Balkenende bereid tot excuses

Premier Jan Peter Balkenende (CDA) heeft zijn excuses aangeboden voor een opmerking richting RTL-interviewster Mariëlle Tweebeeke, woensdagavond tijdens het Carré-debat.

"U kijkt zo lief", zei Balkenende toen Tweebeeke hem lastige vragen stelde waarop hij geen antwoord wilde geven. Deze opmerking kwam Balkenende op veel kritiek te staan.

GroenLinks-fractievoorzitter Femke Halsema vond dat Balkenende 'een knietje' verdiende. Hoofdredacteur Margriet van der Linden van feministisch maandblad Opzij eiste excuses voor de in haar ogen seksistische opmerking. Tweebeeke zelf zegt in Het Parool dat ze 'perplex' was. "Zoiets was me nog nooit gebeurd."

Tijdens een bezoek aan het dagblad Tubantia in Enschede kwam Balkenende donderdag terug op de kwestie. "Als mevrouw Tweebeke zich onheus bejegend voelt, heb ik er geen enkele moeite mee om excuses aan te bieden", zei de premier volgens Tubantia.

In Enschede voorspelde Balkenende dat het CDA bij de verkiezingen op 9 juni de grootste wordt, ondanks de forse achterstand in de peilingen op VVD en PvdA. Het CDA gaat volgens hem winnen met 34 zetels, gevolgd door de VVD (32 zetels) en de PvdA (28 zetels).

PvdA-leider Job Cohen, donderdag ook op bezoek bij de regionale krant van Twente, ziet zijn eigen partij de grootste worden met 35 zetels, gevolgd door de VVD (34 zetels) en het CDA (27 zetels).


Blunder CDA-lijsttrekker Jan Peter Balkenende tijdens het Carré-debat