Van Marwijk: "Engelaar meest teleurgesteld"

Peterselieman

Ron Vlaar, Vurnon Anita, Orlando Engelaar en Jeremain Lens kregen donderdag van Bert van Marwijk te horen dat ze niet mee mogen naar het WK. Die mededeling kwam bij Engelaar het hardst aan, vertelde de bondscoach aan het eind van de middag op een persconferentie. "Hij was het meest teleurgesteld. Dat lijkt me ook logisch."

Engelaar kon twee jaar geleden bijna altijd rekenen op een basisplaats, maar kende daarna vooral bij Schalke 04 een moeilijke periode. "Ook dit jaar heeft hij het lastig gehad, maar aan het eind van het seizoen kwam hij weer terug op zijn oude niveau," legde Van Marwijk uit. "Ik heb vandaag lang met hem gesproken."

Engelaar moest voor zijn plaats als controleur op het middenveld concurreren met Stijn Schaars. "Zij zaten qua niveau erg dicht bij elkaar. Maar we waren unaniem in de technische staf." De oefenwedstrijd van woensdag tegen Mexico, waarbij Engelaar geen al te sterke indruk achterliet, heeft volgens de bondscoach geen rol gespeeld. "We kijken naar het totale plaatje. We hebben iedereen vaak zien spelen."

Anita en Lens hoefden minder lang te treuren. "Zij zijn vooral blij dat ze zover zijn gekomen," weet Van Marwijk. Bij Ron Vlaar gooide een hamstringblessure roet in het eten. "Hij heeft een prima seizoen gehad, maar raakte een week of vijf geleden geblesseerd. Dat herstelde, maar hij kwam onzeker naar het trainingskamp in Seefeld en daar speelde de blessure weer op."

Van Marwijk moet zijn definitieve selectie uiterlijk dinsdag definitief inleveren bij de FIFA. Alleen bij ernstige blessures mag er tot 10 juni nog een vervanger worden opgeroepen.