FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 31 december 2009

Bomvol Museumplein viert oud en nieuw

Ruim veertigduizend mensen zijn vanavond naar het oudejaarsfeest op het Museumplein in Amsterdam gekomen. Het plein is daarmee zo goed als vol. Dat heeft een woordvoerder van de Nederlandse Staatsloterij, die het evenement organiseert, laten weten.

Hoofdact van het feest is Marco Borsato. Verder treden de finalisten van de televisietalentenjacht Popstars en sopraan Barbara Hannigan op. De presentatie is in handen van Beau van Erven Dorens en Tooske Ragas. SBS6 zendt het evenement live uit op tv.

Het grootste oudejaarsfeest van Amsterdam vindt dit jaar voor het eerst plaats op het Museumplein. Eerder gebeurde dat op de Dam. Die heeft echter slechts plek voor 30.000 mensen en was de afgelopen jaren overvol. Daarom verhuisde het evenement dit jaar naar het grotere Museumplein.

De capaciteit is op die locatie echter ook niet onbeperkt. Daarom heeft de organisatie hekken neergezet om het plein mee af te sluiten als het te vol wordt. Dat is vooralsnog niet het geval, hoewel er niet meer heel veel mensen bij kunnen. De veiligheidsmaatregelen zijn streng. Particuliere beveiligers fouilleren bezoekers. Zij mogen geen vuurwerk of glaswerk meenemen.

Bomvol Museumplein viert oud en nieuw  (foto: ANP)

Sinterklaasfilm populairste kinderfilm 2009

Niet Anubis en de wraak van Arghus, maar Sinterklaas en de verdwenen pakjesboot krijgt het predikaat best bezochte kinder- en familiefilm van 2009. De film wist 315.487 kinderen, vaders en moeders naar de bioscoop te trekken. Dit maakte regisseur Martijn van Nellestijn vandaag zelf bekend.

Anubis en de wraak van Arghus passeerde vlak voor kerst wel de grens van honderdduizend bezoekers, maar de gouden film had aan het einde van het jaar de populaire sinterklaasfilm nog niet ingehaald. De teller van de tweede Anubisfilm staat al op 253.475 bezoekers, aldus een woordvoerster van filmdistributeur Independent Films vandaag.

Ook andere populaire familiefilms als Spangas of Survival en Lover of Loser naar het gelijknamige boek van Carry Slee behaalden dit jaar minder bezoekers dan de tweede sinterklaasfilm van het producentenduo Van Nellestijn en Erik-Jan Slot. Vorig jaar moesten de producenten nog genoegen nemen met een vijfde plaats op de ranglijst van kinderfilms, met 278.000 bezoekers voor hun bioscoopdebuut Sinterklaas en het geheim van het grote boek.

In 2010 komt het duo met een derde speefilm over de goedheilig man, waarin weer tal van bekende Nederlanders hun opwachting zullen maken. De film zal vanaf 13 oktober in de bioscopen te zien zijn.

Neerslag plaagt Spanje

Hevige regens en sneeuw hebben vandaag op veel plaatsen in Spanje het verkeer stilgelegd. Zeker dertig wegen zijn afgesloten wegens het noodweer, zoals de snelweg van Madrid naar de Andalusische hoofdstad Sevilla. De buiten zijn oevers getreden rivier de Jabalon versperde vijf uur lang deze snelweg in beide richtingen.

In de streek zijn zeker twintig andere wegen afgesloten door het noodweer vooral in de omgeving van de havenstad Cadiz. Sneeuw hindert ondertussen het verkeer in het westen, noorden en noordoosten van het land.

Voor het zuiden ziet de weersverwachting er aan het begin van het jaar 2010 zorgelijk uit. Er wordt vijftien liter water per vierkante meter verwacht bij zeer harde wind met windsnelheden rond de 80 kilometer per uur.

Goed weer voor vuurpijlen

In tegenstelling tot twee jaar geleden acht het KNMI de kans op mist tijdens deze oud-en nieuwviering gering. Er staat een matige noordoostenwind, kracht vier. De weercondities voor het afsteken van vooral vuurpijlen zijn goed te noemen.

Alleen in de steden kan door kruitdampen een mistige situatie ontstaan, aldus het KNMI vandaag. Gladheid kan zich vooral lokaal voordoen. Datzelfde geldt voor neerslag die her en der in de vorm van sneeuw kan vallen. De temperaturen blijven rond het vriespunt.

Vorig jaar waarschuwde de ANWB voor zeer dichte mist tijdens de jaarwisseling. De organisatie adviseerde zelfs slaapspullen mee te nemen voor wie elders feest vierde. De mist bleef uit.

Oudjaarsavond nog rustig

Oudjaarsavond verloopt tot nu toe in het hele land in relatieve rust. Afgezien van de 'normale' meldingen van onder meer vuurwerkoverlast en kleine brandstichtinkjes (Brabant-Noord) hebben de politiekorpsen nauwelijks bijzonderheden te melden.

In Amsterdam, waar onder meer op het Museumplein feest wordt gevierd, zijn geen opvallende incidenten gebeurd, aldus een politiewoordvoerder. Ook Den Haag, waar de nieuwjaarsviering vroeger nogal eens ernstig uit de hand liep, meldde geen grote incidenten. Wel hielden mensen die pallets gingen verzamelen om die in brand te steken de politie een tijdje bezig. In de regio Hollands-Midden, waar Leiden en Gouda onder vallen, zijn ongeveer tien mensen aangehouden voor onder meer het plegen van vernielingen.

De drie politieregio's in Brabant melden ook relatieve rust, afgezien van meldingen van vuurwerkoverlast en een onbekend aantal kleine brandstichtingen. Ook in Veen, waar het bij de vorige jaarwisseling tot ongeregeldheden kwam, was het volgens de politiewoordvoerder van midden en West-Brabant voor twaalven nog volop feest. "Als het ergens tot ongeregeldheden komt, is dat meestal pas na middernacht."

In Drenthe zijn in de loop van de avond nogal wat vreugdevuren aangestoken, meldt de politie. Bijvoorbeeld in de wijk Angelslo in Emmen. Een 23-jarige man raakte in die provincie gewond toen bij het carbidschieten de deksel van een melkbus in zijn zij kreeg. In Eefde in Gelderland raakte een man een onderbeen kwijt toen hij met een met zuurstof gevulde butagasfles een vuurtje wilde opstoken. De gasfles ontplofte.

Oudjaarsavond nog rustig  (foto: ANP)

'Stemming Rotterdam vrolijk en goed'

De stemming op het feest in Rotterdam, dat de Nationale Nieuwjaarsnacht wordt genoemd, is vrolijk en goed. Dat heeft de politie vanavond laten weten.

Rond tien uur waren er volgens een woordvoerder nog geen meldingen geweest van ordeverstoringen. Het feest bij de Erasmusbrug trekt volgens de politie minder mensen dan verwacht. Vooraf was uitgegaan van de komst van 20.000 mensen, maar het evenementenbureau Tridee had in de middag al laten doorschemeren, dat aantal niet zou worden gehaald.

Om zeven uur werden de hekken op het feestterrein langs de Maas geopend. Bezoekers moesten via internet een toegangsbewijs aanschaffen en werden voor de ingang streng gecontroleerd. De strenge veiligheidsmaatregelen zijn genomen met in het achterhoofd het totaal uit de hand gelopen strandfeest in Hoek van Holland.

Aanslag Apeldoorn verkozen tot tv-moment 2009

De aanslag op de koninklijke familie, waarbij Karst T. tegen De Naald in Apeldoorn reed, is door het Nederlandse publiek verkozen tot Hét TV-moment van 2009. Dit bleek vanavond tijdens de gelijknamige uitzending op SBS6. De zender organiseerde de verkiezing voor de eerste keer, nadat de VARA besloot de show na twee edities te stoppen.

Op de tweede plaats eindigde een fragment uit het Veronica-programma Down met Johnny. Hierin is te zien hoe Johnny de Mol samen met de verstandelijk gehandicapte Marika pannenkoeken bakt en praat over haar toekomst. Op de derde plaats eindigde een filmpje van Schooltv Weekjournaal over het zware leven van de 14-jarige Walter uit Guatemala die dagelijks steen tot gruis moet hakken. Hij geeft het geld aan zijn moeder en koestert grote dromen voor de toekomst.

In de SBS6-show, die werd gepresenteerd door Viktor Brand, kwamen alle bijzondere tv-momenten van het afgelopen jaar aan bod. De show bestond uit in totaal vijftien fragmenten die de meeste stemmen van het publiek hadden vergaard. De uitslag van deze internetstemming is getoetst door het onderzoeksbureau Intomart/GfK.

Obama beraadt zich dinsdag over aanslag

De Amerikaanse president Barack Obama overlegt dinsdag in Washington met een reeks vooraanstaande veiligheidsfunctionarissen over de eerste bevindingen van het onderzoek naar de mislukte poging eerste kerstdag een Amerikaans verkeersvliegtuig boven Detroit op te blazen.

Obama heeft dit vandaag in een verklaring laten weten tijdens zijn vakantie op Hawaï.

Hij heeft vandaag al gesproken met de minister van Binnenlandse Veiligheid, Janet Napolitano, en antiterrorisme-adviseur John Brennan. In de VS is met bezorgdheid gereageerd op de activiteiten van een 23-jarige Nigeriaan die bij instanties als verdacht bekend stond, maar die toch met explosieven in een vliegtuig naar de VS zat. Hij werd door passagiers en bemanningsleden overmeesterd toen hij de springstof die onder meer in zijn onderbroek was verborgen, tot ontploffing poogde te brengen.

Obama beraadt zich dinsdag over aanslag  (foto: ANP)

Jaaroverzicht FOK!Fotoreportages 2009

2009 bood niet alleen veel geschreven berichten maar ook veel foto's, veel daarvan geschoten door onze eigen FOK!fotografen. Van de nieuwjaarsduik 2009 tot de langste rode loper ter wereld, van vele concerten tot Dance Valley. Op zoveel mogelijk plaatsen probeerden we een reporter en fotograaf te hebben lopen om jullie van tekst én beeld te voorzien.

Uiteraard zal dat ook het streven zijn in 2010. Maar dan nog meer en beter. Om 2009 af te sluiten hieronder een overzicht van alle fotoreportages die gemaakt zijn in 2009!

Wolken verbergen maansverduistering

De beperkte maansverduistering van vanavond voltrekt zich vrijwel onzichtbaar. Volgens het KNMI is het in het hele land te bewolkt om iets te kunnen waarnemen. Pas in de nachtelijke uren komen lokaal wat opklaringen voor, maar dan is de maansverduistering allang voorbij.

Om 20.23 uur was er een hapje uit de maan verdwenen, een stukje van 8 procent. Een maansverduistering doet zich voor als de zon, de aarde en de maan op dezelfde lijn staan, met de aarde in het midden. Gewoonlijk weerkaatst de maan het zonlicht op de aarde, maar tijdens een maansverduistering staat de aarde geheel of gedeeltelijk in de weg.

De deels verduisterde maan op oudejaarsavond is tevens een blauwe maan. Een blauwe maan, die overigens niet blauw maar gewoon geel is, wordt veroorzaakt doordat onze kalender niet helemaal gelijkloopt met de maancyclus. De kalendermaanden duren iets langer dan de cycli, en zo ontstaat eens in de zoveel tijd een maand waarin de maan twee cycli doorloopt. De volgende blauwe maan is op oudejaarsavond is in 2028.

.

Mourinho: "Misschien pas in 2020 naar Engeland

José Mourinho keert voorlopig niet terug naar Engeland. Zijn uitspraken dat hij mogelijk weer snel in Engeland aan de slag gaat werden niet in dank afgenomen door zijn huidige club Inter Milan.

"Ik voelde me heel gelukkig bij Chelsea. Toen ik daar vertrok kondigde ik al aan ooit weer in Engeland aan de slag te gaan," vertelt Mourinho in het tijdschrift Expresso. "Ik respecteer echter mijn contract bij Inter, dat loopt tot 2012. Eerder zal ik niet in Engeland werken. Misschien maak ik pas in 2020 een comeback in de Premier League."

Echt naar zijn zin heeft Mourinho het echter niet in de Serie A. "Trainers krijgen hier amper de tijd iets op te bouwen. Het zegt voldoende dat dit seizoen al negen coaches zijn ontslagen. Als oefenmeester ben je alleen maar bezig met overleven, niet met vernieuwen. In Engeland kun je iets neerzetten."

Financiële problemen voor Portsmouth

De Engelse voetbalclub Portsmouth zit in de financiële problemen. De club van manager Avram Grant zal pas begin januari de salarissen van de spelers over de maand december over kunnen maken.

"We hopen dit probleem zo snel mogelijk op te kunnen lossen. We ontvangen dinsdag enkele betalingen en zullen de salarissen vervolgens overmaken," zo luidde een verklaring van de club die laatste in de Premier League staat. Eerder dit seizoen was het ook al voorgekomen dat de club de salarissen van de spelers niet op tijd kon betalen.

Conference 2009: Guido of Jan Jaap?

Ja het is weer oudejaarsconferencetijd. Vandaag geen belegen grappen van Freek, Youp, Seth of Wim, maar de battle of de snotneuzen. Guido Weijers en Jan Jaap van der Wal slepen ons het nieuwe jaar in.

De schele Weijers start om 21.30 uur op SBS6 en heeft vooral een hoge grapdichtheid. Weinig moraal in zijn verhaal, maar veel humor, tenminste voor wie van zijn humor houdt. Jan Jaap van der Wal zal zijn hazenlip doen spreken om 22.05 uur op Nederland 1 en zal ook vooral een (ietwat linkse) boodschap hebben. Jan Jaap heeft al beloofd dat het grappiger wordt dan in 2007 toen er niks te lachen viel.

Wie kijk jij, of gewoon allebei? Jan Jaap wordt vannacht herhaald op Nederland 1. Guido morgenmiddag om 17.15 uur.

Jan Jaap in actie

Angenent rijdt Elfstedentocht als toerrijder

Henk Angenent gaat er vanuit dat er in 2010 een Elfstedentocht gaat komen. De winnaar van de laatste editie in 1997 zal dan niet als wedstrijd maar als toerrijder aan de start gaan verschijnen.

Angenent is momenteel teamleider van de marathonploeg van TNT Express. In de hoedanigheid hiervan gaat hij voorbereidingen treffen om zijn team optimaal aan de start te laten verschijnen mocht de Tocht der Tochten doorgaan. Samen met verzorger Jaap Ruiter zal hij op 4 en 5 januari de route gaan verkennen.

