'VS en Jemen zoeken doelen voor bombardement'

De Verenigde Staten en Jemen zijn gezamenlijk op zoek naar locaties in Jemen om te bombarderen. Dat hebben twee anonieme Amerikaanse functionarissen gisteren tegen nieuwszender CNN gezegd.

De bronnen benadrukten dat het doel van de zoektocht is om opties klaar te hebben voor het geval president Barack Obama besluit tot een vergeldingsactie voor de mislukte aanslag op een Amerikaans passagiersvliegtuig afgelopen vrijdag. Die actie werd opgeŽist door het terreurnetwerk al-Qaeda op het Arabische Schiereiland (AQAP).

De bombardementen zouden dan ook doelen van dat terreurnetwerk moeten treffen. Amerikaanse elitetroepen en inlichtingendiensten werken samen met hun Jemenitische collega's om de doelen vast te stellen. Het zou dan bijvoorbeeld kunnen gaan om trainingskampen.

Volgens een van de bronnen is tussen de Amerikaanse en Jemenitische veiligheidsdiensten afgesproken om samen te werken op voorwaarde dat de VS niets naar buiten zullen brengen over hun rol bij de bombardementen. Dat zou het mogelijk maken om met toestemming van Jemen, Amerikaanse troepen aanvallen vanuit de lucht te laten voeren.

Tot nog toe heeft de VS volgehouden geen luchtaanvallen te hebben uitgevoerd in Jemen, maar critici stellen al langer dat het Jemenitische leger niet in staat is dat soort aanvallen zelfstandig uit te voeren.