'Ontmoedig besnijdenis van jongens'

Het besnijden van jongens zonder dat daar medische noodzaak voor is, moet worden tegengegaan. Daarvoor pleit de artsenorganisatie KNMG. De organisatie pleit voor een krachtig ontmoedigingsbeleid.

De besnijdenissen zijn volgens de KNMG in strijd met het recht op autonomie en het recht op lichamelijke integriteit van het kind. Bovendien kent de ingreep meer risico op complicaties dan doorgaans wordt aangenomen. Met name bloedingen, infecties, plasbuisvernauwingen en paniekaanvallen komen regelmatig voor. Ook gedeeltelijke of volledige penisamputaties komen voor.

De KNMG wil dat ouders beter worden geïnformeerd over de implicaties van de besnijdenis. "De regel is dat je niet in gezonde kinderen snijdt", aldus KNMG-voorzitter Arie Nieuwenhuijzen Kruseman. Hij is geen voorstander van het verbieden van de ingreep, omdat hij vreest dat de besnijdenissen dan illegaal plaatsvonden.

Besnijdenissen komen veel voor onder joodse en moslimjongens. De KNMG zegt te beseffen dat de traditie van besnijdenis is omgeven met 'diepe religieuze, symbolische en culturele gevoelens' en respecteert dit. Een dialoog over het onderwerp is desondanks nodig, vindt de organisatie.