Apple overtreft Microsoft in marktwaarde

Thom Puiman (Juicyhil)

Apple heeft Microsoft ingehaald als 's werelds grootste technologiebedrijf gemeten naar marktwaarde. Tegen het einde van de handelsdag woensdag bedroeg de waarde van alle aandelen Apple in totaal circa 222 miljard dollar (181 miljard euro).

Microsoft bleef bij sluiting van de handel steken op een totale waarde van 219 miljard dollar (178,6 miljard euro). Apple, producent van de iPod, de iPhone en de iPad, zag de waarde van zijn aandelen sinds 2000 tien keer over de kop gaan. Softwaregigant Microsoft daarentegen daalde in deze periode 20 procent in waarde.

Ironisch genoeg ging Apple in het laatste decennium van de vorige eeuw bijna failliet en bleef het bedrijf in 1997 alleen overeind dankzij een investering van Microsoft van circa 150 miljoen dollar. Microsoft, dat het besturingssysteem Windows levert waarop zo'n 90 procent van alle pc's wereldwijd draait, overtreft Apple nog steeds in verkopen. In het eerste kwartaal van dit jaar meldde Microsoft een omzet van 14,5 miljard dollar (11,8 miljard euro). Apple draaide een omzet van 13,5 miljard dollar.