Da Costa wint in Zwitserland, Gesink blijft leiden

Rui Faria da Costa heeft vandaag in de Ronde van Zwitserland de achtste etappe op zijn naam gezet. De Spanjaard rondde een korte solo in de etappe van Wetzikon naar Liestal met goed gevolg af. Robert Gesink kwam in het peloton met 1.16 minuten achterstand over de streep en bleef hiermee leider in het klassement.

Een vroege kopgroep nam al snel een ruime voorsprong en in de slotfase van de wedstrijd ontbrandde er een strijd om de overwinning. Velen deden een poging om weg te komen, maar het was op tien kilometer van de streep Da Costa die wel een gaatje wist te krijgen en zo naar de winst te rijden. Daarachter probeerde de Saxo Bank-ploeg onder aanvoering van Fränck Schleck Gesink uit de leiderstrui te rijden, maar de Nederlander hield goed stand.

Morgen staat er een afsluitende tijdrit van 26,9 kilometer op het programma. Hierin verdedigt Gesink een voorsprong van 29 seconden op Rigoberto Urán. Steve Morabito staat op 36 seconden derde. Grootste tegenstander van de Rabo-renner zal in de slotrit waarschijnlijk Lance Armstrong worden die op 55 seconden in het klassement staat.

Uitslag achtste etappe

# Naam renner Ploeg Tijd
1 Rui Costa (Por) Caisse d'Erpagne 4:10,32
2 José Joaquim Rojas (Spa) Caisse d'Erpagne + 0,15
3 Maxime Monfort (Bel) HTC + 0,19
4 Sandy Casar (Fra) FdJ + 0,34
5 Alessandro Vanotti (Ita) Liquigas z.t.


Klassement na achtste etappe

# Naam renner Ploeg Tijd
1 Robert Gesink (Ned) Rabobank 34:27,47
2 Rigoberto Urán (Col) Caisse d'Erpagne + 0,29
3 Steve Morabito (Zwi) Team BMC + 0,36
4 Fränk Schleck (Lux) Team Saxo Bank + 0,38
5 Joaquim Rodríguez (Spa) Team Katyusha + 0,42