Senatoren VS: geen gevangenen naar Jemen

Jeroen (Rahl)
Drie Amerikaanse senatoren hebben president Barack Obama opgeroepen voorlopig geen gevangenen uit detentiekamp Guantanamo Bay over te dragen aan Jemen. Dat zou pas weer kunnen als Sanaa garanties geeft dat deze gevangenen niet in Jemen op vrije voeten zullen komen.

De Republikeinse senatoren John McCain en Lindsey Graham en de Onafhankelijke Joseph Lieberman, wilden met de oproep hun "ernstige zorgen" delen met de president, omdat ze vrezen dat overgedragen gevangenen zich later weer aanmelden bij terroristische organisaties. Ze hopen tevens een stokje te steken voor de aanstaande overdracht van zes gevangenen uit het kamp in Cuba.

"Gezien de veiligheidssituatie in Jemen en het in het verleden aangetoonde onvermogen van de overheid om gevangenen vast te houden, denken we dat het zeer onverstandig en onbezonnen is de gevangenen over te dragen", aldus de senatoren, die onder meer refereerden aan een uitbraak uit een zwaarbewaakte gevangenis begin 2006.

Bij die uitbraak kwam een aantal leiders vrij van het terreurnetwerk al-Qaeda op het Arabische Schiereiland (AQAP), dat vooral actief is in het zuiden van Jemen. Die organisatie heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de mislukte aanslag vrijdag op een Amerikaans passagiersvliegtuig. De groepering zou een jonge Nigeriaan hebben getraind en een explosief hebben meegegeven.

Bijna de helft van de 198 gevangenen in Guantanamo Bay komt uit Jemen. Obama wilde het detentiekamp voor terreurverdachten op Cuba uiterlijk in januari sluiten, maar heeft al toegegeven dat hij die deadline niet haalt.