Groene huichelaars

Gisteren nog Femke Halsema gezien in 5 jaar later? Daarin deed ze, meer dan een jaar na dato, nog eens huilie huilie over een column van de hand van Driekoplopers die ooit op FOK! verscheen en waarin op uitermate satirische wijze haar gedrag in de zaak Wijnand Duyvendak aan de kaak werd gesteld.

Een korte opfrissing van het geheugen. Wijnand Duyvendak was kamerlid voor GroenLinks en kwam in augustus 2008 in opspraak, omdat hij in zijn boek ‘Klimaatactivist in de politiek’ , toegaf persoonlijk betrokken te zijn geweest bij een inbraak in het Ministerie van Economische zaken in 1985, waarbij plannen werden gestolen voor het bouwen van kerncentrales in Nederland. Iedere betrokkenheid bij die inbraak had hij tot dan toe altijd ten stelligste ontkend. Niet zo vreemd natuurlijk, als je bedenkt dat hij daarvoor tot 2008 nog vervolgd kon worden. Het boek volgde dan ook pas, nadat het strafbare feit was verjaard en hij zijn bekentenis kon doen zonder de bak in te draaien. Verschillende media doken hier, geheel terecht, bovenop, maar het leek af te lopen met een sisser, totdat er een open brief aan Duyvendak werd gepubliceerd in het NRC door oud directeur-generaal van energie George Verberg.

Duyvendak was in de jaren 80 redacteur van activistenblad Bluf! dat in 1985 de adressen en vakantiedata publiceerde van zes hoge ambtenaren en waar in het artikel werd opgeroepen om deze onruststokers eens op te zoeken. Het behoeft niemand te verbazen dat er genoeg simpele zielen in Nederland rondlopen die zo’n oproep zien als een vrijbrief om los te gaan en in de brief van George Verberg kun je lezen wat de gevolgen waren van de oproep in Bluf!. Duyvendak plaatste hierop nog een halfslachtige reactie, waarin hij de hand in eigen boezem steekt, maar de brief van Verberg was de genadeklap voor zijn lidmaatschap van de Tweede Kamer en in augustus 2008 trad hij af. Dit tot grote teleurstelling van mevrouw Halsema.
 
En waar stond mevrouw Halsema in dit alles inderdaad? Duyvendak heeft aangegeven dat hij niet wist dat als gevolg van de publicatie ook daadwerkelijk bedreigingen hadden plaatsgevonden. Persoonlijk geloof ik daar helemaal niets van, als hij zo slim is, als hij zegt dat hij is, wist hij precies waar het artikel in Bluf! toe zou leiden, maar laten we er even vanuit gaan, dat hij de waarheid spreekt. Dan zitten we nog altijd met een politicus die een strafbaar feit gepleegd heeft, dit altijd heeft ontkend, totdat de misdaad was verjaard en de mogelijkheid daar was om zijn verleden in geld om te zetten. Hoe geloofwaardig ben je dan? En wat voor schade richt je aan binnen de geloofwaardigheid van je partij? Halsema had zijn acties in de sterkste bewoordingen moeten veroordelen, maar nee, ze hield hem de hand boven het hoofd en zei na zijn aftreden zelfs dat ze een terugkeer van Duyvendak binnen GroenLinks niet uitsluit, want er is altijd plaats voor ‘mensen die zo verantwoording afleggen over hun verleden’. Hierbij vergeet ze voor het gemak even, dat als Duyvendak echt verantwoording had willen afleggen, hij niet had gewacht tot de misdaad verjaard was.
 
In de column hier op FOK! werd Halsema aangesproken op haar onwil om de acties van Duyvendak te veroordelen en kreeg ze, geheel in de stijl van het artikel in Bluf! waar Duyvendak indertijd bij betrokken was, een bedreiging voor haar kiezen. Dat in de column geen adresgegevens werden vermeld en dat het zo overduidelijk gelinkt werd aan het artikel in Bluf! zou een redelijke aanwijzing moeten zijn dat het niet serieus diende te worden opgevat. Helaas bleek dat in Halsema’s dubbele agenda alleen bedreigingen worden toegestaan indien deze gericht zijn aan mensen ,die naar de mening van GroenLinks ‘fout’ bezig zijn en deed ze aangifte. En gisteren huilde ze hierover nog even dunnetjes door.
 
Als ik even het onvermogen van Halsema om satire te herkennen erken en er dus vanuit ga dat ze de bedreiging serieus nam, is het mij werkelijk een raadsel hoe je hersens werken, als je aan de ene kant iemand beschermt en aan de andere kant iemand veroordeelt voor ongeveer hetzelfde gedrag. Het toont maar weer eens dat die linkse milieufreaks prima kunnen uitdelen, maar toch maar weinig incasseringsvermogen hebben.