FOK!games Crew-GOTY 2009

Het afgelopen jaar zijn er een hoop goede games uitgekomen. Zoals gebruikelijk hebben de crewleden gestemd over wat wij nu de beste game van 2009 vinden. Morgen laten we jullie weten wat jullie de beste game vonden, maar nu is het tijd voor de top tien games van 2009 volgens de crew.


Professor Layton & Pandora\'s Box
We trappen de GOTY-lijst af met een vreemde eend in de bijt. Zonder al te veel weg te geven, kunnen we alvast verklappen dat de puzzle-game Professor Layton & Pandora\'s Box de enige DS-game in deze GOTY-lijst is. Sterker nog, het is de enige handheldgame in de lijst. Heel verwonderlijk is dat echter niet, de game biedt uitdagende puzzels voor ons doorgewinterde gamers en zelfs de meest bloeddorstigen onder ons willen ook wel een een game waarin je bijvoorbeeld twee treinen van treinstellen moet laten verwisselen.


Aion / Rock Band 2 / Dirt 2
De negende plek is een drukke met Aion, Rock Band 2 én Dirt 2. De games werden even vaak genoemd in de ingestuurde lijstjes van de crew en na veel gebakkelei, waarbij laptops, goodies en zelfs X360-powerbricks niet geschuwd werden als wapens, hebben we maar besloten dat de games alledrie een plek in de lijst der lijsten verdienen. De MMORPG Aion bracht een frisse wind met zich mee op het gebied van de ontwikkeling van de spelwereld, Rock Band 2 blijkt met een release in februari zelfs nog tot vandaag de dag een erg vermakelijke rhythm-game te zijn en Dirt 2 heeft als enige race-game het voor elkaar gekregen om in de top tien van beste games van 2009 te komen.


Killzone 2 / Borderlands
Op de achtste plaats vinden we een tweetal shooters terug. Beide games kregen hetzelfde aantal stemmen en zelfs exact hetzelfde gemiddelde. Daarom delen de PS3-exclusive Killzone 2 en de RPG-shooter Borderlands in deze GOTY-lijst de achtste plek. Killzone 2 was de release waar het meest naar uitgekeken werd, niet in de laatste plaats door de verbluffende en inmiddels beruchte pre-rendered E3-demo. Borderlands kwam een beetje onder de radar door, maar wist een ieder die het speelde toch te overtuigen dat het een best toffe game is, vooral in co-op-modus.


inFamous
Sucker Punch wist naam te maken met Sly Raccoon, een cartoony platformgame met een wasbeer in de hoofdrol. Met hun eerste PS3-game sloegen ze een compleet andere weg in: een superhero-game waarin je mag kiezen of je de good- of bad-guy speelt. Bovendien ging de cartoony look het raam uit en werd de gamewereld van inFamous grimmig en grauw. Het resultaat is bekend: één van de betere PS3-games van dit jaar en zelfs een zevende plek op de FOK!


Brütal Legend
Tim Schafer, metal, Jack Black en een lading rockgoden waar de gemiddelde Lady GaGa-aanbidder een paniekaanval van krijgt. Dat is Brütal Legend in een notendop. Double Fine Productions wist na veel uitgever-perikelen de game toch uit te brengen via het EA Partner Program. En daar zijn wij als FOK!games-crew erg content mee, gezien de zesde plaats in onze GOTY-lijst. De open-world-action-adventure-racing-RTS-game wist door de puike voice-acting, de soepele gameplay en de snoeiharde soundtrack een plekje in ons hart te veroveren.