Voorlopig is er nog geen sprake van een tocht, omdat in Fryslân op veel plaatsen nog geen ijs ligt. De voorspellingen duiden echter op strenge vorst, waardoor Angenent zeker wil weten dat de voorbereidingen voor zowel hemzelf als zijn team voor de eventuele tocht goed zijn.

[Upd] Aankondiging Sauber was fake

Het Formule 1-team Sauber zal volgende week haar tweede coureur bekend gaan maken. De renstal uit Zwitserland maakte eerder al bekend dat Kamui Kobayashi volgend jaar bij het team in actie zal gaan komen.

De grootste gegadigden voor het tweede stoeltje bij het team van Peter Sauber zijn Nick Heidfeld en Pedro de la Rosa. Eerstgenoemde rijdt al jarenlang voor de renstal en kent het team van haver tot gort. De la Rosa is momenteel testrijder bij McLaren en was deze winter bij meerdere teams in beeld om tweede coureur te worden. De testrol bij de renstal uit Hinwil wordt naar verluidt ingenomen door de Belg Bertrand Baguette.

Update:

Een woordvoerder van Sauber heeft ontkend dat volgende week de tweede coureur bekend zal worden gemaakt. Het nieuws lekte vandaag uit via Twitter. Het account dat aan Peter Sauber toebedacht werd, blijkt vals te zijn.

Venezuela waarschuwt Nederland opnieuw

De Verenigde Staten gebruiken de Nederlandse Antillen om aanvallen op Venezuela voor te bereiden en schenden het Venezolaanse luchtruim geregeld vanaf bases op Aruba en Curaçao. Dit heeft de Venezolaanse regering vandaag in een verklaring opnieuw beklemtoond.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Caracas roept Nederland op zich daar niet langer voor te lenen. Het gelooft niets van het Nederlandse excuus dat de bases ter beschikking van de Amerikanen zijn gesteld om de drugshandel te bestrijden. Er zijn aanwijzingen genoeg dat de VS, zoals ook elders in de wereld, landen gebruikt om andere naties te bespioneren en militair aan te vallen, aldus de verklaring.

"De regering van president Hugo Chávez eist van de Nederlandse autoriteiten vrede en internationale veiligheid te respecteren en zich te onthouden van aanvallen op Venezuela of van medewerking die dat doel dient", stelt het ministerie. Chávez zei gisteren al dat de VS de bases op de Antillen blijven benutten om Venezuela te belagen en dat ook Colombia daar aan meewerkt.

Tom steekt een vuurwerkje af

Ja, we weten het. Tom is allang geen nieuws meer maar nog steeds is Tom met zijn afgestoken vuurwerkje een van de leukste internetfilmpjes voor oudjaarsavond.

Net als in 2007 en 2008 ook nu in 2009 weer even Tom. En ook volgend jaar posten we hem weer.  Voor iedereen die even wil glimlachen of voor wie het nog niet kent. Hier is Tom met zijn vuurwerkje. En ook jij voorzichtig met vuurwerk, namens de hele FOK!crew.



Tom's vuurwerkje




Tom in de remix

Showbizz-jaaroverzicht 2009!

Naast het jaaroverzicht met alle schokkende en belangrijke nieuwsberichten mag dit overzicht natuurlijk niet ontbreken! Het showzbizz-jaaroverzicht van 2009!

Van paling tot La Paay, van Michael Jackson tot Fawcett. Welke beroemdheden, of mindere beroemdheden, waren er in het nieuws en hielden ons bezig in het afgelopen jaar. Je leest het allemaal in het Jaaroverzicht van ons Showbizz-subforum! 

SHO-mod cinnamongirl heeft een lijst met gebeurtenissen voor ons opgesteld. Voordat we over vier uurtjes feestend het nieuwe jaar ingaan, moet je natuurlijk nog even terugkijken naar de bekende, beroemde en vooral spraakmakende mensen!

Klik hier om naar het showbizz-jaaroverzicht van 2009 te gaan!  

De best gelezen FOK!blogs van 2009

Terwijl de oudjaarsprogramma's nu zo'n beetje gaan beginnen komen wij nog even met een blogoverzicht van 2009.

De views en reacties van de best gelezen FOK!blogs zijn lang niet zo groot als de best gelezen berichten van ons grote broertje de FOK!frontpage, maar wij FOK!bloggers zijn ook wel best trots op deze statistieken.

Natuurlijk scoort naakt qua views erg hoog, in tegenstelling tot het minimale aantal reacties op deze blogs..

Meeste reacties:
 
Meeste views:
1) Trouwfoto's die het album net niet haalden - 20.505 views
2) Het Slaapmutsje - 19.314 (0 reacties!)
3) I Shot Myself - 18.505 views
4) Het slaapmutsje - 17.172 views
5) Het slaapmutsje - 16.818 views
 
De alltime best bekeken blog is deze: Yolanthe in een string - 412.486

We hopen deze aantallen in 2010 natuurlijk flink te verbeteren! Wij bedanken je dan ook voor je bezoeken en reacties dit jaar en hopen je ook weer in 2010 terug te zien.

Een veilige avond toegewenst!

President tekent Icesave-wet nog niet

President Olafur Ragnar Grimsson van IJsland heeft nog geen handtekening gezet onder de wet die regelt dat IJsland aan Nederland en Groot-Brittannië leningen terugbetaalt, die zijn ontstaan na het faillissement van de spaarbank Icesave. Het parlement nam die wet gisterenavond na een verhit debat met een kleine meerderheid aan.

Maar de president verklaarde vandaag dat het om een omstreden regeling gaat en dat hij meer tijd nodig heeft om een besluit te nemen.

Zaterdag neemt Grimsson een petitie in ontvangst tegen de voorgestelde regeling. Die is ondertekend door 40.000 van de 320.000 inwoners van het land.

Eerste moleculaire transistor ontwikkeld

Een groep onderzoekers van de Amerikaanse Yale University en het Gwangju Institute of Science and Technology uit Zuid-Korea hebben de eerste moleculaire transistor ontwikkeld. Door middel van goud en giftig benzeen kon de moleculaire transistor worden gemaakt.

Voor digibeten: de transistor is de fundamentele bouwsteen van computers en vele andere elektronische apparaten, om te schakelen tussen elektrische signalen of om deze signalen te versterken.

Het onderzoek naar moleculaire transistors loopt al jaren, maar deze ontwikkeling brengt ze wel een stap verder in het proces. Er zullen nog veel obstakels overwonnen moeten worden voordat moleculaire transistors in de praktijk kunnen worden toegepast. Dit proces gaat dan ook nog jaren duren, aldus professor Mark Reed van Yale.

Met de kleinere transistors kunnen uiteindelijk veel snellere en zuinigere apparaten worden gemaakt.

Eerste moleculaire transistor ontwikkeld

Rechter wijst een gebiedsverbod Rotterdam af

De rechter in Rotterdam heeft vandaag een gebiedsverbod ongeldig verklaard dat aan een vermeende Hoek van Holland-hooligan was opgelegd. De woordvoerder van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft dat gezegd naar aanleiding van een bericht van RTV Rijnmond.

De 19-jarige man was een van de vijftig personen die op oudjaarsdag vanaf vier uur 's middags niet in het centrum van Rotterdam mogen komen van de burgemeester.

Aboutaleb heeft de gebiedsverboden opgelegd aan mensen die ervan worden verdacht dat zij een rol speelden in de gewelddadigheden bij het dancefeest Sunset Grooves eerder dit jaar in Hoek van Holland. De rechter wees het verbod in dit individuele geval echter af omdat het op de verkeerde wetsartikelen was gebaseerd, zei de gemeentewoordvoerder.

"De burgemeester is teleurgesteld, maar blijft proberen manieren te vinden om mensen die zich zo ernstig misdragen te weren van evenementen in Rotterdam." Aboutaleb benadrukt volgens zijn zegsman ook dat het verbod in tot nu toe één geval ongeldig is verklaard.

Spurs voorlopig zonder Assou-Ekotto en Lennon

Tottenham Hotspur zal voorlopig niet kunnen beschikken over Benoît Assou-Ekotto en Aaron Lennon. Het tweetal liep in de wedstrijd tegen West Ham United allebei een liesblessure op. Kameroener Assou-Ekotto heeft zich om die reden bij bondscoach Paul Le Guen al af moeten melden voor de Afrika Cup van komende maand.

Het lijkt erop dat Lennon het langst aan de kant zal staan. Bij hem werd een scheurtje in de lies vastgesteld. Daardoor zal Lennon een maand niet kunnen spelen.

Jaaroverzicht 2009: Autosport

Het sportjaar 2009 loopt weer ten einde. Daarom geeft FOK!sport een terugblik op de gebeurtenissen van dit jaar. Wie presteerden er goed en wie vielen er tegen? Iedere dag tot en met 5 januari 2010 zal er een sport behandeld worden . Vandaag is het de beurt aan de autosport.

Het autosportjaar begon traditiegetrouw met de Dakarrally die dit jaar in Zuid-Amerika gehouden werd. Marc Coma won bij de motoren, Giniel de Viliers bij de auto's en Firdaus Kabirov bij de vrachtwagens. Beste Nederlander bij de motoren werd Frans Verhoeven op plaats acht met direct daarachter Henk Knuiman. Beste vrouw was Mirjam Pol; beste bij de auto's, na het uitbranden van de bolide van Peter van Merksteijn, was Rene Kuipers en beste bij de vrachtwagens was Gerard de Rooy op plaats drie. Vader Jan won de eerste editie van de Africa Race. Voor hem was het de laatste editie, terwijl Gerard nu ook thuis blijft. De financiële problemen nopen hem hiertoe. Ook Hans Stacey, MAN, Mitsubishi en KTM zijn er komende editie niet meer bij met een fabrieksteam. In 2010 zal wel Jan Lammers zijn debuut gaan maken met een vrachtwagen.

In de MotoGP pakte Valentino Rossi zijn zevende wereldtitel na een spannende strijd in het kampioenschap met zijn Yamaha-teamgenoot Jorge Lorenzo. Casey Stoner miste door bloedarmoede enkele wedstrijden, maar kwam aan het einde van het seizoen sterk terug. Julian Simon won de titel in de 125cc, terwijl Hiroshi Aoyama er met de laatste titel in de 250cc van door ging. Volgend jaar wordt deze laatste klasse vervangen door de Moto2. In de Superbikes pakte Ben Spies de titel na een spannend gevecht met Noriyuki Haga.

In de GP2 Series was de titel een prooi voor Nico Hülkenberg. De Nederlander Giedo van der Garde won voor iSport enkele races en wist hiermee voor 2010 een stoeltje bij het topteam Barwa Addex te bemachtigen. In de heropgerichte Formule 2 werd Andy Soucek de nieuwe kampioen. Hij verdiende hiermee een test bij het Formule 1-team van Williams dat de auto's in opdracht van Jonathan Palmer gebouwd heeft. De A1GP was een prooi voor Team Ierland. Nederland won enkele races en werd vierde. Het seizoen 2009/2010 is door de financiële problemen niet aangevangen. De eerste races zijn geschrapt en de vraag is of de klasse nog doorgang kan gaan vinden. Het is te betwijfelen of de race in Assen van 16 mei gehouden zal gaan worden. De Formule 3 was na een afwezigheid van twee jaar terug op Zandvoort. De Masters waren een prooi voor Jules Bianchi, waarna de Fransman ook de titel in de F3 Euroseries voor zich opeiste. De Superleague Formula was dit jaar voor Liverpool FC met Adrian Valles achter het stuur. De Nederlanders Ho-Pin Tung, Yelmer Buurman, Carlo van Dam en Dominick Muermans kwamen in actie.

In de Verenigde Staten pakte Dario Franchitti de titel in de IndyCar Series. Robert Doornbos begon het seizoen bij Newman/Haas/Lanigan, maar stapte halverwege over naar HVM Racing. Hij werd uiteindelijk zestiende in het kampioenschap. Helio Castroneves won voor de derde maal in zijn carrière de Indy 500. Beste vrouw ooit werd Danica Patrick met plaats drie. In de NASCAR Sprint Cup was de titel voor de vierde maal op rij voor Jimmie Johnson. Tony Stewart was de beste in het reguliere seizoen, maar in The Chase kwam Johnson wederom bovendrijven.

Peugeot won dit jaar de 24 uur van Le Mans met David Brabham, Marc Gené, en Alexander Wurz en doorbrak hiermee de hegemonie van Audi dat sinds 2004 elk jaar de race wist te winnen. Beste Nederlander was Charles Zwolsman jr. die met een Kolles Audi zesde werd. In de DTM werd Timo Scheider voor het tweede jaar op rij kampioen. Het WTCC-kampioenschap was een prooi voor Gabriele Tarquini, terwijl Tom Coronel de trofee voor de onafhankelijke rijders pakte. Aan het einde van het seizoen werd bekend dat zowel Seat als BMW zich door de financiële crisis voor volgend jaar gedeeltelijk terugtrekken. Het World Rally Championship is voor de zesde maal gewonnen door Sébastian Loeb. In 2010 zal voormalig Formule 1-wereldkampioen Kimi Räikkönen het veld komen versterken.

Het jaaroverzicht van de Formule 1 zal nog volgen.

FOK!sport telt af naar 2010

Over enkele uren is het alweer 2010. Dat is voor de redactie van FOK!sport een mooi moment om kort terug te kijken op het afgelopen jaar. Inmiddels zijn we al gestart met de jaaroverzichten, waarvan er de komende dagen nog veel meer komen.

In 2009 hebben 52 verschillende redactieleden aan de sportsite meegewerkt. Ben je nieuwsgierig wie dit waren? Kijk dan snel in de onderstaande tabel.

RedactielidRedactielidRedactielidRedactielidRedactielid
PeterseliemanSallydennistddndiekLeVelo
Sj0rSzRowanF1SvensationalMuckMxM
Nuongirlnyny83DelichrisKeine_AhnungErikHK
OlgaexistenzTim86sbientjeHairyArsedIrishman
donroycoRauzerskittelmanziggyziggyziggyRedFever007
sportfreakMagneetWESTChiel-MontagneRayMania
TheClown1JJdJ1984VeritazSatiozChiefBigFoot
franklopTJDoornbosDein_GesichtrubbereendSjechov
DerMeisterWeebIBurnie88EilandenYeahinho
methodmichZerokufreissHowardSterndrumstickNL
shiznutsTackleberry   

In het afgelopen jaar heeft de hele redactie 16.833 berichten op FOK!sport geplaatst. Als we dan even verder gaan rekenen, dan komt dat neer op 1.402 berichten per maand, wat in onze ogen een mooi resultaat is. Tot slot hopen we natuurlijk dat jullie in 2010 ook weer veelvuldig op FOK!sport zullen zijn, om jezelf op de hoogte te brengen van het laatste sportnieuws.

