FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 30 december 2009

Dino S. veroordeeld tot acht jaar

De rechtbank in Haarlem heeft Dino S., die geldt als kopstuk in de Nederlandse onderwereld, vandaag een gevangenisstraf van acht jaar opgelegd. Het Openbaar Ministerie had tien jaar cel en een ontnemingsvordering van 1,1 miljoen euro geëist tegen de nog steeds voortvluchtige S. De rechtbank kwam echter tot een lagere gevangenisstraf omdat zij minder feiten bewezen achtte. Over de ontnemingsvordering spreekt de rechtbank zich later uit.

S. speelde volgens justitie een hoofdrol in een criminele organisatie die internationale transporten van xtc, cocaïne, heroïne en hasj organiseerde. Het OM gebruikte onder meer verklaringen van betrokkenen als bewijs.

De vermeende topcrimineel, die een goede vriend van Willem Holleeder zou zijn en in het criminele milieu bekend staat als een machtig man, zou volgens justitie ook bij liquidatiezaken betrokken zijn. Voor een aantal afrekeningen die aan de orde komen in het grote liquidatieproces Passage, zou Dino S. opdracht hebben gegeven.

  (foto: ANP)

Van der Kieft: "Ongelooflijk dit"

Arjen van der Kieft is de verrassing van het olympisch kwalificatietoernooi in Heerenveen. De specialist op de lange afstanden reed op de 10.000 meter naar de tweede tijd en plaatste zich zo met Bob de Jong en Sven Kramer naar de Spelen in Vancouver.

"Ongelooflijk dit. Het besef is er nog niet helemaal. Ik heb jaren tegen de top aangehikt en nu mag ik naar Vancouver," zei Van der Kieft die 13:02,99 klokte en hiermee onder meer Carl Verheijen voorbleef. "Het was kijken, rekenen en tellen. De laatste acht ronden kwam het besef. Dit is een beloning voor al mijn arbeid."

13-jarige gepakt voor rijden onder invloed

In de Amerikaanse staat Pennsylvania is een 13-jarige jongen opgepakt die onder invloed van alcohol een stukje aan het rijden was. Hij had daarvoor de auto van een kennis 'geleend'.

De wagen viel op door het geslinger over de weg. Toen de auto tot een halt werd gedwongen, werd het duidelijk dat er een iets te jonge bestuurder achter het stuur zat. Achter in de wagen bleek nog een tweede 13-jarige jongen te zitten. Een alcoholtest wees uit dat de kleine coureur te veel gedronken had.

Volgens de politie zal de jongen als minderjarige berecht worden. Hem staan aanklachten te wachten voor onder andere het vluchten voor of ontwijken van de politie, het ongeautoriseerd gebruik van een auto of ander voertuig, het in gevaar brengen van een ander persoon, rijden onder invloed, rijden zonder rijbewijs, rijden op de verkeerde weghelft, roekeloos rijgedrag en nog een fiks aantal andere overtredingen.

Met dank aan Janetje voor de herschreven submit.

Kemkers: "AKT snel vergeten"

Voor de TVM-ploeg liep het AKT uit op een deceptie. Op Sven Kramer en Ireen Wüst na grepen alle schaatsers uit de formatie van Gerard Kemkers de afgelopen dagen naast de olympische tickets. De coach wil het toernooi dan ook snel vergeten.

"Zwaar teleurstellend. Dit was een wedstrijdserie om snel te vergeten," zei Kemkers die niet weet waar alle problemen vandaan komen. Vele schaatsers uit de ploeg komen terug van blessures of reden een slecht voorseizoen. De coach hoopte dat een van zijn pupillen zou verrassen. "En daar hoop je als trainer een beetje op. Op gekke dingen, wonderen. Maar het kleurplaatje is niet gekleurd zoals wij willen."

"Dit soort gedachten moet je parkeren. Ik hoop dat er nog schaatsers van ons bijkomen, anders doen we het lekker alleen. Het is voor Sven de laatste weken voor de Spelen geen groot nadeel als hij alleen zou moeten trainen."

Toch kunnen Kramer en Wüst nog wel wat gezelschap van de TVM-rijders krijgen. Carl Verheijen strijdt eind januari samen met teamgenoot Koen Verweij en Bob de Vries om de laatste plaats op de 5.000 meter. Ook zou nog een andere ploeggenoot van Kramer voor de achtervolging mee naar Vancouver genomen kunnen worden. Ireen Wüst kan de laatste plaats op de 1.000 meter voor haar opeisen mits ze Natasja Bruintjes en Marianne Timmer verslaat. Mogelijk wordt ook hier nog een TVM-rijdster meegenomen voor de ploegenachtervolging.

Man (36) doodgeschoten in Alkmaar

Een 36-jarige man is vanavond in de Cataloniëstraat in Alkmaar-Noord doodgeschoten. Dat heeft een woordvoerder van de politie gemeld.

De schietpartij vond kort na negen uur plaats. Er zou meerdere malen op het slachtoffer geschoten zijn, die daarbij volgens de eerste berichten in het hoofd is geraakt. De dader is spoorloos en de politie is inmiddels een groot onderzoek gestart in de omgeving.

Hoeness: "Ik wens Luca veel succes in Rome"

Uli Hoeness heeft woensdag voor het eerst gereageerd op het aanstaande vertrek van aanvaller Luca Toni. De Italiaan gaat een dezer dagen een contract tekenen bij AS Roma.

Toni kwam wegens een conflict met trainer Louis van Gaal nauwelijks nog aan spelen toe bij Bayern. De club uit München laat hem daarom transfervrij naar AS Roma gaan. "Ik wens Luca veel succes bij zijn terugkeer in Italië", aldus de voorzitter in de Duitse media. "Daarnaast hoop ik ook dat hij met AS Roma in de competitie succesvol zal zijn", gaat Hoeness verder. Toni, die woensdag medisch werd gekeurd, moet alleen nog een overeenkomst bereiken met de Romeinse club.

Komende zaterdag zal de 32-jarige aanvaller waarschijnlijk voor het eerst meetrainen met zijn nieuwe teamgenoten. AS Roma heeft zich goed hersteld van een slechte competitiestart; de ploeg van trainer Claudio Ranieri bezet in de Serie A de vierde plaats.

Dronkenlap belt 911 voor lift naar de kroeg

Een man uit Florida probeerde op een wel heel aparte manier een lift te krijgen naar de kroeg; hij belde het Amerikaanse alarmnummer 911 en claimde dat hij in elkaar geslagen was en was neergeschoten.

De 37-jarige zuipschuit belde in totaal drie keer naar het alarmnummer. Hij vertelde dat zijn neus gebroken was en dat zijn oren bloedden. Ook zouden er mensen op hem aan het schieten zijn.

In feite wilde de man alleen maar een lift naar een andere kroeg. Toen hij die niet kreeg, schopte hij een deputy tegen de knieën. Hij moest met een taser worden tegengehouden. De barhopper wordt nu berecht voor het misbruiken van het alarmnummer en het aanvallen van een politieman.

Met dank aan Janetje voor de herschreven sumbit!

Opgezette eland verwondt vrouw

Een vrouw uit New York klaagt een restaurant aan omdat ze een hersenschudding heeft opgelopen door een eland. Niet dat ze tegenover een briesend dier stond; een opgezet elandhoofd viel van de muur en kwam bovenop haar terecht in het naar Scandinavisch thema ingerichte restaurant waar ze zich bevond.

De vrouw zou een hersenschudding en andere verwondingen hebben opgelopen toen het 68 kilo zware ding bovenop haar viel. Ze eist een nog onbepaalde schadevergoeding.

Met dank aan Janetje voor de submit!

Olympische Control-zestal niet naar WK sprint

Zes rijders van de Control-ploeg zullen zeker niet deelnemen aan het WK-sprint in het Japanse Obihiro. Stefan Groothuis, Simon Kuipers, Mark Tuitert, Annette Gerritsen, Margot Boer en Laurine van Riessen zullen niet afreizen naar Japan.

Het zestal was geplaatst voor het toernooi, maar de reis naar Japan past niet in hun voorbereiding op de Olympische Winterspelen. Andere rijders van de ploeg; Jan Smeekens, Sjoerd de Vries en Kjeld Nuis kunnen zich nog plaatsen via het NK sprint, dat op 9 en 10 januari wordt gehouden in Groningen. Mochten ze zich plaatsen dan zullen ze wel afreizen naar het mondiale toernooi.

Overzicht gekwalificeerde schaatsers

Na vier dagen van kwalificeren is er eindelijk overzicht te vinden over de geplaatste rijders voor de Olympische Winterspelen in Vancouver. Na het schaatsgeweld in Heerenveen lijken vijftien rijders zeker van de reis naar Canada.

Bij de mannen zijn acht rijders zeker; Sven Kramer, Stefan Groothuis, Bob de Jong, Simon Kuipers, Mark Tuitert, Arjen van der Kieft, Jan Smeekens en Jan Bos. Hierdoor zijn er nog twee plekken over. Voor de laatste plaats op de vijf kilometer strijden onder anderen Carl Verheijen, Koen Verwij en Bob de Vries. Verder is er nog één aanwijsplek over die door de KNSB ingevuld zal worden. Hiervoor komen Ronald Mulder (500 meter) en bijvoorbeeld Wouter Olde Heuvel of Erben Wennemars voor in aanmerking voor de ploegenachtervolging.

Bij de vrouwen zijn Margot Boer, Annette Gerritsen, Laurine van Riessen, Ireen Wüst, Elma de Vries, Diane Valkenburg en Renate Groenewold gekwalificeerd. Bij het AKT2 in januari leggen nog twee tickets klaar, één voor de 500 meter en één voor de 1.000 meter. Bij beide skate-offs zal Marianne Timmer in actie komen, mits ze herstelt is van haar blessure. Op de 500 meter treft ze Thijsje Oenema en op de 1.000 Wüst en Natasja Bruintjes. Ook bij de dames is nog een aanwijsplek te vergeven door de KNSB.

Overzicht gekwalificeerde mannen

#NaamAfstanden
1Sven Kramer1.500, 5.000, 10.000
2Stefan Groothuis1.000, 1.500
3Bob de Jong5.000, 10.000
4Simon Kuipers500, 1.000, 1.500
5Mark Tuitert1.000, 1.500
6Arjen van der Kieft10.000
7Winnaar AKT25.000
8Jan Smeekens500
9Jan Bos1.000
10Aanwijsplek KNSB

Overzicht gekwalificeerde dames

#NaamAfstanden
1Margot Boer500, 1,000, 1.500
2Annette Gerritsen500, 1,000, 1.500
3Laurine van Riessen500, 1,000, 1.500
4Ireen Wüst1.500, 3.000
5Winnaar AKT21.000
6Elma de Vries5.000
7Diane Valkenburg3.000
8Winnaar AKT2500
9Renate Groenewold3.000
10Aanwijsplek KNSB

Mexicaan 600 keer in de bak in 10 jaar

Een Mexicaanse man heeft bewezen dat gedrag uit het verleden de beste voorspeller is voor toekomstig gedrag. In tien jaar tijd is hij zeshonderd keer in de gevangenis beland, steeds wegens dronkenschap of verstoring van de openbare orde. De 56-jarige Tomás Andrade vestigt daarmee een record.

De politie nam hem vaak gevangen voor zijn eigen bescherming. Andrade werd in beschonken toestand wel eens aangereden of beroofd. Hij werd steeds 36 uur lang vastgehouden, de wettelijk voorgeschreven tijd om te ontnuchteren in Mexico.

Met hiv besmette stripper aangeklaagd door ex-man

Een 34-jarige man uit Toronto, Canada, klaagt zijn ex-vrouw Suwalee, de Canadese grensbewaking, de Canadese immigratiedienst en de Zanzibar Tavern aan voor een bedrag van 30 miljoen dollar omdat hij hiv heeft opgelopen.

Suwalee, een voormalig gogo-danseres en prostituee uit Hong Kong, kwam in 1995 Canada binnen en werkte daar tot 2004 als stripper in de Zanzibar Tavern. Het stel was van 1997 tot 2004 getrouwd, totdat ze vertelde met hiv besmet te zijn.

In augustus 2007 is Suwalee veroordeeld tot twee jaar cel voor het in gevaar brengen van het leven van haar ex-man. In hoger beroep werd de celstraf teruggebracht tot twee jaar min een dag, waardoor ze het tegen haar uitgevaardigde deportatiebevel kon aanvechten.

Volgens de advocaat van de man is de overheid verantwoordelijk voor de huidige hiv-status van de man. De overheid had hem namelijk moeten beschermen door een hiv-test op de vrouw uit te voeren, voordat ze het land inkwam. Een dergelijke test is inmiddels verplicht voor immigranten boven de 15 jaar.

Met het geld dat hij toegewezen hoopt te krijgen, wil hij zijn medische kosten gaan betalen. Hij hoopt ook vurig dat zijn ex-vrouw alsnog wordt uitgezet: "Ik kan niet wachten tot ze uitgezet wordt voor wat ze me heeft aangedaan. Ik wil dat het recht zegeviert."

Met dank aan Janetje voor de herschreven submit!

Pechstein niet op EK allround

Claudia Pechstein zal niet meedoen aan het EK allround, die op 9 en 10 januari wordt verreden in Hamar. De Duitse wilde via de burgerrechter een sneller oordeel in haar beroepszaken bij het CAS en de ISU afdwingen, maar vond geen gehoor.

Bij Pechstein werden eerder dit jaar abnormale bloedwaarden gevonden. Hierdoor werd ze voor twee jaar geschorst door de ISU en CAS. Eerder had Pechstein wel succes bij een Zwitserse burgerrechter en kon daardoor bij de wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City starten. Daar wist ze zich niet te kwalificeren voor de Spelen in Vancouver.

De burgerrechter vond het nu niet nodig om haar beroepszaak te bespoedigen, omdat ze zich op het EK niet kan plaatsen voor de Olympische Winterspelen.

Meisje (11) steekt slaapkamer moeder in brand

Een 11-jarig meisje uit Florida en haar 15-jarige vriendje zijn aangeklaagd voor poging tot moord, autodiefstal en brandstichting. De twee staken de slaapkamer van de moeder van het meisje in brand terwijl deze lag te slapen.

Het meisje en haar vriendje vluchtten na de brandstichting in de auto van haar moeder. De vrouw kon op tijd ontkomen omdat ze door het rookalarm werd gewekt. Ze liep echter wel zware brandwonden op en inhaleerde veel rook. Ze verkeert niet in levensgevaar.

Moeder en dochter hadden al vaker moeilijkheden gehad; ze hadden een lange geschiedenis met de Amerikaanse kinderbescherming. Volgens een woordvoerder van de politie hadden de twee ruzie gehad voor het incident. Die ruzie escaleerde toen de vrouw haar dochter vroeg naar het stelen van haar sigaretten.

