Indiase president brengt staatsbezoek aan China

Redactie

De Indiase president Pratibha Patil is donderdag in China aangekomen voor een staatsbezoek. Zij zal proberen ruzies over handel bij te leggen en de recente spanningen aan de grens bespreken met de Chinese leiders in Beijing. Het is het eerste staatsbezoek van een Indiaas staatshoofd aan China in tien jaar.

Patil heeft donderdag een gesprek met de Chinese premier Wen Jiabao en president Hu Jintao. Vervolgens zal ze een aantal bilaterale overeenkomsten tekenen. Tijdens het bezoek, dat zes dagen duurt, brengt Patil ook een bezoek aan de Wereldtentoonstelling in Shanghai en aan de stad Luoyang, waar ze een ceremonie zal bijwonen die de komst van het boeddhisme in China herdenkt.

De activiteiten op de agenda van Patil laten zien dat de landen pogingen doen de relatie, die is omgeven door wederzijds wantrouwen en een scherpe rivaliteit, te verbeteren. De twee landen hebben in 1962 een korte, maar bloedige oorlog gevoerd over de gemeenschappelijke grens. Ondanks dertien gespreksrondes over een oplossing van de kwestie heeft India kortgeleden de militaire aanwezigheid in gebied vergroot. Volgens India was dit nodig, omdat Chinese militairen steeds vaker het land binnenvielen.