'FNV en VNO-NCW akkoord over AOW-leeftijd'

Redactie

Vakcentrale FNV en werkgeversorganisatie VNO-NCW hebben overeenstemming bereikt over het verhogen van de AOW-leeftijd. Dat melden de Volkskrant en De Telegraaf donderdag.

In hun voorstel blijft het voor werknemers mogelijk om met hun 65ste te stoppen met werken, maar dan moeten ze wel 6,5 procent van hun AOW en pensioen inleveren. Wie een jaar langer doorwerkt, krijgt juist 6,5 procent extra.

De AOW- en pensioenleeftijd worden aan elkaar gekoppeld. In 2020 gaan ze allebei omhoog naar 66 jaar. In 2025 moet dit 67 jaar worden.

De leeftijd waarop werknemers mogen stoppen, loopt mee met de levensverwachting. Elke vijf jaar bekijken de sociale partners of de pensioenleeftijd moet worden verhoogd. Ook moet een verhoging minimaal tien jaar van te voren worden aangekondigd.

De AOW stijgt niet meer mee met de cao-lonen, maar met de reële lonen. Daarin worden ook bonussen en extra periodieken meegerekend, waardoor de AOW dus sneller stijgt.

Door de pensioenleeftijden ook te verhogen, besparen de bedrijfspensioenfondsen een hoop geld. Doordat mensen steeds ouder worden, moesten de fondsen steeds langer een pensioen uitkeren. Dat hoeft door de plannen niet meer.

In het plan staat volgens de Volkskrant ook dat de hoogte van de pensioenen deels afhankelijk worden van het beleggingsresultaat. Hoe dit gaat gebeuren, moet nog worden uitgewerkt.

De plannen zouden vier miljard euro opleveren en worden formeel volgende week bekendgemaakt. Dat willen VNO-NCW en FNV nog vóór de verkiezingen doen, in de hoop dat een nieuw kabinet de plannen overneemt. De gedachte is volgens de Volkskrant dat de politiek niet om de plannen heen kan als de grootste vertegenwoordigers van werknemers en werkgevers overeenstemming hebben bereikt.