De hele redactie van FOK!sport wenst je een goed uiteinde en een knallend begin van 2010!

Hoffmann kan olympische titel niet verdedigen

Het Oostenrijkse anti-dopingbureau NADA heeft langlaufer Christian Hoffmann voorlopig geschorst. Hoffmann kan hierdoor zijn titel op de 30 kilometer cross country niet verdedigen bij de Olympische Spelen in Vancouver.

Hoffmann zou, al heeft hij zelf nooit positief getest, betrokken zijn geweest bij bloeddoping. De langlaufer moet eind januari voor het NADA verschijnen maar wel blijft hij tot die tijd geschorst. Hierdoor an hij zich niet kwalificeren voor de Winterspelen.

FOK!verkiezingen

Zoals elk jaar zijn er ook dit jaar weer de FOK!verkiezingen. Deze mooie traditie moet zeker in ere worden gehouden. Achter de schermen lopen al diverse weddenschappen wie de Admin van het jaar wordt, wat de leukste subsite is en wie de beste Reviewer op de FP is.
 
Let op, je kan nog maar even meedoen aan deze verkiezingen.  31 december om 23:59 uur sluit de verkiezingsmodule en kan je die niet meer aangeven wat jij van FOK! vindt. 
 
Maar dat is allemaal niet belangrijk, uiteraard is er maar één categorie die echt telt: de Weblog.

Dringen bij de hemelpoort

“So this is it”, zegt de donkere schlemiel dromerig. “Het lijkt wel Neverland.” Naast hem staat een jonge vijftiger, die heupwiegende bewegingen maakt. “Jij bent zeker Magere Hein?” zegt hij tegen de schlemiel. Die schudt ‘nee’, en vist nog snel een spuitje Demerol uit zijn glitterjaszak. De acteur vraagt zich af waar de neus van het scharminkel is gebleven. Hij haalt zijn schouders op en gaat verder met een potje smerig dansen. 

Gevangene ontsnapt uit arrestantenbus

Een 25-jarige gedetineerde Roemeen is vanmiddag in Alphen aan den Rijn uit een arrestantenbus ontsnapt. Hoe dat heeft kunnen gebeuren, wil de politie niet zeggen.

De ontsnapte gevangene zat vast voor een vermogensdelict. Volgens de politie is hij niet gevaarlijk. Er wordt naar hem gezocht. De ontsnapping had plaats op de Willem de Zwijgerlaan in Alphen rond 15.00 uur.

Afgelopen dinsdag gebeurde hetzelfde in Lelystad. Daar wist een van diefstal verdachte man de deuren van een arrestantenbus te openen en de benen te nemen. Deze man is nog niet teruggevonden.

Vuurwerkbarometer slaat op tilt

Opsporingsdiensten hebben in aanloop naar de jaarwisseling 241.440 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen. Dat is bijna 90 ton meer dan vorig jaar en voor zover bekend de grootste vangst aan niet-toegestane knallers tot nu toe. Het Openbaar Ministerie heeft vandaag de jongste cijfers bekendgemaakt.

De vuurwerkbarometer van justitie schoot omhoog door een aantal bijzonder grote vangsten, die onder meer de VROM-inspectie deed. In Rotterdam onderschepte de inspectie een partij Chinese rollen van 51.000 kilo. In oktober schoot het cijfer al omhoog door een vangst in Hoofddorp van 30.000 kilo zwaar, verboden vuurwerk. Nog eens 60.000 kilo voor Nederland bestemd illegaal vuurwerk werd in Duitsland in beslag genomen.

Bijna 2 miljard euro zwart geld gemeld

De Belastingdienst verwacht dat 'zwartspaarders' dit jaar bijna 2 miljard euro aangeven via de zogeheten inkeerregeling. Deze decembermaand is er sprake van een massale toeloop van mensen, die jarenlang hebben verzwegen dat ze geld hebben op een buitenlandse rekening. Dat heeft een woordvoerder van de fiscus vandaag gezegd.

Van 1 januari tot 1 december hadden zwartspaarders ongeveer 1 miljard euro aangemeld. Vanaf 1 december tot het middaguur van de laatste dag van het jaar is daar nog circa 800 miljoen bijgekomen. In totaal hebben zich dit jaar tot vanmiddag ongeveer 7000 inkeerders gemeld, tegen 484 in 2008.

Volgens de woordvoerder blijven er nog telefoontjes binnenkomen bij de fiscus en loopt het bedrag vast en zeker richting de 2 miljard euro. De massale toeloop schrijft de Belastingdienst toe aan de hogere boetes die vanaf 1 januari 2010 gelden voor zwartspaarders.

Bijna 2 miljard euro zwart geld gemeld  (foto: ANP)

Postbedrijven winnen zaak tegen Staat

De postbedrijven Sandd en Selekt Mail hebben een rechtszaak tegen het ministerie van Economische Zaken over het verplicht in vaste dienst nemen van personeel gewonnen. Dat maakte een woordvoerster van de rechtbank in Den Haag vandaag bekend.

Sandd en Selekt Mail hadden het kort geding aangespannen. Economische Zaken wil niet dat de harde concurrentiestrijd op de postmarkt wordt uitgevochten over de rug van de postbezorgers en eist dat de bedrijven in de loop van de tijd meer werknemers een vast contract moeten aanbieden.

Sandd en Selekt Mail zijn het niet eens met het opgelegde tempo. Zo moet per 1 april minstens 10 procent van de bezorgers in vaste dienst zijn en in 2012 80 procent. Het ministerie wilde de eis doorvoeren aan de hand van een zogeheten algemene maatregel van bestuur. Maar dat heeft de rechter nu verboden.

Sandd en Selekt Mail zijn concurrenten van TNT Post op de geliberaliseerde postmarkt. Voor de twee bedrijven is het veel duurder om mensen in vaste dienst te nemen dan om ze te laten werken op basis van stukloon, zoals nu nog gebeurt.

Het ministerie van Economische Zaken liet weten zich te beraden op de overwegingen van de rechter. "Voorop blijft staan dat een 'race tot the bottom' op de arbeidsvoorwaarden in de postsector voorkomen moet worden. Dat zal inzet blijven van het kabinet", aldus staatssecretaris Frank Heemskerk.

Straf voor skispringers Kofler en Ammann

Tijdens de kwalificatie voor de tweede wedstrijd van de Vierschansentournee, in Garmisch-Partenkirchen, zijn skispringers Andreas Kofler en Simon Ammann gediskwalificeerd.

De twee, die in de kwalificatie het verst sprongen, werden gediskwalificeerd omdat hun kleding niet aan de voorschriften voldeed.

Omdat ze hoog in de stand om de wereldbeker staan, mogen de Oostenrijker en de Zwitser morgen wel gewoon aan de start verschijnen van de wedstrijd in Garmisch-Partenkirchen. Ze zijn in de uitslag van de kwalificatie wel teruggezet. Hierdoor stuiten ze morgen in de eerste knockout-ronde meteen op sterke tegenstanders.

Honda naar CSKA Moskou

De 23-jarige VVV-Venlo-speler Keisuke Honda gaat definitief naar CSKA Moskou. Met ingang van januari 2010 tekent de Japanse international een vierjarig contract met deze Europese topclub.

Voorzitter Hai Berden van VVV-Venlo toonde zich op de laatste dag van het jaar 2009 zeer tevreden over de gevoerde onderhandelingen.Hai Berden: "Het waren langdurige, maar zeer constructieve onderhandelingen tussen de beide clubs en spelersmakelaar Kees Ploegsma. We zijn uiterst tevreden met het financiële resultaat, aangezien dit ons streefbedrag nagenoeg benadert. Uiteraard zien wij Keisuke Honda met lede ogen vertrekken, maar door deze transfer heeft VVV-Venlo een gezonde financiële basis gelegd voor de toekomst."

Vanuit een reeds Nieuwjaar vierend Japan liet Honda weten dat hij blij is met de overgang naar de Europese topclub CSKA Moskou. Hij verheugt zich op de wedstrijden in de Champions League. CSKA Moskou speelt op 14 februari thuis tegen Sevilla. Honda kwam precies twee jaar geleden, in januari 2008, van Nagoya Grampus Eight over naar VVV-Venlo en ontwikkelde zich in deze periode tot de spelmaker en absolute clubvedette.

Holyfield stapt boksring weer in

Evander Holyfield kan het niet laten, De inmiddels 47-jarige Amerikaan zal het op 16 januari in Oeganda op gaan nemen tegen de Zuid-Afrikaan Francois Botha om de wereldtitel zwaargewicht in de WBF.

De voormalig wereldkampioen in de WBC, IBF en WBA denkt dat een titel in de WBF hem een partij om een meer prestigieuze titel op kan leveren. Holyfield verloor in 2008 zijn laatste gevecht om de WBA-titel op punten van de Rus Nikolai Valuev.

Elia waarschijnlijk niet mee op trainingskamp HSV

De kans is groot dat Eljero Elia de voorbereiding op het nieuwe jaar met zijn club Hamburger SV moet missen.

Hamburger SV reist komend weekend af naar Zuid-Turkije voor een trainingskamp. De linkerenkel van Elia zorgt er echter voor dat hij waarschijnlijk achterblijft.

De aanvaller zit in het gips vanwege een scheurtje in een bot en het gips kan pas op 6 januari worden verwijderd. Elia liep de blessure op tijdens de uitwedstrijd tegen FSV Mainz 05 na een charge van verdediger Nikolce Noveski. Elia kwam nog vier keer in actie daarna, maar bleef last houden en liet er toen nog eens naar kijken in Nederland.

Nader onderzoek wees uit dat Elia een klein scheurtje in het bot had. Hij is in het gips gezet en kan pas vanaf 6 januari beginnen met de voorbereiding op de eerste competitiewedstrijd van het nieuwe jaar tegen SC Freiburg.

Verón uitgeroepen tot beste speler Zuid-Amerika

Juan Sebastián Verón (34) is uitgeroepen tot de beste in Zuid-Amerika actieve voetballer van 2009.

De Argentijnse middenvelder bleef Edison Méndez (oud-PSV) en Humberto Suazo ruim voor in de verkiezing, die werd georganiseerd door de Uruguayaanse krant El País.

Vierhonderd journalisten mochten hun stem uitbrengen en zij verkozen Verón met 109 punten tot de allerbeste. Méndez en Suazo kregen beiden 64 punten. Nooit eerder had de nummer één zo’n grote voorsprong. Verón won de titel vorig jaar ook al.

Verón won met zijn club Estudiantes in 2009 de Copa Libertadores. De Argentijnse club verdiende daarmee een startbewijs voor het WK voor clubteams. In de finale van dat toernooi verloor Estudiantes in de verlenging met 2-1 van FC Barcelona.

Hoofd lammetje in Ikea-magnetron

In het Amerikaanse Ohio heeft een winkelmedewerker van Ikea een ietwat macabere vondst gedaan. In een van de magnetrons in de keukenshowroom zat namelijk het hoofd van een lammetje.

Tegen de tijd dat de politie arriveerde, hadden medewerkers het hoofd al verwijderd. Volgens een woordvoerster van Ikea is het gebied met keukenartikelen onmiddellijk grondig schoongemaakt.

De politie spreekt van een grap. In de buurt van de betreffende Ikea zijn er een aantal speciaalzaken te vinden waar lamskoppen worden verkocht. Op de beveiligingsvideo is niet te zien welke lolbroek het 'cadeautje' heeft achtergelaten.

Met dank aan Janetje voor de herschreven submit.

Besiktas haalt broodnodige doelman

Regerend Turks landskampioen Besiktas heeft de transfer van doelman Ramazan Ozcan (25) van Hoffenheim afgerond.

Ozcan zal de Turkse grootmacht versterken tot het eind van het seizoen. Hij komt over vanuit Duitsland op basis van een huurcontract. Besiktas heeft de mogelijkheid om de transfer permanent te maken.

De club uit Istanbul haalt de doelman uit absolute noodzaak. Eerste keeper Recber Rustu is voor lange tijd afwezig vanwege een langdurige blessure. Reserve-doelman Hakan Arikan is dezelfde pech ten deel gevallen.

Ozcan kwam in januari 2008 naar Hoffenheim. Hij begon sterk, maar raakte vervolgens zijn plek in de basis kwijt aan Timo Hildebrand.

Beurs China: +79%

De AEX maakte in 2009 het op-vijf-na-beste beursjaar ooit mee. Beleggers die op oudjaar 2008 waren ingestapt hadden dit jaar een rendement gehaald van maar liefst 36 procent. Dit blijkt uit analyse van RTL Z-beurscommentator Jacob Schoenmaker.

Vergeleken met het dieptepunt, dat op 194,99 punten lag, heeft de AEX ongeveer de helft van het verlies van 2008 en begin 2009 goedgemaakt. Vandaag sloot de AEX op 335,33 punten.



Op de Chinese aandelenmarkt ging het echter een stuk harder. De Shanghai Index had dit jaar een rendement van 79 procent. Vanaf begin 2008 was de Chinese beurs bijna 80 procent naar beneden gedonderd.

In Japan deed de Nikkei het in 2009 een stuk rustiger, met een jaarrendement van 19 procent. Vanaf de all-time-high in 1989 staat de Nikkei echter 80 procent lager.

Rendementen aandelenbeurzen versus begin 2009 en 2008

Gevangenen op brooddieet

Door onbruikbare vriezers krijgen gedetineerden in een gevangenis in het Amerikaanse Michigan voorlopig in plaats van een warme maaltijd, boterhammen met worst of pindakaas en jam voorgeschoteld.

In de 50-jaar oude vriezers van de gevangenis werd vorige maand schimmel ontdekt. Al in 2005 was er gewaarschuwd dat de vriezers vervangen moesten worden. Aangezien er momenteel nog geen geld is voor nieuwe vriezers, zullen de gevangenen waarschijnlijk nog tot ergens volgend jaar bammetjes voorgeschoteld krijgen. 