De moeder vermoedde niets van de snode plannen van haar dochter. Toen ze zwaargewond in de voortuin in elkaar zakte, riep ze wanhopig om haar dochter, omdat ze bang was dat die nog binnen was.

De twee jeugdige daders zijn opgepakt en worden vastgehouden. Het meisje wordt psychiatrisch geëvalueerd omdat er de angst bestaat dat ze zichzelf iets zou willen aandoen.

Met dank aan Janetje voor de herschreven submit!

Ex-aartsbisschop veroordeeld voor misbruik

Een ex-aartsbisschop is in Argentinië veroordeeld tot acht jaar cel, omdat hij een priesterstudent seksueel heeft misbruikt. Dat meldden Argentijnse media vandaag.

Edgardo Storni leidde van 1984 tot 2002 het aartsbisdom Santa Fe in het noorden van Argentinië. Hij werd in die tijd geregeld beschuldigd van misbruik. Het Vaticaan onderzocht in 1994 47 meldingen van seksueel misbruik door Storni, maar dat onderzoek bleef vruchteloos.

Een boek uit 2002 waarin Storni voorkomt, blies de aantijgingen nieuw leven in. Justitie in Argentinië begon een onderzoek. Storni, die in 2002 was afgetreden als aartsbisschop, werd uiteindelijk aangeklaagd voor het misbruik van een jongen. Hij heeft de beschuldigingen echter altijd tegengesproken en liet daarom direct weten tegen het vonnis in beroep te zullen gaan.

De Rooms-Katholieke Kerk is de afgelopen jaren geregeld in opspraak gekomen door het seksueel misbruik van kleine kinderen door geestelijken. Onder meer in de Verenigde Staten hebben bisdommen honderden miljoenen dollars aan schadevergoedingen betaald aan de slachtoffers.

Mulder: "Ze kunnen niet om me heen"

Ondanks dat Arjen van der Kieft vanmiddag roet in het eten van de olympische ambities leek te gooien van Ronald Mulder, blijft deze toch hoop houden op een olympisch startbewijs. Dit zei de APPM-rijder na de tien kilometer was verreden.

"Wat kan ik zeggen, dankzij de overwinning van Bob sta ik gewoon op plek tien," zei Mulder direct na de race. "Natuurlijk was het voor mij beter geweest als Carl hier tweede was geworden. De kans dat hij een ticket op de vijf kilometer pakt is immers aanwezig, maar het mocht niet zo zijn. Niettemin voldoe ik momenteel gewoon aan de norm en kan ik mij eigenlijk niet voorstellen dat de KNSB iemand anders aanwijst."

Daarmee doelde Mulder op zijn resultaten dit seizoen tijdens de wereldbekers. "Ik heb tijdens de World Cups vier keer in de top acht gereden en zelfs een keer op het podium gestaan. Daarmee heb ik aangetoond mee te kunnen strijden met de internationale top. De beste tien schaatsers moeten naar Vancouver gaan. De jongens van Control hebben duidelijk aangetoond daar bij te horen en vooralsnog Wouter Olde Heuvel en Erben Wennemars niet. Die kunnen dan toch niet alsnog aangewezen worden."

Dat Mulder mogelijk uit de ploeg wordt gehouden ten faveure van de ploegenachtervolging, schiet bij hem ook in het verkeerde keelgat. "Dat is onzin. Kijk hoe sterk de jongens van Jac Orie hier rijden. Die kunnen ook gemakkelijk in de ploegenachtervolging. Daarnaast kan Carl zich nog gewoon op de vijf kilometer plaatsen en dan heb je met Sven Kramer, Mark Tuitert, Stefan Groothuis en Simon Kuipers gewoon vijf man die de achtervolging kunnen rijden."

Middelvinger Albert boeit De Knegt niet

Gisteren kreeg veldrijder Gerben de Knegt een opgestoken middelvinger van wereldkampioen Niels Albert tijdens de Azencross in Loenhout. De Rabobank-renner ging de Belg aan het eind van de tweede ronde voorbij, waardoor hij hem een punt afsnoepte in de strijd om de Gazet van Antwerpen-trofee.

"Albert is de baas niet," reageerde De Knegt in de Gazet van Antwerpen. "Misschien was het niet zo netjes van mij, maar ik rijd hier ook voor de punten in de GvA-trofee, net zoals de anderen. Ik heb al zo vaak meegemaakt dat renners vanuit mijn wiel de punten pakken, nu deed ik instinctief hetzelfde." De Knegt eindigde uiteindelijk achter Albert als vierde.

Albert Verlinde: geleerd van miskraam Katja

Showbizzjournalist Albert Verlinde heeft spijt dat hij eind maart in een te vroeg stadium de zwangerschap van actrice Katja Schuurman bekendmaakte in zijn programma RTL Boulevard. Verlinde zei dit vandaag in een terugblik op het jaar 2009.

Verlinde meldde op 26 maart dat Katja Schuurman en haar echtgenoot Thijs Römer een kindje verwachten. Nog geen week later moest hij melden dat de actrice een miskraam had gehad. Inmiddels is Schuurman opnieuw zwanger, ze verwacht in het voorjaar van 2010 haar eerste kindje.

Verlinde biechtte vandaag op dat hij achteraf spijt heeft dat hij destijds "in de jacht naar nieuws" niet wilde wachten tot Schuurman drie maanden zwanger was. Het paar vond het nieuws destijds zelf ook te pril om naar buiten te brengen.

Verlinde heeft geleerd van dit "moeilijke moment" van het afgelopen jaar. RTL Boulevard brengt daarom nieuws over zwangerschappen voortaan alleen na toestemming van de showbizzkoppels.

Orie: "We moeten nog een extra stap maken"

Jac Orie kijkt tevreden terug op het afgelopen AKT. Zijn Control-formatie veroverde met zeven gekwalificeerde rijders in totaal zeventien startplekken, waarmee het doel ruimschoots werd bereikt.

"Eigenlijk is er geen enkele teleurstelling hier. Als trainer denk je altijd dat het altijd beter kan, maar ik kan niet zomaar iets bedenken," zei de succesvolle coach, die desondanks denkt dat zijn sprinters nog een extra stap kunnen en moeten maken. "De internationale concurrentie op onze afstanden is moordend. Wij hebben de laatste tijd aangetoond dat wij goed met hen meekunnen, maar in aanloop naar de Spelen zullen zij nog een stap vooruitmaken, dus zullen wij dat ook moeten doen."

Orie denkt ook dat zijn rijders een rol kunnen spelen bij de ploegenachtervolging. "Mark Tuitert kan dat aan en kijk naar de vorm van Simon Kuipers, die kan het ook. Bij de vrouwen denk ik dat Annette Gerritsen en Laurine van Riessen eveneens kans maken op een uitverkiezing." Hij nam daarbij het voorbeeld dat bij de Canadese vrouwen ook Christine Nesbitt meedoet, die op de middenlange afstanden een concurrente is van Gerritsen en Van Riessen en ook met de achtervolgingsploeg favoriete is voor het goud.

"Ik ben van mening dat je een mix nodig hebt van schaatsers die in het begin een hoge snelheid kunnen halen en schaatsers die het de laatste ronden ook weten vol te houden."

Oppositieleiders ontvluchten Teheran

De leiders van de hervormingsbeweging in Iran, Mir Hossein Mousavi en Mehdi Karroubi, zijn uit Teheran gevlucht. Dat meldde het Iraanse staatspersbureau IRNA vandaag. Ze zouden naar een noordelijke provincie van Iran zijn gegaan.

Mousavi en Karroubi waren kandidaat bij de presidentsverkiezingen in juni, maar ze verloren van de zittende conservatieve president Mahmoud Ahmadinejad. De hervormingsgezinde oppositie in Iran demonstreert sindsdien tegen de officiële uitslag.

De autoriteiten slaan de betogingen met harde hand neer, maar afgelopen week zijn de protesten toch opgelaaid. De oppositieleiders worden door prominente geestelijken herhaaldelijk uitgemaakt voor 'vijanden van God' (mohareb). Mohareb is in Iran een misdrijf waarop de doodstraf staat.

  (foto: ANP)

Weer sneer Armstrong richting Contador

Lance Armstrong blijft maar sneren in de richting van zijn voormalig ploeggenoot Alberto Contador uitdelen. Waar hij eerder deze week nog zei dat de Spanjaard nog veel te bewijzen had, zo gaat het nu over zijn persoonlijkheid.

Tegen De Telegraaf zei Armstrong dat het de schuld is van de tweevoudige Tourwinnaar dat Astana met een leegloop kampt. "Acht van de negen jongens van zijn Tourploeg stappen komend jaar over naar een andere ploeg. Als mij dat zou overkomen, zou ik mezelf eens heel goed in de spiegel aankijken," aldus Armstrong.

"Ik bewonder de renner Contador, maar je hebt altijd mensen in het peloton waar je niets mee hebt," ging Armstrong verder. "Waarschijnlijk verschillen we te veel. Over tien jaar zullen de mensen pas echt een oordeel over hem geven. Wanneer je de Tour wint en de koning van Spanje bent, is het logisch dat iedereen je bejubelt en dat het allemaal hallelujaverhalen zijn. Later krijg je pas de waarheid te horen."

Nadal: "Ik ben er klaar voor"

2009 was een moeizaam jaar voor tennisser Rafael Nadal. Hij verloor voor het eerst op Roland Garros, kon zijn titel niet verdedigen op Wimbledon en verloor ook nog de nummer één plaats op de wereldranglijst aan Roger Federer. Maar de Spanjaard gaat vol goede moed 2010 in

"Ik ben er klaar voor," zei Nadal tegen Sporza. "Het was een heel korte voorbereiding. Maar ik heb het gevoel dat ik nu beter in vorm aan het jaar zal beginnen dan in 2009. Ik moet ook vroeg in vorm zijn, want ik heb veel punten te verdedigen op de Australian Open."

Nadal won begin 2009 onder andere de Australian Open, maar staat nu al sinds april droog qua toernooizeges. "In de laatste maanden van 2009 speelde ik slecht en toch bereikte ik bijna altijd de halve finales. Ik ben er van overtuigd dat als ik volhoud en het juiste ritme vind, dat vroeg of laat ik daar de beloning voor krijg." En over Roland Garros: "Ik kan niet ontkennen dat ik nu al droom over Parijs. Ik heb er nog iets recht te zetten."

Rafinha komt niet opdagen bij eerste training

Rafinha is niet op komen dagen bij de training van Schalke 04. De Duitse media denken dat de Braziliaan weg wil bij de Duitse club.

Ook zijn landgenoot Zé Roberto houdt zich niet aan de gemaakte afspraken. De Braziliaanse middenvelder kwam niet opdagen na een verhuurperiode aan Flamengo.

Rafinha wil overstappen naar Bayern München. Met die club flirtte hij afgelopen zomer al. "Ik weet niet waar hij blijft", zegt trainer Felix Magath tegen Kicker. "Ik wil me eerst op de hoogte stellen van wat er precies is gebeurd."

Marcelo Bordon en Jefferson Farfan ontbraken ook al tijdens de hervatting van de trainingen. Zij kregen echter toestemming voor een langere vakantie.

Petrescu nieuwe trainer Kuban Krasnod

Dan Petrescu is de nieuwe coach van Kuban Krasnodar, een club uit de tweede divisie van Rusland.

De oud-speler van Chelsea nam vorige week ontslag bij Unirea Urziceni, waar hij in 2006 trainer werd. Petrescu won met de Roemeense club in 2008 de beker en vorig jaar de landstitel. Unirea wist zich onlangs niet te plaatsen voor de volgende ronde van de Champions League.

Kuban Krasnodar meldt op de officiële website dat de 42-jarige Petrescu een contract heeft getekend voor vijf seizoenen. Lokale media beweren dat hij 1,5 miljoen euro per seizoen gaat verdienen.

Vorig seizoen degradeerde Kuban naar de tweede divisie van Rusland. Met Dan Petrescu aan het roer hoopt de club weer snel terug te keren op het hoogste niveau.

'Bewijzen voor dopinggebruik bij Kelme'

Volgens de Spaanse sportkrant AS heeft de justitie in Spanje bewijzen voor georganiseerd dopinggebruik bij de voormalige wielerploeg Kelme. Bij een onderzoek in en rond Valencia zouden er documenten zijn gevonden die het gebruik van EPO, groeihormonen en nandrolon bevestigen bij de ploeg.

Het onderzoek, dat de naam Operación Grial draagt, richt zich op de voormalige arts van Kelme, Walter Viru. De documenten die zijn gevonden zouden ook schema’s bevatten voor renners die momenteel nog actief zijn, zoals Alejandro Valverde, die twee jaar voor Kelme reed.

Kelme, vooral bekend als klimmersploeg, reed van 1980 tot en met 2003 in het profpeloton rond en had al eerder een verdachte reputatie. De beruchte dopingarts Eufemiano Fuentes was in het verleden ploegdokter bij het team. Fuentes is spilfiguur in de dopingzaak Operacion Puerto.

Energieprijs wel omlaag, maar belasting hoger

De energieprijs gaat volgend jaar gemiddeld 30 euro op jaarbasis naar beneden, maar de consument houdt daar netto maar een tientje van over, omdat de energiebelasting per januari 2010 omhoog gaat. Dat stelt de vergelijkingssite Energieprijzen.nl op basis van eigen onderzoek.

Vrijwel alle leveranciers verlagen de prijs volgend jaar met 30 euro. Een gemiddeld gezin gaat volgens de site 19 euro meer belasting betalen.

Overstappen naar een prijsvechter op energiegebied kan mensen 350 euro "switchvoordeel" opleveren. Dat voordeel bestaat volgens Arjin van As van de vergelijkingssite vaak uit instapbonussen en eenmalige kortingen die na het eerste contractjaar komen te vervallen. "Wie na dat jaar bij een prijsvechter blijft hangen, ziet zijn voordeel vervliegen naar enkele tientjes per jaar ten opzichte van de traditionele regioleverancier."

[AKT] De Vries plaatst zich op 5 km

Elma de Vries heeft zich geplaatst voor de Olympische 5 kilometer. Ze won vandaag die afstand op het Olympisch kwalificatietoernooi.

De Vries stelde eerder nog zwaar teleur op de 1.500 meter, waarop ze laatste werd. Op de drie kilometer eindigde ze als vierde en greep naast een ticket. Voor vandaag was ze de enige met een kwalificatie achter haar naam en maakte die bescherming ook waar. Met 7.07,41 reed ze onbedreigd naar de zege.

