Grinham eindigt jaar als nummer twee

Olga Kroeders
Natalie Grinham sluit voor de derde keer op rij het jaar af als de nummer twee van de wereld. Dat maakt de Women’s International Squash Players Association (WISPA) vandaag bekend.

De 31-jarige Grinham was in 2009 zonder twijfel de opvallendste Nederlandse squashster. En dan niet alleen vanwege haar sportieve prestaties. De Almeerse kwam dit jaar slechts zeven van de twaalf maanden in actie. Aan het begin van het jaar stond ze ruim twee maanden buitenspel door kinkhoest en de laatste drie maanden was ze uit de roulatie als gevolg van haar zwangerschap.

Tussendoor kende de voormalige Australische, die in 2008 de nationaliteit van haar man Tommy Berden aannam, grote successen. Zo werd ze eind mei Europees kampioene en won ze proftoernooien in Frankrijk en Nieuw-Zeeland. Daarnaast veroverde ze ondermeer de zilveren medaille op het WK in Amsterdam en de Wereldspelen in Taiwan. Ook leidde ze het Nederlandse damesteam bij haar debuut in de nationale ploeg naar de finale van het EK landenteams waarin werd verloren van Engeland.

Vanessa Atkinson eindigde het squashjaar 2009 op dezelfde positie als twaalf maanden geleden. De 33-jarige squashster staat elfde op de mondiale ranglijst. Orla Noom (40) en Annelize Naudé (41) zijn de overige twee Nederlandse speelsters in de top-50 die zoals inmiddels te doen gebruikelijk aangevoerd wordt door de Maleisische wereldkampioene Nicol David.