Meer illegale sigaretten onderschept

Redactie

In Nederland zijn vorig jaar 210 miljoen illegale sigaretten onderschept. Dat zijn er zes miljoen meer dan in 2008, schrijft minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) in een Kamerbrief. In 2007 werden nog 85 miljoen sigaretten in beslag genomen.

Bijna de helft van de sigaretten was bestemd voor doorvoer naar Engeland. Het gaat dan vooral om zogenoemde 'cheap whites', dat zijn sigarettenmerken die in nergens de Europese Unie geregistreerd zijn en dus binnen de EU geen legale thuismarkt hebben. Naast de cheap whites werden 105 miljoen namaaksigaretten ingenomen. Verder zijn vijf miljoen echte sigaretten onderschept.

Ongeveer 1,8 miljoen sigaretten zijn onderschept bij postzendingen of werden gevonden in reizigersbagage op luchthavens. De overige 208 miljoen sigaretten zijn ingenomen bij twintig grotere inbeslagnames.

Van de onderschepte sigaretten waren er 47 miljoen bestemd voor Nederland. Negentig miljoen illegale sigaretten kwamen uit China. Uit het Midden-Oosten kwamen er tien miljoen.