Met dank aan Janetje voor de herschreven submit.

Van Dinteren vierde Nederlander bij Dutch Lions

Dayton Dutch Lions heeft de vierde Nederlander binnen. Ivar van Dinteren gaat ook spelen voor de door Erik Tammer nieuw opgerichte Amerikaanse profclub.

Van Dinteren volgt Oscar Moens en Johan Wigger naar de Verenigde Staten, terwijl ook AGOVV-speler Julius Wille komende zomer voor Dutch Lions gaat spelen. De dertigjarige ex-prof van FC Groningen, RKC Waalwijk, Helmond Sport, FC Zwolle en Telstar speelde 279 competitieduels als prof, waarin hij 44 keer scoorde.

Sinds de zomer van 2008 is de in Bussum geboren aanvallende middenvelder actief in het amateurvoetbal. Zijn verblijf bij zaterdaghoofdklasser Noordwijk was weinig succesvol, aangezien hij al voortijdig stopte. Dit seizoen was Van Dinteren, die initiatiefnemer is van de website www.transfervrijevoetballers.nl voor werkloze profs, actief voor FC Breukelen.

Van der Wielen verrast in Sylvestercross

De 29e editie van de Sylvestercross in Soest is vanmiddag verrassend gewonnen door Jesper van der Wielen.

De 18-jarige atleet uit Wijchen hield na ruim 10 kilometer Khalid Choukoud achter zich. Favoriet Michel Butter meldde zich geblesseerd af. Het was voor het eerst sinds 2005 dat een Nederlander de oudejaarscross in Soest op zijn naam wist te schrijven. In 2005 won Kamiel Maase.

Adrienne Herzog won bij de vrouwen. Herzog, winnares van het brons bij het EK veldlopen in Dublin, hield nationaal crosskampioene Miranda Boonstra en Ilse Pol ver achter zich. Voor Herzog was het haar derde overwinning op rij in Soest.

FOK!Fotowedstrijd december - feestdagen



FOK! organiseert elke maand een fotowedstrijd met een uitdagend onderwerp. Iedereen met een camera kan hier aan meedoen! Denk je dat jij je camera volledig onder controle hebt? Kun jij de foto bij het opgegeven onderwerp maken die andere users aanspreekt? Dan kun je met deze wedstrijd mooie prijzen winnen.

De fotowedstrijd wordt elke maand vanuit het fotografieforum georganiseerd. Deze maand staat in het teken van de feestdagen!

Stuur deze maand jouw mooiste "feestdagenfoto" in! Misschien heb je die met sinterklaas gemaakt! Wellicht is dit de reden om deze kerst en oud en nieuw je camera bij de hand te houden om de winnende foto te schieten!

Meedoen is makkelijk! Lees de regels in het centrale topic even goed door: [fotowedstrijd centrale topic] december - feestdagen Dit is ook de plek waar je de ingezonden foto's kunt terugkijken! Ideeën uitwisselen voor de wedstrijd kan hier. Inzenden kan tot 3 januari 22:00 uur!

Wat kun je winnen?



HerinneringenOpLinnen.nl is de grootste aanbieder van canvasdoeken op internet. Zij printen je foto op canvas en spannen dit vervolgens op een houten frame. Zo ontstaat er een schitterend en persoonlijk resultaat van je eigen foto op doek! HerinneringenOpLinnen.nl stelt 3 canvasdoeken ter beschikking voor de FOK!fotowedstrijd. De twee users met de meeste stemmen krijgen een doek. Wie het derde doek krijgt wordt bepaald door FOK!.

'1. FC Nürnberg hengelt naar Makaay'

Er bestaat een kans dat Roy Makaay volgend seizoen voor 1. FC Nürnberg gaat spelen. Dit meldt de Duitse krant Abendzeitung. De Duitsers zouden de aanvaller van Feyenoord in de zomer transfervrij aan willen trekken.

Makaay is bezig aan zijn derde jaar bij Feyenoord. Zijn salaris drukt echter flink op de begroting, waardoor een vertrek aanstaande lijkt. Een mogelijk vertrek naar 1. FC Nürnberg zou de terugkeer van Das Phantom in de Duitse competitie betekenen.

Mocht Makaay daadwerkelijk naar 1. FC Nürnberg vertrekken, dan zal Angelos Charisteas zijn aanvalspartner moeten worden. De Griek stond in het verleden onder contract bij Ajax en Feyenoord en speelt sinds 2007 in het shirt van de Duitse formatie, die op dit moment zeventiende in de Bundesliga staat.

Mulder: "Dit gaat een staartje krijgen"

Vandaag werd bekend gemaakt dat Ronald Mulder niet naar de Olympische Spelen in Vancouver wordt afgevaardigd. De schaatser moet zijn plek namelijk opgeven voor iemand, die aan de ploegenachtervolging gaat deelnemen.

"Maar wat me het meest verbaast, is dat ik nu al hoor dat ik sowieso niet meega. Terwijl de beslissing op de vijf kilometer tijdens het AKT II nog moet vallen," was de eerste reactie van Mulder. Tijdens het eerdergenoemde AKT II wordt namelijk nog een plaats op de vijf kilometer vergeven. De Nederlandse schaatsbond (KNSB) heeft echter al besloten dat deze persoon tevens reserve voor de ploegenachtervolging zal zijn.

"Ik ben echt verbijsterd daarover," vervolgt Mulder zijn verhaal. "Eerst moesten we wachten tot de uitkomst van het AKT II, nu ineens weten ze het bij de KNSB wel wie ze gaan uitzenden. Het meest ongelooflijke is dat mijn coach Gerard van Velde een dag voor AKT I al werd gebeld door Arie Koops (directeur sport van de KNSB) met de mededeling dat ik me niet moest rijk rekenen, ook al zou Bob de Jong gister de tien kilometer winnen."

In de prestatiematrix stond de naam van Mulder op plaats tien, omdat een aantal schaatsers zich dubbel konden kwalificeren. Dit gold ook voor Bob de Jong, die al zeker was van deelname aan de vijf kilometer. Hierdoor schoof Mulder een plaats op en kwam op tien terecht. Toch blijkt deze matrix nu een wassen neus te zijn.

Mulder: "Koops gaf aan dat de medaillekansen op de achtervolging groter waren. Is ook zo, maar hoe kun je berekenen met welke rijders je meer kans hebt dan met anderen? De reeds geplaatste Control-rijders kunnen ook allemaal prima een achtervolging rijden, dat hebben ze al verschillende malen bewezen. Dus waarom een medaillekandidaat op de 500 meter, en dat ben ik, thuis laten voor een reserve op de vijf die dan de achtervolging mag rijden?"

De schaatser weet nog niet hoe hij met dit onrecht om zal gaan. "Maar dit gaat een staartje krijgen, al weet ik nog niet in wat voor vorm. Ik ga eerst maar eens met mijn trainers Gerard van Velde en Johan de Wit overleggen."

Domenicali: "Punten voor pole en snelste ronde"

Ferrari-teambaas Stefano Domenicali zegt dat het pas ingevoerde puntensysteem in de Formule 1 nog voor de start van het nieuwe seizoen al weer op de schop gaat. De Italiaan meldt dat er zowel voor de poleposition als de snelste ronde in de race punten toegekend gaan worden.

In januari zal de Sporting Working Group wederom bijeenkomen en de nieuwe regels goedkeuren. "Het scoresysteem wordt waarschijnlijk aangepast. Er ligt een voorstel om de poleposition en de snelste ronde punten toe te kennen, zei Domenicali tegen La Stampa. De Italiaan zei verder dat het herstel van Felipe Massa goed verloopt en dat hij weer geslaagd is voor een medische test. "Eind januari ondergaat hij nog een test van de doktoren van de FIA"

Domenicali was duidelijk over een mogelijke terugkeer van Nelson Piquet jr. in de Formule 1. "Hij mag niet terugkeren na wat hij gedaan heeft." Ook een terugkeer van Ralf Schumacher ziet hij niet zitten. "Ik geef de voorkeur aan nieuw talent. De F1 moet niet verworden tot een wereld van nostalgie."

Uitslagen Engeland speelronde 20

Dit weekend werd in de Premier League de twintigste speelronde afgewerkt. Hieronder vind je alle uitslagen, de vernieuwde stand, de topscorers en het programma voor de aankomende dagen.

Vennegoor of Hesselink helpt Hull City aan een punt

Hull City, de revelatie van het vorige seizoen, vecht inmiddels tegen degradatie. Tijdens de midweekse speelronde wist de ploeg, waar Jan Vennegoor of Hesselink onder contract staat, één punt te pakken in het treffen met Bolton Wanderers (2-2).

Toch leek het er in eerste instantie op dat Hull City met lege handen naar huis moest. Ivan Klasnic zette Bolton Wanderers na twintig minuten al op voorsprong. In de tweede helft verdubbelde Kevin Davies de voorsprong voor zijn ploeg. Tien minuten later maakte Stephen Hunt de aansluitingstreffer en maakte zeven minuten later ook de gelijkmaker. De assist van het tweede doelpunt was afkomstig van Vennegoor of Hesselink. In het laatste kwartier werd niet meer gescoord, waardoor beide ploegen één punt aan hun conto konden toevoegen.

Manchester United verpulvert Wigan Athletic

Manchester United heeft woensdagavond een eenvoudige overwinning geboekt op Wigan Athletic. Op Old Trafford won de ploeg van Sir Alex Ferguson met 5-0. Kort voor de pauze besliste United het duel.

Wayne Rooney opende na 28 minuten de score en vier minuten later stond er ineens een 2-0-voorsprong voor The Mancunians op het scorebord. Michael Carrick verdubbelde de score, waarna Rafaël voor de 3-0 ruststand zorgde. Vijf minuten na de pauze ging United verder met waar het ervoor mee gestopt was: doelpunten maken. De vierde treffer kwam op naam van Dimitar Berbatov, die de bal kreeg aangespeeld van Luis Antonio Valencia. Wigan kreeg daarna enkele kansjes, maar de bezoekers kwamen op Old Trafford niet tot scoren. United deed dat een kwartier voor tijd wel weer. Valencia bepaalde de eindstand op 5-0.


Uitslagen speelronde 20:

ThuisUitUitslag
Tottenham Hotspur West Ham United 2-0
Stoke City Birmingham City 0-1
Everton Burnley FC 2-0
Chelsea Fulham 2-1
Blackburn Rovers Sunderland 2-2
Wolves Manchester City 0-3
Aston Villa Liverpool 0-1
Bolton Wanderers Hull City 2-2
Portsmouth Arsenal 1-4
Manchester United Wigan Athletic 5-0

De stand:

#Club GespeeldWinstGelijkVerliesPuntenGoals
1 Chelsea 20 14 3 3 45 45-16
2 Manchester United 20 14 1 5 43 45-18
3 Arsenal 19 13 2 4 41 51-21
4 Tottenham Hotspur 20 11 4 5 37 42-22
5 Manchester City 19 9 8 2 35 38-27
6 Aston Villa 20 10 5 5 35 29-18
7 Liverpool 20 10 3 7 33 37-25
8 Birmingham City 20 9 5 6 32 20-18
9 Fulham 19 7 6 6 27 24-19
10 Sunderland 20 6 5 9 23 28-31
11 Everton 19 5 7 7 22 26-32
12 Stoke City 19 5 6 8 21 15-23
13 Blackburn Rovers 20 5 6 9 21 20-35
14 Burnley FC 20 5 5 10 20 22-40
15 Wolverhampton Wanderers 20 5 4 11 19 17-36
16 Wigan Athletic 19 5 4 10 19 21-44
17 West Ham United 20 4 6 10 18 28-37
18 Bolton Wanderers 18 4 6 8 18 26-36
19 Hull City 20 4 6 10 18 20-42
20 Portsmouth 20 4 2 14 14 18-32

Topscorers:

#SpelerClubGoals
1Didier DrogbaChelsea13
=Wayne RooneyManchester United13
=Jermaine DefoeTottenham Hotspur13

Inhaalprogramma volgende week:

Datum Thuis Uit
05/01Stoke CityFulham
06/01ArsenalBolton Wanderers

Paint of fotografeer een kersttafereel en win!

Tot oudjaarsdag kunnen jullie nog vrolijk painten, fotograferen, filmen or whatever om mooie prijzen te winnen. Wat moeten jullie doen?

Maak een mooi kersttafereeltje voor ons, verwerk er in wat je winnen wilt en wat je usernaam is. Hoe kun je dat doen? Iedereen heeft wel een paint programma! Zo niet dan nu wel. Dus leef je helemaal uit. Of maak een mooie foto, of soep iets anders in elkaar. Je mag lekker creatief bezig zijn. Ons maakt het niet uit...

Om jullie een idee te geven, zoiets verwachten we dus:

Dus upload 'm ergens. Hier bijvoorbeeld. Of hier, of mail het. En plaats 'm in de reacties.

Ohja, niet geheel onbelangrijk om de layout niet te verneuken:
[img=450]url[/img]

Valverde zet in op winst klassieker

Alejandro Valverde heeft zich voorgenomen om in 2010 opnieuw een klassieker te winnen. Dit liet de renner van Caisse d'Erpagne in de Spaanse krant El Mundo weten. Afgelopen seizoen slaagde de Spanjaard namelijk niet in deze doelstelling.

Het seizoen van Valverde begint in januari met de Tour Down Under. Vervolgens geeft de renner ook in de Ronde van de Middellandse Zee, Tour du Haut-Var, Paris-Nice, de Ronde van Catalonië en de Ronde van het Baskenland acte de présence.

In april wil Valverde dan voor een zege in één van de klassiekers in de Ardennen gaan. "We zullen zien of mijn vorm deze keer beter is dan afgelopen jaar," aldus de renner, die waarschijnlijk ook zijn eindzege in de Dauphiné Libéré wil gaan verdedigen.

Daarna dient in juli de Tour de France zich aan. Valverde wil een goed klassement gaan rijden, maar blijft ook een realist. "Het zal niet makkelijk worden om Contador te verslaan. Maar in een wedstrijd van 21 dagen is niets onmogelijk."

Wiggins start in Giro 2010

Bradley Wiggins doet in 2010 mee aan de Giro d'Italia. Dit heeft de laatste aanwinst van Team Sky aan de Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport laten weten.

In het verleden reed Wiggins de Italiaanse rittenkoers ook al vier keer, maar slaagde er tot op heden niet in om een dagsucces te boeken. Ook vorig jaar was de Brit in de Giro d'Italia te zien en werd in de afsluitende tijdrit tweede.

