Meeste geweldsdoden in 2009 in A'dam

In Amsterdam zijn in 2009 de meeste mensen door geweld om het leven gekomen, namelijk 31. Dat blijkt uit cijfers van verschillende politiekorpsen. Het aantal geweldsdoden in de hoofdstad is flink hoger dan dat van een jaar daarvoor.

In 2008 lieten negentien mensen in Amsterdam het leven als gevolg van een misdrijf. Een woordvoerder van de politie in Amsterdam kan geen verklaring voor het verschil geven.

Opvallend was de dood van in totaal vijf Albanezen. In Zuidoost kwamen verder drie jonge mannen door geweld om het leven. Een andere spraakmakende zaak was de moord op de 12-jarige Robiënna. De ex-vriend van haar moeder sneed haar halsslagader door. Ook de dood van de 32-jarige crèchehoudster Arzu Çakmakçi-Erbas deed veel stof opwaaien.

De politie heeft in twintig van de in totaal 29 zaken verdachten opgepakt. De meeste misdrijven hadden plaats in de wijken Nieuw-West en Zuidoost.

In Den Haag en omgeving verdubbelde het aantal gevallen van moord en doodslag in 2009. Op het door de politie verstrekte lijstje staan er in totaal zeventien, tegen het historisch lage aantal van acht in 2008.

In Rotterdam kwamen er dit jaar zover bekend vijftien mensen, drie vrouwen en twaalf mannen, op gewelddadige wijze aan hun einde. Voor de hele regio Rotterdam-Rijnmond waren het er in 2009 24, in 2008 22. Volgens de politie zat er geen enkele afrekening dit jaar tussen de fatale misdrijven.