Ter Horst: wereld aan ramp ontsnapt

Met de mislukte aanslag op een vlucht van Schiphol naar het Amerikaanse Detroit is "de wereld aan een ramp ontsnapt". Dat zei minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) vandaag op een persconferentie over de stand van zaken van het onderzoek naar de mislukte aanslag afgelopen vrijdag.

Volgens haar was de actie professioneel voorbereid maar amateuristisch uitgevoerd. Ze wees er bovendien op dat door moedig optreden van passagiers in het toestel erger is voorkomen. Het gebruikte explosief wordt door Ter Horst als "niet eenvoudig" omschreven. Het is niet zonder risico's om het zelf te maken. De werkwijze en de springstof zijn bekend van eerdere aanslagen.

Uit onderzoek van onder meer het Openbaar Ministerie (OM) en de inlichtingendienst AIVD blijkt dat de Nigeriaanse verdachte van de aanslag bij de Nederlandse autoriteiten niet bekend was. Ook is niet vastgesteld dat de man ooit al in Nederland was geweest.

De verdachte had een geldig visum voor de Verenigde Staten en de Amerikaanse autoriteiten hebben toestemming verleend aan de luchtvaartmaatschappij om hem op 25 december te vervoeren zonder daarbij om extra beveiligingsmaatregelen te vragen, aldus Ter Horst. De route die de man volgde - vanuit het Nigeriaanse Lagos via Schiphol naar Detroit - wordt ook als gebruikelijk gezien. Er waren meer passagiers in het toestel met hetzelfde vluchtschema.

Ter Horst: wereld aan ramp ontsnapt  (foto: ANP)