Achter De Vries eindigde Jorien Voorhuis als tweede in 7.12,40. Zij moet afwachten of de KNSB haar gaat afvaardigen of dat er een skate-off komt. Ook kan er nog gekozen worden om de nummer 3, Diane Valkenburg, de startplek te geven. Zij heeft zich namelijk al geplaatst voor de Spelen op de drie kilometer. Nederland heeft namelijk maar twee olympische startplaatsen voor de vijf kilometer in Vancouver.

Uitslag:

#NaamTijd
1Elma de Vries*7.07,41
2Jorien Voorhuis7.12,39
3Diane Valkenburg7.13,97
4Janneke Ensing7.17,37
5Moniek Kleinsman7.20,14

Veroorzaker ongeval R'dam aangeklaagd voor doodslag

De 25-jarige Schiedammer die op tweede kerstdag in Rotterdam een dodelijk ongeval veroorzaakte wordt aangeklaagd wegens viervoudige doodslag. Vandaag hoort hij of hij in voorarrest blijft.

Uit onderzoek is gebleken dat de man 147 kilometer per uur moet hebben gereden toen hij over de Vierhavenstraat scheurde en op een personenauto met vijf inzittenden knalde. Twee van hen stierven ter plekke, twee anderen bezweken in het ziekenhuis aan hun verwondingen. De vijfde ligt nog in het ziekenhuis.

Met dank aan methodmich voor de submit.

Zo maak je geen vrienden

Na de kerstdagen wordt alles weer normaal. Nou ja, wat je normaal noemt. De dagen voor de kerst heb ik mij verbaasd, over de karrenvrachten voedsel en drank, die er uit de supermarkten werd gesleept. Ik moest koffie en brood halen, vanwege een geblesseerd linkerbeen ging ik toch maar even met de auto (ik rijd een automaat-auto), en kwam in een echte file voor de parkeerplaats van de plaatselijke kooploods. Crisis?

Federer niet in Davis Cup

Tennisser Roger Federer laat de Davis Cup-ontmoeting van zijn land met Spanje aan zich voorbij gaan. De Zwitser stelt dat de ontmoeting met de Cup-winnaar van 5 tot 7 maart niet in zijn programma past.

Vlak voor en vlak na het weekend zijn er belangrijke toernooien gepland. De nummer één van de wereld wil in actie komen in zowel Indian Wells als Key Biscane. Hierdoor laat hij al voor de zesde maal op rij een Davis Cup-wedstrijd schieten.

Twaalfjarig meisje helpt bij bevalling moeder

Een Franse vrouw is bij de bevalling van haar kind op Tweede Kerstdag bijgestaan door haar twaalfjarige dochter. Het meisje nam bij de bevalling het roer over van haar vader toen deze niet goed werd. Ze stuurde hem resoluut de kamer uit.

Het meisje belde daarop het alarmnummer, maar door de gladde wegen kon de ambulance het niet klaarspelen om tijdig bij de woning van het gezin aan te komen. Uiteindelijk wist het meisje haar kersverse zusje zelf te halen.

"Eerst was ik in paniek, maar later ging het wel. Toen de baby er was, heb ik haar gewassen en op mijn moeders buik gelegd. Na vijf minuten was de ambulance er", aldus de jonge amateur-vroedvrouw. Haar moeder en zusje maken het beiden goed.

Met dank aan Whiskers2009 voor de submit.

'Bodyscan en privacy kunnen goed samengaan'

De bodyscan die minister Ernst Hirsch Ballin wil inzetten op Nederlandse luchthavens, houdt niet per definitie een schending van de privacy van passagiers in. Volgens het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) kunnen veiligheid en privacy in dit geval heel goed samengaan, als maar de juiste technologie wordt gebruikt. Dat zei een woordvoerster van het CBP vandaag.

"Technologie kan juist meehelpen bij het beschermen van privacy. Bijvoorbeeld doordat er geen beambte meer hoeft mee te kijken." Er bestaan systemen waarbij de computer zelf 'kijkt' of er aan het lichaam en de kleding van een passagier onregelmatigheden zijn. "We hebben op dit moment geen aanleiding te denken dat de bodyscan een inbreuk op de privacy vormt", aldus de CBP-woordvoerster.

[AKT] De Jong en Van der Kieft naar OS

Bob de Jong heeft zich eenvoudig verzekerd van een ticket op de 10.000 meter. Grote verrassing was dat Arjen van der Kieft zich op de langste afstand plaatste voor de Olympische Spelen in Vancouver. Hij versloeg Carl Verheijen met een ruime marge.

In de eerste rit moest Ted-Jan Bloemen alleen rijden. Hij kwam tot een mooie 13:20. Na de dweil moest De Jong het tegen Van der Kieft opnemen. Laatstgenoemde nam brutaal de leiding tegen de olympisch kampioen van Turijn die in deel twee onderdoor kwam. Beiden schaatsten een persoonlijk record met respectievelijk 12:53,63 en 13:02,99.

In de laatste rit nam Carl Verheijen het op tegen Wouter Olde Heuvel. Beide TVM-rijders redden het niet ten opzichte van de snelste tijden. Hierdoor gaan na Sven Kramer Bob de Jong en Arjen van der Kieft op de 10.000 meter naar de Spelen in Vancouver. Dit nieuws betekende voor Ronald Mulder dat hij waarschijnlijk de 500 meter in Canada niet mag rijden. Verheijen kan zich via het AKT2 eind januari nog wel op de 5.000 meter voor de Spelen plaatsen.

Uitslag 10.000 meter

Pos Naam Eindtijd
1Bob de Jong12:53.63
2Arjen vd Kieft13:02.99
3Carl Verheijen13:11.01
4Ted-Jan Bloemen13:20.22
5Mark Ooijevaar13:28.60
6Willem Hut13:28.84
7Wouter Olde Heuvel13:30.41
8Ben Jongejan13:36.21
9Tom Schuit13:47.28

Recordbedrag betaald voor 'game-grond'

In het internetspel Entropia Universe is het recordbedrag van ruim 228.000 euro (330.000 dollar) betaald voor een virtueel stuk grond. Speler Buzz Erik Lightyear mag zich nu de trotse eigenaar noemen van het digitale ruimtestation Crystal Palace. Dat meldde informaticasite tweakers.net vandaag.

Entropia Universe wordt wereldwijd gespeeld door honderdduizenden mensen. In het spel wordt een eigen munteenheid gebruikt die in te wisselen is voor Amerikaanse dollars in de echte wereld. Lightyear kocht het ruimtestation voor 3.300.000 PED's (Project Entropia Dollars), wat omgerekend 330.000 dollar is.

In zijn ruimtestation mag Lightyear belasting heffen en spullen verkopen aan andere spelers. Theoretisch kan hij hiermee zijn investering terugverdienen. In 2004 werd een virtueel eiland in Entropia Universe voor 26.500 dollar verkocht. De eigenaar verdiende dit bedrag binnen een jaar terug en maakt nu winst met zijn aankoop.

Het vorige record stond op 100.000 dollar, dat in 2005 betaald werd voor een ruimtestation dat zich ook bevindt in Entropia Universe.

'Intermarket wil West Ham United overnemen'

De financiële onderneming Intermarket brengt maandag een bod van honderd miljoen pond uit op West Ham United. The Daily Telegraph meldt dat Intermarket The Hammers over wil nemen.

Momenteel is West Ham United eigendom van vermogensbeheerder CB Holding. De vermogensbeheerder is voor een groot deel in handen van de genationaliseerde IJslandse Straumur-Burdaras Bank.

Straumur zit in de schulden en als het bedrijf er voor september 2010 niet in slaagt om de schulden af te lossen, dan is het verplicht alle bezittingen van de hand te doen. Hier hoort ook West Ham United bij.

Fulham en manager Hodgson langer door

Roy Hodgson heeft zijn contract bij Fulham verlengd met een jaar. Dat maakte de club vandaag bekend.

De verlenging van Hodgson is het gevolg van de goede prestaties van Fulham dit seizoen. De club uit Londen staat op de negende plaats in de Premier League. Hodgson is al sinds 2007 manager van Fulham. Vorig seizoen werd hij zevende met de club, waarmee een plaats in de Europa League werd verdiend.

Jaaroverzicht 2009: Doping

Het sportjaar 2009 loopt weer ten einde. Daarom geeft FOK!sport een terugblik op de gebeurtenissen van dit jaar. Helaas werd ook 2009 geteisterd door verschillende dopingschandalen. We hebben de belangrijkste hieronder op een rijtje gezet.

Begin dit jaar werd bekend dat honkballer Barry Bonds is betrapt op het gebruik van doping. Uit een test van een urinemonster uit 2003 bleek dat de homerunkoning het verboden middel THG tot zich genomen had. Niet lang daarna gaf een andere honkballer, Alex Rodriquez, toe in het verleden doping te hebben gebruikt. Ook in de paardensport kent men doping. De Duitse springruiter Christian Ahlmann werd geschorst omdat hij zijn paard Cöster op de Olympische Spelen van vorig jaar in Peking ongeoorloofde medicamenten had toegediend. Whisper, een van de paarden van de Duitse Isabell Werth, werd positief getest op doping. Werth is al jaren de concurrent van Anky van Grunsven.

In het badminton werd voor het eerst iemand op doping gepakt. Alexander Schrekkerman, die uitkomt in de Nederlandse eredivisie badminton, kreeg van de tuchtcommissie van de badmintonbond een schorsing van een jaar. In april van dit jaar werd bekend dat tijdens de Olympische Spelen in Peking zes sporters zijn betrapt op het gebruik van doping. Onder de zes wielrenners Davide Rebellin, winnaar van het zilver bij de wegwedstrijd, en Stefan Schumacher die tijdens de Tour de France van dat jaar ook al werd betrapt. Rebellin moest in november zijn zilveren plak van Peking inleveren.


In april werd Tom Boonen, net als het jaar ervoor, betrapt op drugs bij een dopingcontrole buiten competitie. Hierop maakte tourorganisator ASO bekend dat Boonen ook in 2009 niet welkom was in de Ronde van Frankrijk. Boonen ging hiertegen in beroep en vlak voor de start van de Tour de France kreeg hij na een uitspraak van het Parijse Arbitragehof voor de Sport te horen dat hij toch mocht starten. Alejandro Valverde, die vanwege betrokkenheid bij de dopingzaak rond Eufemiano Fuentes twee jaar lang niet in Italië mag rijden, had minder geluk. Omdat de Tour in 2009 een stukje door Italië ging, mocht hij niet starten. Vlak voor de start van de Tour dit jaar werd, door verbeterde onderzoeksmethodes, bekend dat er in 2007 epo was gevonden in het bloed van Thomas Dekker. Dekker mocht niet naar de Tour en zijn ploeg Silence-Lotto zette hem op non-actief. Nadat ook de contra-expertise positief uitviel, werd hij ontslagen.

Op 3 juli maakte de internationale schaatsunie bekend dat bij Claudia Pechstein abnormale bloedwaarden in haar biologische paspoort zijn gevonden. Ze kreeg een schorsing van twee jaar opgelegd. De Duitse stapte naar het CAS, die het oordeel van de ISU bevestigde. Pechstein ging vervolgens naar de Zwitserse burgerrechter en die oordeelde dat de schorsing van de schaatsster voorlopig moest worden opgeheven. Yuri Van Gelder testte tijdens het Nederlands kampioenschap turnen 2009 positief op het gebruik van cocaïne. Hij bekende en raakte zijn Nederlandse titel kwijt en werd geschorst. Tijdens de Ronde van Italië van dit jaar werd de Italiaanse wielrenner Danilo di Luca tweemaal betrapt op doping. Ook de B-stalen waren positief. Euskaltel-renner Mikel Astarloza, die in de Tour van dit jaar een etappe won, werd bij een controle die buiten competitie plaatsvond betrapt op het gebruik van epo. De Spanjaard ontkende, maar ook de contra-expertise bleek positief te zijn.

In augustus werd de Tsjechische tennisser Ivo Minar betrapt op doping. Hij kreeg een schorsing van acht maanden opgelegd. De Duitse beachvolleyballer Stefan Uhmann werd in oktober door de Duitse volleybalbond voor twee jaar geschorst. Uhmann werd in juli tijdens een nationaal toernooi betrapt op het gebruik van marihuana. Andre Agassi meldde in zijn biografie dat hij eind vorige eeuw doping had gebruikt. De Amerikaan zegt dat hij geruime tijd verslaafd was aan methamfetamine. De Turkse atlete Sureyya Ayhan, die bij het EK atletiek in 2002 goud veroverde op de 1.500 meter, werd door het sporttribunaal CAS voor het leven geschorst nadat ze voor de tweede maal was betrapt op doping.

'Somalië pakte man met chemisch explosief op'

In Somalië is vorige maand een man gearresteerd, die probeerde met explosieve chemicaliën en injectiespuiten aan boord van een vliegtuig te komen. Dat meldden Amerikaanse media vandaag op gezag van Somalische overheidsfunctionarissen.

De Nigeriaan die op eerste kerstdag probeerde een vliegtuig vlak voor de landing op Detroit op te blazen, had een explosief vastgenaaid in zijn onderbroek. Hij was van plan het explosief met behulp van een met chemicaliën gevulde injectienaald tot ontploffing te brengen.

Kesler staat bellen in stadions gewoon toe

Supporters mogen in 2010 blijven bellen in de stadions. Dat heeft directeur betaald voetbal Henk Kesler van de KNVB gezegd in zijn column op de website van de Nederlandse voetbalbond.

Vanwege de zogenoemde 'Belchinezen' op de tribunes in de Jupiler League ontstond de discussie over het bellen in de stadions. Kesler heeft geprobeerd hier een einde aan te maken.

"Hang op de tribune een bordje met: Verboden te bellen. Telefoons uit. Dat zijn huisregels. Dat mag", sprak Kesler eerder in Voetbal International. Door deze uitspraak was er sprake van verwarring en dacht men dat Kesler bellen in stadions wilde verbieden.

Vandaag geeft hij aan dat daar niets van klopt. "Iedereen kan dus gerust zijn mobieltje weer meenemen naar het stadion in 2010."

PSV vestigt hoop op Brands

Marcel Brands kan aan de slag als technisch directeur bij PSV. Brands is momenteel technisch directeur bij AZ.

PSV wil dat Brands de opvolger wordt van Jan Reker die onlangs besloot te vertrekken bij de Eindhovense club. Reker nam dit besluit nadat de raad van commissarissen besloot om het contract van commercieel directeur Marcel van den Blunder niet te verlengen.

Op de avond van de wedstrijd tussen PSV en AZ werd Brands gepolst voor de functie. Informeel werd er gesproken met Frits Schuitema en Fred Rutten. Brands heeft het aanbod in eerste instantie geweigerd weet Voetbal International te melden.

De 47-jarige Brands begon als technisch directeur bij RKC Waalwijk. Daar vervulde hij deze rol niet erg lang. Brands maakte namelijk al snel de overstap naar AZ waar hij Martin van Geel opvolgde. Van Geel vertrok op zijn beurt naar Ajax.

