Washington af van veiligheidsdenken van 2001

Redactie

Militaire overmacht is niet voldoende om de kracht en invloed van de Verenigde Staten in de wereld te handhaven. De VS moeten wereldomvattende instellingen bouwen en internationale bondgenootschappen sluiten, ook buiten de traditionele allianties. Dit staat in het document van het Witte Huis waarmee de strategie van de VS wordt geformuleerd.

Sinds 1986 moet de president dat eigenlijk jaarlijks doen. Voor president Barack Obama is het de eerste uiteenzetting over de strategie. Die wordt formeel donderdag gepresenteerd. De nieuwe strategie breekt met de ideeën over strategie en veiligheid die Obama's voorganger George Bush verwoordde sinds de terroristische aanslagen in het noordoosten van de VS in september 2001.

Bush' strategie kwam neer op eenzijdige militaire actie met een militaire overmacht. Zijn 'oorlog tegen terrorisme' lijkt nu voorbij. Onderdeel van de 'Obama doctrine' is ook dat de dreiging van extremisme in de VS zelf, als wezenlijk onderdeel van de bedreigingen van de veiligheid wordt gezien.