'Hapje uit de maan' op oudejaarsavond

Redactie
Op oudejaarsavond om 20.23 uur is zichtbaar dat er een 'hapje' uit de maan is, als het tenminste helder is. Op dat tijdstip is de gedeeltelijke maansverduistering van die avond volledig. De maan speelt tijdens de jaarwisseling toch al een bijzondere rol, aangezien het tevens 'blauwe maan' is, de tweede volle maan in één kalendermaand.

Een maansverduistering doet zich voor als de zon, de aarde en de maan op dezelfde lijn staan, met de aarde in het midden. Gewoonlijk weerkaatst de maan het zonlicht op de aarde, maar tijdens een maansverduistering staat de aarde geheel of gedeeltelijk in de weg.

De verduistering begint morgenavond even na zes uur. Vanaf zeven uur is te zien dat de rechteronderkant van de maan wat donkerder is. Op het hoogtepunt om 20.23 uur is 8 procent van de maan verduisterd. De laatste volledige maansverduistering had in Nederland op 21 februari 2008 te zien kunnen zijn, maar toen was het zwaar bewolkt. Op 28 september 2015 volgt een nieuwe kans. Tot 2049 zijn in de Benelux nog enkele tientallen verduisteringen te zien, als het onbewolkt is.