de woorden van een goed spelende Mark van Bommel na afloop van de wedstrijd van Nederland tegen Japan tegenover de camera van NOS.

De middenvelder kreeg de opdracht om meer aanvallend te spelen tegen de afwachtende Japanners. "Ik heb dat niet goed ingevuld. We speelden zeker de eerste helft in de 'Barcelona-variant', met doorgeschoven backs, brede centrale verdedigers en ik als verdedigende middenvelder die uitzakte", doceert Van Bommel.

"Daardoor was er weinig aansluiting naar de spitsen, kwamen we niet heel ver en daarbij was de bezetting voor het doel ook niet goed genoeg." In de tweede helft ging het beter. Van Bommel: "Nigel de Jong en ik speelden meer naar voren, de afstand werd minder groot en we konden elkaar beter bereiken."

Bang voor een teleurstellend resultaat was de aanvoerder van Bayern München niet: "We hebben tegen elkaar gezegd dat we geduld moesten hebben. Japan kwam niet om te voetballen, het elftal hield vooral tegen en speelde afwachtend. Het was een gedisciplineerde tegenstander. De kansen zouden wel komen en die kwamen er ook. Helemaal toen we eenmaal op voorsprong kwamen."

Toch had de middenvelder nog wat kritiek: "We hadden het duel tien minuten voor tijd op slot moeten gooien. Nu bleef het gevaarlijk en kwamen we goed weg toen Japan de bal over de goal schoot."