'Hapje uit de maan' op oudejaarsavond

Op oudejaarsavond om 20.23 uur is zichtbaar dat er een 'hapje' uit de maan is, als het tenminste helder is. Op dat tijdstip is de gedeeltelijke maansverduistering van die avond volledig. De maan speelt tijdens de jaarwisseling toch al een bijzondere rol, aangezien het tevens 'blauwe maan' is, de tweede volle maan in één kalendermaand.

Een maansverduistering doet zich voor als de zon, de aarde en de maan op dezelfde lijn staan, met de aarde in het midden. Gewoonlijk weerkaatst de maan het zonlicht op de aarde, maar tijdens een maansverduistering staat de aarde geheel of gedeeltelijk in de weg.

De verduistering begint morgenavond even na zes uur. Vanaf zeven uur is te zien dat de rechteronderkant van de maan wat donkerder is. Op het hoogtepunt om 20.23 uur is 8 procent van de maan verduisterd. De laatste volledige maansverduistering had in Nederland op 21 februari 2008 te zien kunnen zijn, maar toen was het zwaar bewolkt. Op 28 september 2015 volgt een nieuwe kans. Tot 2049 zijn in de Benelux nog enkele tientallen verduisteringen te zien, als het onbewolkt is.

Boer: "Weer drie plekken opgevuld"

Tijdens het AEGON olympisch kwalificatietoernooi in Thialf plaatsten Margot Boer, Annette Gerritsen en Laurine van Riessen zich vanmiddag voor de 1.000 meter in Vancouver. Ireen Wüst werd teleurstellend vijfde en zal het OKT II eind januari moeten rijden.

"We hebben mooi weer drie plekken opgevuld," aldus winnares Boer na afloop voor de camera van de NOS.

Wüst, die eerder wel tickets voor de 1.500 en 3.000 meter bemachtigde, reageerde teleurgesteld. "Ik had niet ingecalculeerd dat er nog zulke dagen tussen zouden zitten. Er moet nog hard getraind worden om constant hard te kunnen rijden."

'VS wisten van terreurplan voor kerst'

De Amerikaanse overheid had voor kerst al informatie ontvangen, dat lokale leiders van een tak van het terreurnetwerk al-Qaeda spraken over "een Nigeriaan" die klaar was om een aanslag te plegen. Een naam was niet bekend.

Dat berichtte de Amerikaanse krant The New York Times vandaag op zijn website. De krant baseert zich op anonieme regeringsfunctionarissen.

Om wie het ging was eerder boven komen drijven als deze informatie vergeleken zou zijn met informatie van andere instanties en inlichtingendiensten over Umar Farouk Abdulmutallab. De 23-jarige Nigeriaan probeerde op eerste kerstdag een vliegtuig op te blazen boven de Amerikaanse stad Detroit.

De vader van Abdulmutallab had maanden geleden de VS om hulp gevraagd om zijn zoon te vinden die plotseling in Jemen de sharia wilde bestuderen. Hij lichtte de Amerikaanse ambassade in Nigeria in.

Die speelden het door naar de Amerikaanse inlichtingendienst CIA waar de informatie zou zijn blijven hangen. Abdulmuttalab kwam enkel op een Amerikaanse lijst van 550.000 duistere figuren te staan, die misschien iets met terroristen te maken hebben.

De Amerikaanse regering wist ook waar Abdulmultallab was geweest en wat een aantal van zijn plannen was, aldus de ambtenaren in de krant. Als de verschillende informatie van verschillende bronnen bij elkaar bestudeerd was, zouden "de alarmbellen zijn gaan rinkelen en de verdachte zou nooit zijn toegestaan om aan boord te gaan van een vliegtuig naar de VS", citeert de krant de Amerikaanse president Barack Obama.

De president uitte gisteren stevige kritiek vanwege de hiaten in de binnenlandse veiligheid in de VS. Volgende week worden eindreportages naar de "missers" in deze zaak gepresenteerd.

[NK baan] Mulder, Kanis heersen in Alkmaar

Bij het Nederlands kampioenschap baanwielrennen zijn het Willy Kanis en Teun Mulder die de prijzen pakken. Ze pakten vandaag in Alkmaar hun derde titel dit NK.

Na zijn titels op de kilometer tijdrit en de keirin voegde Mulder daar vandaag ook de Nederlandse titel op de sprint aan toe. Michael Vingerling pakte het zilver.

Bij de vrouwen was Kanis na kampioene op de 500 meter tijdrit en de keirin ook de beste op de sprint. Zilver was er voor Yvonne Hijgenaar, het brons ging naar Agnes Ronner.

88 procent meer faillissementen

Dit jaar (tot 29 december) gingen er 8012 bedrijven failliet in Nederland. Dit is 88 procent meer dan vorig jaar. Ook werd het recordjaar 2005 verbroken, toen 6780 bedrijven over de kop gingen.

De stijging komt vooral voor rekening van vennootschappen. Het aantal eenmanszaken dat failliet gaat, stijgt volgens CBS-woordvoerder Michiel Vergeer minder snel door een wetswijziging in 2008.

De rechter geeft eenmanszaken nu vaker een kans om de problemen op een andere manier op te lossen. "Zonder die wetswijziging zou de totale stijging, eenmanszaken en vennootschappen bij elkaar opgeteld, nog erger zijn geweest", aldus de woordvoerder van het Centraal Bureau voor Statistiek.

Vooral in de bouw, de detailhandel en de (auto-)industrie gingen veel bedrijven bankroet. Bij bouwbedrijven stegen de faillissementen met bijna 140 procent.

Hypotheek- en verzekeringsadviseurs hadden het moeilijk omdat er minder hypotheken werden afgesloten. 205 advies- en assurantiebureaus gingen failliet, meer dan twee keer zo veel als in 2008.

Oh I Wept

Maar als ik niets uitvoer, heb ik doorgaans ook niets om tegenaan te schoppen. Ik heb de afgelopen dagen vooral lam op de bank gehangen en heel veel middelmatige films liggen kijken. De verschillende nieuwsoverzichten en terugblikken op 2009 gaven een heldere kijk op afgelopen jaar en boden mij weinig ruimte voor commentaar. Wat in mijn ogen gezegd moest worden, werd ook gezegd. En wie ben ik om bijvoorbeeld Femke Halsema nog aan te vullen? Pas als ik hoor over een structurele breuk met haar huidige partner ben ik de eerste om in de telefoon te klimmen en eens een diepgaand gesprek met haar aan te gaan (die tweeling neem ik bij een eventuele LAT-relatie voor lief).

Kredietgroei negatief

Voor het eerst sinds de introductie van de euro is de kredietgroei in de eurozone negatief geworden. Dat blijkt uit cijfers die de Europese Centrale Bank (ECB) vandaag heeft gepubliceerd. In november sloeg de kredietgroei om in een kredietkrimp van 0,2 procent op jaarbasis. Economen gingen juist uit van een stijging van 0,4 procent.

De ECB hanteert een referentiewaarde van 4,5 procent om stabiele prijzen in het eurogebied te garanderen. De daling van de kredietgroei ligt daar dus ver onder. Als de groei te hoog is kan dat duiden op toenemend inflatiegevaar; terwijl een krimp juist duidt op toenemende kans op deflatie.

Ondanks enorme stimuleringsmaatregelen van de ECB en hoge begrotingstekorten van Europese overheden lijkt de kredietmotor in het eurogebied steeds meer te gaan haperen. Tijdens de vorige recessie (2001-2003) liep de groei gewoon door. In december 2007 en januari 2008 bereikte de kredietgroei in de eurozone zelfs een hoogtepunt van ruim 12 procent op jaarbasis.

Vooral Europese consumenten en bedrijven gaan minder leningen aan en financiële instellingen zijn veel minder happig om geld uit te lenen. Ook worden er steeds meer schulden afgebouwd. Zo namen de leningen aan de private sector in de eurozone in november met 0,7 procent op jaarbasis af.

Lees ook de FOK!-column Don't be economic girlie men!

Kredietexpansie eurozone december 1999 - november 2009 (in procenten)

Happy Takanakuy!

Ieder jaar kan men in Peru meedoen aan Takanakuy.
Dit is een gezellig feest waarbij je onderlinge geschillen samen met elkaar oplost. Ook kan je aan je geliefde laten zien hoeveel je van haar houdt. Doorgaans wordt Takanakuy gehouden in de maand December, dus zijn we een beetje laat zou je bijna denken. Maar als je na het zien van dit filmpje toch deel willen nemen aan Takanakuy, dan kan je tijdens de carnavalperiode ook terecht in Peru, dan doen ze het nog een keer dunnetjes over. 
Happy Takanakuy!
 

Wigan huurt Stojkovic

Wigan Athletic huurt voor de rest van het seizoen Vladimir Stojkovic van Sporting Clube de Portugal.

De ex-doelman van Vitesse wordt bij Wigan tweede keeper achter Chris Kirkland. Richard Kingson, die normaal gesproken tweede doelman bij Wigan is, gaat met Ghana naar de Africa Cup in Angola.

Stojkovic stond in het seizoen 2006-2007 acht wedstrijden onder de lat bij Vitesse. Daar was hij echter geen eerste keus. De voorkeur bij de ploeg uit Arnhem ging naar Piet Velthuizen.

[AKT] Boer domineert 1.000 meter

Margot Boer heeft met groot vertoon van macht de 1.000 meter op het AEGON kwalificatietoernooi gewonnen. Achter de Controlrijdster, die 1:15,70 klokte, werden Laurine van Riessen en Annette Gerritsen tweede en derde.

Het ging snel op de 1.000 meter bij de vrouwen, want vele dames verbeterden hun persoonlijke records. Van de outsiders waren het Marrit Leenstra en Paulien van Deutekom die wederom door het ijs zakten. Ook Ireen Wüst deed dit in de voorlaatste rit. Zij kwam met 1:16,94 nu tekort voor de tickets voor de Spelen in Vancouver.

De TVM-rijdster zal nu eind januari samen met Marianne Timmer en de vandaag vierde geworden Natasja Bruintjes strijden om het laatste ticket voor de olympische 1.000 meter. De ploeg van Jac Orie heerste met Boer, Van Riessen en Gerristen die alle drie eenvoudig hun ritten wonnen en goede tijden neerzetten.

Uitslag 1.000 meter

Pos Naam Eindtijd
1Margot Boer1:15.70
2Laurine van Riessen1:15.93
3Annette Gerritsen1:16.57
4Natasja Bruintjes1:16.89
5Ireen Wüst1:16.94
6Sophie Nijman1:16.96
7Lotte van Beek1:17.29
8Ingeborg Kroon1:17.48
9Marrit Leenstra1:17.74
10Roxanne van Hemert1:17.87

Gevangenisstraffen in zaak Tano Jansen

De rechtbank in Zutphen heeft vandaag gevangenisstraffen opgelegd in de zaak van de 16-jarige Tano Jansen, die in juni stikte in een container.

De hoogste straf was voor 18-jarige Rico G., die twee jaar cel kreeg, waarvan een jaar voorwaardelijk. De 19-jarige Raymond van P. kreeg achttien maanden cel, waarvan negen maanden voorwaardelijk.

Wesley T. (19 jaar) kreeg zestien maanden cel opgelegd, waarvan acht maanden voorwaardelijk. De minderjarige Jeffrey van P. werd veroordeeld tot tien maanden jeugddetentie, waarvan drie maanden voorwaardelijk.

De vier moeten de moeder van het slachtoffer ruim 10.000 euro schadevergoeding betalen. De zaak van de vijfde verdachte (de 15-jarige Ginger T.) komt 5 januari voor.

Volendam ziet twee spelers vertrekken

FC Volendam zal het in de tweede seizoenshelft moeten doen zonder Jaap Molenaar en Hamit Yildiz. Het contract van Molenaar wordt op eigen verzoek ontbonden, terwijl Yildiz in Turkije gaat voetballen.

De 24-jarige Molenaar kwam in de zomer van de amateurtak van Volendam, waarvoor hij dertien treffers had gescoord in de Hoofdklasse B van de zaterdagamateurs. Molenaar kan echter niet wennen aan het profbestaan. Hij verveelde zich buiten de wedstrijden en trainingen om. Zijn contract wordt nu ontbonden. Vlugge Japie speelde dertien keer in de Jupiler League en wil nu weer in de bouw gaan werken.

Middenvelder Yildiz is rond met het Turkse Gençlerbirligi, waar ook voormalig ADO Den Haag-aanvaller Hursut Meriç speelt. De clubs zijn er volgens Peter Wijker, manager voetbalzaken van Volendam, ook uit, maar er wordt nog gewacht op de financiële afwikkeling. De 22-jarige Yildiz, een geboren Turk, speelde dit seizoen dertien keer mee. In totaal kwam hij tot 44 competitieduels voor Volendam, waarin hij één keer scoorde.

Pleeg sociale zelfmoord via internet

De digitale zelfmoordmachine van de Oostenrijker Gordan Savicic is een bescheiden succes. Met één druk op de knop worden al je gegevens van sociale netwerken als Twitter, Facebook en MySpace verwijderd.

Het Woord van het Jaar van 2009 is ontvrienden en dat bewijst deze machine maar weer eens. Al een bescheiden aantal van 625 mensen hebben zich afgesloten van de sociale gekte op internet. Ontvrienden via deze machine scheelt tijd. Volgens de website duurt het apart ruim negen uur, maar met deze machine maar een uurtje.

Wel is de zelfmoord onomkeerbaar. Je hoeft alleen je gebruikersnaam en wachtwoord in te vullen en de machine ontdoet je van al je sociale vrienden. In totaal zijn er ongeveer 39.645 vrienden gedumpt en 54.942 tweets verwijderd. De machine is een Rotterdams initiatief.

Kesler wil dat spelers salaris inleveren

In zijn column op de site van de KNVB zegt directeur betaald voetbal Henk Kesler dat hij wil dat voetballers op hun salaris worden gekort.

Volgens Kesler is dat een eerste stap om de financiële problemen in het Nederlandse voetbal aan te pakken. "Laten we hopen dat we in ieder geval op korte termijn oplossingen kunnen vinden die het de desbetreffende clubs mogelijk maakt het seizoen 2009-2010 af te maken, waarna voor het komende seizoen toch een structurele oplossing voorhanden zal moeten zijn om taferelen als het afgelopen jaar te voorkomen. Het collectief terugschroeven van salarissen van spelers, trainers en management zou een eerste stap in de goede richting zijn," aldus Kesler die oproept om een discussie hierover te starten.

20 jaar cel voor seks met 13-jarige leerling

De 37-jarige lerares Ashley Jo Beach, uit de Amerikaanse staat Idaho, moet 20 jaar in de gevangenis zitten wegens seks met haar 13-jarige leerling. Dat meldt de tv-zender KTVB op de website.