De Giro kan in het nieuwe jaar in elk geval op een sterk deelnemersveld rekenen. Zo hebben ook Carlos Sastre en Cadel Evans hun deelname inmiddels toegezegd.

Barakat verhuist naar Azerbeidzjan

Adnan Barakat vertrekt per direct naar FC Baku in Azerbeidzjan. De linksbenige middenvelder speelde anderhalf seizoen voor FC Den Bosch.

Het contract van Barakat met FC Den Bosch liep tot het einde van dit seizoen. De club doet zoals gebruikelijk geen mededeling over de financiële vergoeding.

Volgens manager voetbalzaken Fred van der Hoorn is deze transfer voor alle partijen het beste. "We bedanken Adnan voor zijn tijd bij FC Den Bosch en wensen hem het allerbeste in zijn verdere loopbaan."

FC Den Bosch haalt Kousemaker

Wilmer Kousemaker (24) komt per direct naar FC Den Bosch. De middenvelder heeft een contract getekend voor anderhalf jaar met een optie aan de zijde van FC Den Bosch voor nog een seizoen.

Manager voetbalzaken Fred van der Hoorn en trainer/coach Marc Brys hebben afgelopen zomer al gesprekken gevoerd met Kousemaker. Van der Hoorn: "En nu zijn de mogelijkheden er om hem aan onze ploeg toe te voegen. Met Wilmer halen we een linkspoot met een goede traptechniek in huis. Hij kon kiezen uit meerdere clubs en we zijn blij dat hij naar FC Den Bosch komt."

Kousemaker begon bij de amateurs van Tholense Boys, voordat hij op zijn vijftiende naar de B-jeugd van NAC Breda verkaste. Voor de Bredanaars maakte hij zijn debuut in het betaalde voetbal en speelde hij vier seizoenen in de hoofdmacht. De afgelopen drie jaar kwam de speler uit voor HFC Haarlem.

FC Den Bosch neemt Kousemaker transfervrij over van de Haarlemmers. Hij speelde in zijn profcarrière tot nu toe 96 competitiewedstrijden, waarin hij twaalf goals heeft gemaakt.

Camera-ambulances brengen live beelden

In Drenthe rijden tijdens oud en nieuw twee ambulances met camera's die live beelden vertonen. Een primeur, zo meldde een woordvoerder van UMCG Ambulancezorg vandaag. Nergens rijdt volgens hem in Nederland een ambulance met dergelijke geavanceerde camerasystemen rond.

Er loopt een landelijke proef met ambulances in vier regio's waarbij de opnamen achteraf worden bekeken en beoordeeld. UMCG Ambulancezorg gaat een stap verder. "We beschikken nu over systemen met een zeer hoge beeldkwaliteit", aldus de woordvoerder. "Ook onder minder gunstige weersomstandigheden en bijvoorbeeld bij straatverlichting komen live beelden binnen bij de meldkamer. Ter plaatse krijgen we zo een goed overzicht van een situatie." Het systeem moet potentiële raddraaiers afschrikken. "Voorop staat dat mensen van onze medewerkers afblijven. Zoniet, dan staan ze er nu gekleurd erop."

Sarpong op huurbasis naar NEC

Jeffrey Sarpong komt de rest van dit seizoen uit voor NEC. De Nijmgenaren huren de aanvallende middenvelder van Ajax.

Sarpong doorliep de jeugdopleiding van Ajax vanaf de E-jeugd en maakte ook regelmatig deel uit van Oranje jeugdselecties. Zijn debuut in het eerste elftal van Ajax was in het seizoen 2005-2006. In totaal speelde hij twintig competitieduels voor de Amsterdammers, waarin hij één doelpunt maakte.

Katholieke krant mag God Allah noemen

De katholieke krant The Herald in Maleisië mag God Allah noemen. Dat heeft het hooggerechtshof in het overwegend door moslims bewoonde land in het zuidoosten van Azië bepaald. Het hof meent dat de grondwet de krant het recht geeft de benaming Allah te gebruiken.

De uitspraak kan de spanningen tussen moslims en christenen in Maleisië verminderen. In januari verbood de regering christenen om God met Allah aan te duiden. Het gebruik van het woord zou naar haar mening moslims kunnen kwetsen. Ongeveer drie vijfde van de Maleisiërs hangt de islam aan. Sommige moslims zien het gebruik van het woord Allah in publicaties van christenen als een poging hen tot het christendom te bekeren.

[Upd] Dodental moordpartij Finland loopt op

De voortvluchtige man die verdacht wordt van het doodschieten van vier mensen in Finland, heeft waarschijnlijk ook zijn ex-vrouw om het leven gebracht. De politie meldde vandaag enkele uren na de schietpartij in een supermarkt dat het stoffelijk overschot van de vrouw is aangetroffen in een woning in de Finse hoofdstad Helsinki.

De vrouw is waarschijnlijk het eerste slachtoffer geweest van de dader. Later ging hij naar de supermarkt in Espoo, een satellietstad ten westen van Helsinki, en schoot hij nog eens vier mensen dood.

De politie denkt dat een 43-jarige man uit Kosovo verantwoordelijk is voor de moorden. Inmiddels is een foto van de verdachte vrijgegeven voor publicatie.

Update 14.48 uur  De politie heeft inmiddels het stoffelijk overschot gevonden van de 43-jarige man die verdacht wordt van de moord op vijf mensen, onder wie zijn ex-vrouw en een aantal mensen in een winkelcentrum. De verdachte heeft zelfmoord gepleegd.

[Upd] Wennemars definitief niet naar Vancouver

Erben Wennemars zal definitief niet deelnemen aan de Olympische Spelen in Vancouver. Wennemars had nog kans op een plek in de ploegenachtervolging, maar bondscoach Wopke de Vegt geeft de voorkeur aan specialisten op de vijf kilometer.

Niet alleen Wennemars is slachtoffer van de beslissing van De Vegt, ook Ronald Mulder, de nummer drie op de 500 meter, kan zijn olympische droom vergeten. "We willen minimaal drie vijf kilometer-schaatsers voor de teampursuit. En dat gaat helaas ten koste van Mulder," aldus directeur sport van de KNSB, Arie Koops.

Update 14:40 uur

Mulder heeft nog een minieme kans alsnog naar Vancouver te mogen. De internationale schaatsfederatie ISU heeft nog niet duidelijk kunnen maken of Nederland een schaatser mag afvaardigen die alleen op de achtervolging meedoet. Mulder mag wel starten als ons land geen vijfde lid voor de achtervolgingsploeg mag meenemen.

Commissariaat wijst moslimzendtijd toe

Het Commissariaat voor de Media (CvdM) heeft vandaag zijn besluit bekendgemaakt over de toewijzing van zendtijd aan (kleinere) kerkgenootschappen en genootschappen op geestelijke grondslag. Voor deze zogenoemde 2.42-omroepen is zendtijd beschikbaar gesteld voor de periode september 2010 tot 31 december 2015.

Meest in het oog springt de beslissing over de zendtijd voor moslims, omdat bestaande moslimomroepen NIO en NMO eerder hadden aangegeven geen aanvraag in te dienen voor een nieuwe licentieperiode.

De mediawaakhond moest daarom een nieuwe moslimorganisatie aanwijzen om de zendtijd in te vullen. Dat is de SMON (Stichting Moslim Omroep Nederland) geworden. Daarmee zijn de aanvragen van de Stichting Moslimomroep (SMO) en de Stichting Verenigde Moslimomroep (VMO) afgewezen. "Naar het oordeel van het commissariaat biedt de SMON de meeste garanties dat naast de eerste generatie moslims ook de tweede en derde generatie als doelgroep worden betrokken in het publieke bestel", aldus een woordvoerster van het commissariaat.

Alleen De Vries op 5.000m naar Vancouver

De KNSB heeft vandaag bekend gemaakt dat de tweede plek op de vijf kilometer bij de vrouwen, tijdens de Olympische Spelen in Vancouver, niet wordt ingevuld.

Op die afstand voldeed alleen Elma de Vries aan de kwalificatienormen en zij won gisteren in Heerenveen met gemak de 5.000 meter. De schaatsbond zei dat er geen tweede kwalificatiewedstrijd zal worden uitgeschreven.

Overigens zou het tweede startbewijs voor de 5.000 meter aan een schaatsster kunnen gegeven die toch al in Vancouver is. "Dat zouden we kunnen overwegen. Alleen als dit de voorbereiding op de ploegachtervolging ten goede komt," aldus Arie Koops, directeur Sport van de schaatsbond.

'Al drie ogen blind door vuurwerk'

De afgelopen dagen zijn door vuurwerk al drie ogen verloren gegaan. Daarvan waren er twee zo gehavend dat ze moesten worden verwijderd. Oogarts Tjeerd de Faber van het Oogziekenhuis in Rotterdam heeft dat vanmiddag gezegd. Hij houdt namens alle Nederlandse oogartsen de stand bij van ongelukken met ogen door vuurwerk.

Vandaag, de laatste dag van het jaar, mag vuurwerk worden afgestoken. Volgens De Faber is het tot nu toe rustig. "Maar ervaring leert dat het later in de middag drukker zal worden."

Milan bevestigt interesse in Jovanovic

Als we de Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport moeten geloven is AC Milan zeer concreet over het binnenhalen van Standard Luik-spits Milan Jovanovic.

De vice-voorzitter, Adriano Galliani, bevestigde dat Jovanovic inderdaad één van de spelers is die op het verlanglijstje staan van de club. Enkele weken geleden zat de Servische international al rond de tafel met de rossoneri.

Toch zou een eventuele overstap niet voor meteen zijn. "De speler interesseert ons, maar een transfer tijdens de winter is zeker niet aan de orde. In de zomer is een transfer wel bespreekbaar, mits de speler dan einde contract zal zijn", aldus Galliani.

Een transfer in de winter naar de club waar Klaas-Jan Huntelaar, Marco Borriello, Filipo Inzaghi en Alexandre Pato voor zich moet duchten in de voorhoede lijkt daardoor uitgesloten.

Groenewold weigert voorlopig ticket Vancouver

Eind januari is pas duidelijk of Renate Groenewold de 3.000 meter zal gaan rijden bij de Olympische Spelen in Vancouver.

Ondanks haar slechte optreden bij het AEGON olympisch kwalificatietoernooi voldeed Groenewold wel aan de eisen. Ze werd negende op de 3.000 meter. Arie Koops, directeur Sport van de KNSB, zegt echter dat ze het ticket voorlopig niet wil verzilveren. "Op dit moment wil Renate helemaal niet naar de Spelen", aldus Koops. "'We kijken hoe Renate zich de komende weken gaat ontwikkelen".

Groenewold hoopt dat ze haar niveau de komende weken zo kan verbeteren dat ze eind januari er zelf van overtuigd is dat ze om de medailles kan strijden in Vancouver.

Netzer prijst Van Gaal de hemel in

Louis van Gaal is het beste wat Bayern München is overkomen. Althans dat is de mening van de Duitse oud-international en commentator Günter Netzer.

"Van Gaal is een lot uit de loterij voor de club. Hij is op en top trainer met geweldige kwaliteiten. Dat heeft hij al vaak bewezen. De duivel moet er al mee spelen als het geen succesverhaal wordt," aldus Netzer.

Netzer is van mening dat geen enkele club de huidige nummer drie in de Bundesliga in de tweede helft van het seizoen van de landstitel kan afhouden. "De selectie is veel beter dan elke andere in Duitsland. Ook Bayern moest zich eerst vinden, dat is duidelijk. Maar het was ondenkbaar dat dat niet binnen een jaar zou lukken. Daarom zijn ze de torenhoge favoriet en kunnen het nu alleen zelf nog verknoeien.”

Kerstmiseilanders verwelkomen 2010 als eersten

De circa vijfduizend inwoners van het atol Kiritimati, oftwel Kerstmiseiland, hebben als eerste aardbewoners de jaarwisseling gevierd. Dat gebeurde vanaf 11.00 uur Nederlandse tijd; het is er dertien uur later dan in Nederland.

Kiritimati is het belangrijkste eiland van de republiek Kiribati, die in de Stille Oceaan ligt en meer dan dertig atollen en eilanden omvat. Het is het eerste bewoonde gebied op aarde waar de nieuwe dag begint. Het eiland ligt 6700 kilometer ten oosten van Sydney in Australië en 5300 kilometer ten westen van San Francisco in de Verenigde Staten.

Kiribati, dat in 1979 onafhankelijk werd van Groot-Brittannië, ligt pas sinds 1995 in zijn geheel ten westen van de internationale datumgrens. Eind 1999 trokken duizenden toeristen naar Kerstmiseiland om als eersten de millenniumwisseling te ervaren.

Ashour nieuwe nummer 1, Anjema veertiende

Ramy Ashour is de nieuwe nummer één van de wereld op de mondiale squashranglijst. Op de gisteren door de Professional Squash Association (PSA) gepubliceerde ranking bezet de Egyptenaar, die in december de twee laatste grote toernooien van het jaar in India en Saoedi-Arabië op zijn naam schreef, voor het eerst in zijn nog prille loopbaan de bovenste plek.

De 22-jarige Ashour, in 2008 al eens de beste tijdens het WK, volgt daarmee zijn landgenoot Karim Darwish op, die in een maand tijd zakte naar plaats vijf. De Engelsman Nick Matthew is de nummer twee op de wereldranglijst, voor wereldkampioen Amr Shabana (Egypte) en Gregory Gaultier (Frankrijk). De beste Nederlander is Laurens Jan Anjema die 2009 afsloot als de nummer veertien van de wereld. Dylan Bennett is de enige andere landgenoot in de top-100, hij staat 72e.

Gisteren werd ook de damesranglijst al bekend gemaakt. Natalie Grinham steeg ondanks haar zwangerschap een plaatsje en staat nu weer tweede, ruim achter Nicol David uit Maleisië. Vanessa Atkinson is de nummer elf van de wereld. Orla Noom staat veertigste, een plek voor Annelize Naudé.

Rotterdam klaar voor nieuwjaarsfeest

Het varende podium op de Maas ligt nog stil. Als het tijdens het grote nieuwjaarsfeest in Rotterdam even uit beeld is, zijn de optredens op het podium te volgen op vijftien grote videoschermen.

