Jaaroverzicht 2009: Doping

Olga Kroeders
Het sportjaar 2009 loopt weer ten einde. Daarom geeft FOK!sport een terugblik op de gebeurtenissen van dit jaar. Helaas werd ook 2009 geteisterd door verschillende dopingschandalen. We hebben de belangrijkste hieronder op een rijtje gezet.

Begin dit jaar werd bekend dat honkballer Barry Bonds is betrapt op het gebruik van doping. Uit een test van een urinemonster uit 2003 bleek dat de homerunkoning het verboden middel THG tot zich genomen had. Niet lang daarna gaf een andere honkballer, Alex Rodriquez, toe in het verleden doping te hebben gebruikt. Ook in de paardensport kent men doping. De Duitse springruiter Christian Ahlmann werd geschorst omdat hij zijn paard Cöster op de Olympische Spelen van vorig jaar in Peking ongeoorloofde medicamenten had toegediend. Whisper, een van de paarden van de Duitse Isabell Werth, werd positief getest op doping. Werth is al jaren de concurrent van Anky van Grunsven.

In het badminton werd voor het eerst iemand op doping gepakt. Alexander Schrekkerman, die uitkomt in de Nederlandse eredivisie badminton, kreeg van de tuchtcommissie van de badmintonbond een schorsing van een jaar. In april van dit jaar werd bekend dat tijdens de Olympische Spelen in Peking zes sporters zijn betrapt op het gebruik van doping. Onder de zes wielrenners Davide Rebellin, winnaar van het zilver bij de wegwedstrijd, en Stefan Schumacher die tijdens de Tour de France van dat jaar ook al werd betrapt. Rebellin moest in november zijn zilveren plak van Peking inleveren.


In april werd Tom Boonen, net als het jaar ervoor, betrapt op drugs bij een dopingcontrole buiten competitie. Hierop maakte tourorganisator ASO bekend dat Boonen ook in 2009 niet welkom was in de Ronde van Frankrijk. Boonen ging hiertegen in beroep en vlak voor de start van de Tour de France kreeg hij na een uitspraak van het Parijse Arbitragehof voor de Sport te horen dat hij toch mocht starten. Alejandro Valverde, die vanwege betrokkenheid bij de dopingzaak rond Eufemiano Fuentes twee jaar lang niet in Italië mag rijden, had minder geluk. Omdat de Tour in 2009 een stukje door Italië ging, mocht hij niet starten. Vlak voor de start van de Tour dit jaar werd, door verbeterde onderzoeksmethodes, bekend dat er in 2007 epo was gevonden in het bloed van Thomas Dekker. Dekker mocht niet naar de Tour en zijn ploeg Silence-Lotto zette hem op non-actief. Nadat ook de contra-expertise positief uitviel, werd hij ontslagen.

Op 3 juli maakte de internationale schaatsunie bekend dat bij Claudia Pechstein abnormale bloedwaarden in haar biologische paspoort zijn gevonden. Ze kreeg een schorsing van twee jaar opgelegd. De Duitse stapte naar het CAS, die het oordeel van de ISU bevestigde. Pechstein ging vervolgens naar de Zwitserse burgerrechter en die oordeelde dat de schorsing van de schaatsster voorlopig moest worden opgeheven. Yuri Van Gelder testte tijdens het Nederlands kampioenschap turnen 2009 positief op het gebruik van cocaïne. Hij bekende en raakte zijn Nederlandse titel kwijt en werd geschorst. Tijdens de Ronde van Italië van dit jaar werd de Italiaanse wielrenner Danilo di Luca tweemaal betrapt op doping. Ook de B-stalen waren positief. Euskaltel-renner Mikel Astarloza, die in de Tour van dit jaar een etappe won, werd bij een controle die buiten competitie plaatsvond betrapt op het gebruik van epo. De Spanjaard ontkende, maar ook de contra-expertise bleek positief te zijn.

In augustus werd de Tsjechische tennisser Ivo Minar betrapt op doping. Hij kreeg een schorsing van acht maanden opgelegd. De Duitse beachvolleyballer Stefan Uhmann werd in oktober door de Duitse volleybalbond voor twee jaar geschorst. Uhmann werd in juli tijdens een nationaal toernooi betrapt op het gebruik van marihuana. Andre Agassi meldde in zijn biografie dat hij eind vorige eeuw doping had gebruikt. De Amerikaan zegt dat hij geruime tijd verslaafd was aan methamfetamine. De Turkse atlete Sureyya Ayhan, die bij het EK atletiek in 2002 goud veroverde op de 1.500 meter, werd door het sporttribunaal CAS voor het leven geschorst nadat ze voor de tweede maal was betrapt op doping.