Ashley las gisteren tijdens de rechtszaak snikkend haar verklaring voor waarin ze excuses aanbood tegenover de familie van de leerling. Zelf heeft Ashley ook nog drie kinderen en een partner. De verhouding tussen de lerares en leerling kwam aan het licht toen de politie op 17 september de geliefden in de bosjes zag liggen. Al snel gaf zij toe dat ze al maanden seks hadden en elkaar erotische foto's toestuurden.

De rechter en het Openbaar Ministerie vonden het onbegrijpelijk: "De beschuldigde greep elke gelegenheid aan om aan de rol te gaan met haar slachtoffer. Ze zette de jongen aan om bij haar thuis te komen, ze lokte hem in haar auto, na de les bleef de jongen na en deed ze de deur van de klas op slot. Ze nodigde hem uit om te komen babysitten en om bij haar thuis het gras te komen maaien."

Ashley werd uiteindelijk veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf. Na vier jaar komt ze in aanmerking om de gevangenis voortijdig te verlaten. Haar baan op de Meridian Middle School kan ze vergeten, vanzelfsprekend is zij daar ontslagen.

Ashley Jo Beach tijdens het vonnis (bron: KTVB)

Zeg sorry!

Het kan iedereen overkomen. Je werkt in een restaurant of fastfoodketen en maakt een foutje. Je gooit wat drinken over een klant, vergeet een servet of je geeft te weinig wisselgeld terug. 
Je biedt daarna je excuses aan en gaat verder met wat je hoort te doen.

In het eerste filmpje zie je wat er gebeurt als je een van deze twee dingen niet doet. Belangrijk is te weten welk deel.

 

Jonge vrouwen sexperimenteren meer

Volgens een Zweeds onderzoek experimenteren jongere vrouwen meer met elkaar dan oudere vrouwen. Zo blijkt ook dat ze onderling meer seks met elkaar hebben. De vrouwen vinden zichzelf niet langer meer alleen hetero, bi of lesbisch.

"We merken dat vooral jonge vrouwen openstaan voor experimenten. Ze willen steeds vaker grenzen verleggen en ze willen niet meer in een hokje geplaatst worden", aldus professor Sven-Axel Månsson van de afdeling sociologie. Voor het onderzoek zijn 855 jongeren tussen de 18 en 24 jaar ondervraagd. De resultaten zijn duidelijk: 31% van de jonge vrouwen en maar 7% van de jonge mannen voelt zich aangetrokken tot hetzelfde geslacht.

39% van de jonge vrouwen en 8% van de jonge mannen heeft zelfs seksuele gevoelens voor hun seksegenoten. Dertien procent van de vrouwen wil seks met hun eigen geslacht tegen 3 procent van de mannen.

Onderzoeker Månsson weet een verklaring: "Vrouwen zijn ruimdenkender dan mannen. Voor vrouwen is het ook geen taboe meer om seks te hebben met vrouwen. De meeste vrouwen willen niet meer tot een strikte seksuele identiteit behoren, ze willen meer open zijn op het vlak van seksuele beleving. Seks met zowel mannen als vrouwen is voor vrouwen niet langer een probleem meer."

Chelsea zo goed als schuldenvrij

Chelsea zal met een goed gevoel 2009 uitgaan. De club is koploper in de Premier League en vandaag werd bekend dat Chelsea bijna uit de rode cijfers is. Eigenaar Roman Abramovich heeft namelijk een rentevrije lening omgezet in aandelen. Hierdoor is een schuld van 375 miljoen euro zo goed als weggewerkt.

Ook werd vandaag bekend dat de verliezen voor het vierde jaar op rij zijn geslonken, van 72,6 naar 48,6 miljoen euro. Een kwart van dat bedrag was nodig om de contracten van de ontslagen coach Luiz Felipe Scolari en drie van zijn assistenten af te kopen. "We willen onze kosten verder reduceren door goed te letten op onze uitgaven, zoals aan salarissen en premies”, aldus voorzitter Bruce Buck.

Ter Horst: wereld aan ramp ontsnapt

Met de mislukte aanslag op een vlucht van Schiphol naar het Amerikaanse Detroit is "de wereld aan een ramp ontsnapt". Dat zei minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) vandaag op een persconferentie over de stand van zaken van het onderzoek naar de mislukte aanslag afgelopen vrijdag.

Volgens haar was de actie professioneel voorbereid maar amateuristisch uitgevoerd. Ze wees er bovendien op dat door moedig optreden van passagiers in het toestel erger is voorkomen. Het gebruikte explosief wordt door Ter Horst als "niet eenvoudig" omschreven. Het is niet zonder risico's om het zelf te maken. De werkwijze en de springstof zijn bekend van eerdere aanslagen.

Uit onderzoek van onder meer het Openbaar Ministerie (OM) en de inlichtingendienst AIVD blijkt dat de Nigeriaanse verdachte van de aanslag bij de Nederlandse autoriteiten niet bekend was. Ook is niet vastgesteld dat de man ooit al in Nederland was geweest.

De verdachte had een geldig visum voor de Verenigde Staten en de Amerikaanse autoriteiten hebben toestemming verleend aan de luchtvaartmaatschappij om hem op 25 december te vervoeren zonder daarbij om extra beveiligingsmaatregelen te vragen, aldus Ter Horst. De route die de man volgde - vanuit het Nigeriaanse Lagos via Schiphol naar Detroit - wordt ook als gebruikelijk gezien. Er waren meer passagiers in het toestel met hetzelfde vluchtschema.

Ter Horst: wereld aan ramp ontsnapt  (foto: ANP)

Coach: "Henin mag lat niet te hoog leggen"

Justine Henin legt haarzelf bij haar rentree in het tenniscircuit veel druk op. Ze wil in 2010 meteen al een Grand Slam winnen en hiermee haar landgenote Kim Clijsters achterna gaan. De coach van de Waalse, Carlos Rodriguez, vindt dat de verwachtingen te hoog gespannen zijn.

"Het is normaal dat iedereen heel hoge verwachtingen heeft bij haar comeback, omdat ze ooit de nummer één van de wereld was. Maar ik zeg haar dat ze voor zichzelf de lat niet te hoog mag leggen. Het is goed dat we hier in Australië kunnen beginnen. Toch is de start niet zo belangrijk, maar slechts het begin van een proces," zei hij tegenover Het Laatste Nieuws.

Snow Patrol voert Britse decenniumlijst aan

Het liedje Chasing Cars van de Britse popband Snow Patrol is het meest gedraaide nummer in Groot-Brittannië van de afgelopen tien jaar. Dat meldt de BBC vandaag op zijn website, op basis van gegevens van de Engelse auteursrechtenorganisatie PPL.

Shine van Take That staat op twee, I Don't Feel Like Dancin' van de Scissor Sisters op drie. Het gaat om nummers die gespeeld werden op de Britse radio, tv, internet en in openbare ruimtes zoals winkels.

Chasing Cars kwam in 2006 uit als single. Het liedje kreeg grote bekendheid in Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Nederland door het gebruik ervan in de Amerikaanse ziekenhuisserie Grey's Anatomy en de Britse comedyserie Gavin & Stacey.

McEwen baalt van buitenlanders bij NK

Robbie McEwen is niet blij met het feit dat het Australisch nationaal kampioenschap als een ‘open kampioenschap’ te boek staat. Met als resultaat dat het erepodium het afgelopen jaar volledig in beslag werd genomen door buitenlandse renners.

“Het klopt gewoon niet. Het Australisch kampioenschap met een Duitser, Brit en een Nieuw-Zeelander op het podium. Laten we dat alsjeblieft veranderen”, aldus McEwen tegenover Cyclingnews.

McEwen heeft andere renners opgroepen om ook hun stem te laten horen. “Ik zou graag een beweging onder Australiërs starten om de opzet van het kampioenschap terug te veranderen. Ik vind het erg teleurstellend dat onze bond het noodzakelijk acht om buitenlanders in ons nationaal kampioenschap te betrekken. Ze kunnen en zullen het verloop van de race en het uiteindelijke resultaat beïnvloeden.”

McEwen komt met zijn reactie na de aankondiging van Team Columbia dat ze met zes renners aan te start zullen verschijnen, waaronder de Duitsers Andre Greipel en Bert Grabsch.

Eindhovense pedo niet welkom in Enschede

Sytze van der V., de veroordeelde Eindhovense pedoseksueel die na zijn vrijlating werd geweerd door het bestuur van de Lichtstad, kan Enschede alvast overslaan als eventuele nieuwe vestigingsplaats. Dat heeft burgemeester Den Oudsten laten weten als reactie op een bericht dat de man een aanbod heeft gekregen om een vakantiebungalow te huren in de Twentse stad. Overigens heeft Van der V. de bungalow afgewezen.

De afgelopen tijd heeft Van der V. in verschillende plaatsen gewoond. Zowel de gemeenten Eindhoven als Utrechtse Heuvelrug legden de man een vestigingsverbod op, maar beide gemeenten werden later door de bestuursrechter terechtgewezen. Volgens Den Oudsten is het dan ook de verantwoordelijkheid van Eindhoven om een passende woning voor Van der V. te regelen.

Veenstra mist rest van het seizoen

NAC Breda kan de rest van het seizoen niet beschikken over Rogier Veenstra. De jonge aanvaller, die verhuurd mocht worden, is vanwege complicaties na een herniaoperatie nog zeker vijf maanden uitgeschakeld.

Veenstra weet zelfs nog niet of hij überhaupt nog als prof actief kan zijn. Artsen kunnen hem daar nog geen uitsluitsel over geven. De speler, wiens contract in Breda afloopt, hoopt in juni weer loopoefeningen te kunnen gaan doen. De 22-jarige aanvaller is niet te spreken over zijn werkgever. Volgens hem heeft NAC Breda na zijn operatie nauwelijks iets van zich laten horen.

Veenstra speelde dertien keer in de competitie voor NAC. In de Jupiler League kwam hij vorig seizoen tot 32 optredens, waarin hij vier keer scoorde. Hij deed dit tot de winterstop op huurbasis voor Excelsior en was na de winterstop verhuurd aan Haarlem.

Drentse geitenhouder spant rechtszaak aan

Een geitenhouder uit het Drentse Hoogersmilde spant een rechtszaak aan tegen het ministerie van Landbouw. De geitenhouder hoopt hiermee het ruimen van zijn geiten te voorkomen.

Dat zei advocaat Johan van Groningen vandaag. De raadsman verdedigt de Drentse geitenhouder morgen tijdens de zitting bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven in Den Haag.

De geiten van de houder zijn verdeeld over twee locaties. Op één locatie is Q-koorts ontdekt. De tweede, niet besmette, locatie van de geitenhouder ligt anderhalve kilometer verderop. Het ministerie wil ook daar de drachtige geiten ruimen. "Onzinnig om deze gezonde dieren te ruimen. Alleen maar omdat deze geiten administratief bij het besmette bedrijf behoren. Alle geiten staan geregistreerd onder één bedrijfsnummer", licht de raadsman toe.

Maandag 4 januari wordt de uitspraak verwacht. De ruiming van de geiten in Hoogersmilde staat gepland op woensdag zes januari.

  (foto: ANP)

Dj ontslagen na kersttoespraak koningin Elizabeth

Een Britse dj vond vrijdag de kersttoespraak van de Britse koningin Elizabeth II zo saai, dat hij halverwege het jaarlijks grijsgedraaide nummer Last Christmas van het duo Wham de ether in slingerde. De directie van radiostation BRMB in Birmingham kon dit niet waarderen en ontsloeg dj Tom Binns, meldden Britse media vandaag.

Volgens Binns had net voor zijn show het nieuwsbulletin uitgezonden moeten worden. In plaats daarvan was per ongeluk de kersttoespraak te horen. De dj wist niet hoe lang de koningin aan het woord zou zijn en besloot met een grap tot 'de orde van de dag' over te gaan. Het radiostation zou een aantal klachten van luisteraars hebben ontvangen.


  (foto: ANP)

Utrecht wil door met Du Chatinier

FC Utrecht wil de contracten van hoofdtrainer Ton du Chatinier en zijn assistent Jan Wouters verlengen. Jan Willem van Dop, voorzitter van de club, heeft dit vandaag bevestigd. In januari gaan de partijen om de tafel zitten.

De club uit de Domstad is zeer tevreden over het werk van de twee ras-Utrechters. "Daarom willen we graag met ze door. In januari gaan we praten over bijvoorbeeld de lengte van het nieuwe contract”, aldus Van Dop.

Boek: Gerie Smit - Nieuwe HANDEN

In de nieuwjaarsnacht van 2000 op 2001 vond in Café De Hemel (Volendam) een zware brand plaats.
Het gebeurde door het aansteken van sterretjes die ervoor zorgden dat de volledige droge kerstversiering die aan het plafond was bevestigd in brand vloog. De brandende takken vielen omlaag op de vele bezoekers en veroorzaakten een felle brand. De afwezigheid van goede vluchtwegen, en de aanwezigheid van veel feestvierende jongeren hebben gezorgd voor slachtoffers, veel slachtoffers. 14 (jonge) mensen overleden en ongeveer 180 mensen liepen brandwonden op, waarvan sommige zeer zwaar.De tv-beelden van deze ramp staan nog op mijn netvlies gegrift, het is een ramp die veel indruk heeft gemaakt. Niet alleen bij de mensen in Volendam, maar in heel Nederland en ver daarbuiten.

Geen hoger dreigingsniveau in Nederland

De mislukte aanslag op de vlucht van Schiphol naar Detroit is geen aanleiding om het dreigingsniveau in Nederland aan te scherpen. Dat blijkt vandaag uit een brief van minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken).

Eerder deze maand werd het niveau van de algemene terroristische dreiging in Nederland verlaagd van 'substantieel' naar 'beperkt'. Daartoe werd besloten na een dreigingsanalyse van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb).


  (foto: ANP)

Ecclestone: "Vettel wordt kampioen"

Formule 1-baas Bernie Ecclestone voorspelt dat niet Michael Schumacher maar Sebastian Vettel de nieuwe wereldkampioen in de Formule 1 wordt. De Brit zei dit in een vraaggesprek met het Duitse blad Bild.

"Ik was toch wel wat verrast dat Schumacher terugkeerde in de Formule 1. Ik had niet verwacht dat hij voor Mercedes zou gaan rijden. Ik ben nu zeer, zeer gelukkig," zei Ecclestone over de terugkeer van de zevenvoudig wereldkampioen. "Ik weet een ding zeker: hij zou niet teruggekomen zijn als hij er niet in zou geloven dat hij nog kan winnen. Hij is echt gemotiveerd."