Rotterdam bereidt zich met veel veiligheidsmaatregelen voor op wat wordt genoemd de Nationale Nieuwjaarsnacht. Wie dat feest mee wil vieren, moest op internet een kaartje aanschaffen en zal zich moeten legitimeren. De smalle doorgang zal het voor zwaargewichten nog moeilijk maken om zich toegang tot het feestterrein te verschaffen.

"Op deze manier kunnen mensen alleen een voor een binnenkomen en kunnen ze worden gefouilleerd", zei Klaas Rohde van organisatiebureau Tridee vandaag. Hij herhaalt dat de Nationale Nieuwjaarsnacht het best beveiligde evenement van de jaarwisseling zal zijn. Op het feest tegenover de Erasmusbrug worden 20.000 bezoekers verwacht.

Na het ontspoorde dancefeest in Hoek van Holland in augustus van dit jaar is er het gemeentebestuur en de politie heel veel aan gelegen om de jaarwisseling zonder problemen te laten verlopen. De politie, met ruim duizend man sterk op straat, zal geen verstoring van de orde toelaten. "Wie zijn middelvinger opsteekt naar een agent, wordt al aangehouden", heeft burgemeester Ahmed Aboutaleb gezegd.

Aboutaleb is gedurende de avond op stap in de stad. Erkende hooligans worden geweerd. Die hebben een gebiedsontzegging, omdat ze zich eerder bij evenementen hebben misdragen.

In de loop van de avond overlegt Aboutaleb met de korpschef en de hoofdofficier van justitie. Na drama van Hoek van Holland werd Aboutaleb verweten dat hij niet onmiddellijk de zogeheten driehoek bijeen had geroepen.

[Upd] Schietpartij in Fins winkelcentrum

Een in het zwart gehulde man is vanochtend in een winkelcentrum in de Finse plaats Espoo plotseling gaan schieten. De politie deelde aan de radiozender YLE mee dat er zeker vier mensen verwondingen hebben opgelopen. Een deel van het winkelcentrum is ontruimd.

Espoo ligt in het zuiden van Finland, ten westen van de hoofdstad Helsinki.

Update 13.24 uur CNN bericht dat er vier doden zijn te betreuren.

Jaaroverzicht 2009: De overledenen

Het sportjaar 2009 loopt weer ten einde. Daarom geeft FOK!sport een terugblik op de gebeurtenissen van dit jaar. 2009 was ook het jaar dat we voorgoed afscheid moesten nemen van een aantal (oud) sporters.

Voetbal
Op 4 januari overleed oud-voetballer en voetbaltrainer Leo (Lei)Clijsters. Hij was de vader van onder meer tennisster Kim Clijsters. Jan Riedstra overleed op 65-jarige leeftijd. De vice-voorzitter van Cambuur Leeuwarden had met zijn 'old boys-netwerk' een groot aandeel in het redden van Cambuur Leeuwarden in 2005. Aan het begin van de zomer kwam het nieuws van de dood van oud-speler en trainer en Ajax-icoon Bobby Haarms. Sir Bobby Robson, oud-trainer van onder meer PSV en FC Barcelona, overleed op 76-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. Begin augustus maakte een hartaanval een einde aan het leven van Daniel Jarque. De verdediger van Espanyol werd maar 26 jaar. Oud-voetballer Henny van Schoonhoven, voormalig speler van onder andere FC Utrecht, overleed begin september op de leeftijd van 39 jaar aan kanker. Er ging een schok door Duitsland heen na het nieuws dat Robert Enke in november zelfmoord had gepleegd. De doelman van de keeper van Hannover 96 en het Duitse nationale team werd slechts 32 jaar.

In november overleden er twee voetballers in een week tijd aan een hartaanval. De Mexicaan Antonio de Nigris overleed op 31-jarige leeftijd aan hartfalen en een paar dagen later kreeg Salem Saad op de training een fatale hartaanval. Sparta Rotterdam-icoon Jan Nijman overleed halfdecember op 76-jarige leeftijd.

Clubsymbool Hertog van voetbalclub Vitesse overleed 7 oktober. Hertog werd slechts één jaar oud.

Wielrennen
Christophe Dupouey pleegde begin februari zelfmoord. De oud-wereldkampioen mountainbike, die 40 jaar werd, was al enige tijd depressief. Frederick Nolf overleed in zijn slaap tijdens de Ronde van Qatar waar hij aan deelnam. Begin april werd de Australische baanwielrenner Jobie Dajka dood gevonden in zijn woning. Ondanks dat de doodsoorzaak onbekend was, werd deze niet als verdacht geacht. In oktober werd de wielerwereld opgeschrikt door de dood van Frank Vandenbroucke. De 34-jarige Belg was tijdens zijn vakantie in Senegal bezweken aan een longembolie en een hartkwaal. Een paar weken later pleegde de Belgische baanwielrenner Dimitri De Fauw zelfmoord.

Overigen
De 49-jarige motorrijder Pascal Terry werd tijdens de Dakar-Rally op twintig meter van zijn voertuig dood aangetroffen. Later bleek dat hij was overleden aan een hartinfarct. Op 10 januari werd de Duitse atleet René Herms dood gevonden in zijn woning. Hij bleek te zijn overleden aan een ontsteking van de hartspier. De Poolse atlete Kamila Skolimowska overleed op 26-jarige leeftijd nadat ze tijdens een training onwel werd. NFL spelers Corey Smith en Marquis Cooper keerden niet terug van een weekend vissen langs de oostkust van Florida. Vermoed werd dat ze in een hevige storm zijn terechtgekomen, overboord werden geslagen en zijn verdronken. De Bulgaarse ijshockeyinternational Kiril Vuzharov werd tijdens een ruzie doodgestoken. De Franse tennisser Mathieu Montcourt werd in juli dood aangetroffen. De 24-jarige Parijzenaar bleek te zijn overleden aan een hartstilstand. Ook in juli kwam Formule 2-coureur Henry Surtees om het leven tijdens een race op het circuit van Brands Hatch. De zoon van de Formule 1-wereldkampioen van 1964 John Surtees werd slechts 18 jaar.

De 19-jarige Thomas Knopper kwam bij een ongeval tijdens een kartwedstrijd om het leven. De Nederlandse coureur kwam vlak na de start in het Duitse karting kampioenschap in botsing met een Italiaan en sloeg over de kop. Bij een auto-ongeluk kwam de turner Joeri Riazanov om het leven. De 'Moeder van het Judo', de Amerikaanse Rena Kanokogi, overleed eind november aan de gevolgen van leukemie.

Roddick staat bijna voor rentree

Andy Roddick hoopt komend jaar een succesvolle comeback te maken op de tennisbaan. De Amerikaan is nog niet volledig hersteld van zijn knieblessure, maar hij wil toch tijdens de Australian Open weer vlammen.

Door de blessure moest de 27-jarige Amerikaan de ATP World Tour Finals van vorige maand aan zich voorbij laten gaan.

"Waarschijnlijk ben ik meer uitgerust dan anderen en heb ik meer drang om me te bewijzen", aldus Roddick die op de Australian Open vier keer de halve finales wist te bereiken.

Wenger: "Aaron Ramsey is een all-rounder"

Wegens het blessureleed bij Arsenal heeft de jeugdige Aaron Ramsey de gelegenheid gekregen zich te bewijzen bij The Gunners.

"Ramsey deed het erg goed. Aaron is een speler die goed als rechtsback, linksvoor en centraal op het middenveld uit de voeten kan. Hij is een all-rounder", aldus Wenger op de clubsite van Arsenal over het recente optreden van de jonge Welshman.

"Cesc (Fàbregas, red.) is een spelmaker", zo duidt de Fransman de verschillen tussen beide spelers aan. "Maar wat ze gemeen hebben is dat ze op het veld allebei dezelfde persoonlijkheid hebben: ze zijn allebei niet bang om te spelen."

Wenger verzekerde dat sterspeler Fàbregas niet langer dan twee of drie wedstrijden aan de kant moet blijven. De Spaanse international verkeerde de eerste seizoenshelft in topvorm. In twintig optredens trof hij tien keer het doel en creëerde hij vijftien assists.

Del Piero blikt terug en vooruit

Juventus-icoon Alessandro del Piero blikt op de clubsite van de bianconeri vooruit op de (nabije) toekomst. De spits meldt ook een goede tijd in Saoedi-Arabië te hebben gehad.

"Er staat ons een moeilijke wedstrijd tegen Parma te wachten, maar we moeten het proberen om van start gaan met een overwinning", aldus Del Piero over het begin van het nieuwe jaar in de Serie A.

De aanvoerder van de Turijnse club geeft ook aan dat hij met plezier terugkijkt op het verblijf in Saoedi-Arabië. "We hebben een mooie tijd gehad in een land dat veel bewondering voor ons toonde."

"Ik was aangenaam verrast door het welkom dat we daar kregen. Ik realiseerde me dat Juve zelfs hier geliefd is. Wat de wedstrijd betreft was het een goede aangelegenheid om wedstrijdritme te behouden. We konden ook het 4-4-2 opnieuw proberen, een systeem dat we goed onder de knie hebben", zo voegde de Italiaan eraan toe.

Nijland: "Bij Willem II zit heel veel voetbal"

Anderhalf jaar geleden maakte spits Stef Nijland de overstap van FC Groningen naar PSV. Coach Fred Rutten heeft hem echter nog niet nodig als basisspeler. Om meer speeltijd te vergaren gaat Nijland een verhuurperiode bij Willem II tegemoet.

"Om verder te komen, is het wel belangrijk dat ik ga spelen. Feit is dat er bij een goed draaiend team in de top altijd wat jongens buiten de boot vallen", aldus de Groninger tegenover Voetbal International over het afgelopen anderhalf jaar bij PSV.

"Maar ik heb een goed gevoel over de anderhalf jaar, doordat ik wél heel veel trainingsarbeid heb kunnen afleveren en veel fitter ben geworden. De komst van Rutten naar PSV heeft me wel degelijk veel gebracht."

Nijland verwacht een positief vervolg van zijn loopbaan bij Willem II. "Het gevoel was meteen goed en het streelt me ook dat ze me vanaf de zomer constant hebben gevolgd. Bovendien vind ik dat er heel veel voetbal in die ploeg zit, al is het er de eerste maanden nog niet echt uitgekomen. Maar trainer Alfons Groenendijk maakt op mij een heel goede indruk."

Kat redt familie en sterft

Een kat heeft afgelopen nacht een gezin in de Zuid-Duitse plaats Altshausen van een wisse dood gered, maar is zelf om het leven gekomen.

De kat sprong volgens de politie op het bed van een echtpaar, nadat op de eerste verdieping van het huis een brand was uitgebroken. Hij maakte daardoor de man en vrouw wakker, waarop die zich met hun kind uit het huis spoedden. De kat lukte het niet meer de brandende woning te verlaten en kwam in de vuurzee om.

Xavi: "Ook 2010 wordt een goed jaar"

Xavi, stermiddenvelder van FC Barcelona, voorspelt dat de wereldkampioen het komende jaar weer in de prijzen zal vallen.

Vorig jaar voorspelde de Catalaan dat 2009 een goed jaar voor Barça zou worden. De Spaanse internationaal zat er alles behalve naast: het sterrenteam van Josep Guardiola won de zes belangrijkste prijzen in zowel het nationale als internationale voetbal.

"Ik voorspelde dat vorig jaar, omdat ik echt het gevoel had dat het een goed jaar zou worden. Maar let op, ik had niet kunnen bedenken dat we zóveel zouden winnen", aldus Xavi tegenover Mundo Deportivo.

"Ik kan nu weer zeggen dat we een goed jaar tegemoet gaan, want de omstandigheden zijn hetzelfde gebleven. Het wordt moeilijk om 2009 te kopiëren, maar ik heb het gevoel dat we weer prijzen zullen pakken."

Britse koningin eert Button en Brawn

Vanwege hun verdiensten voor de autosport hebben Jenson Button en Ross Brawn belangrijke titels van de Britse koningin Elizabeth II gekregen. Het duo staat op de erelijst van de Koningin, die elk jaar op oudjaarsdag naar buiten wordt gebracht.

Button wordt lid in de Orde van het Britse Rijk en mag voortaan de hoofdletters MBE (Member of the British Empire) achter zijn naam plaatsen. De Brit werd afgelopen seizoen wereldkampioen Formule 1.

Brawn, teambaas van Button afgelopen seizoen, wordt benoemd tot officier in de Orde van het Britse Rijk, ofwel OBE (Officer of the British Empire).

Voor meer sportnieuws kijk je natuurlijk op FOK!sport.

De best gelezen FOK!berichten van 2009

De bestgelezen FOK!berichten van 2009 zijn vooral de berichten rond de dood van Michael Jackson en de aanslag van Tates in Apeldoorn, maar natuurlijk scoorde ook Wilders-nieuws weer hoog op FOK!

Het meest gelezen werd de aanslag op Koninginnedag met meer dan 240.000 views en 944 reacties. Het neergestorte vliegtuig bij Schiphol scoorde ruim 150.000 views. Het overlijden van Jackson was goed voor 143.000 views en maar liefst 1.326 reacties. Maar ook het zogenoemde nonnieuws scoort nog altijd op FOK! De Turk die doorsloeg in het programma Wegmisbruikers, het nieuwe neukertje van Jan Smit of een zogenaamd ongeluk rond Uri Geller op SBS6 zijn ook nog altijd goed voor honderden reacties en meer dan 100.000 lezers.

Opmerkelijk is het bericht over Mensjov met 104.360 views en slechts 12 reacties. Het best scorende positieve nieuws was de actie van Thuisbezorgd.nl die Nederland een paar uur gratis liet eten. De gehele FP-crew bedankt jou voor je trouwe bezoeken aan ons nieuwsportaal en hopen je in 2010 weer van een leuke nieuwsmix te kunnen voorzien! Later deze week volgt uiteraard nog het FP-jaaroverzicht. Hieronder zie je de best scorende berichten nog even.

