Amnesty hekelt EU om mensenrechten

De Europese Unie houdt zich niet aan de verplichtingen op het gebied van de mensenrechten. Dat heeft mensenrechtenorganisatie Amnesty International donderdag in een rapport gezegd. Amnesty verwees naar het toestaan van CIA-vluchten en het toestaan van een geheim detentieprogramma van de Amerikaanse inlichtingendienst.

Amnesty zei dat verschillende Europese landen herhaaldelijk de regels van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens over de terugkeer van vermoedelijke terreurverdachten naar landen waar ze mogelijk gemarteld kunnen worden hebben geschonden.

In het donderdag verschenen rapport merkte de mensenrechtenorganisatie ook op dat er 'duidelijke lacunes in de verantwoordelijkheid' zitten in het buitenlandbeleid van de EU. Amnesty verwees naar het 'zwakke en onsamenhangende' antwoord op een rapport van de Verenigde Naties waarin werd gesteld dat Israël oorlogsmisdaden heeft begaan tijdens de Gaza-oorlog in 2009. Ook werd verwezen naar de respons op het begaan van oorlogsmisdaden door regeringstroepen in Sri Lanka.