"De jonge rijders willen hem verslaan en hij hen. En vergeet iets anders niet: we hebben volgend jaar met Fernando Alonso, Lewis Hamilton, Jenson Button en Schumacher vier wereldkampioenen rijden. Ik kan me niet herinneren wanneer dit voor het laatst het geval was. Maar ik voorspel: Sebastian Vettel wordt de nieuwe wereldkampioen."

TROS Radar staat stil bij jubileum

Het TROS-consumentenprogramma Radar viert maandag (Ned. 1, 20.30 uur) zijn 15-jarig bestaan. In een speciale uitzending blikt presentatrice Antoinette Hertsenberg terug op spraakmakende onderwerpen, die de rubriek in de afgelopen jaren aanpakte. Dat zei een TROS-woordvoerster vandaag.

Verborgen camerabeelden van weleer passeren de revue, onder meer bij de ontmaskering van de Biostabiel en de hulpverlening op Sri Lanka na de tsunami. Ook staat de rubriek stil bij het dossier-woekerpolissen, waaraan de makers in de loop der tijd veel aandacht besteedden.

TROS Radar staat stil bij jubileum  (foto: ANP)

Skobrev heerst in Rusland

Bij de nationale Russische kampioenschappen heeft Ivan Skobrev de titels gepakt op de 1.500, 5.000 en 10.000 meter.

Op de 1.500 meter klopte de 26-jarige Skobrev specialist Jevgeni Lalenkov met ruim verschil: 1.46,31 om 1.47,12. Op de vijf kilometer reed Skobrev 6.30,71 en op de 10.000 meter kwam Skobrev in 13.38,43 over de finish.

Skobrev deed niet mee aan de 500 en 1.000 meter. Daar gingen de titels naar respectievelijk Dmitri Lobkov (35,32 en 35,58) en Yevgeny Lalenkov (1.08,93).

Regering Iran wil aanhang op straat zien

De Iraanse regering heeft haar aanhang vandaag opgeroepen op grote schaal steun te betuigen aan de overheid en zich met demonstraties te keren tegen "de marionetten van de vijanden". Daarmee worden de talrijke betogers van de relatief liberale oppositie bedoeld. Die betwisten de geldigheid van de herverkiezing in juni van de conservatieve president Mahmoud Ahmadinejad en willen het land uit de greep halen van de behoudende geestelijkheid.

Websites van de oppositie hebben gemeld dat in fabrieken die eigendom van de staat zijn, personeel vrij heeft gekregen om te demonstreren. In een aantal plaatsen wordt vandaag geen traditionele markt of bazaar gehouden om kooplui en klanten in staat te stellen voor de regering te betogen. De publieke omroep heeft beelden uitgezonden van dergelijke manifestaties vanuit een aantal steden, maar niet uit Teheran.

Ahmadinejad werd in juni met een overweldigende meerderheid herkozen. Volgens de oppositie verliepen deze verkiezingen niet eerlijk, en werd er door Ahmadinejad op grote schaal gefraudeerd. De massale betogingen die daarop volgden, stortten de dertig jaar oude Islamitische Republiek Iran in haar diepste crisis die nog steeds voortduurt.

Update 13:32: De Iraanse staatstelevisie Press TV zendt de 'tegendemonstratie' live uit. Deze is hier te bekijken.

Meeste geweldsdoden in 2009 in A'dam

In Amsterdam zijn in 2009 de meeste mensen door geweld om het leven gekomen, namelijk 31. Dat blijkt uit cijfers van verschillende politiekorpsen. Het aantal geweldsdoden in de hoofdstad is flink hoger dan dat van een jaar daarvoor.

In 2008 lieten negentien mensen in Amsterdam het leven als gevolg van een misdrijf. Een woordvoerder van de politie in Amsterdam kan geen verklaring voor het verschil geven.

Opvallend was de dood van in totaal vijf Albanezen. In Zuidoost kwamen verder drie jonge mannen door geweld om het leven. Een andere spraakmakende zaak was de moord op de 12-jarige Robiënna. De ex-vriend van haar moeder sneed haar halsslagader door. Ook de dood van de 32-jarige crèchehoudster Arzu Çakmakçi-Erbas deed veel stof opwaaien.

De politie heeft in twintig van de in totaal 29 zaken verdachten opgepakt. De meeste misdrijven hadden plaats in de wijken Nieuw-West en Zuidoost.

In Den Haag en omgeving verdubbelde het aantal gevallen van moord en doodslag in 2009. Op het door de politie verstrekte lijstje staan er in totaal zeventien, tegen het historisch lage aantal van acht in 2008.

In Rotterdam kwamen er dit jaar zover bekend vijftien mensen, drie vrouwen en twaalf mannen, op gewelddadige wijze aan hun einde. Voor de hele regio Rotterdam-Rijnmond waren het er in 2009 24, in 2008 22. Volgens de politie zat er geen enkele afrekening dit jaar tussen de fatale misdrijven.

Botsing met RvC reden vertrek Reker

Het Eindhovens Dagblad meldt dat de reden van het vertrek van algemeen directeur Jan Reker bij PSV een botsing is met de Raad van Commissarissen van de Eindhovense club.

Reker was het er niet mee eens dat hij niet werd betrokken in het besluit om het contract van commercieel directeur Marcel van den Bunder niet te verlengen. "Bovendien had de club hierover met mij als eindverantwoordelijke moeten overleggen", aldus Reker.

President-commissaris Frits Schuitema had de hoop dat Reker na dit seizoen nog een jaar door zou gaan. Maar Reker zegt dat hij solidair is met Van den Bunder, omdat hij Reker vorig jaar in een moeilijke periode steunde.

'Mogelijk kans voor Arnautovic bij Inter'

In de komende winterstop mag David Suazo vertrekken bij Internazionale. De transfer van de Hondurees biedt wellicht kansen voor Marko Arnautovic.

Bij een vertrek van Suazo schuift de van FC Twente gehuurde aanvaller twee plaatsjes op in de pikorde, omdat Samuel Eto’o in januari met Kameroen actief zal zijn op de Afrika Cup.

In de Italiaanse media valt echter te lezen dat Inter in de winterstop een vervanger voor Suazo zal aantrekken. De Macedonische aanvaller Goran Pandev, transfervrij nadat zijn verbintenis bij Lazio is ontbonden, zou hoog op het verlanglijstje van de Italiaanse club staan.

Half Life 2 met behulp van Natal

Een produkt zoals Microsofts Natal moet natuurlijk tijdens de ontwikkeling ervan veelvuldig getest worden. Normaal gesproken krijgen gamers maar weinig van een project te zien zolang deze nog volop in de ontwikkelfase zit. Hoewel dit gelekt filmpje van iemand die Half Life 2 speelt vrij onscherp is, is wel duidelijk te zien hoe hij de game bestuurt en met handgebaren objecten kan "aanraken" en bewegen. Een voorproefje van wat ons te wachten staat dus.

 

 

 

Van Velde wil nieuw selectiecriterium

We worden de afgelopen dagen overspoeld met het woord prestatiematrix tijdens het AEGON olympisch kwalificatoetoernooi in Heerenveen. Aan de hand van die prestatiematrix wordt bepaald of schaatsers wel of niet naar de Spelen in Vancouver mogen.

Voor de fans is het moeilijk te volgen en het systeem is daarnaast ook erg ingewikkeld. Oud-sprinter Gerard van Velde pleit voor andere selectiecriteria.

"Hoewel ik het niet eens ben met de richtlijnen van de schaatsbond, integendeel zelfs, moet het maximum aantal deelnemers per land worden opgerekt. Dan heb je zo'n prestatiematrix in principe helemaal niet nodig. Wat maakt het uit hoeveel Nederlanders er naar Vancouver gaan? Wij krijgen bijvoorbeeld op de korte afstanden vier startplekken toegekend en die worden toch wel opgevuld, ongeacht of er tien, twaalf of veertien Nederlandse schaatsers daar zitten," aldus Van Velde tegen Nusport.

"Maar op die manier zorg je er wel voor dat de beste schaatser op elke afstand van start gaat. En het totale aantal deelnemers op een afstand gaat niet omhoog, omdat elk land nog altijd een bepaald aantal startplekken per afstand krijgt."

Voor Ronald Mulder, pupil van coach Van Velde, is het vandaag een spannende dag. Bob de Jong moet zich plaatsen voor de tien kilometer, en dan heeft Mulder een kans om in Vancouver de 500 meter te mogen rijden.

Beschir mogelijk eerste Libanees in F1

Het lijkt er op dat Khalil Beschir de eerste Libanese coureur in de Formule 1 wordt. De Libanees zegt met verschillende teams in gesprek te zijn over de rol van testcoureur.

Beschir is bekend van de A1GP waarin hij in drie seizoenen voor zijn vaderland gereden heeft. Punten wist hij echter niet te scoren, want een dertiende plaats in Zuid-Afrika in 2008 was zijn beste resultaat. Volgens de geruchten is hij met twee teams uit de Formule 1 in gesprek om een testrol op zich te nemen.

"Het is fantastisch om alle veranderingen in de Formule 1 te zien en al het nieuwe bloed dat de sport betreedt. We hebben al twee spectaculaire Formule 1-races in het Midden-Oosten. Ik was al de eerste coureur uit die regio in een singleseater en ik wil nu ook de eerste zijn die de Formule 1 bereikt," zei Beschir tegen Crash.net.

"ik denk dat het jaar 2010 waarschijnlijk de beste tijd is om de kans te krijgen om betrokken te raken bij een Formule 1-team en zo meer betrokkenheid vanuit het Midden-Oosten te krijgen. Het is een lastige tijd voor de sponsoren, maar ik heb vanuit de regio veel support achter me staan om een serieus programma voor 2010 op te zetten. Ik kan in een opstapklasse rijden en bij een Formule 1-team in een test- en ontwikkelingsrol geraken," zei de 26-jarige Libanees.

Henry verslaat nu wel Bergkamp

Dennis Bergkamp scoorde dan wel het mooiste doelpunt van de afgelopen tien jaar bij Arsenal, maar de beste speler van het decennium van de Engelse club is Thierry Henry.

Dat is althans de mening van de fans van Arsenal. Henry kreeg zestig procent van de stemmen, Bergkamp moest het met 27 procent doen waarmee hij als tweede eindigde.

Henry speelde tussen 1999 en 2007 voor Arsenal en de 32-jarige Fransman scoorde in die periode 226 maal.

Kortingsactie trekt kwart meer treinreizigers

De goedmaakactie van de NS waarbij vandaag en morgen iedereen met 40 procent korting de trein kan pakken, levert het spoorbedrijf gemiddeld 25 procent meer reizigers op. Dat meldde een woordvoerster van de NS vandaag. Volgens haar grijpen veel mensen de gelegenheid aan voor een extra dagje uit of bezoek aan familie of vrienden.

Ook maandag en gisteren maakten veel mensen gebruik van de actie van de NS voor het uitvallen van de treinen tijdens het winterweer van vorige week. NS-abonnementhouders konden die twee dagen gratis iemand mee laten reizen. Vorige week vielen veel treinen uit door de winterse omstandigheden en gaf de NS voor enkele dagen een negatief reisadvies af.

Vrachtwagen duwt auto over snelweg

Op de rijksweg A7 bij Hoogkerk heeft zich gistermiddag een opmerkelijk ongeval voorgedaan. Een vrachtauto duwde een auto kilometers lang voort. De chauffeur van de vrachtauto had echter niets in de gaten. De drie inzittenden van de auto hielden nekklachten over aan het incident. Het gaat om een 31-jarige vrouw en een 8-jarig meisje en een 39-jarige Drachtster.


Hoe het ongeval heeft kunnen gebeuren is nog een raadsel. De politie van Groningen vermoedt dat de auto bij een eerdere kop-staartbotsing klem is komen te zitten aan de vrachtauto.

Met dank aan bierspons en ziggyziggyziggy voor de submit.

Stadionverbod voor 'schaatshooligans' Thialf

De schaatsbond KNSB heeft twaalf mensen die gisteren na de derde dag van het olympisch kwalificatietoernooi in Heerenveen het ijs betraden streng aangepakt. De 'schaatshooligans' moeten conform de regels allemaal een boete van 2000 euro betalen en krijgen een stadionverbod van vijf jaar. Dat maakte de KNSB vandaag bekend.

De twaalf mensen betraden na afloop van de tweede 500 meter voor vrouwen - het laatste onderdeel van de dag - te voet het ijs in het Thialf-stadion en probeerden vervolgens op het middenterrein een ereronde te lopen. Tijdens het Europees kampioenschap allround, begin dit jaar in Heerenveen, liepen ook al twee ordeverstoorders het ijs op. Een van de twee probeerde gehuld in een berenpak winnaar Sven Kramer te feliciteren. Zij kwamen weg met een stadionverbod van een jaar en een boete van 450 euro.

De KNSB laat weten naar aanleiding van het nieuwste incident opnieuw naar de veiligheidsmaatregelen te kijken.

Ben je op zoek naar nog meer sportnieuws? Kijk dan op FOK!sport!

Wotherspoon ook op 1.000 meter naar OS

Jeremy Wotherspoon heeft zich na de 500 meter ook op de 1.000 meter verzekerd van de Olympische Spelen in Vancouver. De Canadees reed op de Olympic Oval in Calgary een tijd van 1:07,57 op de kilometer.

Hiermee bleef hij de nummer twee Denny Morrisson 0,37 seconde voor. Deze Canadees was op basis van de goede prestaties in het voorseizoen al zeker van de Spelen in eigen land. Kyle Parrot en François-Olivier Roberge gingen er met de laatste tickets op de 1.000 meter vandoor.

Overslag Rotterdamse Haven gedaald

De goederenoverslag in de Rotterdamse haven is dit jaar met 8,5 procent gedaald tot 385 miljoen ton. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers die het havenbedrijf vandaag presenteerde.

De overslagcijfers, die aangeven hoe de transportsector er in Nederland voor staat, vielen mee. Hans Smits, president-directeur van het Havenbedrijf Rotterdam, ging eerder uit van een daling met 10 procent. "Gezien de omstandigheden mogen we niet ontevreden zijn. Na het dieptepunt in het tweede kwartaal trekt de overslag elke maand een stukje aan en vrijwel alle investeringsprojecten lopen door. Rotterdam doet het bovendien beter dan de grote concurrenten", aldus Smits in een toelichting.

De aanvoer kromp het afgelopen jaar met 13 procent tot 272 miljoen ton, terwijl de afvoer met 5 procent toenam tot 113 miljoen ton.

Overslag Rotterdamse Haven gedaald  (foto: ANP)

VVV en CKSA Moskou bijna eens over Honda

Keisuke Honda lijkt zijn voetballoopbaan een vervolg te geven in Rusland. VVV-Venlo en CSKA Moskou zijn het vrijwel eens geworden over een onmiddellijke overgang van de Japanner naar de club uit de Russische hoofdstad.

