Keniaans loopwonder versterkt deelnemersveld FBK-Games

Olga Kroeders

Pamela Jelimo staat aankomende zondag aan de start van de 800 meter voor vrouwen bij de FBK-Games in Hengelo. Dit maakte de organiatie vandaag bekend.

Ze kwam in 2008 uit het niets en maakte tijdens de FBK-Games een onuitwisbare indruk met een schitterende solorace over 800 meter. Jelimo verbeterde met een tijd van 1.55,76 het wereldrecord op die afstand bij de junioren. Het was de voorbode van een bijna ongelooflijke opmars naar de absolute wereldtop. Enkele maanden later werd ze de nieuwe Olympische kampioene op de 800 meter en een miljoen dollar rijker als ongeslagen winnares van de jackpot in de Golden League.

Na het Olympische jaar 2008 was het een tijdje stil rond Pamela Jelimo. Haar stormachtige prestaties maakten van haar een heldin in eigen land. Met die plotselinge status en de daaruit voortvloeiende verworvenheden heeft ze het moeilijk gehad. In 2009 kwam ze nauwelijks in uitslagen voor. Maar Jelimo, twintig nog maar en dus nog vol toekomst, is vastberaden om de draad van twee jaar geleden weer op te pakken.

Ellen van Langen, zelf Olympisch kampioene op de 800 meter in 1992, slaagde erin haar te bewegen opnieuw naar Hengelo te komen. "Dat was best lastig", aldus de atletencoördinator van de FBK-Games, "want Pamela heeft haar planning er behoorlijk voor moeten omgooien. Maar het is natuurlijk prachtig dat ze hier loopt, omdat wij haar in 2008 een kans hebben gegeven in Hengelo en dat eigenlijk het begin was van een heel mooi verhaal."