Kredietgroei negatief

Voor het eerst sinds de introductie van de euro is de kredietgroei in de eurozone negatief geworden. Dat blijkt uit cijfers die de Europese Centrale Bank (ECB) vandaag heeft gepubliceerd. In november sloeg de kredietgroei om in een kredietkrimp van 0,2 procent op jaarbasis. Economen gingen juist uit van een stijging van 0,4 procent.

De ECB hanteert een referentiewaarde van 4,5 procent om stabiele prijzen in het eurogebied te garanderen. De daling van de kredietgroei ligt daar dus ver onder. Als de groei te hoog is kan dat duiden op toenemend inflatiegevaar; terwijl een krimp juist duidt op toenemende kans op deflatie.

Ondanks enorme stimuleringsmaatregelen van de ECB en hoge begrotingstekorten van Europese overheden lijkt de kredietmotor in het eurogebied steeds meer te gaan haperen. Tijdens de vorige recessie (2001-2003) liep de groei gewoon door. In december 2007 en januari 2008 bereikte de kredietgroei in de eurozone zelfs een hoogtepunt van ruim 12 procent op jaarbasis.

Vooral Europese consumenten en bedrijven gaan minder leningen aan en financiële instellingen zijn veel minder happig om geld uit te lenen. Ook worden er steeds meer schulden afgebouwd. Zo namen de leningen aan de private sector in de eurozone in november met 0,7 procent op jaarbasis af.

Lees ook de FOK!-column Don't be economic girlie men!

Kredietexpansie eurozone december 1999 - november 2009 (in procenten)