Na weken onderhandelen ligt er nu een principeakkoord. "Het is nu enkel nog een kwestie van wat puntjes op de i zetten, wellicht dat dat woensdag al geregeld is," zegt VVV-voorzitter Hai Berden in De Limburger. Als ook Honda een akkoord sluit met CSKA dan ontvangt VVV in de winterstop naar verluidt tien miljoen euro voor de middenvelder.

Olde Heuvel en Rotteveel naar EK allround

Naast Sven Kramer hebben ook Wouter Olde Heuvel en Renz Rotteveel zich verzekerd van deelname aan het EK allround in Hamar in januari. Beide schaatsers danken het ticket aan de prestaties op de 1.500 en 5.000 meter deze week in Heerenveen.

Olde Heuvel werd in het fictieve klassement eerste voor Rotteveel. Carl Verheijen deed het weliswaar nog beter dat dit duo, maar hij meldde zich af voor het EK. Sven Kramer kwam niet in het klassement voor omdat hij geen 5.000 meter meer hoefde te rijden om zich te plaatsten voor de Olympische Spelen. Voor de vierde plaats bij de mannen gaat het tussen Ted-Jan Bloemen en Jan Blokhuijsen. Hierover wordt nog vergaderd.

Zoutman opgestapt als trainer Haarlem

Jan Zoutman is opgestapt als trainer van Haarlem. Hij wordt de nieuwe trainer van zaterdaghoofdklasser IJsselmeervogels. Zoutman tekent een contract voor 1,5 jaar.

Maandag meldden we al dat de amateurclub interesse had in Zoutman als opvolger van Roy Wesseling, die vorige week werd ontslagen.

Omdat Haarlem een samenwerkingsverband heeft met Ajax, wordt aangenomen dat Zoutman wordt vervangen door een trainer met een Ajax-achtergrond.


foto: Michel van Bergen

Zeventig doden door geweld in Nigeria

Door gevechten tussen de politie en een religieuze sekte in het noorden van Nigeria zijn begin deze week zeventig doden gevallen. Dit hebben de autoriteiten in de deelstaat Bauchi vandaag bekendgemaakt.

Op aandringen van bezorgde omwonenden trad de politie maandag in de stad Bauchi, circa 300 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Abuja, op tegen een bijeenkomst van een extremistische, islamitische sekte die zich Kalo Kato (Reuzen der Levenden) noemt. De bijeenkomst in de open lucht was verboden. In Bauchi geldt een samenscholingsverbod sinds juli, toen een sekte die zich Boko Haram noemt, bloedbaden aanrichtte waarbij zevenhonderd mensen om het leven kwamen.

Het geweld van maandag begon volgens de plaatselijke politie al voordat de agenten en soldaten arriveerden. Leden van de sekte kregen onderling ruzie over de vraag wie er verantwoordelijk was voor de ziekte van hun leider, Malam Badamasi. Sekteleden ging elkaar met machetes, speren, pijl-en-bogen en korte sabels te lijf. Badamasi is in het geweld omgekomen, meldde de politie volgens de Britse krant The Guardian.

'Lente' op het spoor na uitblijven winterweer

De Nederlandse Spoorwegen hadden vanmorgen geen last van het winterweer. "Het gaat goed. Qua storingen rijden de treinen als op een lichte lentedag", aldus een woordvoerster van NS.

Dat het van een leien dakje gaat, komt de NS goed uit. Vandaag en morgen laat het spoorbedrijf iedereen met 40 procent korting reizen. Dit gebeurt als goedmakertje voor het uitvallen van treinen tijdens het winterweer van anderhalve week geleden.

[AKT] Loting dag 4

Vandaag is de laatste dag van het AEGON olympisch kwalificatietoernooi in Heerenveen. Op het programma staan de 1.000 en 5.000 meter voor vrouwen en de 10.000 meter voor mannen. Hieronder de loting.

1.000 meter dames

1. Tosca Hilbrands
2. Linda de Vries - Paul.v.Deutekom
3. Jor.Kranenborg - Maren v.Spronsen
4. Thijsje Oenema - Roxanne v.Hemert
5. Ingeborg Kroon - Marrit Leenstra
6. Sophie Nijman - Janine Smit
7. Laurine v.Riessen- Natas.Bruintjes
8. Ireen Wüst - Margot Boer
9. Lotte van Beek - Annett.Gerritsen

5.000 meter dames

1. Diane Valkenburg - Linda Bouwens
2. Jorien Voorhuis - Janneke Ensing
3. Yvonne Nauta - Maria Sterk
4. Mireille Reitsma - Elma de Vries
5. Annouk vd.Weijden- Moniek Kleinsman

10.000 meter heren

1. Ted-Jan Bloemen
2. Mark Ooijevaar - Willem Hut
3. Ben Jongejan - Tom Schuit
4. Bob de Jong - Arjen v.d.Kieft
5. Carl Verheijen - Wout.Olde Heuvel

Stekelenburg: "Met Jol realistischer"

Op de helft van de competitie staat Ajax op een derde plek met negen punten achterstand op FC Twente. Doelman Maarten Stekelenburg vindt dat de Amsterdammers meedogenlozer moeten worden.

De zwakke plek van de Ajacieden zit hem in luchtduels, vindt de doelman. "We zijn kwetsbaar in de lucht, maar dat heeft niet met een gebrek aan lengte te maken", vertelt hij in Sportweek.

"We moeten ervoor zorgen dat als wij niet kunnen koppen, zij dat ook niet kunnen", vervolgt hij. "We moeten meedogenlozer worden en dat is trainbaar."

Een duidelijk verschil tussen trainer Martin Jol en diens voorganger Marco van Basten ziet Stekelenburg wel. "Onder Van Basten moesten we altijd opbouwen. Soms opbouwen om het opbouwen. Nu nemen we minder risico en hanteren soms de lange bal. We spelen wat realistischer denk ik."

Del Piero leeft met Van der Sar mee

Ook Juventus-ster Alessandro del Piero was geschokt om te horen over de hersenbloeding van de vrouw van Edwin van der Sar. De aanvaller is met zijn gedachten bij zijn voormalig teamgenoot.

Van der Sar speelde voordat hij in Engeland bij Fulham kwam spelen samen met Del Piero in Turijn. De aanvaller is verdrietig om het slechte nieuws over de vrouw van de doelman te vernemen.

Del Piero denkt maar aan twee mensen momenteel. "Aan mijn voormalig ploeggenoot en geweldige tegenstander van Ajax en het Nederlands nationale team", vertelt de aanvaller op zijn eigen website.

"Maar ook aan zijn vrouw die door deze situatie heen moet. Ik wou dat ik dicht bij jullie kon zijn in deze tijd, maar ik wens jullie het beste en hoop dat het allemaal positief zal eindigen."


Meer discussies over voetbal vind je op ons forum.

Beste bioscoopfilm gaat weer draaien

De Zweedse vampierfilm 'Let the right one in' gaat opnieuw in de bioscoop draaien. De Nederlandse filmjournalisten kozen de film gisteren tot beste bioscoopfilm van 2009. Daarom krijgt de productie een nieuw bioscooproulement.

Bioscoop Cinecenter in Amsterdam gaat 'Let the right one in' vanaf volgende week donderdag weer draaien. Dat heeft een woordvoerder van distributeur Cinema Delicatessen gisteren laten weten. Wellicht volgen er nog meer zalen.

'Let the right one in' vertelt over een eenzame twaalfjarige jongen die gepest wordt op school. Hij vindt vriendschap bij zijn nieuwe buurmeisje, dat hem bekent bloed te moeten drinken om in leven te blijven. De film won eerder ook de jury- en de publieksprijs op het 25e Imagine: Amsterdam Fantastic Film Festival.

Aan de verkiezing deden bijna zeventig filmjournalisten mee van onder meer alle grote landelijke kranten, diverse omroepbladen en websites, Revu, Film1, Vrij Nederland, het ANP, de Gaykrant, Schokkend Nieuws en de Filmkrant.

Van den Brom: "Ben klaar voor de Eredivisie"

John van den Brom zou best nog langer aan kunnen blijven als coach van AGOVV. Toch ziet de oefenmeester en oud-voetballer een overstap naar een club in de Eredivisie ook wel zitten.

De voormalig speler van ondermeer Ajax en Vitesse heeft zichzelf de afgelopen drie jaar zien veranderen op de bank. "Ik ben veel rustiger op de bank en focus me meer op de wedstrijd. Ik hou me niet meer bezig met scheidsrechters of andere randzaken", vertelt hij aan Voetbal International.

"Ook schreeuw ik niet meer aanwijzingen over het hele veld. Ervaring krijg je alleen maar door te ervaren. Ik ben klaar voor de Eredivisie", is Van den Brom zelfverzekerd.

De oefenmeester is wel teleurgesteld over de lage opkomst bij AGOVV. Apeldoorn is een stad met ongeveer tweehonderdduizend inwoners. "Het blijft natuurlijk schandalig dat maar één procent van de bevolking naar AGOVV gaat. Maar er begint langzaam iets los te komen in Apeldoorn."

Van de gemeente Apeldoorn had hij ook wat meer verwacht. "Gelukkig heeft de club ook geaccepteerd dat er mensen van buitenaf kwamen om te helpen. Het is alleen frustrerend dat het nieuwe stadion er nog niet staat. Bijna elke bvo krijgt gemeentehulp en wij krijgen nul."

Door Picasso beschilderde gitaar gevonden

In een schoenendoos in een appartement van een Italiaanse zakenman is een door Pablo Picasso beschilderd gitaartje gevonden. Dat melden Italiaanse media gisteren.

Picasso beschilderde het instrument voor zijn dochter Paloma in de kleuren geel, grijs en zwart. De wereldbekende schilder liet het gitaartje na aan zijn collega artiest Giuseppe Vittorio Parisi. Die besloot op zijn beurt het stuk weer door te geven aan een Italiaanse zakenman, die beloofde de gitaar tentoon te stellen.

Het gitaartje verdween echter meteen na de overdracht. De weduwe van Parisi vroeg de politie op zoek te gaan naar het kunstwerk. Uiteindelijk bleek het gitaartje verstopt te zijn in het appartement van de zakenman.

Het beschilderde instrument zal naar het museum voor moderne kunst in Maccagno gaan, zodat het alsnog tentoon gesteld kan worden.

 

Door Picasso beschilderde gitaar gevonden

 

Senatoren VS: geen gevangenen naar Jemen

Drie Amerikaanse senatoren hebben president Barack Obama opgeroepen voorlopig geen gevangenen uit detentiekamp Guantanamo Bay over te dragen aan Jemen. Dat zou pas weer kunnen als Sanaa garanties geeft dat deze gevangenen niet in Jemen op vrije voeten zullen komen.

De Republikeinse senatoren John McCain en Lindsey Graham en de Onafhankelijke Joseph Lieberman, wilden met de oproep hun "ernstige zorgen" delen met de president, omdat ze vrezen dat overgedragen gevangenen zich later weer aanmelden bij terroristische organisaties. Ze hopen tevens een stokje te steken voor de aanstaande overdracht van zes gevangenen uit het kamp in Cuba.

"Gezien de veiligheidssituatie in Jemen en het in het verleden aangetoonde onvermogen van de overheid om gevangenen vast te houden, denken we dat het zeer onverstandig en onbezonnen is de gevangenen over te dragen", aldus de senatoren, die onder meer refereerden aan een uitbraak uit een zwaarbewaakte gevangenis begin 2006.

Bij die uitbraak kwam een aantal leiders vrij van het terreurnetwerk al-Qaeda op het Arabische Schiereiland (AQAP), dat vooral actief is in het zuiden van Jemen. Die organisatie heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de mislukte aanslag vrijdag op een Amerikaans passagiersvliegtuig. De groepering zou een jonge Nigeriaan hebben getraind en een explosief hebben meegegeven.

Bijna de helft van de 198 gevangenen in Guantanamo Bay komt uit Jemen. Obama wilde het detentiekamp voor terreurverdachten op Cuba uiterlijk in januari sluiten, maar heeft al toegegeven dat hij die deadline niet haalt.

Gala André Rieu trekt veel kijkers

Het André Rieu Gala dat gisteravond werd uitgezonden op Nederland 1 heeft 1.961.000 kijkers getrokken. Dat blijkt vandaag uit gegevens van de Stichting KijkOnderzoek (SKO).

Met die score heeft de Limburgse violist en zijn orkest de tweede plaats gehaald in de kijklijst van gisteren. Het NOS Journaal van 20.00 uur staat op de eerste plaats. Naar dat nieuwsbulletin keken 2.267.000 mensen.

Grinham eindigt jaar als nummer twee

Natalie Grinham sluit voor de derde keer op rij het jaar af als de nummer twee van de wereld. Dat maakt de Women’s International Squash Players Association (WISPA) vandaag bekend.

De 31-jarige Grinham was in 2009 zonder twijfel de opvallendste Nederlandse squashster. En dan niet alleen vanwege haar sportieve prestaties. De Almeerse kwam dit jaar slechts zeven van de twaalf maanden in actie. Aan het begin van het jaar stond ze ruim twee maanden buitenspel door kinkhoest en de laatste drie maanden was ze uit de roulatie als gevolg van haar zwangerschap.

Tussendoor kende de voormalige Australische, die in 2008 de nationaliteit van haar man Tommy Berden aannam, grote successen. Zo werd ze eind mei Europees kampioene en won ze proftoernooien in Frankrijk en Nieuw-Zeeland. Daarnaast veroverde ze ondermeer de zilveren medaille op het WK in Amsterdam en de Wereldspelen in Taiwan. Ook leidde ze het Nederlandse damesteam bij haar debuut in de nationale ploeg naar de finale van het EK landenteams waarin werd verloren van Engeland.

Vanessa Atkinson eindigde het squashjaar 2009 op dezelfde positie als twaalf maanden geleden. De 33-jarige squashster staat elfde op de mondiale ranglijst. Orla Noom (40) en Annelize Naudé (41) zijn de overige twee Nederlandse speelsters in de top-50 die zoals inmiddels te doen gebruikelijk aangevoerd wordt door de Maleisische wereldkampioene Nicol David.

'Hypotheekrenteaftrek weer onder vuur'

Regeringspartijen PvdA en ChristenUnie willen het afbouwen, en uiteindelijk afschaffen, van de hypotheekrenteaftrek voor aflossingsvrije hypotheken bespreekbaar maken. De partijen zien het als 'een reële eerste stap' om te bezuinigen.

"Het lijkt me heel rechtvaardig om huizenbezitters te vragen hun schuld zo snel mogelijk af te lossen. Het is het eerste waar we naar moeten kijken", zo zegt CU-fractievoorzitter Arie Slob. De derde regeringspartij, het CDA, zegt vooralsnog niets over hun standpunt. "Niets is onbespreekbaar, maar de politieke keuzes maken we pas volgend jaar", aldus financieel woordvoerder Frans de Nerée.

