Shia-partijen Irak willen huwelijk met 9-jarige meisjes legaliseren
De regering van Irak staat op het punt een controversiële wet door te voeren die de minimumleeftijd voor huwelijk verlaagt naar slechts negen jaar. Deze verandering, gesteund door ultraconservatieve Shia-partijen, zou een van de meest progressieve wetten van het land – de Persoonlijke Statuswet, ook wel bekend als Wet 188 – volledig afschaffen. Deze wet, die vrouwen belangrijke rechten geeft rondom huwelijk, echtscheiding, voogdij en erfenis, staat nu op de rand van de afgrond.
Het wetsvoorstel, dat zijn tweede lezing in het parlement al heeft doorstaan, zou niet alleen de rechten van vrouwen ernstig terugdraaien, maar ook het huwelijk van kinderen legaliseren, iets dat door activisten wordt bestempeld als ‘gelegaliseerde verkrachting van kinderen’.
De voorstanders van de wet beweren dat het de samenleving dichter bij een striktere interpretatie van de Islamitische wet zou brengen. Sommige regeringsleiders beweren zelfs dat het "jonge meisjes zal beschermen tegen immorele relaties".
Raya Faiq, coördinator van een coalitie van activistische groepen, illustreerde de potentiële gevolgen met een persoonlijk voorbeeld: als haar schoonzoon haar kleindochter zou willen uithuwelijken, zou ze daar wettelijk gezien niets tegen kunnen doen.
Ondanks eerdere successen om vergelijkbare wetsvoorstellen in 2014 en 2017 te blokkeren, is de kans groot dat dit voorstel erdoor komt vanwege de sterke meerderheid van de Shia-coalitie in het parlement.
Toch is niet elke Shia-partij even enthousiast. Volgens Dr. Renad Mansour van Chatham House wordt de wet vooral gepusht door enkele specifieke Shia-partijen die hun ideologische grip willen versterken nu hun invloed afneemt. Deze partijen proberen wanhopig hun ‘ideologische legitimiteit’ terug te winnen en hun machtspositie te behouden.
Ter Illustratie (Afbeelding: Dall-E / FOK.nl)