Orie: "We moeten nog een extra stap maken"

Jac Orie kijkt tevreden terug op het afgelopen AKT. Zijn Control-formatie veroverde met zeven gekwalificeerde rijders in totaal zeventien startplekken, waarmee het doel ruimschoots werd bereikt.

"Eigenlijk is er geen enkele teleurstelling hier. Als trainer denk je altijd dat het altijd beter kan, maar ik kan niet zomaar iets bedenken," zei de succesvolle coach, die desondanks denkt dat zijn sprinters nog een extra stap kunnen en moeten maken. "De internationale concurrentie op onze afstanden is moordend. Wij hebben de laatste tijd aangetoond dat wij goed met hen meekunnen, maar in aanloop naar de Spelen zullen zij nog een stap vooruitmaken, dus zullen wij dat ook moeten doen."

Orie denkt ook dat zijn rijders een rol kunnen spelen bij de ploegenachtervolging. "Mark Tuitert kan dat aan en kijk naar de vorm van Simon Kuipers, die kan het ook. Bij de vrouwen denk ik dat Annette Gerritsen en Laurine van Riessen eveneens kans maken op een uitverkiezing." Hij nam daarbij het voorbeeld dat bij de Canadese vrouwen ook Christine Nesbitt meedoet, die op de middenlange afstanden een concurrente is van Gerritsen en Van Riessen en ook met de achtervolgingsploeg favoriete is voor het goud.

"Ik ben van mening dat je een mix nodig hebt van schaatsers die in het begin een hoge snelheid kunnen halen en schaatsers die het de laatste ronden ook weten vol te houden."