VVD: minder lokale bestuurders

De VVD wil flink snijden in het aantal bestuurders bij gemeenten en provincies. Dat is volgens partijvoorzitter Ivo Opstelten van de liberalen een van de manieren om de kosten van de overheid terug te dringen, zoals de VVD al tijden bepleit.

In een interview met het Financieele Dagblad vandaag schetst de waarnemend burgemeester van Tilburg het beeld dat colleges van provincies en gemeenten gehalveerd kunnen worden. Ook is de VVD voor een Randstadprovincie.

Opstelten: "Provincies moeten zich beperken tot fysieke kerntaken, zoals infrastructuur en ruimtelijke ordening; knopen doorhakken als er een weg aangelegd moet worden. Sociale taken zoals jeugdzaken moeten naar de gemeenten. Die liggen daar meestal al. De colleges kunnen dan teruggebracht worden, bijvoorbeeld van acht gedeputeerden naar vier, drie of zelfs twee gedeputeerden.

Ook gemeentebesturen kunnen terug van acht naar vier wethouders. Nederland heeft de hoogste bestuursdichtheid ter wereld. Dat moet minder. Ik vind persoonlijk dat we nu het momentum hebben.
"