Regering Iran wil aanhang op straat zien

De Iraanse regering heeft haar aanhang vandaag opgeroepen op grote schaal steun te betuigen aan de overheid en zich met demonstraties te keren tegen "de marionetten van de vijanden". Daarmee worden de talrijke betogers van de relatief liberale oppositie bedoeld. Die betwisten de geldigheid van de herverkiezing in juni van de conservatieve president Mahmoud Ahmadinejad en willen het land uit de greep halen van de behoudende geestelijkheid.

Websites van de oppositie hebben gemeld dat in fabrieken die eigendom van de staat zijn, personeel vrij heeft gekregen om te demonstreren. In een aantal plaatsen wordt vandaag geen traditionele markt of bazaar gehouden om kooplui en klanten in staat te stellen voor de regering te betogen. De publieke omroep heeft beelden uitgezonden van dergelijke manifestaties vanuit een aantal steden, maar niet uit Teheran.

Ahmadinejad werd in juni met een overweldigende meerderheid herkozen. Volgens de oppositie verliepen deze verkiezingen niet eerlijk, en werd er door Ahmadinejad op grote schaal gefraudeerd. De massale betogingen die daarop volgden, stortten de dertig jaar oude Islamitische Republiek Iran in haar diepste crisis die nog steeds voortduurt.

Update 13:32: De Iraanse staatstelevisie Press TV zendt de 'tegendemonstratie' live uit. Deze is hier te bekijken.