Meeste reacties (alles meer dan 750):
[Upd] Michael Jackson overleden: 1326
Wilders: criminele moslims moeten weg: 1031
Wegmisbruikers: Turk slaat door: 952
[UPD] Auto rijdt in op Koninginnedag-optocht: 944
[upd] Verkiezingen EP: de uitslagen: 915
[Upd] Nog steeds gratis eten bestellen: 853
[Upd] Wilders gearresteerd en teruggestuurd: 826

Meeste views (alles meer dan 100.000):
[UPD] Auto rijdt in op Koninginnedag-optocht: 240.756
[Update] Vliegtuig neergestort bij Schiphol: 150.979
[Upd] Michael Jackson overleden: 143.596
Nieuw UFO-bewijs verbaast sceptici: 141.937
Ongeluk bij Uri Geller: 139.628
[Upd] Nog steeds gratis eten bestellen: 105.021
Ook Mensjov gehoord in dopingzaak: 104.360
Foto van Jan Smits getrouwde milf: 101.891

Voor de best bekeken blogs van 2009, klik hier  

'Dommy's stelen dummy's'

Bij een vuurwerkhandelaar in Monster kunnen de medewerkers, ondanks dat er afgelopen nacht is ingebroken, toch nog glimlachen. De ongenode gasten hebben zich namelijk vergist en namen de verkeerde 'vuurwerkpakketten' mee. Deze dummypakketten stonden er namelijk voor de show. 

'Dommy's die dummy's stelen' aldus Chantal van de Monsterse vuurwerkhandelaar. Zij vraagt of 'men vanavond goed wil opletten en de politie te waarschuwen als iemand vuurpijlen afsteekt welke niet de lucht in gaan’. 

Bij de inbraak zijn er deuren beschadigd en is de vuurwerkopstelling 'verknald'.

Met dank aan Westlander voor de submit!

VS waarschuwen voor aanslag Bali

De Amerikaanse ambassade in de Indonesische hoofdstad Jakarta heeft vandaag gewaarschuwd voor een aanslag op het eiland Bali. Die zou vanavond, oudejaarsavond, gaan plaatsvinden.

De ambassade citeerde in een verklaring gouverneur I Made Mangku Pastika van het Indonesische eiland. Die heeft laten weten dat er aanwijzingen zijn voor een aanslag op oudejaarsavond.

Het bureau van de gouverneur sprak tegen dat Mangku Pastika voor een aanslag heeft gewaarschuwd. "Nee, hij heeft dat schriftelijk noch mondeling ooit gezegd. Natuurlijk moeten we op Bali waakzaam blijven, omdat wij in het verleden twee bommen hebben gehad", aldus woordvoerder Putu Suardika. Ook een woordvoerder van de politie op het eiland zei zich van geen dreiging bewust te zijn.

Aanslagen op Bali kostten in 2002 en 2005 meer dan tweehonderd mensen het leven. Onder de slachtoffers waren veel Australische toeristen en vier Nederlanders.

Davis niet op ploegenachtervolging in Vancouver

Shani Davis zal niet in actie komen op de ploegenachtervolging tijdens de Olympische Spelen in Vancouver komend jaar. Davis wil zich volledig richten op de individuele afstanden.

Davis heeft sowieso al een druk programma. Hij komt uit op de 500, 1.000, 1.500, 5.000 en de 10.000 meter. Op de tien kilometer vervangt hij Chad Hedrick die zijn ticket inleverde.

Tijdens de Spelen in Turijn vier jaar geleden kwam Davis ook niet uit op de ploegenachtervolging. Toen kwam hem dat op veel kritiek te staan.

DVD: Water Life

De BBC en National Geographic staan bekend om hun prachtige documentaires over natuur en wildlife. The Blue Planet en Planet Earth zijn hiervan enkele koplopers. Dat ze geen alleenheersers zijn proberen de makers van Water Life te bewijzen in deze dvd-serie. De regie ligt bij Juan Llano en Ramón Campoamor en het project kwam onder andere tot stand door het Spaanse CIN in samenwerking met Fundación Patrimonio Natural de Castilla y León.

Patrick Stewart mag zich 'Sir' noemen

De Britse acteur Patrick Stewart, bekend om zijn rol als kapitein Jean-Luc Picard in de tv-serie Star Trek, wordt Sir Patrick. Stewart is één van de prominenten die vandaag door de Britse koningin Elizabeth worden geridderd of geëerd.

Ieder jaar worden traditiegetrouw op oudjaarsdag veel Britse lintjes uitgereikt. Stewart krijgt de titel Sir vanwege zijn toewijding en inzet voor het Britse toneel en zijn prominente bijdrage aan de filmindustrie. Stewart is naast zijn rol in Star Trek ook bekend van zijn rol in X-Men, waarin hij professor Charles Xavier speelt.

Naast Stewart wordt onder andere ook de Schotse rugbycoach Ian McGeechan geridderd. Tevens krijgen autocoureur Jenson Button en voormalig Status Quo leden Rick Parfitt en Francis Rossi een lintje.

De band Status Quo werd in de jaren zestig opgericht en heeft gedurende veertig jaar wereldwijd meer dan 118 miljoen platen verkocht. De rockers Parfitt (61) en Rossi (60) kregen een onderscheiding in de Orde van het Britse Rijk.

  (foto: ANP)

Uitslagen Schotland speelronde 18

De afgelopen dagen stond de achttiende speelronde in de Schotse competitie op het programma. FOK!sport brengt je iedere speelronde een overzicht van de gespeelde wedstrijden.

Glasgow Rangers wint met grote cijfers

In de Schotse competitie konden maar twee wedstrijden doorgang vinden. De andere vier werden vanwege de slechte weersomstandigheden afgelast.

Glasgow Rangers speelde wel en won met 7-1 van Dundee United. Kris Boyd scoorde vijfmaal en passeerde Henrik Larsson als topscorer aller tijden in de Schotse Premier League. Boyd heeft nu 160 doelpunten gemaakt. Larsson scoorde er in zijn tijd bij Celtic 158.

Glasgow eindigde de wedstrijd tegen Dundee overigens met tien man nadat aanvaller Kenny Miller met een rode kaart van het veld werd gestuurd.



Uitslagen speelronde 18:
ThuisUitUitslag
Glasgow RangersDundee United7-1
HeartsMotherwell1-0

De stand:

#ClubGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenGoals
1 Glasgow Rangers18 13 4 1 43 46 - 12
2 Celtic17 11 3 3 3636 - 18
3 Hibernian 17 9 5 3 32 25 - 14
4 Dundee United17 7 7 3 28 22 - 22
5 Hearts18 6 5 7 23 17 - 19
6 Motherwell18 4 8 6 20 21 - 29
7 St. Johnstone 17 5 4 8 19 24 - 30
8 Aberdeen16 4 6 6 18 12 - 18
9 Hamilton16 4 4 8 16 15 - 26
10 St. Mirren16 3 5 8 14 18 - 25
11 Kilmarnock17 3 5 9 14 12 - 22
12 Falkirk 17 2 6 9 1214 - 27

Topscorers:

#SpelerClubDoelpunten
1Kris BoydGlasgow Rangers19
2Kenny MillerGlasgow Rangers12
3Scott McDonald Celtic9
=Anthony StokesHibernian9
5Lukas Jutkiewicz Motherwell7
=Georgios SamarasCeltic7

Programma:

DatumThuisUit
02-01Dundee UnitedAberdeen
02-01FalkirkSt. Johnstone
02-01MotherwellHamilton
02-01St. MirrenKilmarnock
03-01CelticGlasgow Rangers
03-01HibernianHearts

Miljoenen oudejaarsloten verkocht

Wie nog een kans wil wagen op de hoofdprijs van 27,5 miljoen euro in oudejaarstrekking van vanavond, moet snel zijn. Tot gisterenavond half tien waren 4,4 miljoen oudejaarsloten verkocht van de 5 miljoen die in totaal beschikbaar zijn. Vanmiddag om vier uur sluit de verkoop. "Vandaag wordt een superdrukke dag", aldus woordvoerder David Selier van de Staatsloterij.

Gisteren werden op de piekuren tussen vier en zes uur 's middags duizend loten per minuut verkocht. In totaal zijn volgens Selier gisteren meer dan 400.000 loten over de toonbank gegaan. "Dat aantal verwachten we vandaag minimaal weer te verkopen."

Naast de hoofdprijs is ook een jackpot van 10,6 miljoen euro te winnen. De totale prijzenpot die vanavond verdeeld wordt, beslaat ruim 83 miljoen euro.

Miljoenen oudejaarsloten verkocht

Omgekomen Amerikanen werkten voor CIA

De acht Amerikanen die gisteren door een explosie in de Afghaanse provincie Khost om het leven kwamen, werkten voor de Amerikaanse inlichtingendienst CIA. Dat hebben overheidsfunctionarissen vanuit Washington laten weten.

De Amerikanen kwamen om door een zelfmoordaanslag op een Amerikaanse militaire basis in het zuidoosten van Afghanistan. Een man wist met een bomgordel om op de basis te komen, waar hij zichzelf in een gebouw opblies. De identiteit van de slachtoffers is nog niet bekendgemaakt, omdat eerst de families moeten worden ingelicht.

Niet eerder kwamen door de oorlog in Afghanistan zoveel medewerkers van de CIA om het leven. Sinds 2001 heeft de CIA de dood van vier agenten bevestigd.

Britse koningin eert Button en Brawn

Vanwege hun verdiensten voor de autosport hebben Jenson Button en Ross Brawn belangrijke titels van de Britse koningin Elizabeth II gekregen. Het duo staat op de erelijst van de Koningin, die elk jaar op oudjaarsdag naar buiten wordt gebracht.

Button wordt lid in de Orde van het Britse Rijk en mag voortaan de hoofdletters MBE (Member of the British Empire) achter zijn naam plaatsen. De Brit werd afgelopen seizoen wereldkampioen Formule 1.

Brawn, teambaas van Button afgelopen seizoen, wordt benoemd tot officier in de Orde van het Britse Rijk, ofwel OBE: Officer of the British Empire.

Doden door brand in Barcelona

Een brand in een appartementencomplex in Barcelona heeft vanochtend aan vier jonge mensen van Latijns-Amerikaanse herkomst het leven gekost. Acht mensen moesten met klachten door het inademen van rook in het ziekenhuis worden opgenomen.

Volgens functionarissen van de Spaanse stad werden de doden door het vuur ingesloten, toen zij via de trap van de vierde verdieping probeerden te vluchten. De brand zou op de eerste verdieping zijn begonnen en het vuur en de rook zouden zich snel over de rest van het complex van zeven verdiepingen hebben verspreid. De oorzaak is mogelijk kortsluiting of een slecht werkende haard.

Nuijens en Keizer Atleten van het Jaar

Martijn Nuijens en Jolanda Keizer zijn uitgeroepen tot beste Nederlandse atleten van 2009. Hoogspringer Nuijens bleef Gregory Sedoc (hordenloper) en Bram Som (800 meter) voor, terwijl meerkampster Keizer de voorkeur kreeg boven Adrienne Herzog en Susan Kuijken (middenafstandloopsters) en langeafstandloopster Hilda Kibet.

Nuijens werd dit jaar vijfde op het WK atletiek, waarbij hij net onder het Nederlands record bleef. "Ik ben blij met deze erkenning. Dit resultaat kwam ook voor mij plotseling, al heb ik hier natuurlijk jarenlang hard voor gewerkt. Het is heel bijzonder dat ik twee grote Nederlandse atletiekhelden versla," zei Nuijens.

Ook Keizer was erg blij met de prijs. "Het motiveert enorm deze prijs. Ik kan je wel zeggen dat ik hier vandaag trots als een pauw op de atletiekbaan rond loop," aldus Keizer die zilver won op de vijfkamp tijdens het EK indoor.

Oud-boksmanager Ruhling overleden

Oud-bokspromotor Henk Ruhling is op 89-jarige overleden. Ruhling leed al geruime tijd aan de ziekte van Alzheimer.

Ruhling was de bekendste boksmanager van ons land. In het verleden was hij begeleider van onder andere Rudy Koopmans en Rudi Lubbers. Ruhling zorgde er in de jaren zeventig onder meer voor dat Lubbers in de ring stond tegen bokslegende Muhammad Ali. De wedstrijd duurde twaalf ronden en Lubbers verloor op punten.

Indonesiërs bewijzen Wahid laatste eer

Duizenden Indonesiërs hebben vandaag de laatste eer bewezen aan de gisteren overleden oud-president Abdurraman Wahid. Hij werd begraven in de stad Jombang op Oost-Java. De staatsbegrafenis werd geleid door Susilo Bambang Yudhoyono, de huidige president van het eilandenrijk in Zuidoost-Azië.

"Namens het volk en het Indonesische leger geef ik het lichaam en de ziel van Kyai Haji Abdurrahman Wahid, de vierde president van Indonesië, terug aan de aarde van het moederland", zei Yudhoyono, zo meldde het dagblad Jakarta Post. Zijn voorganger, beter bekend onder de koosnaam Gus Dur, overleed gisteren op 69-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Jakarta, na een lang ziekbed.

Wahid werd in oktober 1999 na de val van het regime van dictator Soeharto het eerste democratisch gekozen staatshoofd van de voormalige Nederlandse kolonie. Na beschuldigingen van corruptie werd Wahid in de zomer van 2001 afgezet. Zijn opvolger was Megawati Soekarnoputri.

Indonesiërs bewijzen Wahid laatste eer  (foto: ANP)

Bolt weer Kampioen der Kampioenen

Ussain Bolt is voor het tweede achtereenvolgende jaar door L’Equipe uitgeroepen tot Kampioen der Kampioenen. De Jamaicaanse sprinter won tijdens het WK atletiek de 100 en 200 meter in een nieuw wereldrecord en won en passant ook nog de 4x100 meter.

Bolt had een grote voorsprong op tennisser Roger Federer, die de eretitel in 2005, 2006 en 2007 kreeg. Bolt had 1.289 punten terwijl Federer, winnaar van Roland Garros en Wimbledon, niet verder kwam dan 568 punten. De nummer drie, wereldkampien bij de MotoGP Valentino Rossi vergaarde 296 punten.

Landjuweel stopt als sponsor marathonploeg

Na dit seizoen stopt het aardappelbedrijf Landjuweel uit Oosternieland de sponsoring van de marathonschaatsploeg. Dit maakte het bedrijf gisteren bekend.

Landjuweel was vier jaar de sponsor van de formatie van Alida Pasveer en Theo Jurriens. De ploegleiders zijn al voor volgend seizoen op zoek naar een nieuwe sponsor.

De ploeg bestaat dit seizoen uit de schaatssters Mireille Reitsma, Erna Kijk in de Vegte, Sandra 't Hart en Annelies Passchier. Mischa Top en Britt Tjalma maken deel uit van de opleidingsploeg.

Leekens: "Ik zal niet aan de arbiter denken"

Kortijk-coach Georges Leekens complimenteerde zijn collega Adrie Koster van Club Brugge. De voormalige bondscoach had echter geen goed woord over voor scheidsrechter Jérôme Efong Nzolo.

