Activist Sea Shepherd bekent schuld

Redactie

Peter Bethune, een activist van milieuorganisatie Sea Shepherd die in februari aan boord van een Japanse walvisvaarder klom, heeft donderdag voor de rechtbank in Tokyo schuld bekend aan wederrechtelijke betreding en vernieling, maar ontkende dat hij lichamelijk letsel heeft toegebracht. Hij gaf ook toe dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan het verboden bezit van een steekwapen en belemmering van het uitoefenen van een bedrijf.

Bethune (44) klom in februari aan boord van de Shonan Maru 2 om de schipper aan te houden en een rekening van drie miljoen dollar te overhandigen voor de vernieling van een actieschip tijdens een eerder protest. Aanklagers in Tokyo beschuldigen Bethune er echter van samen te zweren met andere leden van Sea Shepherd om 'de Japanse walvisvaart in Arctische wateren te saboteren'.

De Japanners hielden Bethune na zijn actie vast aan boord en namen hem mee terug naar Japan, waar hij bij aankomst op 12 maart gearresteerd werd en sindsdien in hechtenis zit. Als Bethune wordt veroordeeld, kan hij vijftien jaar celstraf krijgen.

Japan wil ook de leider van Sea Shepherd, Paul Watson, arresteren voor zijn aandeel in de zaak.

De Japanse walvisvaart is door de Internationale Walvisvaartcommissie toegestaan. Officieel heet het een wetenschappelijk onderzoeksprogramma te zijn, maar volgens tegenstanders is het een dekmantel voor commerciële walvisvangst, die sinds 1986 verboden is. Japan vangt overwegend potvissen, die geen bedreigde soort vormen. Walvisvlees dat niet nodig is voor onderzoek, wordt in Japan voor consumptie verkocht.