88 procent meer faillissementen

Peter (pberends)

Dit jaar (tot 29 december) gingen er 8012 bedrijven failliet in Nederland. Dit is 88 procent meer dan vorig jaar. Ook werd het recordjaar 2005 verbroken, toen 6780 bedrijven over de kop gingen.

De stijging komt vooral voor rekening van vennootschappen. Het aantal eenmanszaken dat failliet gaat, stijgt volgens CBS-woordvoerder Michiel Vergeer minder snel door een wetswijziging in 2008.

De rechter geeft eenmanszaken nu vaker een kans om de problemen op een andere manier op te lossen. "Zonder die wetswijziging zou de totale stijging, eenmanszaken en vennootschappen bij elkaar opgeteld, nog erger zijn geweest", aldus de woordvoerder van het Centraal Bureau voor Statistiek.

Vooral in de bouw, de detailhandel en de (auto-)industrie gingen veel bedrijven bankroet. Bij bouwbedrijven stegen de faillissementen met bijna 140 procent.

Hypotheek- en verzekeringsadviseurs hadden het moeilijk omdat er minder hypotheken werden afgesloten. 205 advies- en assurantiebureaus gingen failliet, meer dan twee keer zo veel als in 2008.