Van Velde wil nieuw selectiecriterium

We worden de afgelopen dagen overspoeld met het woord prestatiematrix tijdens het AEGON olympisch kwalificatoetoernooi in Heerenveen. Aan de hand van die prestatiematrix wordt bepaald of schaatsers wel of niet naar de Spelen in Vancouver mogen.

Voor de fans is het moeilijk te volgen en het systeem is daarnaast ook erg ingewikkeld. Oud-sprinter Gerard van Velde pleit voor andere selectiecriteria.

"Hoewel ik het niet eens ben met de richtlijnen van de schaatsbond, integendeel zelfs, moet het maximum aantal deelnemers per land worden opgerekt. Dan heb je zo'n prestatiematrix in principe helemaal niet nodig. Wat maakt het uit hoeveel Nederlanders er naar Vancouver gaan? Wij krijgen bijvoorbeeld op de korte afstanden vier startplekken toegekend en die worden toch wel opgevuld, ongeacht of er tien, twaalf of veertien Nederlandse schaatsers daar zitten," aldus Van Velde tegen Nusport.

"Maar op die manier zorg je er wel voor dat de beste schaatser op elke afstand van start gaat. En het totale aantal deelnemers op een afstand gaat niet omhoog, omdat elk land nog altijd een bepaald aantal startplekken per afstand krijgt."

Voor Ronald Mulder, pupil van coach Van Velde, is het vandaag een spannende dag. Bob de Jong moet zich plaatsen voor de tien kilometer, en dan heeft Mulder een kans om in Vancouver de 500 meter te mogen rijden.