'Arts heeft meer aan commercie dan patiŽnt'

Een arts heeft er meer aan als een ziekenhuis commercieel wordt dan de patiënt. Als het ziekenhuis winst maakt, worden de premies voor de patiënt namelijk niet lager. De winst gaat naar investeerders en wordt gebruikt om de arts meer salaris te geven. Dat concludeert onderzoeker Patrick Jeurissen. Hij deed hier een promotieonderzoek naar aan de Erasmus Universiteit, schrijft het Nederlands Dagblad.

Jeurissen onderzocht het ontstaan van commerciële ziekenhuizen in het buitenland. Omdat Nederland zich terugtrekt uit het betalen van ziekenhuisvesting, ligt het volgens hem voor de hand dat het gat door investeerders wordt opgevuld.

Het is volgens de onderzoeker niet duidelijk of een commercieel ziekenhuis betere of slechtere zorg levert dan een non-profitziekenhuis. Wel is duidelijk dat het goedkoper werken niet voordelig uitpakt voor patiënten of verzekeraars. De winst gaat naar de aandeelhouders en hoogopgeleide artsen gaan meer verdienen. De lager opgeleide verpleegkundigen gaan juist minder verdienen.

Dat komt volgens Jeurissen doordat commerciële ziekenhuizen meer met bonussen werken. Ook verdienen hoger opgeleiden in de commerciële sector in het algemeen beter dan in de publieke sector.

Het commercieel worden van een ziekenhuis heeft volgens de onderzoeker geen invloed op de kwaliteit als het ziekenhuis al goed functioneerde. Bij een slecht presterend ziekenhuis kan het zelfs voor verbetering zorgen. Als voorbeeld geeft hij het IJsselmeerziekenhuis en het Slotervaartziekenhuis. De overheid had volgens Jeurissen te weinig slagkracht om snel in te grijpen, terwijl investeerders dat wel zouden hebben.