"Ik hoor mijn collega praten over spelers die niet scherp genoeg waren. Er was nog iemand niet scherp: de scheidsrechter. Ik had Nzolo willen wisselen tijdens de rust", aldus Leekens tegenover Het Nieuwsblad.

"Dirar was beslissend, maar had al vroeg moeten uitgesloten worden met donkerrood. En die vrije schop die de 1-0 inluidde, kwam er na een erg lichte overtreding. Twee beslissende momenten volgens mij, al doet dat niets af aan de verdiensten van Club."

"Het is altijd met de glimlach bij Nzolo, maar bij ons is de glimlach weg. Ik ga niet wenen, want we hebben een fantastische heenronde gespeeld. Maar ik zal niet aan Nzolo denken op oudjaar, want anders smaakt mijn eten niet meer."

Heerenveen oefent tegen Turkse middenmoters

SC Heerenveen slaat tijdens de winterstop de tenten op in Belek. De Friezen zullen daar twee oefenduels afwerken met Turkse middenmoters.

Vanaf 5 januari is de selectie van Heerenveen te vinden in Turkije. Drie dagen later staat er een ontmoeting met Genclerbirligi op het programma. 11 januari sluiten de Friezen af tegen Gaziantepspor.

Op 16 januari zal Heerenveen het inhaalduel afwerken met PSV. Dit in het kader van de KNVB Beker. De woensdag daarop kruist de ploeg van trainer Jan de Jonge de degens met FC Groningen, eveneens een inhaalduel.

In de Eredivisie staat de ploeg uit de Abe Lenstra Stadion op een teleurstellende veertiende plaats met zeventien punten uit evenveel wedstrijden.

Kenia wil gastheer Africa Cup 2016 worden

In januari zal een congres van de Confederation of African Football (CAF) plaatsvinden in Angola. Kenia wil zich daar kandidaat stellen voor de organisatie van de strijd om de Africa Cup in 2016.

"We hebben onze secretaris-generaal Mohammed Thabit op pad gestuurd om onze bid bekend te maken bij het CAF. We maken een grotere kans dan vroeger, aangezien we betere infrastructuur hebben dan andere landen, die het toernooi willen organiseren", aldus Mohammed Hatimy van Football Kenya Limited tegenover The Standard.

"Behalve het Kasarani en het Nyayo-stadion hebben we het City-stadion, het Mombasa-stadion en het Kisumu's Moi-stadion, die we kunnen renoveren", zo vervolgde Hatimy. Kenia is niet het enige land dat graag de Africa Cup wil organiseren.

Ook Mozambique, Namibië, Zimbabwe en Senegal hebben te kennen gegeven het toernooi te willen organiseren. Gabon en Equatoriaal Guinea zijn de organisatoren voor het toernooi in 2012.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over viervoudige doodslag door een hardrijder.

Een verschrikkelijk verkeersongeval in Rotterdam. Vier dodelijke slachtoffers. Die zaten in een auto, waarvan de bestuurder geen voorrang verleende aan een andere auto. Mensen zijn dan al snel geneigd, te denken “eigen schuld.” Inmiddels blijkt de zaak anders te liggen. De auto aan welke geen voorrang werd verleend, reed dik 145 kilometer per uur op een weg waar de maximumsnelheid slechts 30 is. Die raceauto was vanuit de auto waarin de slachtoffers vielen gewoon niet tijdig te zien. De hardrijdende chauffeur zit nu vast, en wordt waarschijnlijk vervolgd voor viervoudige doodslag. Terecht, dunkt me. Maar is daarmee het probleem van als een idioot in SUV’s scheurende aso’s opgelost?

Boek: Claudia de Breij - Dingen die fijn zijn

Claudia de Breij (1975) is vooral bekend geworden met haar radio-carrière en haar werk op de planken. Toch heeft ze inmiddels ook alweer twee boeken op haar naam staan. Eerder verscheen het boek Krijg nou tieten dat ze schreef naar aanleiding van haar zwangerschap. Haar tweede boek heet Dingen die fijn zijn en bevat een verzameling van de vele columns die zij voor diverse media heeft geschreven. Eens kijken wat Claudia 'dingen die fijn zijn' vindt...

Winkeldiefstal loopt uit de hand

In het Amerikaanse Chattanooga is een geval van winkeldiefstal aardig uit de hand gelopen. Twee mensen zijn gearresteerd.

Een agent, die op dat moment geen dienst had, merkte op dat een man probeerde zonder te betalen, met een winkelwagen vol tv's en een computer, de Walmart uit te wandelen. Hij hield de man staande, waarbij hij zich legitimeerde met zijn politiebadge.

De man beweerde dat de legitimatie nep was en probeerde zich langs hem te wringen. De agent tackelde de man vervolgens en arresteerde hem. Hierop deed de vrouw van de man, die ook in de zaak aanwezig was, alsof ze een hartaanval kreeg om de aandacht van haar man af te leiden. Ze beweerde dat ze de man met de vlugge handjes niet kende.

Een getuige vertelde de agent echter dat dat onzin was omdat ze de twee samen door de winkel had zien lopen. Hierop volgde de kwade echtgenote de getuige naar de parkeerplaats en viel haar aan. De vrouw wist de aanval af te slaan door haar aanvalster in haar arm te steken.

De man en zijn echtgenote zijn allebei opgepakt. De man wordt aangeklaagd voor diefstal en het aanvallen van een politieman. De aanklacht tegen de vrouw moet nog worden opgesteld.

Met dank aan Janetje voor de submit.

Man vermoordt hond en gooit koffie over zich heen

Een 26-jarige man uit San Clemente in Californië is gearresteerd omdat hij op brute wijze een hond heeft afgemaakt, vervolgens naakt door een tennisclub is gerend, waar hij zich overgoten heeft met een pot gloeiend hete koffie.

Even na half 5 in de ochtend kreeg de politie klachten binnen over geluidsoverlast uit de woning van de man. Toen de politie besloot een kijkje te nemen, vluchtte de man door van de derde verdieping uit het raam te springen. Hij bleef hierbij ongedeerd.

Even na 6 uur 's morgens kreeg de politie een melding binnen van een vrouw die vertelde dat een vreemde man haar had benaderd. Haar vijfjarige dwergschnauzer, Coco, kwam tussenbeide, waarop de man het hondje sloeg, wurgde en meerdere malen op het asfalt sloeg tot het dood was.

Enkele minuten later kwam er een melding binnen dat er een naakte man door een tennisclub rende en dat hij zichzelf had overgoten met een pot hete koffie. Hier kon de politie de man arresteren. Hij bleek overigens een werknemer van de tennisclub te zijn.

Op het moment wordt onderzocht in hoeverre de man onder invloed was. Hem wordt op zijn minst wreedheid tegen dieren ten laste gelegd.

Met dank aan Janetje voor de herschreven submit.

Lichamen verwisseld; verkeerde gecremeerd

Het is altijd naar een geliefd familielid te verliezen, maar voor een Amerikaanse familie was het laatste afscheid wel heel erg cru. Het lichaam van de 95-jarige vrouw die ze wilden begraven, lag namelijk niet in de kist. In plaats daarvan lag er het lichaam van een wildvreemde man.

Na wat onderzoek bleek dat de twee lichamen verwisseld waren. Oma was gecremeerd in plaats van de man die nu in de kist lag. Begrafenisondernemer Buckmiller noemt het een ‘zeer onfortuinlijk incident’ en is met de familie in gesprek. Er is inmiddels ook een onderzoek gestart naar de betreffende begrafenisonderneming.

Met dank aan Janetje voor de herschreven submit.

Meisje (12) slachtoffer groepsverkrachting

Drie Australische jongens worden ervan verdacht op kerstavond een 12-jarig meisje te hebben verkracht. Het meisje zou dronken zijn geweest en lag te slapen ten tijde van de verkrachting.

De drie jongens, 11, 13 en 14 jaar oud, zijn opgepakt en worden verdacht van ‘de seksuele penetratie van een kind onder de 13’. Twee van de drie zijn op borgtocht vrijgekomen. De zaak komt in februari voor.

Met dank aan Janetje voor de herschreven submit.

Rook vertraagt snelste trein ter wereld

De snelste trein ter wereld, die sinds een paar dagen in China rijdt, heeft een eerste flinke vertraging gehad. Geen sneeuw op de wissels of blaadjes op de rails, maar een stiekeme roker die een alarm veroorzaakte.

Door de sigarettenrook ging een alarm af, waardoor de trein 2,5 uur stil heeft gestaan. Dat is bijna even lang als de trein over de reis van 1100 kilometer gedaan zou hebben.

"Roken in de trein is strikt verboden in de Wuhan-Guangzhou high-speed, zelfs op het toilet", aldus een woordvoerder van de Guangzhou Railway Group Corporation. Het zou namelijk de alarmen kunnen doen afgaan en storingen kunnen veroorzaken. De nicotineverslaafde passagier is overigens niet gevonden.

Met dank aan Janetje voor de herschreven submit.

IJsland stemt in met compensatie

IJsland zal de leningen aan Nederland en Groot-Brittannië gaan terugbetalen, die vorig jaar zijn ontstaan na het faillissement van de spaarbank Icesave. Het IJslandse parlement stemde gisterenavond laat met een kleine meerderheid voor een nieuwe wet, die terugbetaling mogelijk maakt.

Van de 63 parlementariërs stemden er 33 in met de nieuwe wet. Veel IJslanders zijn tegen de terugbetaling, nu het land zich in economische misère bevindt. De meeste politici stelden echter dat de nieuwe wet noodzakelijk is, omdat de kwestie tussen IJsland, Nederland en Groot-Brittannië een obstakel is in het proces om lid te worden van de Europese Unie.

IJsland gaat 2,5 miljard euro uitkeren aan Londen en 1,3 miljard euro aan Den Haag. Nederland en Groot-Brittannië hadden die bedragen voorgeschoten om spaarders schadeloos te stellen voor het geld dat zij verloren hadden door de ondergang van Icesave.

De IJslandse regering had eerder al ingestemd met het terugbetalen van de verloren miljarden, maar dat besluit moest nog door het parlement worden goedgekeurd. Premier Johanna Sigurdardottir had haar politieke lot verbonden aan een positieve uitkomst van de stemming in het parlement.

2009 was voor 137 journalisten fataal

In 2009 zijn 137 journalisten om het leven gekomen tijdens de uitoefening van hun beroep. Dat liet de Internationale Federatie van Journalisten (IFJ) vandaag weten.

Het merendeel van de journalisten (113) werd vermoord of kwam door ander geweld om het leven. De overige 24 journalisten verongelukten tijdens het werk.

De dodelijkste regio voor journalisten was Azië en het Pacifisch gebied, waar 52 journalisten omkwamen. Op de Filipijnen werden in november 31 ontvoerde journalisten vermoord. Maar ook in Mexico en Somalië was het voor journalisten gevaarlijk.

De IFJ vertegenwoordigt meer dan 600.000 journalisten in 120 landen. De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) is aangesloten bij de IFJ.

  (foto: ANP)

Oudejaarsborrel

Zo. Daar staat ze. Wat is ze toch prachtig. Die zachte rondingen zijn een lust voor mijn oog. Ik leg mijn hand in haar hals. Ze voelt koud aan. Langzaam laat ik mijn vingers naar beneden glijden. Eerst die heerlijke bolling. Die koester en streel ik iets langer. Dan zakt mijn hand langs haar glooiende vormen. Je zou er opgewonden van raken. Het water loopt me al in de mond.

Uitslagen PDC World Darts Championship

Raymond van Barneveld en Co Stompé hebben zich bij het World Darts Championship geplaatst voor de kwartfinales. Beide Nederlanders wonnen vrij eenvoudig van hun tegenstanders.

Stompé moest het opnemen tegen de Engelsman Mark Durbridge. Hij kende een goede start en kwam nauwelijks in de problemen: 4-2. In de avondsessie was het Van Barneveld die Kevin Painter trof. Barney had weinig moeite met de verliezend finalist van 2004 en won zodoende met 4-1.

Uitslagen PDC World Darts Championship:

Derde ronde:
Mark Webster* - Kirk Shepherd 4-1
Simon Whitlock* - Terry Jenkins 4-2
Co Stompe* - Mark Dudbridge 4-2
Ronnie Baxter* - Colin Lloyd 4-1
James Wade* - Andy Hamilton 4-3
Raymond van Barneveld* - Kevin Painter 4-1

* door naar volgende ronde

Uitslagen PDC World Darts Championship

Raymond van Barneveld en Co Stompé hebben zich bij het World Darts Championship geplaatst voor de kwartfinales. Beide Nederlanders wonnen vrij eenvoudig van hun tegenstanders.

Stompé moest het opnemen tegen de Engelsman Mark Durbridge. Hij kende een goede start en kwam nauwelijks in de problemen: 4-2. In de avondsessie was het Van Barneveld die Kevin Painter trof. Barney had weinig moeite met de verliezend finalist van 2004 en won zodoende met 4-1.

Uitslagen PDC World Darts Championship:

Derde ronde:
Mark Webster* - Kirk Shepherd 4-1
Simon Whitlock* - Terry Jenkins 4-2
Co Stompe* - Mark Dudbridge 4-2
Ronnie Baxter* - Colin Lloyd 4-1
James Wade* - Andy Hamilton 4-3
Raymond van Barneveld* - Kevin Painter 4-1

* door naar volgende ronde

Sophia Kinderziekenhuis sluit drie OK`s

Het Sophia Kinderziekenhuis heeft vandaag drie van de acht operatiekamers buiten gebruik moeten stellen. Het Rotterdamse ziekenhuis heeft namelijk een lekkage in het dak. De lekkage is ontstaan tijdens werkzaamheden aan het dak van het Sophia Kinderziekenhuis, dat op dit moment verbouwd wordt.

In totaal zijn er 23 operaties afgezegd die in de komende twee weken plaats zouden hebben gevonden. De ingrepen die niet kunnen wachten gaan uiteraard wel gewoon door. Het ziekenhuis doet er naar eigen zeggen alles aan om de operatiekamers weer zo snel mogelijk in gebruik te nemen.

Het ziekenhuis kan nog niet zeggen wanneer de lekkage is gerepareerd. De patiënten waarvan de operatie is afgezegd zullen weer bovenaan de lijst komen zodra de operatiekamers weer in gebruik zijn.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.