China: kwestie-Korea 'hoogst gecompliceerd'

Redactie

China heeft ook donderdag geen enkele aanwijzing gegeven hoe het zich ten aanzien van Noord-Korea zal opstellen in de zaak van het in maart gezonken Zuid-Koreaanse marinekorvet Cheonan. Volgens Amerikaanse zegslieden zou China de regering in Pyongyang verantwoordelijk willen stellen en een formele reprimande van Noord-Korea door de VN-Veiligheidsraad niet willen blokkeren.

Maar desgevraagd herhaalde de woordvoerder van het Chinese ministerie van buitenlandse zaken een eerdere verklaring waarin China zich niet uitlaat over de schuldvraag. "De kwestie is hoogst gecompliceerd. China beschikt niet over informatie uit de eerste hand. Wij bekijken de informatie van alle partijen op omzichtige wijze", zei woordvoerder Ma Zhaoxu. "China's standpunt ten aanzien van het schip blijft ongewijzigd", voegde hij eraan toe.

Het zinken van de Cheonan, volgens Zuid-Korea en zijn bondgenoten het gevolg van een Noord-Koreaanse torpedoaanval, kostte 46 Zuid-Koreanen het leven. Het heeft China in een lastig parket gebracht, nu het zal moeten kiezen tussen zijn traditionele communistische bondgenoot Noord-Korea en zijn belangrijke handelspartner Zuid-Korea. Niets doen zal de relatie met een loyale bufferstaat in stand houden, maar grote schade berokkenen aan China's aspiraties om zich te ontwikkelen tot een verantwoordelijke wereldmacht in opkomst.

Het Cheonan-incident zal naar verwachting een belangrijke plaats innemen in het overleg dat dit weekeinde in Seoul gepland staat tussen de Chinese premier Wen Jiabao en zijn ambtgenoten van Zuid-Korea en Japan. Amerikaanse functionarissen gaan ervan uit dat Wen daar zal aangeven dat China de uitkomsten van het internationale onderzoek dat Noord-Korea de schuld gaf aanvaardt.