Vrouw belt 112 om spelende kat

Een kat spelend met een touwtje heeft in het Britse Manchester een vrouw tot wanhoop gedreven. Dat meldden lokale media vandaag op basis van geluidsopnames van de alarmlijn die de vrouw ten einde raad belde.

De vrouw werd naar eigen zeggen "stapelgek" van het "speelse poezebeest" en kreeg hoofdpijn van het gespeel. Ze besloot de Britse variant van 112, 999 om hulp te vragen. Of het om een grap gaat of dat de vrouw daadwerkelijk in paniek was, is niet duidelijk.

Ieder jaar worden alarmcentrales overspoeld met valse meldingen. Voor de Britse 999 reden geluidsfragmenten van onnodige meldingen vrij te geven. "We hopen dat mensen inzien dat onnodige meldingen en zogenaamde grappen catastrofale gevolgen kunnen hebben voor mensen die wel hulp nodig hebben", aldus een woordvoerder van de Britse alarmcentrales over de maatregel.

In Nederland blijkt uit cijfers van het Ministerie van Binnenlandse Zaken dat 65 procent van de telefoontjes naar het alarmnummer 112 vals of onnodig is. Om misbruik te voorkomen heeft de overheid eerder de campagne '112 bellen voor de lol is niet om te lachen' gelanceerd. De campagne maakt onder meer duidelijk dat bellers van het 112-alarmnummer eenvoudig kunnen worden getraceerd.

  (foto: ANP)