Amnesty heeft kritiek op schikking Trafigura

Door de schikking die Trafigura heeft getroffen met slachtoffers van de afvaldump in Abidjan ontloopt het bedrijf volledige verantwoording. Er moet veel meer worden gedaan om te voorkomen dat bedrijven hun straf ontlopen, stelt Amnesty International in zijn jaarboek 2010.

Na de dump van het afval rond de havenstad Abidjan in Ivoorkust kwamen in 2006 zeker vijftien mensen om. Minimaal tienduizend mensen werden ziek. Voor de dump werd de lading van het schip Probo Koala in Amsterdam aangeboden, maar uiteindelijk geweigerd. Trafigura ontkent dat er gevaarlijk afval is gedumpt, maar schikte wel in een schadeclaim van slachtoffers.

Het bedrijf betaalde 45 miljoen dollar aan ongeveer dertigduizend mensen. Dit soort schikkingen biedt volgens Amnesty slechts enige gerechtigheid. "Maar vaak zijn er ernstige beperkingen aan verbonden. In het geval van Ivoorkust kwamen essentiële aspecten van de gevolgen voor de mensenrechten van het dumpen van giftig afval niet aan bod."

Bedrijven die 'steeds meer' beweren dat ze zich inzetten voor de mensenrechten, moeten dit volgens de mensenrechtenorganisatie ook actief promoten.

Onlangs meldden Nova en de Volkskrant dat chauffeurs die het afval hadden vervoerd, zwijggeld kregen toen ze na het vervoer ziek werden. Ook zouden ze valse verklaringen hebben getekend.

Volgende week start bij de Amsterdamse rechtbank de inhoudelijke behandeling van de Nederlandse strafzaak rondom de kwestie-Proba Koala. Trafigura, de gezagvoerder van de Probo Koala, de Amsterdamse afvalverwerker APS, de oud-directeur van dat bedrijf en de gemeente Amsterdam staan terecht voor overtreding van milieuwetten.

De gemeente Amsterdam deed eerder een beroep op strafrechtelijke immuniteit. In maart van dit jaar bepaalde de Hoge Raad dat de gemeente alsnog moet worden vervolgd voor haar rol als toezichthouder. De inhoudelijke behandeling neemt volgens de planning vijf weken in beslag, laat de rechtbank weten.