'TomTom-CEO beticht van leugen en bedrog'

Redactie

Hans van Hoorn, ex-financieel topman van TomTom, beticht de huidige chief executive officer Harold Goddijn van leugen en bedrog. De Financiële Telegraaf (DFT) zegt donderdag processtukken in handen te hebben waaruit dat blijkt.

Van Hoorn werd in 2005 ontslagen. Hij zou te veel lastige vragen hebben gesteld over de toen aanstaande beursgang, zo meldt de krant.

Woensdag diende er in Amsterdam een kort geding van Van Hoorn tegen TomTom. Daarin eiste hij een betaling van 6,3 miljoen euro, hoofdzakelijk de waarde van zijn optieregeling, die TomTom al jaren weigert te betalen. Uitspraak van de rechter is op 8 juni.

In december 2004 haalde Goddijn Van Hoorn naar TomTom om daar financieel bestuurder te worden en de beursgang te begeleiden. Van Hoorn kwam bij TeleAtlas vandaan waar hij al chief financial officer was.

Van Hoorn kreeg een optiepakket van zesduizend aandelen op basis van de waarde van TomTom van 300 miljoen euro, een waardering die bij Goddijn vandaan kwam. Van Hoorn kwam er echter achter dat de werkelijke waarde van TomTom veel hoger lag: 1,1 miljard euro en fiscaal had dit nogal wat negatieve implicaties voor Van Hoorn.

De verschillen in waardering zou ook andere managers en directieleden raken, omdat hun optieplannen ruim voordat de opties konden worden uitgeoefend moesten worden afgerekend met de fiscus.

TomTom ging in mei 2005 voor 1,8 miljard euro naar de beurs. Van Hoorn beweerde toen en beweert nog steeds dat er informatie is achtergehouden, hetgeen in de aanloop naar de beursgang grote consequenties zou kunnen hebben gehad.

Van Hoorn wilde de optieregelingen aanpassen en een deal met de fiscus sluiten, maar daar ging Goddijn niet mee akkoord en ontsloeg Van Hoorn, die daarmee nog geen drie weken voor TomTom heeft gewerkt. Goddijn noch TomTom waren volgens de DFT bereikbaar voor commentaar.