'Gamen is als cocaïne' blijkt onbewezen

Met het bericht dat 'twee uur gamen gelijk is aan de trip van een lijntje cocaïne' had de Britse therapeut en psycholoog Steve Pope aardig wat stof laten opwaaien bij de gamers en anti-gamers. Want anders dan dat meneer Pope beweert, blijkt hij zijn 'onderzoek' niet met bewijs te kunnen onderbouwen.

Rock Paper Shotgun heeft het voor ons opgenomen en heeft de therapeut het vuur aan de schenen gelegd. Hun (en ook ons) vermoeden blijkt waarheid: volgens Pope 'vertrouwt hij niet op rapporten' en zijn statistieken 'leugens, leugens en nog meer leugens.' Zijn onderzoek blijkt te zijn gebaseerd op eigen ervaringen. "Het gaat over wie er binnen komt wandelen" - aldus Pope. De mensen die bij hem binnenwandelen zijn meestal ook compleet de weg kwijt; in het onderzoek werd een voorbeeld aangedragen van een persoon die leek 'alsof hij bezeten was door de duivel'. Als ze Pope echter onder druk zetten om tastbaar bewijs te leveren over de cocaïne-uitspraak, zei hij dat het nu niet beschikbaar was, maar dat hij het wel had.

Overigens zijn ze bij Rock Paper Shotgun erg fanatiek over gamesverslaving over het algemeen, waarbij ze - met bewijs - weerleggen dat games een aanstichter zou zijn van verslaafd gedrag. Het zou meer onderhevig zijn aan het feit of de persoon in kwestie überhaupt vatbaar is voor verslaving in wat voor vorm dan ook, in plaats van psychologische redenen of games zelf.

Reality