Slechte tegengevens

Ieder jaar rond deze tijd, heeft de mens de neiging terug te kijken naar het afgelopen jaar. Op tv zijn vele terugblikken, van het journaal, sport en SBS6 heeft "De 25 beste van de 25 beste van de afgelopen 25 jaar". De radio heeft de Top 1000, Top 2000, Top weet ik veel. Vroeger was er de Top 100, maar ja, alles moet groter, beter, sneller, harder en mooier. Ook is het een Nederlandse traditie dat diverse cabaretiers hun grappige kijk op het afgelopen jaar geven. Kortom, we blikken terug.

Uit al dit terugblikken komt vaak de conclusie dat we het niet altijd even goed hebben gedaan. Sterker nog, als je al die overzichten ziet, dan staat het huilen je vaak nader dan het lachen. Vanuit het gevoel dat het niet goed ging komt dan weer het gevoel het beter te moeten doen. We maken goede voornemens voor het nieuwe jaar. Want een nieuw jaar, nieuwe kansen. Het komende jaar wordt het beste jaar dat we tot noch toe gehad hebben! Toch? De schouders eronder, we gaan ervoor!

Veelal werken die goede voornemens niet. De bekendste is ongetwijfeld het stoppen met roken, al staat deze percentueel gezien niet bovenaan op het lijstje met goede voornemens, maar is pas rond plaats tien terug te vinden. Het kan natuurlijk zijn dat rokers minder goede voornemens hebben, of dat ze niet-roken niet echt als goed voornemen zien. Beter, gezonder of prettiger leven, in verschillende vormen, is het meest populair. Elk jaar opnieuw. Je kunt je afvragen waarom.

Zonder elitair te klinken, hangt het ook af van in welke laag van de bevolking je je bevindt. Als je het al redelijk goed hebt, zou meer sporten tot je goede voornemens kunnen behoren. Als je het niet al te goed hebt, dan kan zonder verdere problemen het jaar doorkomen, al het hoogst haalbare zijn. Dan kun je je niet de luxe van goede voornemens permiteren.

Ik vraag me af of de leiders van deze aarde ook goede voornemens hebben. Zou minder oorlog voeren bij hen op het lijstje staan? Minder onderdrukken, minder martelen, beter voor de armen en zieken zorgen, zouden ze dat opschrijven? Zouden ze zich eraan houden? Ik betwijfel het. Volgens mij liggen hun goede voornemens dichter bij huis. Meer met de kinderen spelen, vaker de hond uitlaten, dat soort dingen. Want als je zorgt dat je het dicht bij huis goed hebt, dan maakt het niet zo veel uit wat voor troep je ver van huis veroorzaakt.

Daarom stel ik voor om het tegendeel van goede voornemens te gaan doen, vandaar slechte tegengevens. Veelal doen we niet de dingen die we ons voornemen. Dus als we ons nu eens allemaal voornemen slechte dingen te doen en ons daar ook niet aan houden, wie weet wordt de wereld daar dan een stuk beter van en wordt 2010 inderdaad een goed jaar.