De overheid heeft werkgroepen aan het werk gezet, die op twintig terreinen, onder meer de woningmarkt, mogelijkheden tot bezuinigingen moeten zoeken. Daarnaast zijn de Kamerfracties zelf ook bezig met bezuinigingsplannen. De hypotheekrenteaftrek kost jaarlijks 12 miljard euro.

Ferguson tevreden met minieme achterstand

Manchester United neemt het vanavond op tegen Wigan Athletic. Bij winst staan The Red Devils op slechts twee punten achterstand van koploper Chelsea. Iets waar manager Alex Ferguson vooraf voor zou tekenen.

Tegenover Skysports.com vertelde de succesvolle manager dat hij tevreden is met de kleine achterstand, omdat hij vooral verdedigend kwetsbaar is vanwege de afwezigheid van geblesseerde spelers.

"Als je eens ziet hoeveel verdedigers wij moeten missen", verzuchtte Ferguson. "Het is een cruciale periode die we door moeten zien komen. Het is onmogelijk om in deze competitie middenvelders centraal achterin te posteren. Daar kom je één keer mee weg, maar geen tweede keer."

Het is ongemeen spannend in de Premier League. "Het zit zo dicht bij elkaar. Soms lijkt optimisme niet altijd realistisch, maar iedereen moet hun kansen zien omdat er geen enkel team is dat een paar wedstrijden op rij heeft gewonnen."

De fitste ploeg zal vermoedelijk de titel pakken in Engeland. "De vitale vraag is of je iedereen fit kunt houden. Het helpt om een grote ploeg te hebben, maar kijk eens hoe wij geleden hebben met al die afwezige verdedigers."

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over OV-chipkaartgebruikers die worden opgelicht.

De ANWB heeft gelijk. Het is niet terecht dat reizigers die noodgedwongen de OV-chipkaart gebruiken, iedere vijf jaar € 7,50 moeten betalen voor een nieuwe kaart. En helemaal schandalig is het, als ze € 2,50 administratiekosten moeten betalen om hun oude saldo over te zetten op de nieuwe kaart. De overheid dringt er bij reizigers op aan, een automatische oplaadfunctie te nemen, zodat er steeds opnieuw geld op hun kaart wordt bijgestort. Die reizigers kunnen dus ook niet het saldo op hun oude kaart gewoon opmaken.

Doodsbedreigingen om extra topping op pizza

Een man uit het Australische Geelong heeft een pizzabezorger aangevallen en gedreigd de oren van de eigenaar van de pizzeria eraf te snijden omdat hij drie dollar moest betalen voor extra toppings waar hij niet om gevraagd had.

De ietwat beschonken man ging volledig door het lint toen hij hoorde dat hij drie dollar meer moest betalen voor iets dat hij niet had besteld. Hij schold de bezorger uit, duwde hem en pakte hem bij de kraag terwijl hij eiste slechts 28 dollar te hoeven betalen.

Toen de doodsbange bezorger hiermee akkoord ging, stompte de man de bezorger in zijn maag en dreigde hij hem af te maken als hij iemand zou vertellen wat er was gebeurd. De bezorger stelde de eigenaar van de zaak op de hoogte en toen deze de agressieve man opbelde om hem mee te delen dat hij als klant niet meer welkom was, dreigde de pizzaliefhebber de oren van de eigenaar af te snijden.

Toen de eigenaar de bedreigingen afkapte en ophing, kwam het heethoofd zijn beweringen persoonlijk nog wat kracht bijzetten. Hij kwam naar de pizzeria, veegde daar alles van de counter, sprong erop en bedreigde de eigenaar nogmaals met de dood.

De man heeft zijn schuld toegegeven en heeft via zijn advocaat laten weten in te zien dat hij belachelijk gereageerd heeft en dat hij niemand kwaad heeft willen doen.

Met dank aan Janetje voor de herschreven submit.

Verkeersagressie wordt autodiefstal

Vier mensen zijn gewond geraakt bij een bizar geval van verkeersagressie in het centrum van het Canadese Vancouver.

Volgens een getuige werd een voetganger boos op de bestuurder van een BMW, omdat de auto zich deels op een oversteekplaats bevond. De man klom op de motorkap van de wagen en de bestuurder stapte uit.

De voetganger sprong daarop zelf in de auto, zette hem in zijn achteruit en schoot de straat op. Hierbij werden drie andere auto’s geraakt. De auto kwam tegen een gebouw tot stilstand.

Volgens de politie zijn de eigenaar van de auto en zijn vrouwelijke bijrijdster gewond geraakt. Ook de autodief en een toevallige voorbijganger liepen verwondingen op.

Met dank aan Janetje voor de herschreven submit.

VVD: minder lokale bestuurders

De VVD wil flink snijden in het aantal bestuurders bij gemeenten en provincies. Dat is volgens partijvoorzitter Ivo Opstelten van de liberalen een van de manieren om de kosten van de overheid terug te dringen, zoals de VVD al tijden bepleit.

In een interview met het Financieele Dagblad vandaag schetst de waarnemend burgemeester van Tilburg het beeld dat colleges van provincies en gemeenten gehalveerd kunnen worden. Ook is de VVD voor een Randstadprovincie.

Opstelten: "Provincies moeten zich beperken tot fysieke kerntaken, zoals infrastructuur en ruimtelijke ordening; knopen doorhakken als er een weg aangelegd moet worden. Sociale taken zoals jeugdzaken moeten naar de gemeenten. Die liggen daar meestal al. De colleges kunnen dan teruggebracht worden, bijvoorbeeld van acht gedeputeerden naar vier, drie of zelfs twee gedeputeerden.

Ook gemeentebesturen kunnen terug van acht naar vier wethouders. Nederland heeft de hoogste bestuursdichtheid ter wereld. Dat moet minder. Ik vind persoonlijk dat we nu het momentum hebben.
"

Verkeer heeft weinig last van gladheid

Het verkeer heeft afgelopen nacht en vanochtend in de ochtendspits niet al te veel last gehad van gladheid. Vanmorgen stonden er mede door de vakantierust geen files, meldde een woordvoerster van de ANWB.

Er viel wel sneeuw in midden en het noordelijk deel van het land. "Maar Rijkswaterstaat heeft goed gestrooid. Er ontstond vanochtend alleen even een kleine file achter een sneeuwschuiver", aldus de woordvoerster.

Film: Saw VI

Soms is een concept zo interessant dat het lang duurt voordat het gaat vervelen… Het verhaal achter de inmiddels even beruchte als beroemde Jigsaw is hiervan een voorbeeld. Deze man, die het als levenstaak op zich heeft genomen om mensen de echte waarde van het leven bij te brengen, ligt misschien al lang en breed onder de zoden, maar zijn legende leeft niettemin voort. Ondanks dat niemand echt zal verwachten dat dit zesde deel nog veel vernieuwende dingen zal brengen, is de regisseur er toch in geslaagd om niet alleen de verwachte psychologische horror nogmaals op het scherm te brengen, maar ook om nog niet eerder getoonde wendingen in het doorlopende verhaal aan te brengen.


Hr. Ms. Evertsen terug na piratenmissie

Het Nederlandse marinefregat Hr. Ms. Evertsen keert vandaag terug in Den Helder na een maandenlange antipiratenmissie bij Somalië. De commandant van het schip, kapitein-luitenant ter zee Cees Vooijs, en zijn bemanning krijgen vlak voor aankomst de medaille voor vredesoperaties.

Minister Eimert van Middelkoop (Defensie) en de commandant der zeestrijdkrachten, Rob Zuiderwijk, zullen de onderscheiding aan boord uitreiken. De Evertsen leidde in de afgelopen vier maanden de EU-missie Atalanta, kwam in actie tegen piraten en bood bescherming aan voedsel- en koopvaardijschepen.

Begin december pakte het commandofregat dertien Somalische piraten op, nadat die hadden geprobeerd een koopvaardijschip te kapen. De Nederlanders moesten hen na twee weken echter vrijlaten, omdat geen enkel land in de regio bereid was de piraten te berechten. Van Middelkoop noemde deze gang van zaken buitengewoon onbevredigend.

  (foto: ANP)

'VS en Jemen zoeken doelen voor bombardement'

De Verenigde Staten en Jemen zijn gezamenlijk op zoek naar locaties in Jemen om te bombarderen. Dat hebben twee anonieme Amerikaanse functionarissen gisteren tegen nieuwszender CNN gezegd.

De bronnen benadrukten dat het doel van de zoektocht is om opties klaar te hebben voor het geval president Barack Obama besluit tot een vergeldingsactie voor de mislukte aanslag op een Amerikaans passagiersvliegtuig afgelopen vrijdag. Die actie werd opgeëist door het terreurnetwerk al-Qaeda op het Arabische Schiereiland (AQAP).

De bombardementen zouden dan ook doelen van dat terreurnetwerk moeten treffen. Amerikaanse elitetroepen en inlichtingendiensten werken samen met hun Jemenitische collega's om de doelen vast te stellen. Het zou dan bijvoorbeeld kunnen gaan om trainingskampen.

Volgens een van de bronnen is tussen de Amerikaanse en Jemenitische veiligheidsdiensten afgesproken om samen te werken op voorwaarde dat de VS niets naar buiten zullen brengen over hun rol bij de bombardementen. Dat zou het mogelijk maken om met toestemming van Jemen, Amerikaanse troepen aanvallen vanuit de lucht te laten voeren.

Tot nog toe heeft de VS volgehouden geen luchtaanvallen te hebben uitgevoerd in Jemen, maar critici stellen al langer dat het Jemenitische leger niet in staat is dat soort aanvallen zelfstandig uit te voeren.

Winnaar droombaan gestoken door giftige kwal

De Brit Ben Southall, die werkt als opzichter op een tropisch eiland in Australië, is tijdens het jetskiën gestoken door een giftige kwal. De winnaar van de beste baan ter wereld moest daarom naar het ziekenhuis, zo schrijft hij vandaag op zijn blog.

De zogeheten irukandji-kwal kan dodelijk zijn. "De zachte aanraking was genoeg om me duidelijk te maken dat het geen dier is om mee te klooien en dat ik echt mijn wetsuit aan had moeten doen", aldus de 34-jarige Southall, die als opzichter alleen maar hoeft te genieten en te bloggen.

Southall kreeg last van koorts, misselijkheid en hoofdpijn. Ook steeg zijn bloeddruk en had hij kramp in zijn borstkas. Hij kreeg een aantal injecties om de symptomen tegen te gaan en sliep diep, waarna hij opknapte.

De Brit won een wedstrijd van een regionaal Australisch toerismebureau, waardoor hij een half jaar op het eiland mag passen. Daarvoor krijgt hij 80.000 euro. Zijn tijd op het eiland zit er bijna op. Southall klaagde eerder over de omstandigheden op het eiland: het werd er te vroeg donker en het is er te warm voor typisch Engels eten als Yorkshirepudding.

  (foto: ANP)

Vrouw belt 112 om spelende kat

Een kat spelend met een touwtje heeft in het Britse Manchester een vrouw tot wanhoop gedreven. Dat meldden lokale media vandaag op basis van geluidsopnames van de alarmlijn die de vrouw ten einde raad belde.

De vrouw werd naar eigen zeggen "stapelgek" van het "speelse poezebeest" en kreeg hoofdpijn van het gespeel. Ze besloot de Britse variant van 112, 999 om hulp te vragen. Of het om een grap gaat of dat de vrouw daadwerkelijk in paniek was, is niet duidelijk.

Ieder jaar worden alarmcentrales overspoeld met valse meldingen. Voor de Britse 999 reden geluidsfragmenten van onnodige meldingen vrij te geven. "We hopen dat mensen inzien dat onnodige meldingen en zogenaamde grappen catastrofale gevolgen kunnen hebben voor mensen die wel hulp nodig hebben", aldus een woordvoerder van de Britse alarmcentrales over de maatregel.

In Nederland blijkt uit cijfers van het Ministerie van Binnenlandse Zaken dat 65 procent van de telefoontjes naar het alarmnummer 112 vals of onnodig is. Om misbruik te voorkomen heeft de overheid eerder de campagne '112 bellen voor de lol is niet om te lachen' gelanceerd. De campagne maakt onder meer duidelijk dat bellers van het 112-alarmnummer eenvoudig kunnen worden getraceerd.

  (foto: ANP)

Slechte tegengevens

Ieder jaar rond deze tijd, heeft de mens de neiging terug te kijken naar het afgelopen jaar. Op tv zijn vele terugblikken, van het journaal, sport en SBS6 heeft "De 25 beste van de 25 beste van de afgelopen 25 jaar". De radio heeft de Top 1000, Top 2000, Top weet ik veel. Vroeger was er de Top 100, maar ja, alles moet groter, beter, sneller, harder en mooier. Ook is het een Nederlandse traditie dat diverse cabaretiers hun grappige kijk op het afgelopen jaar geven. Kortom, we blikken terug.

Website Plantagekerk Schiedam gehackt

Vanmorgen zijn hackers erin geslaagd de website van de Plantagekerk te Schiedam te kraken. De hackers waren waarschijnlijk moslims aangezien de oorspronkelijke inhoud werd vervangen door islamitische (haat)teksten en foto's van een moskee.

Tot vanavond was de boodschap "HaCkEd By TeaM HITMAN HaCkEr … MOROCCO HaCkErS WAS HER…" te zien. Sinds twee uur geleden heeft men weer controle over de website en gaat het er alweer vredelievend aan toe.

Met dank aan Hi_flyer voor de submit. 

'Computers van HP zijn racistisch'

Een zwarte man beschuldigt computergigant Hewlett-Packard van racisme. De nieuwe HP Media Smart-computers zijn namelijk uitgerust met een webcam en gezichtsherkenningssoftware die racistisch zou zijn.
 
In zijn filmpje op Youtube, een van de populairste van het moment, toont hij hoe de webcam keurig zijn werk doet bij zijn blanke collega, maar dat de camera stopt met bewegen wanneer hij zelf in beeld verschijnt. De webcam blijkt niet in staat te zijn zwarte mensen te herkennen.
 
Omdat het filmpje al anderhalf miljoen keer werd bekeken, heeft HP hier meteen op geantwoord dat ze het probleem serieus zullen onderzoeken. Volgens de fabrikant is deze fout te wijten aan de slechte lichtomstandigheden op de plaats waar het filmpje werd opgenomen. Uit tests bleek nog maar eens dat de camera op alle gezichten reageert, ongeacht hun etnische afkomst.
 
'Computers van HP zijn racistisch' 
 
Met dank aan TR_SoldieR voor de submit. 
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #956
special
Random Pics van de Dag #955
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.